Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Kvalifikacije za Ligu Evrope 2018/19

Статус
Затворена за писање одговора.

Petar-Skopje

Super Moderator
Уредник
Учлањен(а)
19.01.2007
Порука
4.299
Reaction score
2.878
Локација
MKD
Kao sto je vec neko vreme poznato, Partizan ce u sezoni 2018/19 igrati u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Ove godine, za razliku od prosle i svih ciklusa od sezone 2009/10 do 2017/18, ima promena u sistemu kvalifikacija za Ligu Sampiona (LS u daljem tekstu) i za Ligu Evrope (LE u daljem tekstu).
Od ove godine ima ukupno 5 kvalifikaciona kola, ukljucuji i predkvalifikacije za LE (i LS) gde ce poceti klubove iz drzave koji su bili plasirani od 48. do 55. mesta na rang listi UEFE nakon prosle (2016/17) sezone.
Rang lista po zemljama nakon sezone 2016/17 https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method4/crank2017.html

Jos jedna znacajna promena je to sto klubovi koji ce ispadati iz "sampionskog" dela kvalifikacija za LS nastavice svoje takmicenje u kvalifikacijama za LE, ali u zaseban "sampionski deo", a klubovi koji ce ispasti u Q2 za LS iz "nesampionskog" dela (ukupno 2) nastavice svoje takmicenje u nasem delu kvalifikacija i to u Q3. Klubovi iz tog ("nesampionskog") dela kvalifikacija koji ispadnu u Q3 i Q4 idu direktno u grupnoj fazi LE.
Na donjem linku mozete videti Acces listu timova po drzavama za sezonu 2018/19
https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/AccessList2018.html
Zbog toga sto Srbija bila na 28. mesto po nacionalnim koeficijentom na kraju sezone 2016/17, drugoplasirani, treceplasirani tim u nacionalnom prvenstvu, kao i osvajac Kupa pocece takmicenje u prvom kolu kvalifikacija za LE.
U sezoni 2019/20 osvajac Kupa Srbije pocece u 2. kolu kvalifikacija ukoliko i sledece sezone osvajac LE i osvajac LS obezbede minimum igranje u grupnoj fazi LE, posto Srbija na rang listi nakon sezone 2017/18 zauzela 25. mesto (https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method5/crank2018.html), a kao sto mozete videti na prethodnom linku, osvajac Kupa (Cup Winner - CW) iz 25. zemlje na toj rang listi (Norvesku) preskace jedno kolo.
Ovo nadam se da nece nas nimalo zanimati nakon kraja naredne sezone, neka se o tome obaziru drugi klubovi.
Ovakav format ce se zadrzati na snazi minimum do kraja sezone 2020/21.
https://www.uefa.com/MultimediaFile.../Regulations/02/55/82/82/2558282_DOWNLOAD.pdf

Ok, idemo dalje.
Raspored zreba i kvalifikacije je sledeci:
https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/calendar2018.html
Kao sto mozete videti, i ovde ima promene, kao sto su sledece dve:
- Zreb za trece kolo kvalifikacija (Q3) bice nakon prvog kola kvalifikacija (Q1) (prosle godine je bilo nakon prve utakmice u Q2); i
- Zreb za cetvrtu rundu kvalifikacija ili play-off (Q4) bice nakon zavrsetka drugog kola kvalifikacija (prosle godine je bilo nakon zavrsetka Q3).
Ovo znaci da "favoriti" na zrebu Q3 mogu da ispadnu jedino u Q1, kao i "favoriti" u zrebu za Q4 mogu da ispadnu jedino najkasnije do Q2 (detaljnije dalje u tekstu).
U sprotivnom, ukoliko neko od "favorita" za Q3 ispadne u Q2, taj "nepovlasceni" tim koji je pobedio "favorita" preuzima njegovu poziciju u svojstvu "povlascenog". Slicno i sa "favoritima" u Q4, ukoliko neko od njih ispadne u Q3, taj "nepovlasceni" tim igrace umesto njega u svojstvu "povlascenog".

Prvi znacajan datum za nas je 19. Jun.
Tada je zakazan zreb za Q1 i Q2, gde cemo mi u oba kola biti povlasceni na zrebu.
Tokom zrebanja za Q1, Q2 i Q3 na dan zreba dobicemo 5 ili 6 mogucih protivnika najkasnije nekoliko sati pre zreba.
Na zrebu za Q4 klubovi ce dobiti 4, odnosno 5 mogucih protivnika, ali sada necu o tome.

Datumi kada ce se igrati prva faza kvalifikacija (Q1) su 12. Jula i 19. Jula.
U ovoj fazi na zrebu cemo sigurno biti nosioci (kao i u Q2 i Q3, za Q4 videcemo) i trenutno imamo drugi najjaci koeficijent u ovoj fazi, ispred nas je samo Makabi iz Tel Aviva (koeficient 22.500), a poznati se skoro svi nasi moguci protivnici.
https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedel2018.html
Kazem, skoro svi posto nisu sva prvenstva zavrsena.

U toku ove nedelje znace se konacan rasplet u prvenstvu Slovenije:
https://www.uefa.com/memberassociations/association=SVN/domesticleague/standings/index.html Tamo na celu tabele je Ljubljanska Olimpija, koja je preuzela celo tabele nakon lude pobede u subotu protiv Maribora u gostima (0-1, pa 2-1, pa na kraju 2-3) i sada imaju 2 boda prednosti u odnosu na Maribor, a sedam bodova vise u odnosu na Domzale (koji je ispao iz sampionske trke) na 2 kola do kraja sampionata. Svi ovi klubovi sigurno ce igrati evropske kvalifikacije sledece sezone. Jos se ne zna treci pretstavnik u kvalifikacija za Ligu Evrope, a znace se sve nakon finala Kupa Slovenije koji je zakazan za 30.05.2018, kada ce igrati Aluminij-Olimpija. Ukoliko pobedi Aluminij, oni idu u kvalifikacije za LE i pocinju od ovog kola gde ce biti nepovlasceni, u sprotivnom, ukoliko Olimpija pobedi u toj utakmici, cetvrtoplasirani tima prvenstva igrace u ovoj fazi kvalifikacija.
Ovaj drugi scenario je ocekivaniji, tako da nije nebitno ni ko ce zauzeti 4. poziciju na tabeli, a za to mesto se bore Celje (47 boda), Rudar (47 boda) i ND Gorica (44 boda). Ocigledno vodice se velika borba do kraja.
Do kraja prvenstva, Olimpija u sredu od 16:00h docekuje Krsko, a Maribor (u istom terminu) ocekuje ga tesko gostovanje ekipi Celje.
U zadnjem kolu, Olimpija ide na teskom gostovanju ekipi Domzale, dok Maribor ima jos jednu tesku utakmicu protiv ND Gorice, ekipa koja se bori za "zadnji voz" za Evro-kupove.
Nije nebitno ko ce biti sampion ovde, jer ukoliko to bude Maribor, ciji je koeficijent jaci od naseg 22.500, oni idu u sampionski deo kvalifikacija za LS i necemo se "gledati" sa njima sve do grupne faze, a u nas deo kvalifikacija igrace Olimpija ciji je koeficijent daleko slabiji od naseg 2.900 i ne zna se jos dali bi bili medju "nepovlascenim" ili medju "povlascenim" ekipama.
Iz vise razloga je bolje po nas da Maribor osvoji titulu u Sloveniji, a objasnicu dalje i zasto.

U Madjarskoj, na 2 kola do kraja sampionata Videoton ima 3 boda prednosti u odnosu na Ferencvaros, dok ostali timovi (Honved, Debrecin, Ujpest) su bas bas daleko od ova 2 tima, kao sto se moze videti na sledecem linku https://www.uefa.com/memberassociations/association=HUN/domesticleague/standings/index.html. Treba jos da se odigra i finale Kupa Madjarske, 23.05.2018 u Budimpesti gde ce igrati Puskas Akademija i Ujpest https://www.uefa.com/memberassociations/association=hun/domesticcup/index.html
Videotonu je dovoljno da u sledecem kolu (27.05) pobede kuci protiv Honveda da bi osvojili titulu.
Od svih Madjarskih ekipa, jedino Videoton (4.500) i Debrecin (3.500) imaju dovoljko jak koeficijent da bi bili nosioci u Q1.
Svi ostali (poput Ferencvarosa, Ujpesta, Honveda, Puskas Akademiju) imaju slab koeficijent, zbog cega najverovatnije nece biti nosioci u Q1 (Ferencvaros ima 2.500, ostali 1.625).

U Slovackoj https://www.uefa.com/memberassociations/association=svk/domesticleague/matches/index.html zna se da je sampion Spartak Trnava, drugoplasirani je Slovan iz Bratislave, a treceplasirani je tim Dunajska Streda. Svi ovi timovi su obezbedili plasman u Evro-kvalifikacije, s' tim da je Spartak obezbedio plasman u Q1 za LS, a Slovan i Dunajska Streda Q1 za LE. U dodatni play-off za plasman u kvalifikacije za LE igrace Zilina-Nitra i Trencin-Ruzemberok (jedna utakmca, 23.05 u 17:30h), pobednici tih duela igrace "finale"isto u istoj utakmici.
Veliki favoriti u tom play-offu su Zilina (3.500) i Trencin (5.000) koji po koeficientu bice smesteni medju "povlascenim" timovima na zrebu za Q1.

U Crnoj Gori https://www.uefa.com/memberassociations/association=MNE/domesticleague/standings/index.html zna se da je sampion Sutjeska (startovace u Q1 za LS), drugoplasirani je Buducnost (koji ce sigurno biti "nepovlascen" na zrebu za Q1) i za trece mesto ce se boriti Podgoricka Mladost (51 bod, gol razlika +10), Zeta (48, gol razlika +5) i Rudar (48, gol razlika +4).
U zadnjem kolu sampionata Crne Gore igrace Grbalj (sestoplasirani sa 47 boda, gol razlika -1)-Mladost i Rudar-Zeta. Takodje treba jos da se odigra i finale Kupa Crne Gore 29.05 Igalo-Mladost Podgorica u Podgorici https://www.uefa.com/memberassociations/association=mne/domesticcup/index.html i ukoliko tamo trijumfuje Mladost i cetvrtoplasirani na tabeli nacionalnog sampionata obezbedice ucesce u Q1 za LE, a nisam siguran da Igalo moze obezbediti licencu za nastup u UEFA takmicenjima, tako da skoro sigurno ce 4. ekipa na tabeli obezbediti plasman u Q1 za LE.
Mladost ima klubski koeficijent 3.000, Rudar 1.750, a Zeta i Grbalj 1.000, tako da Mladost bi "visio" izmedju "nosioce" i "nenosioce" na zrebu, a Rudar, Zeta ili Grbalj bili bi sigurno "nenosioci" u zrebu za Q1.

U Makedoniji https://www.uefa.com/memberassociations/association=MKD/domesticleague/standings/index.html sve je gotovo sto se tice nacionalnog prvestva. Skendija je sampion i igrace u Q1 za LS; drugoplasirani je Vardar(5.000), a treceplasirani je Rabotnicki (3.250) i oba tima nastupice u Q1 za LE i u zrebu bice medju "nosioce". Preostaje jos da se odigra finale Kupa Makedonije 23.05 u 18:00h u Skoplju gde ce igrati Skendija-Pelister. Ukoliko Skendija osvoji Kup, cetvrtoplasirani Skupi (ranije su se zvali Sloga Jugomagnat, pre 15-20 godina bili sampioni Makedonije 3 puta zaredom) ide u kvalifikacijama za LE, a ukoliko pobedi Pelister, jasno oni idu u Q1 za LE. Bilo ko od ova dva kluba da bude obezbedio plasman u Q1, bice svrstan medju "nenosioce" na zrebu.


Treba jos da se odigraju i prvenstvo San Marina, kao i finale Kupa u Luksemburgu i Moldaviji, ali ovi timovi (koji god to bili) bili bi smesteni medju nenosioce na zrebu za Q1.

Sto se tice mogucih protivnika, licno smatram da bi bila velika sramota ispasti u ovoj fazi takmicenja. Koji god tim da nam dodje, moramo da ih prodjemo bez ikakvih problema i bez kidanje zivaca.
Mozda pozeljni za izbegavanje bi bili Slovacka Dunajska Streda, Slovenci (ako to bude Olimpija, Gorica, Celje), Milsami iz Moldavije, pa i Vaduz iz fudbalskih razloga (realno u rangu JSLa, ali pozeljni za izbegavanje), kao i iz politicnkih razloga Albanski klubovi (Partizani Tirana, Laci i Luftetari Girokastro), Bosanski klubovi (Siroki Brijeg, Zeljeznicar), pa i Skupi ukoliko se plasiraju u Q1 za LE (pregazili bi njih kao plitak potok, ali ipak iz istog razloga kao i klubovi iz Albanije).

Ukoliko prodjemo ovo kolo (a ne sme se ni pomisljati na bilo sta drugo) sledi nam druga runda (Q2) kvalifikacija za LE.
https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedel2018.html
Ova faza je podeljena na "sampionski" i "nesampionski" deo.
U taj "sampionski" deo igraju oni timovi koji su ispali iz Q1 za LS iz "sampionskog" kostura.
U ovaj drugi deo pridruzuju se i timovi iz "lige petice" kao i iz nesto "slabijih" liga poput Turske, Holandije, Portugala, Rusije, Grcke, Svajcarske, Belgije, Ceske... Skoro svi nasi potencijalni protivnici su i ovde poznati, osim u nekoliko zemalja gde treba da se odigra jos koju utakmicu.

U Rumuniji https://www.uefa.com/memberassociations/association=rou/domesticleague/index.html zavrseno je prvenstvo, Kluz je sampion i startovace od Q2 fazu kvalifikacija za LS, Steaua (koeficient 27.500) je zavrsila na drugom mestu, Univerzitatea Krajova (4.090) je bila treca, a Vitorul (4.090) cetvrti i startovace u Q2 fazi kvalifikacija za LE i bice sigurno smesten medju nepovlascenim timovima. Samo ovi timovi "pretstavljace Rumuniju" u Evropi sledece sezone.
Treba jos da se odigra finale Kupa u Bukurestu 27.05 u 19:00h izmedju drugoligasa Harmannstadt-Univerzitatea Krajova. Ekipa Harmannstadta nije aplicirala za evro-licencu, tako da ukoliko oni osvoje Kup Rumunije, njihovu poziciju na zrebu u svojstvu "osvajac Kupa (Cup Winner - dalje u tekstu CW)" preuzece Steaua i pocece svoje takmicenje od Q3 za LE (vidi Acces listu, CW iz Rumunije pocinje od Q3), a Universitatea Krajova pocece svoje takmicenje u Q2 gde ce biti smestena medju "nenosiocima" na zrebu. Naravno, ukoliko Kup osvoji Universitatea oni pocinju od Q3, a Steaua od Q2, ali bice smestena medju "nosiocima" na zrebu.

U Danskoj https://www.uefa.com/memberassociations/association=DEN/domesticleague/standings/index.html je zavrsen regularni deo prvenstva, kao i play-off i play-out. Sampion je Midtjyland i igrace u Q2 za LS, drugoplasirani na tabeli i osvajac Kupa Danske je Brondby (koeficient 5.190) i startovace u Q3 za LE, treceplasirani je Nordsjaelland (koeficient 5.190) koji ce startovati u Q1 za LE i sigurno bice medju povlascenim ekipama. Jos treba da se odigra i baraz za plasman u kvalifikacijama za LE izmedju Kopenhagena (koeficient 34.000) i pobednika "1/2 finalnog" duela baraza izmedju Aarhus-Sonderjyske (2-2 je bilo u prvoj utakmici, revans je sutra u 19:00h).
Nisam nigde nasao kada je zakazan baraz (prvenstvo se zavrsilo 2 sata pre pisanja ovog teksta :) ), ali pobednik istog bice sigurno medju povlascenim ekipama na zrebu za Q1 i Q2, ali nije nebitno za daljih faza dali ce to biti Kopenhagen ili neko od ostala dva kluba. U daljem toku teksta objasnicu i zasto.

U Azerbejdzanu https://www.uefa.com/memberassociations/association=AZE/domesticleague/standings/index.html je takodje sve gotovo sto se tice prvenstva. Qarabag su sampioni i takmicice se od Q1 za LS, Gabala (5.250) su drugoplasirani i pocece takmicenje u Q1 za LE i bice smesteni medju "nosiocima" na zrebu i za Q1 i za Q2, dok Neftchi Baku (3.825) su treceplasirani i pocece takodje u Q1 gde ce biti "nosioci" na zrebu, dok u Q2 bice smesteni medju "nenosioce".
Treba jos da se odigra i finale Kupa 28.05 u Gabali https://www.uefa.com/memberassociations/association=aze/domesticcup/index.html izmedju Gabala-Kesla. Ukoliko Gabala bude osvojila Kup, cetvrtoplasirani u prvenstvu, ekipa Zire (3.825) bice ucesnik kvalifikacija za LE od Q1 gde ce biti "nosioc" na zrebu, dok u Q2 bice smetena medju "nenosioce". A ako ekipa Kesle bude osvojila Kup, onda oni idu u kvalifikacije za LE i vazi sve isto receno malo pre kao i za Zire (imace isti koeficient - 3.825).

U Bugarskoj https://www.uefa.com/memberassociations/association=BUL/domesticleague/standings/index.html je sve poznato, osim treceg pretstavnika u kvalifikacijama za LE. Tamo Ludogorec su sampioni i u kvalifikacijama za LS bice nosioci od Q1 sve do Q4, osvajac Kupa je ekipa Slavije iz Sofije, drugoplasirani tim u prvenstvu je ekipa CSKA iz Sofije, dok za "popunu mesta" u kvalifikacijama za LE bice odigran baraz mec u Sofiji 24.05 u 19:30h izmedju Levski-Cerno More.
Svi pretstavnici Bugarske u kvalifikacijama za LE pocece u Q1 gde ce biti "nosioci", dok ce na zrebu za Q2 biti smesteni medju "nenosiocima", jer zbog novog nacina racunanja klubskog koeficienta svi klubovi imaju koeficient 3.825.

Za razliku od Q1, u ovoj fazi takmicenja imamo potencijalno opasnih "mina", poput: Skote (Rendzers, Aberdeen, Hibernians), Poljake (Jagiellonia, Gornik), Kiprane (Anorthosis, AEK Larnaka), Kazahstance (Kairat, Irtysh), Izraelce (Beitar, Hapoel), Vitorul, AIK.
Svako od ovih klubova je neugodan na svoj nacin, sto zbog dalekih putovanja i lose klime (Kazahstan, Kipar, Izrael), sto zbog imena (Rendzers), sto zbog loseg iskustva iz bliske proslosti (Poljska, Kipar), sto zbog odlicne forme (AIK). A Rumuni u principu su vrlo zajebani tokom kvalifikacija (ne samo Vitorul, pricam opsto) i redovno eliminiraju nekog "favorita", a ne bih voleo da to budemo bas mi.
Ovde mislim isto sto i za Q1, ima nekoliko opasnih protivnika, ali stvarno mislim da i ovo mozemo proci bez vecih problema.

Nakon zavrsetka ove faze kvalifikacija sledi zreb za Q4 i prakticno onim klubovima koji su pre pocetka kvalifikacija bili smesteni medju nenosiocima u toj (zadnjoj fazi) kvalifikacija za LE "poslednja sansa" da se na zrebu za istu umuvaju medju "nosioce".

Nakon druge runde, sledi treca (Q3) runda kvalifikacija za LE.
https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedel2018.html
U ovoj fazi takmicenja, u nasem "nasampionskom" kosturu prikljucuju nam se jos dva kluba koji su ispali iz Q2 za LS iz "nesampionskog" kostura (tamo nepovlasceni su PAOK i Sturm).
I u ovoj fazi cemo biti smesteni medju nosiocima, ali jos nisu poznata sva imena nasih potencijalnih protivnika.

U Belgiji https://www.uefa.com/memberassociations/association=BEL/domesticleague/standings/index.html poznato je da je sampion ekipa Briza i oni idu direktno u grupnoj fazi Lige Sampiona, drugoplasirani i osvajac Kupa Standard Lijez (12.500) pocece svoje takmicenje u Q3 fazu takmicenja za LS i "nesampionskog" kostura i zbog toga ima obezbedjeno minimum plasman u grupnoj fazi LE, treceplasirani Anderlecht (48.000) preuzece ulogu Cup Winnera (CW) od Standarda i igrace direktno u grupnoj fazi LE, cetvrtoplasirani Gent (27.000) pocece od Q3 za LE, a Genk (27.000) cekace boljeg iz duela Zulte Waregem (11.000) - Lokeren (7.700) u barazu za kvalifikacije za LE. Onaj ko bude bolji u tom barazu pocece svoje takmicenje u Q2 i tamo bice sigurno medju "povlscenima" na zrebu za tu fazu, dok Zulte Waregem i Genk po koeficientu su "podobni" da budu medju "povlascenima " na zrebu za Q3, dok Lokeren ne, jer po koeficientu (7.700) bice sigurno smesten medju "nenosioce" na tom zrebu.
Po nama bi bilo odlicno da ili Lokeren ili Zulte Waregem budu taj klub koji ce proci u kvalifikacije za LE, iz slicnih razloga kao u slucaju "Maribor" i "Kopenhagen".

U Ceskoj https://www.uefa.com/memberassociations/association=CZE/domesticleague/standings/index.html situacija na kolo pre kraja je sledeca:
- Viktorija Plzenj (33.000) je sampion i igrace direktno u grupnoj fazi LS.
- Osvajac Kupa i drugoplasirani na tabeli Slavija Prag (7.500) ima 3 boda prednosti u odnosu na treceplasiranog Jabloneca (6.035) i losiji medjusobni skor (sto odlucuje o plasmanu) i ukoliko zadrzi tu poziciju na tabeli obezbedice minimum ucesce u Q3 fazu za LS u "nesampionskom" kosturu, odnosno minimum grupnu fazu LE (ukoliko ispadne u Q3 za LS).
Ukoliko Jablonec ne uspe da "preuzme" drugu poziciju od Slavije, onda oni preuzimaju poziciju CW na zrebu od Slavije i idu direktno u grupnoj fazi LE.
- Cetvrtoplasirana Sparta Prag (34.500) ima bod zaostatka iza Jabloneca (nema sanse da stigne do drugog mesta) i ukoliko oni "preskoknu" jabloneca na tabeli oni ce ozbezbediti direktan plasman u grupnoj fazi LE, posto ce (isto kao sto sam malo pre opisao za Jablonec) preuzeti ulogu CW od Slavije na zrebu.
- Petoplasirana Sigma Olomuc (6.035) ima isti broj bodova kao Spartu i sve receno za Praskog velikana vazi i za njih.
Cetvrtoplasirani na kraju prvenstva startovace u Q3, a petoplasirani u Q2. Ukoliko Sparta iz Prage igra u kvalifikacijama za LE, oni ce na zrebu biti "nosioci" u svim fazama (od Q2 do Q4), dok Jablonec i Sigma bi bili medju "nosiocima" u Q2, ali u Q3 bi bili smesteni medju "nenosiocima" na zrebu.
Poslednje 30 kolo Ceskog sampionata igra se 26.05 od 16:00h, a najzanimljiviji mecevi su:
Bohemians 1905 - Sparta Prag;
Jablonec - Slovacko;
Teplice - Slavija Prag;
Sigma Olomuc - Mlada Boleslav.

U Svajcarskoj https://www.uefa.com/memberassociations/association=SUI/domesticleague/standings/index.html je zavrsen sampionat ovog vikenda. Sampion je Young Boys (20.500) i igrace u Q4 za LS u "sampionskom kosturu" i sigurno nece biti medju "povlascenim" klubovima na zrebu, drugoplasirani Bazel (71.000) pocece svoje "putesestvije" u Q2 fazu za LS u "nesampionskom" deo kostura i bice smesten medju "nosiocima" sve do Q4, treceplasirani Luzern (6.040) je obezbedio minimum ucesce u Q3 fazu za LE, cetvrtoplasirani Cirih (Zurich - 12.000) takodje, a petoplasirani St Gallen (6.040) minimum ucesce u Q2 gde ce biti "nosioc" u tom zrebu, dok to nece biti slucaj u zrebu za Q3. Treba jos da se odigra i finale Kupa Svajcarske zakazano za 27.05 u 14:00h u Bernu FC Zurich-FC Young Boys https://www.uefa.com/memberassociations/association=sui/domesticcup/index.html
Ukoliko Cirih pobedi na toj utakmici obezbedice ucesce u grupnoj fazi LE, a Lucern isto kao i St Gallen, zbog nesto slabijeg koeficijenta bice medju "nepovlascenim" klubovima na zrebu za Q3.
Ukoliko pobedi Young Boys na toj utakmici, u tom slucaju treceplasirani Luzern preusece ulogu CW od Jangere i igrace direktno u grupnoj fazi LE, dok ce Cirih zapoceti svoje takmicenje u Q3 fazu takmicenja kao "nosioc" na zrebu.

Sto se potencijalnih protivnika tice, prakticno isto misljenje imam kao i za Q2. Znaci ima nekoliko ozbiljnih timova koju pretstavljaju potencijalne mine (Sturm, Leh, LASK Linz, St Gallen, Vitesse, Brondby, mozda i Baseksehir, Asteras, Zorya), ali ovi ostali apsolutno nista posebno. Cak mislim da mozemo lakse proci ovo kolo nego prethodno (Q3). Ali idemo korak po korak, valja prvo stici do ovde, a potom razmisljati sta i kako dalje.

Nakon ove faze, sledi cetvrta runda (Q4) ili Play-off faza kvalifikacija za LE.
https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/seedel2018.html
U ovoj fazi za sada jedno je poznato, a to je da necemo biti nosioci u ovom zrebu, bar ne do kraja Q2 fazu takmicenja.
U najboljem slucaju po nas, mi cemo biti "prvi ispod crte", t.j. od ukupno 26 klubova koji potencijalno bi stigli do ovde, mi smo po koeficientu trenutno na 14. mesto (pogresna je ova tabela, RB Leipzig su bolji od nas po koeficientu zbog toga sto su osvojili vise poena u poslednjoj takmicarskoj sezoni) i u najboljem slucaju tako ce i ostati ukoliko:
- Sturm ispadne iz Q2 za LS iz "nesampionskog" kostura;
- Maribor bude osvojio titulu u Sloveniji (i igrace samo u "sampionskom" delu kvalifikacija);
- Sparta Prag osvoji trece mesto u Ceskoj (i igrace u grupnoj fazi LE); i
- Kopenhagen i Genk izgube u barazu za ulazak u kvalifikacije za LE.
E samo u ovom slucaju bi bili "prvi ispod crte" u zrebu za Q4 (ili Qplay-off, kako hocete).
A da bi bili nosioci u Q4, osim sto treba sve ovo nabrojano da se dogodi, treba jos jedan od klubova koji imaju jaci koeficient od naseg da ispadne najkasnije do Q2 za LE.
A ti klubovi su:
- Sevilla Esp 113.000;
- Besiktas Tur 57.000;
- AZ Alkmaar Ned 25.000;
- Maccabi Tel-Aviv Isr 22.500;
- RB Leipzig Ger 17.000; i mozda
- Steaua Rom 27.500
Znaci jedan od ovih klubova mora da ispadne pre Q3 i plus da se pogodi sve ono gore nabrojano.

Ako hocemo da nastavimo da dizemo nas rejting u Evropi i klupski koeficient, koji trenutno je 17.000 i nalazimo se na solidnom 79. mestu klupske rang liste https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method5/trank2018.htm i imamo bolji koeficient od jednog Intera i Evertona, kao i od vecine klubova u Engleskoj, Italiji, Francuskoj, Nemackoj, Rusiji, Portugalu... prakticno imamo od vecinu klubova iz najjacih zemalja, osim od Spanskih klubova.

Imamo i odlicnu "startnu poziciju" za sezonu 2019/20, trenutno se nalazimo na 75. mestu sa 15.500 https://kassiesa.home.xs4all.nl/bert/uefa/data/method5/trank2019.html i imamo vise poena od jednog Milana (12.416), Galatasaraja (14.500), pa i tog famoznog Dinama iz Zagreba (15.500), a od sledece sezone promenjen je i sistem bodovanja u odnosu na dosadasnji:
- Za ispadanje u Q1 dobija se 1.000;
- Za ispadanje u Q2 dobija se 1.500;
- Za ispadanje u Q3 dobija se 2.000;
- Za ispadanje u Q4 dobija se 2.500;
- Plasman u grupnoj fazi dobija se minimum 3.000; (nije kumulativno)
- Pobeda u LE vredi 2.000;
- Nereseno u LE vredi 1.000;
- Plasman u 1/4 finalu vredi 1.000 bonus;
- Plasman u 1/2 finalu vredi 1.000 bonus; i
- Plasman u finalu vredi 1.000 bonus.
Strana 74 i 75 u Regulations of UEFA EUROPA LEAGUE 2018-2021 Cycle
https://www.uefa.com/MultimediaFile.../Regulations/02/55/82/82/2558282_DOWNLOAD.pdf

Za pocetak to bi bilo sve kao uvod u ovoj temi.
Sledeci malo duzi tekst sledi za nekoliko dana kada ce biti poznati svi ucesnici kvalifikacija za LE.
 

Grob

Grobarčina
Учлањен(а)
01.10.2006
Порука
1.530
Reaction score
4.135
Локација
Ljubljana
Svaka cast Petar. Odlicna analiza :clap
 

tobacco

Grobarčina
Учлањен(а)
02.12.2012
Порука
2.569
Reaction score
8.007
Bravo na tekstu.
Glede šansi, nemam realnih očekivanja za plasman u grupu.
 

5ar-pfc

Grobar
Учлањен(а)
07.06.2017
Порука
869
Reaction score
1.916
Локација
Kuci
Bice dosta teze nego do sada cini mi se
 

njacke

Grobarčina
Учлањен(а)
21.10.2009
Порука
2.173
Reaction score
2.375
Petre, jebo si mu kevu s ovom analizom! :respect:respect
Samo, ima jedan problem... nista ne razumem, jer nemam koncentracije (to jos od srednje skole) da procitam vise od 5-6 recenica, a da mi misli ne odlutaju negde... No, to je moj problem.
Generalno sto se tice ovih zrebova, sve je to otislo u kurac. Jos samo tangens i kotangens da ubace u te formule i odoh ja da pratim skvos. Nekad si znao odmah po zavrsetku prvenstava ko su ucesnici KES-a, ko ide u KUP UEFA, a ko u Kup kupova. I cekas zreb, gde osim sto nisu mogli predstavnici iz iste zemlje da se sastanu u prvom kolu (vazilo za KUP UEFA), ne znam da li je postojalo jos neko ogranicenje. A sad koeficijenti, mini grupe, picke materine...
Ko ima vecu moc koncentracije od mene (verujem svi) i ko je dobre volje, neka mi napise kada je zreb za to prvo kolo u kom mi igramo. Ostalo me ne zanima.
 

Kavurma

Početnik
Учлањен(а)
08.02.2018
Порука
146
Reaction score
68
Partizan nikada nije usao u ligu evrope a da pre toga nije bio sampion. To mislim da ovaj novi format. Po starom formatu se islo, mislim, 2 puta. Jednom posle pobede nad Rumunima(3-1 i 0-0) i jednom protiv Groningena( Suarez nam dade za 4-2 u BGd a Kralj odbrani penal u gostima i ostate 1-0 za Groningen). U Groningenu je bila i moja malenkost, mozda sam doneo srecu:)

Sada ce biti mnogo mnogo tesko uci u Ligu Evrope. Prva 2 kola sno realno protiv velike vecine favoriti, a u trecem, iako poclascebi, vise pod pola projektovanih protivnika je jace od nas. Da ne pricam za 4 pretkolo gde cemo 90% biti u podredjenoj grupi.
Pozitivno je sto se igra u sred leta, kada smo mo gastosi u BGD pa cu posle 7-8 meseci opet otici u hram fudbala:)
 

maidros

Grobarčina
Учлањен(а)
22.12.2008
Порука
2.144
Reaction score
3.018
Mislim da postoje realne šanse da budemo povlašćeni i u tom poslednjem kolu.
Četiri favorita treba da ispadne , a to i nije tako mnogo.
 
Учлањен(а)
13.05.2018
Порука
3.287
Reaction score
8.055
Локација
Космос
@grobar-do-groba Нема везе што се извлаче парови после другог кола, они ако испадну у трећем, ми у четвртом играмо са њиховим ривалом из претходног кола, неповлаштеном екипом.
 

ђедВук

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
3.586
Reaction score
13.541
Локација
Yaoundé
Шта би требало да значе те звездице поред имена тимова? Видим да и Лајпциг и ми имамо 17 коеф. бодова, али ои имају две звездице, а ми једну, па је то, претпостављам, разлог зашто су они испред нас... Практично, требало би да отпадне пет тимова из те групе повлашћених да бисмо тамо прешли?
 

Marinho

Grobar
Учлањен(а)
31.05.2017
Порука
692
Reaction score
1.364
Локација
Komsija Cvarkov Djordja
Potencijalni protivnici u prvom kolu kvalifikacija su Milsami Orhei (Moldavija), Rudar Pljevlja (Crna Gora), Riga (Letonija), Honved (Mađarska) i Balzan (Malta)...Ja bih samo izbegao ove Moldavce, eventualno Madjare, ostali ne bi smeli da budu problem...
 

Oplenac

Retired witch Hunter
Учлањен(а)
08.07.2014
Порука
5.926
Reaction score
26.719
Sa ovim sto nama glumi trenera, za nas je svaki rival koji je cak i drugoligas bilo koje evropske zemlje, skoro pa kao Mancester siti.
 

njacke

Grobarčina
Учлањен(а)
21.10.2009
Порука
2.173
Reaction score
2.375
Boli me bas kurac protiv koga ce igrati i da li ce proci ili nece dalje, ako u prvenstvu budu izgledali kao strine, tj. kao ove godine.
 
Статус
Затворена за писање одговора.
Top