Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

FK Partizan 2025/26

Samuraj

Grobarčina
Учлањен(а)
05.10.2006
Порука
2.011
Reaction score
2.962

borkopfk

Početnik
Учлањен(а)
03.12.2025
Порука
7
Reaction score
62
Šta oni otkrivaju kad se dečko zahvalio svima na instagramu već.

Samuraj

Grobarčina
Учлањен(а)
05.10.2006
Порука
2.011
Reaction score
2.962
U pravu si, taj dio je vjerovatno besmislen.

Zanimljiva mi je ova ideja o Bogdanu Kostiću kao alternativinna poziciji špica. Ne znam koliko je njemu prirodno da to igra, a čini mi se da je @JasminaT pisala da njemu lijevo krilo nije prirodna pozicija. Pretpostavljam da je amc njegov teren

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
13.498
Reaction score
38.401
Локација
Beograd
ideja o Bogdanu Kostiću kao alternativinna poziciji špica
Ideje su jedna zanimljiva stvar a surova stvarnost terena nešto sasvim drugo. Ti mali lagani igrači na poziciji špica uglavnom mogu da dobiju samo batine ali ne i loptu.

I sad neko može da mi se javi i da kaže kako neki klub taj i taj igra upravo tako, itd, itd...

Da, ali mi nismo taj neki klub taj i taj, nego smo mi Partizan ovakav kakav smo sad.

I da bi ,,pero,, kategorija špic uspešno igrao protiv ,,teške,, kategorije protivničke odbrane, Partizan mora da ima granitnu odbranu (a nema je), o koju bi se svaki napad protivnika razbio, onda zadnjeg vezistu a la Nađ, Duljaj, Everton, Belka (a nema ga), koji bi pohapsio i pretukao svaku protivnikovu pomisao o napadu, onda jednog vezistu kao Moreira (e to tek Partizan nema), koji bi špartao i učestvovao u svemu bez greške, i imao otrovan pas u završnici, te krila kao recimo Drulović koji bi imao opasno probijanje odbrane sa jedne strane (da li vam Trifa i Sek liče na Drulu? I još se Trifa povredio), i nekog, kao recimo Mijatović, koji bi probijao sa druge strane.
I, sa takvim saigračima i totalnom dominacijom u igri kada bi lopta bila stalno oko ili u 16m protivnika, ili kad i nije tamo da imamo munjevitu tranziciju koja bi je tamo ekspresno prebacila...

E tek onda bi ,,lagani,, špic MOŽDA dobijao dovoljno prilika da ga ne prebiju još na 40 metara od gola.
Ali od svega nabrojanog, mi samo i stvarno imamo Mijatovića, ali, doduše, ne na terenu nego u upravi...

A igrali smo mi nekad i taj neki fudbal i bez pravog špica, čak je i Zeka Jojić bio u toj ulozi (kao mlađi), ali to je bilo silom prilika, igrao je i Natho tako nešto, neko vreme neke utakmice, ali...

Što se tiče utakmice od juče...dok su ,,moji,, prvotimci Teleoptika držali konce bilo je 2:0...
Ali, kad su ušle rezerve (Teleoptika), logično da je i rezultat otišao u drugom smeru... :D

Čestitke Bibiju Niniću i Miti Jankoviću na golovima, i Stefanu Petroviću kojeg sam prvi put gledao u dresu prvog tima Partizana!
Martinović je isto valjda sad prvi put debitovao za prvi tim FKP-a, na čemu mu takođe čestitam, ali videli ste, recimo na njegovom (i ne samo njegovom) primeru koliko je teško ,,laganijim,, igračima da zadrže loptu ako su utakmica i protivnici ,,tvrdi,,a i fizički jači.
Videli ste i kako je prošao onaj naš dečko (zaboravih mu ime) koji je u prvom svom startu već bio izbačen u aut, pa je dolazila medicinska pomoć da vidi kako mu je...

Dakle, naš vrtić i obdanište su izvukli remi sa odraslim timom iz Mađarske, ali...nije da im je baš sve išlo lako i glatko...
Dečaci zapravo još uvek rastu i uče, pomenuti Martinović na početku ove sezone je bio tek rezerva u Teleoptiku, a sad mu se već daje uloga da ,,povuče,, i u Partizanu...
Tako da...
Brzina i ,,laka konjica,, svakako može ponekad da pobedi čvrstinu i tešku artiljeriju, ali...tek ako se stvore uslovi da ta brzina može da dođe do izražaja...

(Recimo, imaš tu neku neprobojnu granitnu odbranu, prvo izvučeš protivnika napred i onda ga ubiješ iz kontri, ali teško je sa samo laganim igračima u napadu konstantno pritiskati protivnika...)

Čekamo sledeću utakmicu.
Ali i rešenje, odnosno neku dopunu na poziciji špica.

Последња измена:

Mister 10

Grobar
Учлањен(а)
11.03.2016
Порука
690
Reaction score
2.733
Milosevic otisao u Verder,ali verujem da ce Mijat cekati njega do kraja januara,on ne veruje u ta povlacenja,magija u njemu nikad ne spava.
Mozemo mi i golmana Milosevica da prebacimo na spica,jbg stednja,nema se para a covek visok,mozda igra dobro glavom,hajde Mijate napravi nam od golmana napadaca,samo ti to mozes.

Samuraj

Grobarčina
Учлањен(а)
05.10.2006
Порука
2.011
Reaction score
2.962

Samuraj

Grobarčina
Учлањен(а)
05.10.2006
Порука
2.011
Reaction score
2.962
Koliko vidim likevog beka neće dovoditi tu su Petrović i Malik kao backup Jurčeviću. Ninic mijenja Zubairua. Radovic mijenja D. Jovanovića.

Max možemo očekivati još jednog špica i eventualno štopera

њакви

Grobar
Учлањен(а)
05.07.2021
Порука
882
Reaction score
3.638
Локација
45
ПАРТИЗАН-ЈАВОР 4:0

Победа од 4:0 над Јавором била је снажна изјава намере, али резултат говори само половину приче. Партизан је коначно показао синхронизовани високи пресинг који је гушио противнике од првог минута. Међутим, док су пресинг и напад функционисали одлично, дефанзивне транзиције остале су велики проблем током целе утакмице.

Побољшање пресинга Партизана било је укорењено у јасној структуралној промени. Било да је реч о голаутовима или отвореној игри, они су се постављали у дијамантски пресинг како би се супротставили изградњи напада Јавора у облику 4-2.
Ова поставка им је омогућила да примењују пресинг човек-на-човека, а да истовремено задрже +1 у последњој линији. Милошевић и Угрешић су били на штоперима, Вукотић је делио њихове две шестице, а крилни играчи су били на бековима.
Како је лопта била принуђена на једну страну, супротни крилни играч би се увлачио унутра да човек-на-човека маркира слободну шестицу, чиме је комплетирао замку. Топ.1.jpg2.jpg3.jpg4.jpg

За највећи део утакмице, пресинг је изгледао невероватно организовано – огроман корак напред у односу на претходни меч. Али није био савршен.
Може се видети да се неки играчи још увек привикавају на огромну интензивност ових човек-на-човека задатака. Било је неколико ситуација у којима играчи нису били сасвим „на“ свом играчу, али намера је била присутна.

5.gif

Импресивно је било видети да се задња линија у одређеним моментима високо подизала да подржи пресинг. У неколико наврата видели смо како Сек инвертује да би притиснуо штопера, док је Рогановић моментално истрчавао напред да закључа бека.
Иако се ово десило само неколико пута, то је јасан наговештај нове, агресивније шеме пресинга. Тако што би Рогановић отишао толико далеко напред, Партизан је ефикасно угушио широки излазни пут и приморао Јавор на ужурбане одлуке.
6.gif7.jpg8.jpg

Међутим, дефанзивне транзиције показале су неке забрињавајуће пукотине. У овој секвенци, полу-простор(халфспејс) је потпуно нечуван – што је у основи позив на проблеме.
Како се акција развија, видимо да се Драгојевић превише посвећује лопти, остављајући читав центар терена потпуно отвореним. Партизан мора да одржава бољу структурну дисциплину и престане да оставља ове огромне празнине на кључним местима ако жели да преживи.

9.jpg10.jpg

Партизан је остао при структури 2-3 у изградњи напада коју смо видели против Железничара – два централна бека у првој линији, и пивот са бочним бековима који се подижу да формирају другу линију.
Поново, чак и уз ротације – као што је Симић који улази у пивот или Драгојевић који клизне у задњу линију – основни облик је остао доследан.
Права разлика овог пута била је у извршењу. Уместо тешке зависности од дугих лопти, екипа је заиста искористила структуру. Угрешић и Вукотић су се спуштали ниско из полу-простора(халфспејсова) да пруже стварну подршку, држећи лопту на земљи и омогућавајући много контролисанију прогресију кроз трећине терена.
11.jpg12.jpg13.jpg

Постављање Карабељова на леви бек било је решење наметнуто тренутним недостатком доступних опција, али је имало смисла јер је Партизан од почетка био предодређен да доминира лоптом у овој утакмици. Пошто је већину времена проводио улазећи у средњи ред, то је тиму донело додатни слој контроле.
Иако је изградња напада и даље повремено изгледала нестабилно, то је било због индивидуалних техничких грешака, а не због мане у самом систему. Једна брига, међутим, јесте Милошевић на голу. Чак и када Јавор није вршио никакав прави притисак на лопту, његов први инстинкт је скоро увек био да иде дуго, што баш и није његова најјача страна.
Требало би да покаже више смирености и остане миран уместо да жури са дистрибуцијом када има времена да одигра.

У устаљеном поседу лопте, Партизан је поново задржао формацију 2-3-5, али овај пут је изгледала још флуидније него у претходном мечу.
Уобичајена поставка подразумевала је да крилни играчи држе ширину, Угрешић и Вукотић заузимају полу-просторе(халфспејсове), а Милошевић остаје централно. Међутим, ротације су биле много чешће и константније, што је учинило много тежим за одбрану да прати своје задатке.
Сек је овог пута проводио знатно више времена у полу-простору(халфсејсу) у поређењу са претходним мечем – било тако што се ротирао унутра док је Угрешић излазио широко или тако што се увлачио да дозволи Рогановићу да истрчава више напред. У тим моментима, облик се повремено претварао у онај 2-2-6 изглед, потпуно преоптерећујући последњу линију и приморавајући Јавор да се повуче невероватно дубоко.
14.jpg15.jpg16.jpg17.jpg

Бочни простори били су изузетно продуктивни, при чему су Трифуновић и Сек (када су били широко) изгледали оштро у 1 на 1 ситуацијама и опасни својим центаршутевима. Партизан је користио троуглове на оба бока да извуче Јавор из облика, стварајући савршене коридоре за пасеве иза леђа или за налете централних играча у канале.
Милошевић је био одличан. Или се кретао ка троугловима да пружи подршку, или се нудио између линија. Напуштајући центар, он није само олакшавао пасеве – већ је отварао простор за све остале да се ротирају у њега, чиме је цела структура 2-3-5 остала повезана и опасна.
18.jpg19.jpg20.jpg

Ефикасност Партизана данас је посебно истакнута, посебно у ударцима са даљине и оштрим офанзивним транзицијама, из којих су постизали голове. То је показало тим који не зависи само од „савршених“ голова, већ је спреман да казни противника са било ког места на терену.
Менталитет при резултату 1:0 у 70. минуту био је подједнако импресиван. Уместо да се повуку у одбрану и чувају вођство, Стојаковић је удвостручио нападачки приступ. Сек је изашао, а ушао је Натко – што је променило структуру: Трифуновић се померио на леви бек, а Натко је у фази без лопте прешао на лево крило.
У поседу Трифуновић је држао ширину, Натко се увлачио у халфспејс, док је Вукотић био на десној страни. То је била смела, још офанзивнија поставка која је држала Јавор на леђима у тренутку када су они требало да буду ти који јуре резултат.
21.jpg

Гледајући у целини, скок у квалитету од утакмице против Железничара је неоспоран. Најзначајнија промена је посвећеност агресивној шеми пресинга – оној врсти коју користе елитни европски тимови да гуше противнике.
Ово је подржано све флуиднијом структуром 2-3-5 у поседу лопте. Тим је у великој мери престао да форсира дуге лопте, показујући стрпљење и поверење у позициону игру да би напредовао кроз трећине терена.
Међутим, извршење још увек није у потпуности достигло идеје. Иако је систем високог нивоа, индивидуалне техничке грешке и нестабилне дефанзивне транзиције остају главне слабости.
Такође постоји јасна потреба за више смирености од Милошевића на голу како би се овај стил заиста максимално искористио.

@Detelinarac90 Спајај :D

JasminaT

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2010
Порука
22.089
Reaction score
48.690
Локација
Žrnov
Procitas ovo i odmah ti je jasno da svi hvalospevi koje pojedinci pisu na racun Pedje Mijatovica nemaju veze sa zivotom. Ovo moze da uradi ili tezak idiot, ili saboter.

@JasminaT deluje mi da nisi bila u pravu u svojoj proceni oko toga ko se pobunio, odlazak ove dvojice ‘08 igraca bi bio poprilican udarac za omladinsku skolu. Valjda ce uspeti ostali ljudi u klubu da ispeglaju ovaj problem koji je zalizani napravio i da ubede momke da potpisu profi ugovore.
Nisam za sve, ali igrači koji imaju takav skor kao oni u OLS, bolje da se pokriju ušima i rade. Mijatović ima mnogo grešaka, ali za ovu situaciju je potpuno u pravu.
I greška je za veliki broj ovih igrača 07 što su ih poveli na pripreme sa prvim timom, osim ako ne žele da im pokažu gde su što se tiče fudbala i da ih postave na mesto.

A ovi koji su otišli - nije nikakva šteta.

њакви

Grobar
Учлањен(а)
05.07.2021
Порука
882
Reaction score
3.638
Локација
45
Па једино да направим као презентацију па да иду слајдови али ми се то не свиђа јер има доста текста. Избегавам да користим клипове јер могу да ми лупе копирајт са 3 стране, а ови једни ако лупе има да скупљате донације за мене а не за форум. :D
JT клипови би били бољи ако бих причао и показивао као овај браћала али то ми се не ради никако. :buhaha
Још ове 2-3 које су већ одигране ћу овако па ћемо видети нешто кад крене други део сезоне. Хвала на предлогу :ziveli

Andra

Grobarčina
Учлањен(а)
22.08.2018
Порука
1.538
Reaction score
8.566
Локација
Beograd
Nisam za sve, ali igrači koji imaju takav skor kao oni u OLS, bolje da se pokriju ušima i rade. Mijatović ima mnogo grešaka, ali za ovu situaciju je potpuno u pravu.
I greška je za veliki broj ovih igrača 07 što su ih poveli na pripreme sa prvim timom, osim ako ne žele da im pokažu gde su što se tiče fudbala i da ih postave na mesto.

A ovi koji su otišli - nije nikakva šteta.

Kako je poveden preveliki broj igraca koji su ‘07, kada niko iz te generacije ko igra za omladince o kojima pricas nije tu :D . Tu su Makevic i Martinovic koji su igrali za Teleoptik od novih lica iz te generacije, i to je to, svi omladinci koji su promovisani (a slazem se da ih ima previse, i jasno je da je to direktna posledica toga sto se pegla slucaj Jovanovic) su ‘08.

Mijatovic ovde ne moze da bude u pravu, jer nije stvar u tome da li igraci koji su se bunili zasluzuju promociju u prvi tim ili ne (iskreno, ja osim Radovica i Banjica da popuni broj golmana na treninzima ne bih vodio nikog), niti u tome kakav su gubitak ovi momci koji su odbili profi ugovore, nego u tome da ako vec to ne zasluzuju neki standardni igraci iz te ekipe, ne moze da zasluzi onda ni momak koji nije uspeo da se izbori za minute u toj ekipi, kakva god ta ekipa bila i koji god da su razlozi zbog kojih se nije izborio za minute.

Pogotovo jer je promocija Jovanovica direktna posledica ucenjivanjem odlaskom iz kluba i povlacenjem sa treninga oba Lanetova sina. Zamisli kakva se poruka salje roditeljima igraca kad je tako nesto proslo, tek ce nas sad ocekivati ucene, suludi zahtevi i cirkus u omladinskoj skoli, jer je Mijatovic postavio jako opasan primer ovom odlukom.

Pritom, jos jedna stvar, ako je vec odluceno da ce taj momak da se gura svim silama do prvog tima, jer je Pedja Mijatovic procenio da ima talenat i da moze da donese nesto klubu, daj mu onda ugovor i vezi ga za klub, a ne da ide na pripreme prvog tima, a da moze da ti ode cim mu neki drugi klub posalje ugovor.

Последња измена:

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
13.498
Reaction score
38.401
Локација
Beograd

Vest koja me je zaista obradovala - evo ga i ,,Leka,, (Marko Lekić) u Partizanu!

A baš sam razmišljao da bi možda baš on, na kraju karjeva, mogao da dobije neku šansu, kad je Joca otišao u Nemačku, kad nema najave dolaska nekog stranca centarfora, kad se razmišlja da B.Kostić može ponekad da bude špic, kad ne znam kakvi su ovi momci iz mlađih kategorija...

Iako mlad, Leka je već u neku ruku legenda Teleoptika, na odgovarajućoj temi nazvao sam ga čak i kraljem strelaca Treće lige, ali nemojte da očekujete da ima neku spektakularnu fudbalsku tehniku ili osobinu, zna on itekako da profula i poneki zicer, ali...ima SRCE za fudbalera, UVEK daje maksimum i ORE teren uzduž i popreko!
Trči, juri, trudi se, bori se, ulazi u šanse, daje golove.

Za početak, nadam se da će dobiti koji minut u dresu Partizana, ZASLUŽIO JE TO, a za posle...videćemo...