• Registracije za nove članove su otvorene do daljeg. Svaki novi korisnik ovog foruma će prolaziti kroz sistem filtriranja od strane moderacije pre nego što mogu nešto da postave na forum.

  1. Svaka registracija će biti ili odobrena ili odbijena od strane moderatora
  2. Ukoliko se korisnik registruje, njegovih prvih 15 poruka na forumu se neće odmah objavljivati dok ne prođe kroz prste moderacije.

  Pravilnik
  Predstavite se
 • Rukometni klub Partizan je zvanično pokrenuo akciju prodaje sezonskih ulaznica za Sezonu 2020/21, sa ciljem da se prikupe novčana sredstva kao vid pomoći klubu.

  Partizan.NET je odlučio da se pridruži pozivu, i ovom prilikom apelujemo na sve kojima je crno-bela boja na srcu da se uključe.

  Oni koji su u mogućnosti, mogu izabrati jedan od dva načina:
  1. Kupovinom sezonske ulaznice preko sajta Ticketline, po ceni od 1,500.00 dinara (za sve koji žele da u svojoj kolekciji imaju sezonsku ulaznicu i nalaze se na teritoriji Srbije)
  2. Neposrednom donacijom u proizvoljnom iznosu na račun Partizan.NET. Sva sakupljena novčana sredstva će biti transparentno prikazana, da bi zatim bila iskorišćena za kupovinu sezonskih ulaznica na ime svih koji su pomogli.

  Pozivamo verne navijače da prepoznaju trenutak, da se priključe akciji i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Visina donacije nije ograničena.

  Uplate na račun za osobe iz Srbije na ime:

  Zoran Mihajlović
  160-0900100247365-41
  Banca Intesa
  Svrha uplate: Pomoć RK Partizan

  PayPal račun za one koji nisu u mogućnosti da uplate preko računa:

  webgazda@gmail.com
  Nakon uplate, molimo vas da se javite Uredništvu da bi se evidentirala vaša uplata, pogotovo ako ste član Foruma i ne želite anonimno da donirate.

Izbaciti "Jugoslovensko" iz grba

Da li treba da se izbaci reè "jugoslovensko" iz grba našeg sportskog društva?

 • Da

  Votes: 94 34,9%
 • Ne

  Votes: 175 65,1%

 • Total voters
  269

Vlad

Grobarčina
Учлањен(а)
07.06.2012
Порука
7.709
Pazi Boga ti. Za sve ovo vreme postojanja nikom petokraka nije smetala,a evo sad nam tek tako bode oci odjednom.VK je vratio tu istu petokraku i buktinje ponovo tako da....Prica da je grb Partizana drasticno toboze menjan je izmisljotina.Izuzev grba JA koji je kratkotrajno nosen sto je zanemarljivo grb je u sustini ostao isti do dana danasnjeg.Tu ne racunam boju,natpis na grbu koji su menjani. Buktinje sa zvezdom ispod su mu uvek odavale taj jedinstven vizuelni identitet koji je uvek ostao isti. I ova peticija nije poligon za price o promeni grba.Ko hoce da menja grb nek skuplja potpise i nek ide pred upravu.Ta tema je u nekoliko navrata pokretana na internetu i nikada nije bilo jedinstvenog misljenja.Nastojanja o promeni grba su dozivela krah. Ajmo onda da promenimo i ime Partizan jer ima ideloskog prizvuka i direktno je vezano za 45‘ i novu drzavu nastalu na novoj idelogiji.Ko hoce novi grb nek napravi sebi jedan klub pa nek mu stavlja kosarkaske lopte i ostalo_Ovaj Partizanov grb je lepota gospodo,estetska kategorija.Umetnost.

Pa ja sam mladja garda pa sam taj grb prihvatio oberucke bez ikakvog pogovora. Koga boli k**** sta mladji misle.
 
Последња измена:

Dimitry

Grobarčina
Учлањен(а)
26.09.2010
Порука
2.050
Локација
Владивосток
Дај газда шта сад изврдаваш анкету. Нисмо ми што смо гласали НЕ глупави па да не знамо о чему се ради.
 

Dimitry

Grobarčina
Учлањен(а)
26.09.2010
Порука
2.050
Локација
Владивосток
Има ли и један Партизановац који би са њима било шта делио?
Делимо Пионир са њима већ деценијама, па нам опет није сметало да изградимо култ Пионира.


Или ћемо да избацујемо "југословенско" само да би се контрирало Душку Вујошевићу због његове подршке погрешним људима у фудбалском клубу?
Ја не видим други разлог. :D
 

Dr.Hofmann

Guest
Al ste se vi naložili na tu anketu,kao da bi nešto od te ankete i bilo da je nas 100% glasalo za...

To je čisto da se vidi ko kako na forumu razmišlja na tu temu i na osnovu toga možemo imati neki uzorak i tu se završava priča o anketi, mislite da bi je neko ozbiljno doživeo u klubu ili na mestima gde se odlučuje o ovme pa da se skupi i 5000 potpisa prstom mrdnuli ne bi...

IZMENA:

Ali pojava potpisa i avatara u kojima se dokazuje vernost grbu i JSD-u je urnebesna:buhaha
 
Последња измена од уредника:

kuki

Grobarčina
Учлањен(а)
06.12.2010
Порука
2.689
Локација
tamo daleko...
I to skoro dvotrecinskom vecinom ne. Ne moze da se kaze kako je prilicno izjednaceno, osim ako Gazda dok je pisao post nije bio drugaciji rezultat. Jasno je bilo da nije vezano izbacivanje "J" sa menjanjem grba, ber meni. Ljudi su rekli sta su imali.
 

PROFESOR

Super Moderator
Учлањен(а)
02.06.2011
Порука
4.762
Пре свега морам да приметим како је наш Црно-бели ретко стрпљив и толерантан човек, кад још никог од нас није укорио што смо анкету о имену Југословенског спортског друштва Партизан, претворили у расправу о грбу, звездама и звездицама, укључујући и ону што је лепша него Даница, буктињама, још непорушеним и још неизграђеним стадионима и свим другим одредницама које нису тема ове анкете.:D
Пошто сам већ рекао шта сам имао на задату тему, хтедох да дам свој допринос и изласку из оквира исте. :D
Наиме Црно - Бели је у јеку ове расправе апострофирао главни проблем, а то није слово Ј, већ квалитет и начин на који функционише то слово заједно са свим осталим словима.
Није невоља у могућој опасности да због анахроне одреднице останемо заробљени у времену и простору или илузијама и заблудама, већ је права опасност увелико евидентна, да због анахроног и нефункционалног поимања улоге и задатака друштва, оно потпуно обесмисли своје постојање како год се звало и којим год словом почињало.
Али такво стање није последица тога што је то англо-комунистичко слово Ј засело на почетак његовог имена, већ је последица непостојања јасно одређене улоге и задатака које треба да извршава, уместо што тумара по мраку политиканства и виђењу појединаца како би то требало да изгледа.
А када то кажем никога поименично нити оптужујем, нити браним, јер свака персонална грешка је само последица непостојања јасних овлашћења, дужности и оквира за деловање.
ЈСД Партизан мора из корена да мења начин свог функционисања, да уместо некога ко тумара по проблемима попут слона у стакларској радњи, постане снажно оперативно тело, које ће подржавати, помагати, заступати и бранити све своје секције, стварајући услове да ни једна од њих нема проблем егзистенције, да ни једна од њих нема проблем са својим местом и значајем у друштву и да ни једној од њих не буде доведен у сумњу морални, етички и пословни кредибилитет.
Кров треба да нам пружи чврст осећај да имамо своју кућу, да штити од невремена и најзад да се из далека види како је солидан, велик и леп.
У том случају није толико ни важно како ће га свако од нас ословљавати и у том случају он ће бити модеран и функционалан без обзира од колико анахроних слова је начињен.
 
Учлањен(а)
11.12.2011
Порука
818
.

Kuki jesi li pravnik ili pijan? Koja 2/3 pa blize je skoro pola pola ako vec tako gledas :banghead
 

Lothar Matthäus

Grobarčina
Учлањен(а)
29.03.2010
Порука
3.246
Локација
U drzavi ometenoj u razvoju
Profo
To sam i ja pokusavao da objasnim, manje vise izmedju redova, ako vam se rezultat na kraju jednacine ne svidja, treba da menjamo promenjive, kadar (x,y) a ne da menjamo nepromenjivu kojoj je vrednost u svim jednacinama ista.

I ne moze se diskutovati o tome kako bi se "samo" skinulo to jugoslovensko a da se ne diskutuje i o stadionu i o Grbu, buktinjama, zvezdi.
Sve ostalo onda gubi svoj smisao.
 

kuki

Grobarčina
Учлањен(а)
06.12.2010
Порука
2.689
Локација
tamo daleko...
Kuki jesi li pravnik ili pijan? Koja 2/3 pa blize je skoro pola pola ako vec tako gledas :banghead
Udari malo jace glavom u taj zid, mozda ti se razbistre brojke. Ne treba biti pravnik, ako neko hoce da sracuna procente, cak ni matematicar, jer to se uci u osnovnoj skoli. Sudeci po nacinu komunikacije, verovatno si istu preskocio, da li zbog gudre, ili alkohola, ne tice me se previse. Kada sam ja pisao post, bilo je preko 58% procenata za opciju ne, sto je na pola puta od dvotrecinske do proste vecine. U svakom slucaju ne 51%, ili 52%, vec laganih 58%.

Mada takvi kao ti zasluzuju manje slova u odgovoru, nesto tipa kao sto je kolega avax napisao.
 
Учлањен(а)
11.12.2011
Порука
818
.

Sve vreme je procenat blizi pola pola nego 2/3, dodji da duvamo zajedno i pijemo lozu 58,34%vol.
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
7.089
Локација
Beograd
Ja sam često opširan kad pišem na Forumu, ali, sad, kad sam otkrio temu o JSD-u, e sad ste ga tek najebali! :D

Dakle, na pitanje treba li izbaciti ono ,,J,, u imenu JSD-a, moj odgovor je jedno, tvrdo, nepokolebljivo, tradicionalističko, kategoričko i inadžijsko, takoreći (h)istorijsko - NE!

Evo i argumenata:

Neko ovde napisa (otprilike ovako nešto) - da Jugoslavija mladim ljudima ne znači ništa, da im je to otprilike nešto kao Stari Rim, nešto što više ne postoji, neke ruševine...
E, pa o tome se (iz mog aspekta) i radi!
Za mene su ,,stare ruševine,, (kako Starog Rima, tako i Jugoslavije) baš nešto što treba po svaku cenu sačuvati i zaštititi!

Ja sam, nekada davno, jedno desetak godina studirao istoriju umetnosti (pa čak je, na kraju krajeva, i diplomirao), i za to vreme upoznao sam mnoge primere o tome kako je nešto postojalo, pa sad više, eto, ne postoji, a to je kod mene uvek izazivalo neku vrstu tuge i žaljenja...
...na primer:

Predivni antički kipovi, remek-dela vajarstva uništeni su u doba kada je hrišćanstvo pobedilo, jer, nisu bili podobni za novo vreme...i ne možemo ih nikada više videti…
Zadužbina našeg cara Dušana, Sveti Arhanđeli, uništena je i od kamena kojim je bila izgrađena - napravljena je Sinan-pašina džamija u Prizrenu, jer je Sinan-paša smatrao da je to mnogo prikladnije u tom vremenu...i nećemo nikada videti kako je zaista izgledala ta Dušanova zadužbina…
Mnoge naše srednjevekovne freske, izubijane su čekićem (to su radili Srbi, a ne Turci), jer je neko smatrao da su freske ionako stare pa da ih treba premalterisati i naslikati neke nove...i te stare su tako nepovratno oštećene…
Moj rodni grad Beograd, nebrojeno puta je menjao svoj izgled, jer je svaki novi osvajač (ili nova vlast) hteo da sruši dela svojih prethodnika, pa da napravi nešto svoje...

Eh, kamo sreće da je Beograd imao prilike, da kao, na primer, Rim, sačuva bar neke svoje istorijske građevine i bar neka umetnička dela (kojih je inače Rim prepun)...
Ali, nije, nažalost...
Kod nas je gotovo svaki oblik prošlosti gotovo satrven, i kao da se stalno i iznova pokušava da se sve staro i ,,neprikladno,, uništi, izmeni, promeni, popravi...
Menjamo nazive države, granice, zastavu, grb, dinastije, ideologije, himnu...
A zašto bre braćo?!

E, mene svaka promena neke tradicije, promena imena neke ulice, pa i menjanje grba Partizana i slično, podseća na sva ta nasilja nad umetničkim delima, zgradama i tradicijama - njihovo uništavanje, da bi se, kao, ,,iz(g)radilo nešto novo, lepše, bolje, primerenije vremenu,,...
Podseća me sve to na čukanje ćekićem po starim freskama (da se bolje uhvati malter) - i da se onda preko starih naprave nove freske...ali, tako neizostavno uništavamo one stare!

Ime JSD, nije naravno neko umetničko delo, ali jeste neka tradicija, deo (dah, atmosfera) neke prošlosti (isto kao i neka stara slika, zgrada, naziv neke ulice, itd.), i kao tako nešto ja bih ga sačuvao i dalje, isto kao što bih sačuvao i neku staru lepu zgradu u BGD-u, umesto da je srušim i napravim na njenom mestu neku potpuno novu...

A kad već govorim o imenu, ili imenima - ja nisam za to da se ona menjaju, pa da bi se bolje ,,uklopila,, u sadašnjost!

Nomen est omen, govorili su stari Latini, u prevodu ime je predznak...i, možda ima i nečega u tome...
Moj deda se, recimo, zvao Života - a to je ime bilo potpuno anahrono (pa i smešno) recimo u vreme kada sam se ja rodio - pa, jesmo li onda menjali ime dedi, jer nije bilo moderno - nismo...uostalom, možda mu je i dato baš kao predznak -,,omen,, da živi (i preživi) sve ono što ga je u životu čekalo: dva balkanska i dva svetska rata...
Meni je dato ime Goran, uobičajeno ime za dečake rođene šezdesetih, kao Goran Grbović, Goran Stevanović, Goran Bogdanović...
I, moj ,,omen,, je očigledno bio da kao čovek gore (šume, planine, drveća – a seća li se neko, postojao je nekad čak i ,,pokret (mladih) gorana,, koji su sadili drveće) uvek poštujem prirodu, i pokušavam da živim u skladu sa njom...
...a onda sam odjednom, devedesetih, čuo tvrđenje da je to zapravo hrvatsko a ne srpsko ime, i da je to čak ustvari samo hrvatski prevod imena Silvester (?), koje opet dolazi od latinskog ,,silva,, što znači šuma - ali ga svakako zbog toga nisam promenio...a i zašto bih ga promenio, kad već mnogi Srbi nose i internacionalna, ili biblijska (znači jevrejska) a ne samo srpska imena, itd, itd...uostalom, biti imenjak nekih pravih i slavnih Partizanovaca, koji se zovu baš isto k'o i ja, nikako nije neka stvar koje bih se zastideo...kad mogu oni, mogu i ja...
Naravno, iz inata ga ne bih promenio, pa da je 100 puta bilo kog porekla...

Besmislica je menjati svoje ime, čak i kad ono postane anahrono, zastarelo, ili kad ti neko tvrdi iz kog jezika ono potiče, itd...
Uklanjanje onog ,,J,, u imenu JSD, zato što Jugoslavija više ne postoji, isto mi je kao kad bi neko menjao svoje lično ime Jugoslav, ili Jugoslava - iz razloga jer Jugoslavija više ne postoji!

Da, tačno je, Jugoslavija sad ne postoji, ali postojala je u vreme kada su takva imena davana - i, smešno, ali više tragično mi je bilo kad je neko poveo raspravu o tome, treba li Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu u Beogradu sad promeniti ime, jer, eto, Jugoslavija više ne postoji!
Ali, ljudi, to je samo ime pozorišta, baš takvo kakvo je, jer je dato u nekom određenom istorijskom trenutku, a ne neka njegova državotvorna ili nacionalna odrednica, kao što lično ime Jugoslav ili Jugoslava, ne označava da taj ili ta mora po definiciji biti neki pobornik Jugoslavije, Jugoslovenstva, ili Jugonostalgičar...

Mislim da mnogi brisanje tog ,,J,, zapravo vide kao neki raskid sa Jugoslovenstvom, Jugoslavijom, komunizmom, pa im je zato stalo da ga ,,zbrišu,, - ili kao potpuno nepotrebno slovo našeg imena, zato jer te Jugoslavije sad više nema...
Ali, moj ,,pogled,, na to je da ime treba ostaviti onako kakvo je dato, u tom vremenu kada je dato (iako nosi ,,prizvuk,, tog vremena, a što je i normalno) - jer - ni mi našoj deci (ili nama samima) ne menjamo imena u decenijama posle, kad dođu neka nova imena koja su sad mnogo modernija, nego ta naša stara ...
Moj stav je da je to ,,J,, više deo ličnog imena, pa ga zato i ne treba menjati, nego neki ,,ideološki predznak,, - koji je sad nepopularan pa ga treba menjati – a i u slučaju da je ideološki predznak, opet ga ne bih menjao!
Eto, mala digresija, kažu da se stari roker Dado Topić, zapravo zove Adolf, što naravno baš asocira na Hitlera…ali, mnogo je važnije šta je taj čovek uspeo da napravi u karijeri, i kakav je on zapravo ( a izgleda da je baš sasvim o.k. lik!) – nego šta mu piše u ličnoj karti…Adolf? Pa šta? Nije on čovek sam sebi dao to ime, ma kakvo ono bilo…

Priznajem, ima i nekih kontraargumenata za moje stavove o imenu JSD Partizan, jer...

JSD Partizan - nije se tako zvao od svog osnivanja...
Međutim, ako želite da mu ime zaista vratimo ,,na staro,, iliti prvobitno - opet to ne bi bilo SD, nego FDCDJA PARTIZAN - a tu želju za ovim dugačkim i rogobatnim FDCDJA, vidim, niko niti ima, niti pominje...
Dakle, ,,spala knjiga na dva slova,, (tj.jedno) – ili SD ili JSD...nema druge (tj. treće)…

Ali, ovde neka uobičajena, ustaljena tradicija, čini mi se, ipak donosi prevagu u moju korist...bar bih ja tako želeo…
JSD mi je, brate, nekako uobičajeno, ustaljeno, isto onoliko koliko su to i crno-beli dresovi - a ni oni nisu bili naši prvobitni dresovi!

Dakle:

Imam utisak da su, po osnivanju naši momci nosili dresove kakve su mogli da nabave, da oni nisu uvek bili istih boja, ali da je često tu bila u pitanju neka crveno-plava, ili bordo-plava kombinacija, ali, da je, kasnije crno-bela kombinacija postala naš ,,zaštitni znak,, te da i dalje treba da čuvamo tu tradiciju, dakle osnovni dresovi crno-beli, rezervni dresovi, bilo bi lepo (i korisno kada je protivnik isto crno-beo) - bordo-plavi...
Ne branim da imamo i treću garnituru, recimo belih dresova (dobro, može kao četvrti – crni, koji su uvedeni nedavno, ne znam baš zašto?)

Eto, kao što su se crno-beli dresovi ,,ustalili,, imam utisak da se i to JSD nekako ,,ustalilo,, - i ne bih ga menjao...

I stadion se već dugo ne zove JNA, ali, kako vidim i taj ,,retro,, naziv je ,,jači nego ikad,, - pa bih ja i njega ozvaničio (da mogu) - em je to prvobitni naziv, em je ušao u tradiciju, em ga svi tako zovu...

Grb F.K.-a (i ostalih klubova) je izmenjen (a menjao se on i više puta vremenom), a i taj grb, da je bilo do mene, ja nikako ne bih menjao tako da izbacujem ,,Jugoslovensko Sportsko Društvo,, iz njega!
Pazi, majku mu, Jugoslavija biše nije u modi, pa daj odma' menjaj grb!
Pa, ne bih ga ja menjao, pa baš za inat!
Ostavio bih ga onakvim kakvim ga pamti moja generacija, tradicionalno onakav kakav su nosili Moca, Žile, Varga, Mance, Čava, Plavi, Milko, Vokri, Čaplja, Ješa...a vala i oni i pre i posle njih…
One ,,žabarsko-,,ciganske,, zvezdice nikad ne bih ni stavio iznad grba, idu mi na živce maksimalno, nit smo žabari, nit smo ,,cigani,, šta će nama to?

Dakle, iako je to ,,J,, u JSD zaista bilo odlika neke YU, iako je i naš grb (taj sa JSD u njemu) oznaka neke države, ideologije, iako je i naše ime Partizan dato u čast boraca protiv fašizma, (ali i boraca za neko novo društveno uređenje) - ništa ja tu ne bi dir'o, onoliko koliko ne bih dao ni da se diraju slike Rubensa, Rembranta, Leonarda, jer su i one stare i donose duh nekog prošlog vremena (koje takođe više ne postoji, čija ideologija takođe više ne postoji, čije granice država i nazivi takođe više nisu iste kao nekada!)
Dobro, neko će reći, nisu isto stara remek-dela slikarstva i ime jednog sportskog društva, ali ja sam, po svojoj prirodi, uvek za očuvanje tog starog, a za novo i moderno, uvek ima prostora, samo na nekom drugom mestu…
Eto, doba je privatnih inicijativa, može neko da osnuje npr. neki F.K. Četnik, napravi mu odgovarajući grb, dresove, stadion, i sve što treba…
Ne bih ja spalio i pobacao dela starog slikarstva, pa da se u neki muzej unesu nova i moderna dela, nego bih napravio novi muzej za ta nova dela…kao što recimo u BGD-u postoje Narodni Muzej i Muzej Savremene Umetnosti (samo što ni jedan ne radi, jbg, kakva država, takav i odnos prema kulturi i muzejima…)


O toj staroj državi, takozvanoj YU, kojoj se sad uglavnom pripisuju mnoga zla koja su nas zadesila, moguće je da bih nekad pisao na nekoj drugoj temi - istorija Srba, na primer...

Ko pročita sve ovo moje ovde, alal mu vera, ja mu čestitam! :šal

p.s.
Kao i uvek bio sam poprilično opširan u navođenju raznih primera, neki su prilično van fudbalske teme, malo prenaglašeni, tek da istaknem neka upoređenja, primere, da bude jasnije kako meni sve ovo izgleda…
Nikako nisam želeo bilo kojim primerom da vređam nečija osećanja niti stavove, niti da se izrugujem nekome – uostalom, ovaj Forum je mesto gde civilizovano razmenjujemo svoja mišljenja, ali i uglavnom svako ostaje pri svom… :D
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
7.089
Локација
Beograd
Hvala na lepim rečima, ali mogao sam to i kraće - stvarno ga baš odužih...čovek kad sedne za tastaturu, kucaj i kucaj...pisanje olovkom imalo je neki sasvim drgačiji ,,filing,,...

Danas razmišljam, čoveče, pa mogao si to valjda i nekako kraće, ali, i...da li sam rekao sve što sam hteo?
Uf, daj da i danas kažem koju, a onda da se ozbiljno ,,skratim,, na neku pristojnu meru...

Moja generacija ne može da bude odgovorna za neke loše stvari (ili uništavanja) koje (koje) su se dešavale u nekoj daljoj prošlosti (u kojoj nismo lično učestvovali), ali može da se potrudi, da sada, za neke buduće generacije sačuva nešto što je, iz te teške prošlosti (i teške sadašnjosti) preostalo - neku arheološku ruševinu, neku staru kafanu, neki beogradski park, pa eto, i neke stare nazive - kao što je to naziv JSD Partizan...

Ako krenemo da analiziramo šta je sve prikladno, a šta ne, i, koliko je to ,,J,, - kao ,,Jugoslovensko,, sada prikladno ili ne, nekom analogijom, mogli bi da dođemo do zaključka da skoro ništa iz naše prošlosti i istorije kod nas nije sad ,,totalno prikladno,, tj. bez nekih ozbiljnih mana...

Na primer, beogradske ulice: Car Dušan bi mogao da izgubi svoju ulicu, jer ima ozbiljnih sumnji da je učestvovao u ubistvu svoga oca, Karađorđe zato što ima verodostojnih podataka da je ili lično ubio svog oca, ili započeo, pa ga dovršio neko drugi, Knez Miloš zato jer je dokazano da je naredio ubistvo svog kuma Karađorđa i poslao njegovu glavu sultanu, Knez Mihailo, jer je hteo da se (incestuozno) oženi ćerkom svoje sestre od strica, Kralj Milan jer je bio nemoralni ženskaroš, Maršal Tito jer je zabranio Srbima povratak na Kosovo i maznuo ulicu od Kralja Milana, Đinđić zato jer je Zapadu baš na Vidovdan izručio našeg tada bivšeg predsednika (pa ma kakav taj Milošević zaista bio, ali gde baš na Vidovdan?!), itd, itd...

Eto, retko ko iz naše istorije da je bio skroz idealan i nevin, pa isto tako i ta Jugoslavija...ali, 'ajd da ne diramo i popravljamo stalno neke tradicije, i prošlost...nek ostane takva kakva je, nek neka data imena ostanu takva kakva su...noseći neki ,,pečat,, svog doba...
Kao Matica Srpska, osnovana 1826, (šta bi danas značilo to ,,Matica,,?), Srpsko Lekarsko Društvo, osnovano 1872, ali, takođe i Jugoslovensko Dramsko Pozorište, osnovano 1947, Jugoslovenska Kinoteka, osnovana 1949...itd...

Još jednom, izvinite na opširnosti, podvlačim da poštujem i suprotna mišljenja, ali sam uvek više za očuvanje neke kulturološke tradicije (koja je kako-tako nekako ovde ipak uspostavljena, pa bila ona uspostavljena pre obnove naše moderne države Srbije, za vreme te Srbije, za vreme sve tri Jugoslavije)...
...a da mesta za popravke i prepravke ima u oblastima saobraćaja, životnog standarda, itd...
Evo, kao primer, pre neki dan, Rusija slavi dan pobede nad fašizmom, jer je baš Crvena Armija bila ta koja je nanela odlučujuće poraze Hitleru, a u Beogradu je neko iz starog dela grada izbrisao i poništio, ja mislim sva imena koja podsećaju na neki naš antifašistički pokret, kao i na Ruse koji su učestvovali u oslobađanju Beograda 1944...
Ja mislim da je takav postupak brisanja dela naše istorije, ne samo pogrešan, nego još i velika sramota.
Ali, pošto to nije za ovu temu, vremenom ću o tome na prikladnoj temi...
 

Ivke

Banned
Учлањен(а)
03.12.2012
Порука
730
Локација
Kragujevac
Ne da treba izbaciti jugoslovensko i kad ga naš kralj uvede, nego treba i skloniti ove proklete crvene petokrake, mislim stvarno dosta je bilo.
Jedini problem je što dvoglavi orao ne ide sa imenom Partizan, ali treba se naći neko rešenje. U svakom slučaju, naravno, ime Partizan ne bih nikako dirao.
 
Учлањен(а)
09.04.2010
Порука
772
Локација
Zemun
Онда ћемо Дражу или Светог Саву...:roll:

Потписујем све што је Горан навео, нарочито оно за звездице.Не знам који ће нам красни.

Ставио би' их само на дрес, ако је то могуће, и то је то.
 

krme

Grobarčina
Учлањен(а)
28.08.2010
Порука
1.697
Локација
u čestitoj kući
A ima i nas kojima je epitet "Jugoslovensko" u imenu našeg Partizana možda i posljednji razlog da ga još uvijek volimo. To, a i ovaj forum, i svi koji na njega dolazite. Hvatam se za slamku, a upoznao sam u posljednijh par godina još nekoliko momaka koji se slično osjećaju. Ne ukidajte "J", ne tjerajte me.
 
Учлањен(а)
23.10.2013
Порука
272
Локација
Pet kilometara od epicentra veltšmerca
Bojim se da se ova komplikovana i zanimljiva rasprava ipak na koncu svodi na pitanje da li je većini jugoslovenstvo prihvatljivo ili ne. Mislim da je malo ljudi poput Gorana, koji ozbiljno uvažavaju kulturološke dimenzije epiteta "jugoslovenski", i da se većinom, kakve god argumente pred drugima koristili, u sebi opredeljujemo ideološki.
Meni je ceo splet značenja u temelju Partizana, onakvog kakav je 1945. osnovan - dakle antifašistička borba, jugoslovenstvo, socijalizam, i ostalo - ideološki blizak. Moja ljubav prema Partizanu prelazi, naravno, ideološke okvire, o čemu svedoči sama činjenica da pristajem biti u gomili koja ponekada slavi ljude koje smatram izdajnicima i ratnim zločincima, ali izvesno je da i za takvu ljubav postoji granica, bliska ili daleka, svejedno. Lako bih podneo ako moje sportsko društvo više ne bi bilo "jugoslovensko", jer se taj deo njegovog imena ionako retko koristi, ali za dvoglavog orla u njegovom grbu zaista nisam siguran.
 
Последња измена:
Top