Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

FK Partizan 2022/23.

Статус
Затворена за писање одговора.

Мали џин

Fudbalski zanesenjak
Уредник
Учлањен(а)
05.07.2010
Порука
4.718
Reaction score
11.097
Локација
.
@JasminaT onomad kad su na nekom derbiju merili igračima pređen broj kilometara, nismo zaostajali za nekim svetskim standardom ali mnogo praznih kilometara smo imali i mnogo trčanja u prazno. Tako da pored kondicionog, mora Stolica da se maksimalno uključi kod svakog igrača, da analizira, da priča sa svakim...
 

JasminaT

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2010
Порука
21.365
Reaction score
40.188
Локација
Žrnov
Tačno tako. ima pozicija koje moraju sa trče u prazno tj da se ponavljaju - čitaj: mučeni bekovi :buhahaali generalno za pametno trčanje je neophodna taktička disciplina, da ti bekovi ne bi mnogo trčali u prqzno, da dobijaju loptu, da ih veznjaci "hrane", bez obzira da lise uvlače u sredinu ili "dejstvuju" po boku... Krila takodje.
Ozbiljna analitika mora da se radi da bi Stolica imao o čemu da priča sa njima...
 

PFChampion

Grobarčina
Учлањен(а)
11.04.2010
Порука
8.836
Reaction score
13.449
За паметно трчање треба тактичка писменост (на којој ипак не може тек тако да се ради преко ноћи ако је играч недовољно добро школован у свом фудбалском одрастању). Кад се сви играчи добро крећу онда се сужава простор за играње, а кад лутају онда је мучно играти све и да си физички најспремнија екипа на свету. Ни један бек на свету не може да издржи да шпарта високим темпом напред назад 90 минута. Кад описмениш екипу бекови лаганим трком (са мање од 70% својих могућности) дођу пред противнички шеснаестерац па тек у тој фази изводе максимално трчање, продор, убацивање итд...... Па рецимо кад се изгуби лопта, а бек је високо, не треба он да шпринта као Болт назад већ се једноставним померањем осталих линија и брзим уласком у пресинг смањује потреба тог бека за превеликим замором и уместо да јурца назад он се спусти негде око половине где учествује у пресингу са остатком екипе, дакле смањује се простор који треба да покрије ако је екипа тактички писмена. Грешке у додавању на противничкој половини могу да се компензују само добрим постављањем играча што је један од главних предуслова за квалитетан пресинг. Највећи замор стиже онда кад си приморан да дуже од 20-30 метара праволинијски трчиш максималним темпом али кад се правилно постављаш кад сецкаш ту дистанцу онда је све другачије. Не смемо да дозволимо да нам се сваки напад или одбрана своде на ту трку од 30-40 метара. Зато нас је Фејнорд петардирао јер смо трчали као глупандери. Зато ми се свиђа ово јуче што сам видео, одлично сужавамо простор за игру, тражимо дуел и пас, не улазимо у неке трке на 30-40 метара. Код нас то најбоље раде Натхо, Андраде, Здјелар, Рикардо, Филиповић и Фејса док рецимо Мениг и Урошевић понекад знају да одлутају, да отежају себи улазећи у неку трку и јурњаву на превеликом простору.
 

Dusan

Grobar
Учлањен(а)
01.06.2011
Порука
730
Reaction score
333
Na kraju se sve svodi da se skrati i suzi prostor za igru sa ostavljanjem samo jednog igrača (beka, spoljnog, krila) za eventualnu promenu stranu i težišta na suprotni deo terena. U poslednjoj trecini ni za tim "sirenjem" nema potrebe u današnjem fudbalu, već dijagonalno utrci krilo iza ledja odbrane, ispred beka (kao što je Lutovac dao gol protiv Trnave) sa početne pozicije koja je 10m od aut linije, ne mora vise kao što su nekada treneri govorili krilu da mu kopacke budu bele od kreca.

Tereni su u nekim trening centrima vrhunskih ekipa "išarani" linijama, mnogo malih prostora kvadrata, rombova, sestouglova, zatim linije od stative do tačke koja spaja aut liniju I liniju centra. Sve sa ciljem da se igra stalno ka golu, na malim prostorima, pod dobrim uglovima dati pas, što više duela... Tehnika za mali prostor je postala bitna. Za takvu igru je najvažniji precizan i brz pas I odličan prijem, sve se dešava na malom prostoru sa dosta igraca. Treba tu loptu provući kroz dosta nogu, dati precizan i brz pas, oštru loptu, saigrac mora biti kadar da je ustopuje, primi i prosledi dalje ili brzo kroz 3-4 dodira da prodje, predribrla protivnike. Jedna digresija gledajući sveze u19 šampione Engleze protiv nase reprz. njihova krila i off vezni idu sa loptom u nogama na naša 2-3 igraca ispred 16m I sa 2-3 dodira u trku prodju izmedju nasih, ono je neki poludrbling polupretrcavanje igraca.

A kad se izgubi lopta odmah presing, za to treba dobro uvežbavanje koordinacija svih igraca koji ga vrse,.da znaju koju vrstu press igraju, ko napada ko zatvara, da se medjusobno dobro poznaju, na pr ne može Fejsa brzo, hitro, već Andrade brzo, hitro, u presing a Fejsa da se dobro postavi, pozicionira, zatvori liniju pasa...

Zatim kondicija, koja se sada meri brojem pretrcanih sprinteva, odnosno koliko je vremena igrac proveo u zonama najvećeg opterećenja pri max brzini. Br sprinteva se krece 10-20 po meču zavidi od pozicije. Br ukupno preticanih km nije od velike važnosti. Merili su nekada I sada neki klubovi mere laktate i maks potrošnju kiseonika, mada je vec upitno koliko je to vazno. Stalno se rade nove studije, istrazivanja i pobijaju se stare a uvode nove teorije.

Ono što sam čuo i pročitao da Stolica ima odlične saradnike koji sve prate, analizirajući. Rade kao u najvećim klubovima što se radi. Verujem da sve znaju, prate najnovije smernice. Mislim da će izvući max iz ovog kadra u ovoj situaciji. Za sada sam zadovoljan onim što vidim, igramo koliko možemo i kako možemo shodno okolnostima. Primećuju se novine i imaju moju podršku. Ranije sam vec napisao neka probaju sve što misle da mogu.
 
Последња измена:

Goginhosa

Grobarčina
Учлањен(а)
03.01.2015
Порука
1.250
Reaction score
6.831
Super strucnih upisa ima na temi. Meni kao laiku smeta to sto mi nemamo sistem sto Jasmina rece od pred pjetlica, kao sto vecina velikih klubova ima. Kod nas su najbolniji prelasci iz juniorskog u seniorski fudbal, jer se radi totalno drugacije, plus nase smjene trenera bez ikakvog cilja, cine to da se svakih godinu-dvije mijenja sistem u seniorskoj ekipi. Da je bilo srece neke, nakon Nikolica, Savo i Djumi, nakon njih Stolica, tu bismo vec imali neki slican sistem i filozofiju. Ali na zalost svih nas, daleko smo mi od ozbiljnog, stabilnog kluba, zahvaljujuci govnarima koji vode klub.
 
Учлањен(а)
29.06.2008
Порука
14.715
Reaction score
54.950
Локација
Ja sam ceo život s tobom...
Meni je lično super ovo što hoće Stolica. Ali ova igra ne funkcioniše dobro protiv jačih, kvalitetnijih protivnika.
Može da se desi da opet imamo ekipu koja dominira protiv slabijih i bunkera ali ne može da igra protiv istog nivoa ili boljih, sa čim kao klub na duže staze ništa ne dobijamo.
 

marinho94

Početnik
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
187
Reaction score
603
Локација
New York
Mi kad igramo pragmaticno sa 4-2-3-1 - kenjamo kako je to bata djorina skola, svaka lopta ide nazad itd. Kad igramo 4-3-3 i visok presing sa velikim posedom - kenjamo kako ovo nece moci protiv bunkerasa na JSL livadama. Hoce meni neko reci koji je to stil koji po vama odgovara ovoj grupi igraca ili nasim njivama?
 

MAK

Grobar
Учлањен(а)
14.03.2016
Порука
625
Reaction score
2.029
Mi prvi ne možemo biti shvatite ljudi
Ovi što su zajahali više ne rade u potaji,skriveno
Otvoreno drpaju,otimaju,lažu,spletkare.
Pa nedaju mesnu zajednicu drugome a ne ligu šampiona.
Da li smo mi svi kolektivno odlepili kada se nadamo tituli!
Nadam se i ja..potpuno iracionalno i nerezonski,što bi mlađi rekli: mozga bez.
Zato,ako nema šanse da budemo prvi, hajde da bar gledamo lep fudbal,napadački,ofanzivan,sa decom u timu,brz fudbal,pametan,pressing fudbal.....
Da nam bar oči budu pune...
Hajmo ljubavi moja crno,belih boja
 

Goginhosa

Grobarčina
Учлањен(а)
03.01.2015
Порука
1.250
Reaction score
6.831
@MAK bukvalno isto mislim. Ciganska drzava, pored ove vlasti mi titulu vidjeti necemo, jer pravde nema. cigani pobjedjuju kad god pozele i sem protiv nas, za njih bojazni za gubljenjem bodova nema. Ne kazem da se trebamo predati, ali nerealno je da ne kiksnemo (za razliku od njih), ali da njih zveknemo 2/2 u prvenstvu i ja sam presrecan. Nek puse kurac onda sa svojim namjestenim titulama.
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.648
Reaction score
29.090
Локација
Beograd
koji je to stil koji po vama odgovara ovoj grupi igraca ili nasim njivama?

Odgovara nam stil igre koji funkcioniše i kojim pobeđuješ i njivaligaše i u derbijima, a dobija se tako što prvo imaš dovoljno igrača da sastaviš tim i klupu, a drugo, da ti igrači budu dovoljno kvalitetni pa da znaju da igraju fudbal.

E tek onda dolazi izbor trenera za 4-3-3, ili za bilo koju ,,cifru,, (formaciju) koja je samo ,,papir,, na početku utakmice...

Gledao sam Teleoptik prošle sezone koji je ponekad bio u 4-3-1-2, ponekad u 4-3-3, ponekad i u 5-3-2, možda čak i u 4-4-2...i šta je bilo bolje?

Pa, zavisi...od toga da li je taj ,,1,, u prvoj formaciji tehnički, fizički i misaono u stanju da igra pravu pravcatu ,,desetku,, ili je na tom mestu samo zato što smo hteli da mu damo šansu da igra negde u prvih 11...

Zavisi od toga da li su ona vezna ,,3,, u drugoj formaciji u stanju da ozbiljno napadnu protivnika koji se brani sa više igrača na sredini, ili da mu odole i dovoljno pripomognu defanzivcima kad rival krene u napad (opet sa više igrača u sredini)...a i od toga da li ona napadačka ,,3,, mogu tako i toliko da ,,pritiskaju,, rivala svojim napadima, šansama i golovima, pa da se on više brani nego što nas napada...

Zavisi od toga da li u trećoj formaciji 5 defanzivaca zaista brane gol kako treba, ili se ,,uspavaju,, pa ostave samog protivničkog igrača da nam zatrese mrežu, i onda moramo da ,,jurimo,, minus sa ,,manjkom,, igrača napred (ili da vršimo izmene)...

I zavisi od toga u onoj poslednjoj formaciji - da li i ti 4-4-2 momci igraju smisleno i ,,prelivaju,, se iz ,,linije u liniju,, ili se pitamo ZAŠTO nemamo nekog boljeg od njih, pa bio on u ,,4,, vezna ili u nekom od ona ,,2,, napadačka...

Previše verujete u to da će ,,formacija,, rešiti stvar, ne, rešiće je (de)koncentracija igrača, njegova tehnika, fizikalije i mozak, pravi igrač rešiće utakmicu u našu korist, alibi ili fizički nemoćan igrač neće mnogo koristiti pa u kakvu god da ga formaciju staviš...
Pravi igrači, bolje rečeno, jer nije dovoljan jedan odličan, treba ih više...

Uostalom, aj se ,,biramo,, ja ću da uzmem Asana, Andradea, Leonarda i Rikarda, te Moreiru, a vama eto Bambija Tošića, Jojića, Markeca, Bojana Matića i Đoleta Ivanovića, pa da vidimo ko će da napravi ,,bolju,, formaciju...

A naš Partizan još uvek ,,kompletira,, tim...kako da pričamo o formaciji kad ne znamo ko će da nam igra? Ko će da nam ode?

Golman...ko god to bio, biće na golu, ali ona primanja gola iz njegovog ,,driblinga,, nam više apsolutno nisu potrebna...

Četvorica u odbrani, to je već uobičajeno, Sveta će biti jedan štoper, ko god da bude drugi, a nema mnogo izbora ni na bekovima, Urke je zacementirao poziciju, Fića je viđen za desni bok...

Tri igrača u sredini može da bude malo u nekim jačim utakmicama, pogotovo što Natho i Fejsa imaju 34 i 33 godine, a nemaju brzinu, ali uz Andradea, pa ko drugi može da nam igra?
Jevta ode, a kako da pričamo o Zdjelaru kad ne znamo da li ostaje?

Riki napada po centrali (a i ko bi drugi?) - nedopustivo je da nema odgovarajuću zamenu!!!
Nedopustivo!!!
Bez zajebancije sam se setio Đilasa i ovih dana i juče gledajući utakmicu, on čovek nekad bio recimo treća-četvrta opcija za centarfora, ali bio je tu, a sad, ako ode Marko Milovanović, ko će nam biti druga opcija??!!

,,Laka konjica,, klinaca lakše može na krilo, nego da ih ,,batinaju,, na špicu...da je bar neki Tavamba tu po centrali da odmeni malo Rikija...ali nije...

Jedan ,,bonus,, mora da igra, dakle ići će na krilo (Petković)...drugo krilo je Menig, nismo ga doveli da bi sedeo na klupi, i to je to, hteli-ne hteli, 4-3-3, ako već volite igru brojki i formacija...

Ako poželimo 4-4-2, znači malo ,,ojačanu,, sredinu, mogu recimo Riki i Menig u napad, a Baždar na ,,desetku,, - samo to nije baš defanzivno ,,ojačana,, sredina, nego prilično napadački orjentisana iliti više 4-3-1-2...

Uostalom...ima još rešenja, ima još ideja, videćemo za nekoliko dana...
Lutovac je igrao beka i krilo, Holender...i sve i svašta i ništa...može li i na zadnjeg veznog...ili beka... : )

Stolice razmišljaj, Ivice reaguj...

 

ajax00

Grobar
Учлањен(а)
12.04.2009
Порука
756
Reaction score
1.814
Ljudi koju nam vode klub su "k.... na biciklu", pa nam tako izgleda klub. Kada bi klub vodili ljudi koji imaju želje, znanja, volje i hrabrosti da smeju da se bore da nam klub bude bajbolji , Partizan bi opet bio onaj pravi tj. institucija i gigant u ovoj zemlji. Nadam se da će uskoro ponovo biti i da će nam titule pnovo biti normalna stvar a drugo mesto neuspeh.
 

5ar-pfc

Grobar
Учлањен(а)
07.06.2017
Порука
868
Reaction score
1.915
Локација
Kuci
Procitao sam malopre jedan maliciozan komentar, ali je zapravo na mestu.

Kaze kako to da mi kao nebeska skola fudbala, prva u evropi bla bla, ne mozemo da izbacimo jednog, znaci samo jednog igraca koji bi bio bonus , nego jurimo neke iz vozdovca.
 

JasminaT

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2010
Порука
21.365
Reaction score
40.188
Локација
Žrnov
Samo na ovim pripremama, Baždar, Petković, Stašević... da li će se nametnuti, videćemo.
Ne vidim ništa loše da ako nam treba igrač na nekoj poziciji, a dovodimo ga, to bude bonus. Na stranu to što ja mislim da nam taj Pantović ne treba (a i neće biti ništa od toga, po svemu sudeći)...

Tako da, komentar jeste maliciozan i nije baš sasvim na mestu....
 

PFChampion

Grobarčina
Учлањен(а)
11.04.2010
Порука
8.836
Reaction score
13.449
Није лако наћи бонус играча кад распродаш све што вреди. Макар би Стевановић био 5x бољи избор од тог из Вождовца..... Баждар и Миловановоћ тешко поред Рикарда да ће играти...а мислим да су итекако спремни за сениорски фудбал. Петковић лево је боље решење од Холендера сто пута....
Ово са бонусима је најглупље правило икада као и ограничење странаца на 4 (а у тиму можеш колко хоћеш), а све то заједно иде у прилог само циганима.
 

Saša Aleks

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2012
Порука
1.686
Reaction score
4.313
Локација
Brèko, BIH
Stasevic...hm...bio je jedan sa tvrdo c...Ne budi nam lepe uspomene...Tad smo propustili priliku za treće ucesce u LS... I ko zna kad ćemo je imati...
Mozda bas ovaj Partizanov decko bude predodredjen da se nekad proslavi. Nesto slicno kao Milivoje.
 

StrikeFront

Statističar
Учлањен(а)
19.06.2008
Порука
5.034
Reaction score
14.652
Natho dobio srpski pasoš...

Naredno pitanje Rikarda bilo je o priprema za novu sezonu. Menig je rekao da je spreman i da je sve na najvišem nivou, ali je rekao i jednu ekskluzivu potvrdivši da je Natho dobio srpski pasoš, što se i spekulisalo u prethodnom periodu.


- Spreman sam, sve je dobro, igramo dobro, novi trener, ti si spreman, tu je i legenda (Natho), dobio je i srpski pasoš.

Izvor: Menig :)

Rikardo i Natho intervjuisali Meniga, pa saznali ekskluzivu: "Bibars je dobio srpski pasoš"
 
Статус
Затворена за писање одговора.
Top