Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Šahovski klub Partizan

Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
3.287
Reaction score
8.055
Локација
Космос
logosajt.png


Na ovoj temi možete pisati o rezultatima naših šahista, njihovim partijama, itd.

Šahovski klub Partizan je osnovan je 1947. godine.

Tokom svoje istorije, član ovog kluba bio je Svetozar Gligorić, jedan od najboljih jugoslovenskih i srpskih šahista. Svetozar je osvojio 23 šampionska pehara i 12 trofeja namenjenih pobedniku nacionalnog kupa.
Članovi ŠK Partizan su, kao reprezentativci, doneli našoj zemlji veliki broj medalja sa šahovskih olimpijada i evropskih prvenstava. Uz Gligorića, to su ostvarili i Aleksandar Matanović, Milan Matulović, Petar Trifunović, Borivoje Ivkov, Vladimir Raičević. Oni i ostali članovi Partizana osvojili su i 48 titula pojedinačnih prvaka države.

U svojoj bogatoj istoriji, šahisti Partizana osvajali su:
38 Olimpijskih medalja
3 Svetske medalje
31 Evropsku medalju
18 titula pobednika kupa
48 titula pojedinačnih prvaka države


U klupskim takmičenjima takođe smo kroz istoriju ostvarivali veoma zapažene rezultate:
23 puta bili smo državni prvaci (1947, 1949, 1952, 1954, 1955, 1956, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974, 1978, 1979, 1980, 1989, 1995, 2006.)
12 puta smo osvojili nacionalni kup (1958, 1961, 1962, 1963, 1965, 1982, 1988, 1989, 1994, 1995, 2005, 2006.)
3 puta smo bili klupski šampioni Evrope (1954, 1955, 1956.)
 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
3.287
Reaction score
8.055
Локација
Космос

Predavanje velemajstora Bena Fajngolda o našem (a i svetskom!) legendarnom šahisti Svetozaru Gligoriću.
Preporučujem svima koji razumeju Engleski da pogledaju predavanje.

Napred Partizan!
 

ђедВук

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
3.513
Reaction score
13.068
Локација
Yaoundé
... Članovi ŠK Partizan su, kao reprezentativci, doneli našoj zemlji veliki broj medalja sa šahovskih olimpijada i evropskih prvenstava. Uz Gligorića, to su ostvarili i Aleksandar Matanović, Milan Matulović, Petar Trifunović, Borivoje Ivkov, Vladimir Raičević. Oni i ostali članovi Partizana osvojili su i 48 titula pojedinačnih prvaka države...
Jedno od posebnih izdanja Pošte Srbije ove godine je i Šahovski velikani Srbije...

karnet.jpg



... na njemu su, kao što vidite, Petar Trifunović, Svetozar Gligorić i Milan Matulović, kao i Milunka Lazarević koja je takođe bila član ŠK Partizan. Lazarevićeva je inače bila član Partizana u periodu 1955 - 1992... ne znam da li je iko toliko dugo branio boje Partizana...
 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
3.287
Reaction score
8.055
Локација
Космос
Prekosutra, 7. decembra, u Vrnjačkoj banji počinje 14. pojedinačno prvenstvo Srbije u šahu za šahiste i šahistkinje. Takmičenje počinje, kao što rekoh 7, a završava se 13. decembra.
Potrudiću se da vas obaveštavam o rezultatima naših šahista, a neću se libiti ni da sa vama podelim pokoju partiju vrednu pažnje.

Napred Partizan!
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.648
Reaction score
29.090
Локација
Beograd
...Aleksandar Matanović...
Na Radio-Beogradu baš sada ,,ide,, neka emisija o sportskim anegdotama...a pomenuše jednu i o velemajstoru Aleksandru Matanoviću...

Radim nešto pa nisam baš pažljivo slušao, a i laik sam za šah, ali anegdota ide otprilike ovako:

Da li je bilo neko takmičenje negde u našoj tadašnjoj zemlji, valjda negde ,,na Jadranu,, - uglavnom, čuveni šahista Tibo (da li rekoše da je on iz Belgije, ili sam ja nešto prečuo?) voleo je da na plaži igra šah sa mladićima, ljubiteljima ove igre...
Međutim, Tibo izgubi jednu partiju od nekoga, pa uzme da odigra drugu, izgubi i nju, odigra i treću, izgubi, okrene se ka plaži i vikne, pa znaš ti ko sam ja, ja sam Tibo!
A mladić mu odgovori: A ja sam Matanović. :D

Potražio sam na internetu da proverim kako anegdota tačno glasi i odakle je Tibo, ali ne nađoh, a ova jedna stranica ima problem pri ,,otvaranju,, ali piše ovo:

,,Anegdota je medjutim obisla svet i usla u sahovsku literaturu. Ostaje cinjenica da su u Dubrovniku za vreme Olimpijade bili Tibo i Matanovic, da je Tibo na plazi rado igrao sah sa mladicima, medu kojima je nepoznati reporter prepoznao Matanovica u liku nekog drugog i tako doprineo da se stvori anegdota.,,

Sve u svemu:
Šahovski ,,meč,, sa plaže, Tibo - Matanović ipak se NIJE NIKAD DESIO, i Matanović je često na pitanja o tome odgovarao da je to samo anegdota...ali, kaže...jednom prilikom, sretne ga neki čovek, i kaže, Matanoviću, jao, pa jel se sećate ono kad ste pobedili Tiba na plaži, pa ja sam sedeo baš pored vas, nikad to neću zaboraviti...i Matanović, šta će, da ne razočara čoveka, kaže - sećam se... :D

Inače, Aleksandar Matanović pisao je i knjige, neke se mogu naći i na internetu, a evo šta tamo piše o kakvom se čoveku radi, ne zaboravite, članu našeg Partizana...


64 - šah kao sudbina



Aleksandar Matanović(autor)


Izdavač: Aleksandar Matanović - izdavač



Autobiografska knjiga našeg velemajstora, (tri puta prvak države, osvajač 10 medalja na šahovskim olimpijadama, uspešan igrač na turnirima za prvaka sveta, osnivač Šahovskog informatora, potpredsednik FIDE, a od strane korporacije "Who is who" uvršten među 500 vodećih Evropljana u novom veku), kroz toplo napisane, zanimljive i duhovite priče iznosi svoja sećanja u vezi šaha. Junaci su i "obični" ljudi, a naravno i naši i svetski velemajstori.
Knjiga je ilustrovana brojnim fotografijama i ilustracijama i naravno izabranim šahovskim partijama koje prate tekst.
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.648
Reaction score
29.090
Локација
Beograd
Kad već spomenuh emisiju o anegdotama, evo još jedne, ,,šahovske,, - slavni fudbaler i trener (a i rođeni brat jednog još poznatijeg trenera), naša Plava Čigra, Miloš Milutinović, voleo je da igra šah, i verujem da je mnogima poznato kako su pred onu neku istorijsku utakmicu Partizana sa Dinamom iz Zagreba, on i Mance bili toliko ,,udubljeni,, u ,,bitku,, crnih i belih figura na šahovskoj tabli, da je Partizan morao da sačeka da se prvo ta ,,bitka,, završi, pa da tek onda krene na ,,odlučujući boj, za titulu sa Dinamom...
Ali...kad rekoh - evo još jedne šahovske anegdote, nisam mislio na tu - nego na ovu:

Partizanovu Čigru i Zvezdinu zvezdu, Milutinovića i Šekularca sudbina je ,,spojila,, da zajedno igraju za OFK Beograd, a kako je i Šeki voleo da igra šah, osim te saradnje na fudbalskom terenu, mogli su zajedno i da ,,ratuju,, na šahovskim poljima...
I, igraju njih dvojica šah, Miloš ustane da ode do toaleta, a Šeki mu ukrade konja dok ovaj ne gleda, zatim pobedi u partiji i oduševi se što je pobedio!
Šta ćeš...

Rekoh, laik sam za šah, ali kada su mediji javili o smrti Milunke Lazarević, tek tada sam saznao kakvu smo ličnost imali u našim redovima!
Fascinirao me je njen stav da, kada je mogla da prihvati ponuđeni remi, i time postane izazivačica za titulu svetske prvakinje - tu ponudu je odbila, jer - šah je za nju bio viteško nadmetanje, a ne trgovina!
Kakva žena, kakva ličnost!
Saznao sam da je osim šahovskih uspeha, bila i uspešan novinar, uostalom, možete to pročitati na internetu...

I nemojte da zaboravite velikane JSD Partizan i njihove velike sportske i ljudske poteze!
I trudite se da i dalje idemo u tom pravcu, i da svaki naš ljudski potez pozdravimo, i da svaki neljudski potez, pa makar bio i u našim redovima - ne prihvatimo!
Napred Partizan.





 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
3.287
Reaction score
8.055
Локација
Космос
Мали апдејт на резултате наших шахиста у претходном периоду, навешћу само шахисте који су одабрани да бране понос Партизана у прошлогодишњој Првој екипној Лиги Србије. Наравно да још много играча наступа за наш клуб.

Петар Бенковић (IM) (1980)

Био је регистрован као један од играча на Европском првенству у блицу (цугеру), и завршио као 311. од 314 играча. Вероватно одуставши од учешћа из мени непозназих разлога, према доступним подацима, није одиграо ниједну партију. Овај турнир је на крају освојио пољски велемајстор Радослав Војтасек, са 9 од могућих 11 поена.

Његов тренутни у класичном шаху је 2398.

Тренутно је играч са највишим рејтингом који наступа за ШК Партизан.

Михаило Ђокић (FM) (2002)

Наступао је Премијер лиги Београда (1. ранг такмичења) за 2020. годину, за екипу Гроцке, његов крајњи скор је био 4.5 поена од могућих 9 (3 победе, 3 ремија и 3 пораза).
После тога, почетком марта ове године, учествовао је на Параћинском опену, завршивши турнир на 7. месту (од могућих 92), са скором 6.5 (6 победа, 1 реми и 2 пораза). Међутим, изгубивши од неких играча са много мањим рејтингом од њега, на крају турнира, рејтинг му је опао за 27.8 поена.
И за крај, наш Михаило тренутно игра Полуфинале појединачног првенства Србије за мушкарце за 2021. годину, турнир је почео пре 2 дана, 3 кола су одиграна, тренутни скор младог Михаила је 1 (1 победа, 2 пораза).

Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2199.

Он је млада нада нашег Партизана.

Михајло Матовић (1999)

Након наступа за Партизан у екипној Првој лиги Србије, млади Михајло није учествовао ни на једном турниру.
Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2214.

Владислав Бранковић (2001)

У новембру је наступао у Квалитетној Лиги Београда (2. ранг такмичења) за екипу Турбине; турнир је завршио скором од 3 поена (2 победе, 2 ремија и 2 пораза). ШК Турбина за коју је он наступао завршила је ово такмичење на 2. месту.

Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2127.

Далибор Радисављевић (2003)

Од завршетка екипне лиге Србије, наступио је на чак 8 турнира, што појединачно, што екипно за његов локални Јагодински клуб. Будући да ови турнири нису претерано релевантни, нећу улазити у детаље, битно је да он игра и напредује.
Тренутно наступа на Полуфиналу појединачног првенства Србије за мушкарце (попут нашег горепоменутог Михаила Ђокића).
Његов тренутни скор чине 1 победа и 2 пораза, тако да, попут Ђокића, тренутно има 1 поен. По завршетку овог турнира обавестићу вас о коначном стању на табели.

Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2179.

Зоран Матејић (1969)

Након наступа за Партизан у Првој лиги Србије, Матејић није наступио ни на једном турниру.

Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2020.

Милош Николић (FM) (1984)

Након наступа за Партизан у Првој лиги Србије, Николић, попут Матејића, није наступио ни на једном турниру.
Његов тренутни ФИДЕ рејтинг је 2259.

Као што можете видети из приложеног, имамо врло младу екипу, са великим потенцијалом за напредак. Ако бисмо гледали списак свих пријављених играча ШК Партизан за ову годину, видели бисмо још једну праву плејаду младих шахиста.

Навијајмо за њих, подржимо их, нека знају да смо уз њих! Ја ћу наставити (колико ми обавезе буду дозвољавале да вам преносим резултате наших шахиста.

Црно-бела игра за црно-бели клуб. Помало поетично.

Живео Партизан!

П.С. Уколико би неко желео да подржи клуб неком донацијом или на било који други начин, нека ми се јави, приватном поруком, имам контакт са руководством клуба, тако да је и то изводљиво.
 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
3.287
Reaction score
8.055
Локација
Космос

Prelepa partija našeg velemajstora i legende JSD Partizan, Svetozara Gligorića, pobeda bez ijedne pojedene figure, fantastično!

Svi ljubitelji šaha obavezno da čekiraju partiju, vredi.
 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
3.287
Reaction score
8.055
Локација
Космос
Juče smo u 6. kolu izgubili u šahovskom večitom derbiju u Premijer Ligi Beograda 3.5/2.5 u sastavu: Draško, Jakovljević, Lekić, Đorđević, Stojanović, Gvozdenović.
Danas u 7. kolu igramo protiv ŠK Beograd, trenutno se nalazimo na 6. poziciji (od 11, koliko se i kola igra, po jednokružnom sistemu).
 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
3.287
Reaction score
8.055
Локација
Космос
Pobeda u 7. kolu Premijer Lige Beograda nad ŠK Beogradom rezultatom 3.5:2.5; po tablama:

GM Milan Draško 1:0 WIM Jovana Srdanović
IM Vlado Jakovljević 1:0 FM Ivan Martić
IM Dušan Lekić 0:1 IM Vladimir Podinić
Zoran Stojanović 1:0 FM Saša Jovanović
Ivan Tišma 1/2:1/2 MIhailo Savić
Miloš Gvozdenović 0:1 FM Goran Biočanin

Posle ovog kola, nalazimo se na 3. mestu na tabeli Premijel Lige Beograda, iza cigana i ŠK Turbine.
U 8. kolu se sastajemo sa ŠK Mirijevom.
 

ђедВук

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
3.513
Reaction score
13.068
Локација
Yaoundé
Podatak o Milunki Lazarević koji nisam znao:
У последњем колу турнира кандидата у Сухумију 1964. године американка Гизела Кан Гресер јој је пре партије понудила реми без игре, којим би постала изазивач шампионке Ноне Гаприндашвили ,али је она ту понуду одбила вођена ставом да је шах витешко надметање, а не трговина. Изгубила је партију па су је на табели сустигле Затуловска и Кушнир. Касније, у двокружном тромечу била је друга. Јединствен гест из Сухумија донео јој је велики углед и поштовање у шаховском свету. У том тренутку била је трећа на светској ранг листи, а годинама најбоља шахисткиња ван Совјетског савеза.
Da je prihvatila taj ponuđeni remi postala bi izazivač None Gaprindašvili u meču za titulu prvakinje sveta, a taj nesuđeni meč bio bi duel tada mlade svetske prvakinje sa njenim uzorom. Naime, Gruzijka je u svojoj knjizi ''Više volim rizik'' navela da je Milunka Lazerević bila njen šahovski uzor.

100368.jpeg


 

ђедВук

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
3.513
Reaction score
13.068
Локација
Yaoundé
Svetozar Gligorić, XVII šahovska olimpijada, Havana, Kuba, jesen 1966.

gliga-che-habana1966.jpg

... njegovu partiju prati niko drugi do Ernesto Gevara de la Serna ;) ;-)

Jugoslavija je tada zauzela četvrto mesto, iza SSSR, SAD i trećeplasirane Mađarske sa kojom je imala isti broj bodova i nerešen međusobni duel (2:2), ali i slabiji koeficijent po Bergerovim tablicama, pri čemu do samog kraja nije bilo jasno koji sistem će tačno biti primenjen. Na kraju je, odlukom organizatora, presudio tzv. ''unweighted Berger'', gde je svaka pojedinačna pobeda računata kao 1 bod, a remi kao pola boda, nasuprot ''weighted Berger'' sistemu prema kojem su različito vrednovane pobede protiv jačih i slabijih protivnika po rejtingu, a prema kojem bi bronza pripala Jugoslaviji.
... Yugoslavia and Hungary were contenders for bronze. USSR easily took a gold, USA retained runner-up position without menace and truly fierce battle was held for bronze. Hungary had an advantage of half of a point before last round. Yugoslavia beat Iceland 3-1 and Hungary managed to beat Romania by 2½-1½, the narrowest possible margin and both teams leveled on points. Who takes the bronze? Match Points? Both 20. Direct match result? A draw. Berger? Well.. it depends. If one takes every match won as 1, and every match drawn as ½ then it would be Hungary. If - and according to many this was better alternative - every match score is weighted, than Yugoslavia were in the lead. The jury finally chose first option and Hungary earned bronze. Most players and officials considered it fair to award both teams with bronze medals...

Za oko godinu dana od nastanka fotografije, Gligorić će kao jedini igrač bez poraza podeliti drugo do četvtog mesta sa sovjetskim šahistima Viktorom Korčnojem (koji će 1976. emigrirati u Švajcarsku) i Jefimom Gelerom na jakom međuzonskom turniru u Susu, u Tunisu, dok će Če biti ubijen u Boliviji.
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.648
Reaction score
29.090
Локација
Beograd
Poslednji broj Politikinog Zabavnika donosi članak o Svetozaru Gligoriću u kome je obilje podataka...ali NE i to da je Gliga bio član ŠK Partizan...
Doduše, verovatno su podatke preuzeli sa jedne od odrednica Vikipedije, gde tog podatka, takođe - NEMA... :icon-rolleyes:

POSHALJI NETU ' 20240206_135517 - Copy - Copy.jpg





 
Top