• Rukometni klub Partizan je pre nekog vremena zvanično pokrenuo akciju prodaje sezonskih ulaznica za Sezonu 2021/22, sa ciljem da se prikupe novčana sredstva kao vid pomoći klubu. U sezoni u kojoj se posle dosta vremena takmičimo uspešno i na međunarodnoj sceni, Partizan.NET je odlučio da se ponovo odazove pozivu, i ovom prilikom apelujemo na sve kojima je crno-bela boja na srcu da se uključe u našu akciju.

  Prošle sezone, zajedno sa Fondacijom „Pučisti 2012“, zajedno smo sakupili i uplatili 75.000,00 RSD na račun kluba. Predsednik RK Partizan, gospodin Željko Perkunić je u direktnom razgovoru objasnio koliko takve donacije pomažu tekućem poslovanju Kluba.

  Zato smo odlučili da pozovemo sve koji žele da se pridruže, bez obzira da li će biti u mogućnosti da prisustvuju utakmicama ili ne. Posedovanje sezonske ulaznice za bilo koji Klub iz našeg Sportskog društva je verujemo posebna memorabilija za svakog iskrenog navijača Partizana.

  Donacijom u proizvoljnom iznosu na račun Partizan.NET ili uplate preko našeg PayPal naloga webgazda@gmail.com učestvujete u akciji koja će trajati do kraja kalendarske 2021-ve godine. Sva sakupljena novčana sredstva će biti transparentno prikazana, da bi zatim bila iskorišćena za kupovinu sezonskih ulaznica u ime onih koji su učestvovali.

  Pozivamo verne navijače da prepoznaju trenutak, da se priključe akciji i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Visina donacije nije ograničena.

  Nakon uplate, molimo da se javite nekom od Urednika da bi se evidentiralo ime i prezime kao i uplata, ukoliko želite da dobijete personalizovanu sezonsku ulaznicu (ili više njih). Za sve one koji nisu članovi Foruma ili jednostavno preferiraju taj tip komunikacije E-mail je: urednistvo.partizan.net@gmail.com. Ukoliko želite da anonimno donirate, vaša uplata će se jednostavno voditi pod „Partizan.NET“.

  Uplate na račun za osobe iz Srbije na ime:

  Zoran Mihajlović
  160-0900100247365-41
  Banca Intesa

  Svrha uplate: Pomoć RK Partizan (kupovina sezonskih ulaznica)

  PayPal račun za one koji nisu u mogućnosti da uplate preko računa ili žive u inostranstvu:


  webgazda@gmail.com

  RK Partizan

Šahovski klub Partizan

Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
2.371
Локација
Косовска Митровица
logosajt.png


Na ovoj temi možete pisati o rezultatima naših šahista, njihovim partijama, itd.

Šahovski klub Partizan je osnovan je 1947. godine.

Tokom svoje istorije, član ovog kluba bio je Svetozar Gligorić, jedan od najboljih jugoslovenskih i srpskih šahista. Svetozar je osvojio 23 šampionska pehara i 12 trofeja namenjenih pobedniku nacionalnog kupa.
Članovi ŠK Partizan su, kao reprezentativci, doneli našoj zemlji veliki broj medalja sa šahovskih olimpijada i evropskih prvenstava. Uz Gligorića, to su ostvarili i Aleksandar Matanović, Milan Matulović, Petar Trifunović, Borivoje Ivkov, Vladimir Raičević. Oni i ostali članovi Partizana osvojili su i 48 titula pojedinačnih prvaka države.

U svojoj bogatoj istoriji, šahisti Partizana osvajali su:
38 Olimpijskih medalja
3 Svetske medalje
31 Evropsku medalju
18 titula pobednika kupa
48 titula pojedinačnih prvaka države


U klupskim takmičenjima takođe smo kroz istoriju ostvarivali veoma zapažene rezultate:
23 puta bili smo državni prvaci (1947, 1949, 1952, 1954, 1955, 1956, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1978, 1979, 1980, 1989, 1995, 2006.)
12 puta smo osvojili nacionalni kup (1958, 1961, 1962, 1963, 1965, 1982, 1988, 1989, 1994, 1995, 2005, 2006.)
3 puta smo bili klupski šampioni Evrope (1954, 1955, 1956.)
 

ђедВук

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
1.821
... Članovi ŠK Partizan su, kao reprezentativci, doneli našoj zemlji veliki broj medalja sa šahovskih olimpijada i evropskih prvenstava. Uz Gligorića, to su ostvarili i Aleksandar Matanović, Milan Matulović, Petar Trifunović, Borivoje Ivkov, Vladimir Raičević. Oni i ostali članovi Partizana osvojili su i 48 titula pojedinačnih prvaka države...
Jedno od posebnih izdanja Pošte Srbije ove godine je i Šahovski velikani Srbije...
... na njemu su, kao što vidite, Petar Trifunović, Svetozar Gligorić i Milan Matulović, kao i Milunka Lazarević koja je takođe bila član ŠK Partizan. Lazarevićeva je inače bila član Partizana u periodu 1955 - 1992... ne znam da li je iko toliko dugo branio boje Partizana...
 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
2.371
Локација
Косовска Митровица
Prekosutra, 7. decembra, u Vrnjačkoj banji počinje 14. pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za šahiste i šahistkinje. Takmičenje počinje, kao što rekoh 7, a završava se 13. decembra.
Potrudiću se da vas obaveštavam o rezultatima naših šahista, a neću se libiti ni da sa vama podelim pokoju partiju vrednu pažnje.

Napred Partizan!
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
8.576
Локација
Beograd
...Aleksandar Matanović...
Na Radio-Beogradu baš sada ,,ide,, neka emisija o sportskim anegdotama...a pomenuše jednu i o velemajstoru Aleksandru Matanoviću...

Radim nešto pa nisam baš pažljivo slušao, a i laik sam za šah, ali anegdota ide otprilike ovako:

Da li je bilo neko takmičenje negde u našoj tadašnjoj zemlji, valjda negde ,,na Jadranu,, - uglavnom, čuveni šahista Tibo (da li rekoše da je on iz Belgije, ili sam ja nešto prečuo?) voleo je da na plaži igra šah sa mladićima, ljubiteljima ove igre...
Međutim, Tibo izgubi jednu partiju od nekoga, pa uzme da odigra drugu, izgubi i nju, odigra i treću, izgubi, okrene se ka plaži i vikne, pa znaš ti ko sam ja, ja sam Tibo!
A mladić mu odgovori: A ja sam Matanović. :D

Potražio sam na internetu da proverim kako anegdota tačno glasi i odakle je Tibo, ali ne nađoh, a ova jedna stranica ima problem pri ,,otvaranju,, ali piše ovo:

,,Anegdota je medjutim obisla svet i usla u sahovsku literaturu. Ostaje cinjenica da su u Dubrovniku za vreme Olimpijade bili Tibo i Matanovic, da je Tibo na plazi rado igrao sah sa mladicima, medu kojima je nepoznati reporter prepoznao Matanovica u liku nekog drugog i tako doprineo da se stvori anegdota.,,

Sve u svemu:
Šahovski ,,meč,, sa plaže, Tibo - Matanović ipak se NIJE NIKAD DESIO, i Matanović je često na pitanja o tome odgovarao da je to samo anegdota...ali, kaže...jednom prilikom, sretne ga neki čovek, i kaže, Matanoviću, jao, pa jel se sećate ono kad ste pobedili Tiba na plaži, pa ja sam sedeo baš pored vas, nikad to neću zaboraviti...i Matanović, šta će, da ne razočara čoveka, kaže - sećam se... :D

Inače, Aleksandar Matanović pisao je i knjige, neke se mogu naći i na internetu, a evo šta tamo piše o kakvom se čoveku radi, ne zaboravite, članu našeg Partizana...


64 - šah kao sudbinaAleksandar Matanović(autor)


Izdavač: Aleksandar Matanović - izdavačAutobiografska knjiga našeg velemajstora, (tri puta prvak države, osvajač 10 medalja na šahovskim olimpijadama, uspešan igrač na turnirima za prvaka sveta, osnivač Šahovskog informatora, potpredsednik FIDE, a od strane korporacije "Who is who" uvršten među 500 vodećih Evropljana u novom veku), kroz toplo napisane, zanimljive i duhovite priče iznosi svoja sećanja u vezi šaha. Junaci su i "obični" ljudi, a naravno i naši i svetski velemajstori.
Knjiga je ilustrovana brojnim fotografijama i ilustracijama i naravno izabranim šahovskim partijama koje prate tekst.
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
8.576
Локација
Beograd
Kad već spomenuh emisiju o anegdotama, evo još jedne, ,,šahovske,, - slavni fudbaler i trener (a i rođeni brat jednog još poznatijeg trenera), naša Plava Čigra, Miloš Milutinović, voleo je da igra šah, i verujem da je mnogima poznato kako su pred onu neku istorijsku utakmicu Partizana sa Dinamom iz Zagreba, on i Mance bili toliko ,,udubljeni,, u ,,bitku,, crnih i belih figura na šahovskoj tabli, da je Partizan morao da sačeka da se prvo ta ,,bitka,, završi, pa da tek onda krene na ,,odlučujući boj, za titulu sa Dinamom...
Ali...kad rekoh - evo još jedne šahovske anegdote, nisam mislio na tu - nego na ovu:

Partizanovu Čigru i Zvezdinu zvezdu, Milutinovića i Šekularca sudbina je ,,spojila,, da zajedno igraju za OFK Beograd, a kako je i Šeki voleo da igra šah, osim te saradnje na fudbalskom terenu, mogli su zajedno i da ,,ratuju,, na šahovskim poljima...
I, igraju njih dvojica šah, Miloš ustane da ode do toaleta, a Šeki mu ukrade konja dok ovaj ne gleda, zatim pobedi u partiji i oduševi se što je pobedio!
Šta ćeš...

Rekoh, laik sam za šah, ali kada su mediji javili o smrti Milunke Lazarević, tek tada sam saznao kakvu smo ličnost imali u našim redovima!
Fascinirao me je njen stav da, kada je mogla da prihvati ponuđeni remi, i time postane izazivačica za titulu svetske prvakinje - tu ponudu je odbila, jer - šah je za nju bio viteško nadmetanje, a ne trgovina!
Kakva žena, kakva ličnost!
Saznao sam da je osim šahovskih uspeha, bila i uspešan novinar, uostalom, možete to pročitati na internetu...

I nemojte da zaboravite velikane JSD Partizan i njihove velike sportske i ljudske poteze!
I trudite se da i dalje idemo u tom pravcu, i da svaki naš ljudski potez pozdravimo, i da svaki neljudski potez, pa makar bio i u našim redovima - ne prihvatimo!
Napred Partizan.

 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
2.371
Локација
Косовска Митровица
Мали апдејт на резултате наших шахиста у претходном периоду, навешћу само шахисте који су одабрани да бране понос Партизана у прошлогодишњој Првој екипној Лиги Србије. Наравно да још много играча наступа за наш клуб.

Петар Бенковић (IM) (1980)

Био је регистрован као један од играча на Европском првенству у блицу (цугеру), и завршио као 311. од 314 играча. Вероватно одуставши од учешћа из мени непозназих разлога, према доступним подацима, није одиграо ниједну партију. Овај турнир је на крају освојио пољски велемајстор Радослав Војтасек, са 9 од могућих 11 поена.

Његов тренутни у класичном шаху је 2398.

Тренутно је играч са највишим рејтингом који наступа за ШК Партизан.

Михаило Ђокић (FM) (2002)

Наступао је Премијер лиги Београда (1. ранг такмичења) за 2020. годину, за екипу Гроцке, његов крајњи скор је био 4.5 поена од могућих 9 (3 победе, 3 ремија и 3 пораза).
После тога, почетком марта ове године, учествовао је на Параћинском опену, завршивши турнир на 7. месту (од могућих 92), са скором 6.5 (6 победа, 1 реми и 2 пораза). Међутим, изгубивши од неких играча са много мањим рејтингом од њега, на крају турнира, рејтинг му је опао за 27.8 поена.
И за крај, наш Михаило тренутно игра Полуфинале појединачног првенства Србије за мушкарце за 2021. годину, турнир је почео пре 2 дана, 3 кола су одиграна, тренутни скор младог Михаила је 1 (1 победа, 2 пораза).

Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2199.

Он је млада нада нашег Партизана.

Михајло Матовић (1999)

Након наступа за Партизан у екипној Првој лиги Србије, млади Михајло није учествовао ни на једном турниру.
Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2214.

Владислав Бранковић (2001)

У новембру је наступао у Квалитетној Лиги Београда (2. ранг такмичења) за екипу Турбине; турнир је завршио скором од 3 поена (2 победе, 2 ремија и 2 пораза). ШК Турбина за коју је он наступао завршила је ово такмичење на 2. месту.

Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2127.

Далибор Радисављевић (2003)

Од завршетка екипне лиге Србије, наступио је на чак 8 турнира, што појединачно, што екипно за његов локални Јагодински клуб. Будући да ови турнири нису претерано релевантни, нећу улазити у детаље, битно је да он игра и напредује.
Тренутно наступа на Полуфиналу појединачног првенства Србије за мушкарце (попут нашег горепоменутог Михаила Ђокића).
Његов тренутни скор чине 1 победа и 2 пораза, тако да, попут Ђокића, тренутно има 1 поен. По завршетку овог турнира обавестићу вас о коначном стању на табели.

Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2179.

Зоран Матејић (1969)

Након наступа за Партизан у Првој лиги Србије, Матејић није наступио ни на једном турниру.

Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2020.

Милош Николић (FM) (1984)

Након наступа за Партизан у Првој лиги Србије, Николић, попут Матејића, није наступио ни на једном турниру.
Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2259.

Као што можете видети из приложеног, имамо врло младу екипу, са великим потенцијалом за напредак. Ако бисмо гледали списак свих пријављених играча ШК Партизан за ову годину, видели бисмо још једну праву плејаду младих шахиста.

Навијајмо за њих, подржимо их, нека знају да смо уз њих! Ја ћу наставити (колико ми обавезе буду дозвољавале да вам преносим резултате наших шахиста.

Црно-бела игра за црно-бели клуб. Помало поетично.

Живео Партизан!

П.С. Уколико би неко желео да подржи клуб неком донацијом или на било који други начин, нека ми се јави, приватном поруком, имам контакт са руководством клуба, тако да је и то изводљиво.
 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
2.371
Локација
Косовска Митровица

Prelepa partija našeg velemajstora i legende JSD Partizan, Svetozara Gligorića, pobeda bez ijedne pojedene figure, fantastično!

Svi ljubitelji šaha obavezno da čekiraju partiju, vredi.
 
Top