Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Haris Brkić 24.7.1974-15.12.2018-prošlo je 18 godina...

Zillgian

Grobarčina
Учлањен(а)
26.01.2010
Порука
3.953
Reaction score
4.886
Локација
Ndžamena
Nikada se neće otkriti ko je to uradio, jer da su htjeli, do sada bi ih našli.
Vječna ti slava ljudino!
 

RotoShack

Grobarčina
Учлањен(а)
02.12.2012
Порука
6.210
Reaction score
2.629
Nadam se da nije negdje jos postavljeno posto smatram da je ovdje najprikladnije. Inace, bas fin tekst.

Brkić: Bosnino dijete, Partizanova legenda

15 decembar 2013 Izmijenjeno 16:51 CET Trinaest je godina kako je mučki ubijen izuzetan talenat i igrač - rođenjem Sarajlija, opredjeljenjem Beograđanin, ljubavlju košarkaš.




haris_brkic-main.jpg

Tri dana ljekari su pokušavali spasiti život Harisu Brkiću - umro je 15. decembra 2000. godine, sat i po iza ponoći [EPA]
Piše: Emir Delić
Haris Brkić je među najvećim talentima koji su se pojavili na ovim prostorima u posljednjih 30 godina. Uz Damira Mulaomerovića iz tuzlanske Slobode Brkić je bio najdarovitiji igrač bivše države početkom turobnih devedesetih godina.
Košarci je poklonio dvokorak sa svojim potpisom. Zvali su ga "Harisov ulaz". Taj produženi korak teško se branio. Uspio je podijeliti košarkaške sudije, pa su pravljene analize, kako bi se u konačnici zaključilo da se ne radi o "grešci u koracima". Kad god bi Haris krenuo s loptom na koš, dok je jednom nogom dva puta "naskakao" protivnički igrači, ali ni saigrači, nisu znali šta će uraditi. Nekad je asistirao, nekad poentirao, rijetko griješio.
Košarci je poklonio dvokorak sa svojim potpisom, zvali su ga 'Harisov ulaz'.
Haris je bio Partizanov čarobnjak u sjajnoj ekipi devedesetih godina, s Berićem, Tomaševićem, Koturovićem, Čubrilom, Drobnjakom, Vidačićem, Lukovskim, Radoševićem... Njegova košarka bila je posebna, nekako drugačija. Znali su to u Partizanu, kada su ga doveli iz sarajevske Bosne. Rat je potpuno razbio fantastičnu generaciju "Studenata" s Brkićem, Vukčevićem, Ovčinom, Bosnićem, Glintićem, Abazom, uz koje su stasavali Predrag Materić, Veselin Petrović... Ova generacija, koju su vodili Nikola Radić, Mladen Ostojić i Ante Đogić, važila je za najperspektivniju u bivšoj državi.
Brkić je već sa 16 godina bio na pragu prve ekipe Bosne, spremao se za odabrano društvo: Samir Avdić, Nenad Marković, Mario Primorac, Sejo Bukva, Dževad Alihodžić, Adis Bećiragić, Gordan Firić... Sarajevo je napustio u predvečerje rata. Preko Grčke, gdje je bio s reprezentacijom, umjesto povratka u ratom načeto Sarajevo produžio je u Beograd.
Nasljednik Predraga Danilovića
Partizan je dobio poklon. Znali su jako dobro kakav je Haris talenat. Pokojni professor Aca Nikolić i Željko Obradović - trener sjajne generacije koja je te 1992. godine bila prvak Evrope u Istanbulu - odmah su s Brkićem potpisali ugovor i poslali ga na kaljenje u čačanski Borac.
Pripremali su nasljednika Predraga Danilovića. Koliko su Partizanovi treneri voljeli Bosnine bekove najbolje govori podatak da je prije Brkića iz Sarajeva stigao još jedan biser - Danilović.
Duško Vujošević je u njemu vidio što u Bosni nisu: ogroman potencijal, pa su ga privukli u Beograd, a onda promovirali u zvijezdu Partizana. Ekspresno je Danilović našao mjesto u reprezentaciji Jugoslavije na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989. godine. Sve nakon toga je historija.
Brkićev put je, za razliku od Danilovićevog, bio teži utoliko što je stigao iz Sarajeva i što se zvao Haris. Koliko god su ga u Beogradu i u Srbiji cijenili svi oni koji vole ono iskonsko u košarci, toliko su ga prezirali oni kojima je košarka bila najmanje sport, a najviše poligon za istresanje nacionalističkih frustracija.
Koliko je bio dobar, siguran sam da je Brkić kasnije poslužio Partizanu kao lakmus za idealanog beka šutera.
Koliko je bio dobar, siguran sam da je Brkić kasnije poslužio Partizanu kao lakmus za idealanog beka šutera. Vidjelo se to kada su iz Vujoševićevog inkubatora izlazili redom Uroš Tripković, Danilo Anđušić, sada Bogdan Bogdanović. U svakom od njih vidio sam nešto Harisovo, ali nikad "puni paket". Međutim, Haris je bio unikat.
Dok sam ga gledao često sam razmišljao o tome kako se u tim ratnim vremenima nosi s teškim bremenom svog porijekla. Bez obzira na to što je iz mješovitog muslimansko-srpskog braka, njegovo ime smetalo je mnogima. Međutim, na njegovoj igri se nije vidjelo da ga muče uvrede sa tribina. Doduše, nikad od Partizanovih navijača. "Grobari" su ga voljeli, ali su ga navijači Crvene zvezde, "Delije", vrijeđali.
'Pričao' je na terenu
Hrabro je podnosio sve niske udarce. Harisov odgovor mogli su vidjeti na terenu. Tamo je "pričao". On je na svakoj utakmici puštao svoj talenat vani i igrao svoju košarku, pokušavajući učiniti boljim i sebe i saigrače.
Kad bi ga "krenulo" izgledalo je da su na terenu Haris i devet igrača. Ostali su mogli samo gledati. Radio je to elegantno, s puno stila, lepršavo, u svakom potezu vidio se veliki trud na treninzima, ljubav i sportski motiv.
Kada je trebao karijeru nastaviti u inostranstvu, da zaradi novac, Haris je u 26. godini života mučki ubijen.
Kada je trebao karijeru nastaviti u inostranstvu, da zaradi novac, Haris je u 26. godini života mučki ubijen. Prošlo je, eto, 13 godina od ubistva ispred beogradske dvorane "Pionir", nakon večernjeg treninga, kada je još nepoznati ubica prišao i Harisu ispalio tri metka u glavu.
Javnost je o razlozima ubistva, kao i u sličnim beogradskim prilikama, uglavnom nagađala. Da li je razlog osveta ili to što se zamjerio nekim opasnim Crnogorcima dok je igrao u podgoričkoj Budućnosti, to više i nije bitno. Košarkaška Evropa bila je u šoku, jer je stradao sportista, igrač koji nije bio sklon konfliktima.
Na vječnoj listi
Brkić je za Partizan odigrao 290 utakmica i deseti je na vječnoj listi. Sa 3.709 poena nalazi se na osmom mjestu liste strijelaca, a sa 951 poenom je na petom mjestu najefikasnijih igrača Partizana u evropskim kupovima. Kad je preuzeo Budućnost, bivši trener Partizana Miroslav - Muta Nikolić poveo je sa sobom Brkića i Tomaševića i oni su mu donijeli titulu.
Sjećam se da sam s njim radio intervju kada je došao u rodno Sarajevo 1999. godine, prvi put nakon sedam godina. Budućnost je igrala prijateljsku utakmicu s Bosnom u "Skenderiji". Novinari su ga opkolili u "Klubu sportista" sarajevske dvorane, a on je bio zbunjen. Smireno je odgovarao na pitanja, a sjećam se posebno jedne njegove rečenice: "Ovo je moj grad, dvorana u kojoj sam trenirao. Ovdje sam počeo, ali opet mi je neugodno, jer sam ovdje za neke četnik, a u Beogradu sam Turčin."
'Rado bih se vratio kući, imam nekih problema. Kako ide Bosni, ima li ekipu, da li bi me ponovo primili?'
Budućnost je te godine domaće utakmice Eurolige igrala u sarajevskoj "Zetri", jer zbog NATO-bombardiranja ciljeva u tadašnjoj Saveznoj Republici Jugoslavije nije mogla biti domaćin u svojoj "Morači".
Jednom sarajevskom prijatelju, bivšem saigraču, otprilike mjesec dana prije ubistva, povjerio se: "Rado bih se vratio kući, imam nekih problema. Kako ide Bosni, ima li ekipu, da li bi me ponovo primili", raspitivao se Haris.
Bosnin dres je ostao želja
Bosnin bordo-dres ostao je samo želja. Postao je meta ubice. Tri dana ljekari su ga pokušavali spasiti. Rane su, međutim, bile preteške. Umro je 15. decembra 2000. godine, sat i po iza ponoći. Beogradskoj policiji pronalazak ubice otežavalo je to što je Haris bio omiljen. Jednostavno, niko nije mogao pronaći motiv za ubistvo.
Uspomenu na Harisa Brkića čuvaju još njegovi klubovi. Svake godine igra se Memorijalni košarkaški turnir za mlađe kategorije, na kome učestvuju klubovi u kojima je igrao: Bosna, Partizan, čačanski Borac i podgorička Budućnost.
Uspomenu na Harisa Brkića čuvaju još njegovi klubovi. Svake godine igra se Memorijalni košarkaški turnir za mlađe kategorije.
Za razliku od Harisa Brkića, koji je zaustavljen na putu da postane i zvanično najbolji evropski košarkaš, drugi veliki jugoslovenski talenat Damir Mulaomerović je uspio. Postao je evropski prvak, zvanično najbolji playmaker Evrope, a poseban trag ostavio je u reprezentaciji Hrvatske. Sada se vratio kao trener tamo odakle je krenuo, u tuzlansku Slobodu.
Ni Brkić ni Mulaomerović nikada nisu zaigrali za svoju domovinu, za Bosnu i Hercegovinu. Kao ni desetine istinskih šampiona u raznim sportovima, što su otišli odavde kako bi sačuvali goli život.
Izvor: Al Jazeera
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/brkic-bosnino-dijete-partizanova-legenda#.VI7b_UPpSHM.twitter
 

Dr Mo

Forumski derviš
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
7.468
Reaction score
22.855
Локација
U zemlji cigana i realnih debila
Posle toliko godina, nista se ne zna i nema nikakvih naznaka da ce se ikad i saznati ko je to uradio, SRAMOTA!

Vecna ti slava Legendo!
 

StrikeFront

Statističar
Учлањен(а)
19.06.2008
Порука
5.034
Reaction score
14.652
Sjajan tekst i to sa satiricnog portala koji je ovaj put bio totalno onako iskren i od srca napisan. Vredi procitati. Harise pamticemo te vecno !!!
 

Belgija

Banned
Учлањен(а)
06.01.2015
Порука
406
Reaction score
58
Prošlo je 15 godina...
Počivaj u miru, legendo.
 

Mare grobar

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
1.880
Reaction score
624
Локација
Na slepom koloseku
Ne mogu da se setim protiv koga smo igrali.
Secam se da je vladalo neko ludilo u dvorani,koje se kasnije prenelo i na bus u koji smo upali,a koji se kretao prema NBG-u.

Neko je poveo pesmu"Da Bog da se svi prevrnuli,svi izginuli i svi nestali...."
Sofer je zaustavio negde kod mosta bus i kao nece da vozi dalje...
Onda je krenulo"Pazi s kim se kacis majstore,majstoreee" i on je nastavio da vozi dalje...

Sledeca utakmica u Pioniru totalna tisina.
Samo jezivo skripanje patika po parketu.
I jos jeziviji muk na tribinama.

Valjda je i Beric gostovao nesto relativno blizu tog datuma u Pioniru.
Cini mi se sa Skavolinijem,a mozda i gresim.
Secam se kada je prvi put stao na liniju bacanja,cela hala krenula da skandira "Haris Brkic" i Mica se rasplakao jedva izveo bacanja.

Vecna slava Harisu Brkicu
 

Issa

Grobarčina
Учлањен(а)
06.02.2008
Порука
1.586
Reaction score
3.342
Локација
JNA
Pocivaj u miru Harise.. Secam se dana kada si preminuo, vratio sam se iz skole i majka mi je rekla te uzasne vesti, samo sam pao na kolena i suze su se nizale jedna za drugom.. Verovao sam da ces se izvuci, ali nazalost nisi majstore.. Vole te tvoji grobari! :(
 

Viva_La_Bam

Grobar
Учлањен(а)
14.06.2007
Порука
248
Reaction score
74
Šta smo uradili, mi kao Grobari, da se ova istraga o ubistvu Harisa Brkića podigne na viši nivo?
 

JasminaT

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2010
Порука
21.365
Reaction score
40.188
Локација
Žrnov
I tamo gore imaš najlepši dvokorak!
 

Arsen_Wenger

Grobarčina
Учлањен(а)
27.01.2010
Порука
1.866
Reaction score
60
Ne mogu da skapiram zašto neće da otkriju ubicu, s kim se to haris zamerio da ne mogu, neće, da nađu ubicu?

Imao sam 13 godina tada, mnogo sam se radovao kad se vratio, a kad sam čuo vesti nisam mogao da verujem, svet mi se srušio, jedan od mojih omiljenih igrača partizana.
 

natam navam

Banned
Учлањен(а)
21.12.2008
Порука
1.078
Reaction score
66
Secam se kao juce tog dana. Jedan od mojih omiljenih igraca. Uz sve napore nikad nisam nacuo nista vise o pozadini njegovog ubistva. Neka ti je vecna slava majstore!!! Ako je za utehu tvojima, tebe se secaju hiljade ljudi i tebi u cast igraju basket svake godine, a to nije malo, postao si legenda.
 

Virke

Grobarčina
Учлањен(а)
26.01.2016
Порука
1.546
Reaction score
836
Imao sam tu sreću da sam ga poznavao i viđao svakodnevno, par godina pre nego što je ubijen...
Svašta se pričalo i pisalo, znam samo da nije bio deo te priče u koju su ga gurali. Strašan momak, nisam mogao da poverujem kad sam čuo šta se desilo...
Imam svoju verziju, na osnovu informacija koje sam dobio, nije mesto da pričam jer ne znam ništa zasigurno, ali verujem da su bile velike pare u igri, i verovao je pogrešnim ljudima...

Taj dečački osmeh i šmek kojim si zračio će uvek nedostajati...
 
Top