Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Letnji prelazni rok (Radio Mileva 2025.)

Статус
Затворена за писање одговора.
Pa dobro, ali mnogi ljudi naivno i površno gledaju na matematiku i finansije oko vođenja jednog velikog fudbalskog kluba, a naš JESTE to, bar po nekim parametrima...
Često postoje veliki prihodi, ali uvek postoje i ogromni rashodi, i tek kada se uporedi i jedno i drugo možemo da znamo na čemu smo...

Kao što, npr, moje kolege sa posla, koje imaju manju platu od mene, uvek zamišljaju samo šta bi sve moglo više da se mesečno kupi od moje plate, u odnosu na njihovu - ali nikad ne pomisle i na moje mesečne troškove koji su (iz raznih razloga), mnogo veći nego njihovi, itd, itd...

Stoji sve to, ali mislim da je previše naivno misliti da je sve to regularno, kao što nije.

Uostalom, ako mi jedne sezone zaradimo 30 miliona od transfera, a ne uložimo ništa, okej, možda su bili ogromni rashodi. Ali onda pet sezona ne zaradimo ništa i opet budu isti rashodi pa ništa. Isti slučaj ako pet sezona zaredom zaradjujemo po 30 miliona godišnje. Ništa se ne menja.

Kada zaradjujemo - država i menadžeri i razne kombinacije sisaju sve to pravo u džep. Kada ne zaradjujemo, nikom ništa. Zato kažem, bolje da ostane tu i kao fudbaler bude uspešan nego da donese par miliona u klub za niko neće znati gde su ili će reći "te pare su neophodne za X" a da se nije prodao, ne bi bile neophodne jer ih nema.

Dobar primer sa kolegama, ali sumnjam da su vam takve oscilacije u plati, odnosno jednom 500 evra mesečno a jednom 50.000 evra mesečno :D a da i u jednom i drugom mesecu budete u istoj situaciji, i tako decenijama, kao naš klub.

Ne radujem se ni jednoj prodaji, pa ni 20 miliona da ponude za Arandjela nista mi to ne bi znacilo.

Pare ovde volsebno nestaju i odlaze u ko zna cije dzepove, tako da bilo koji transfer nece klubu nista doneti, samo pojedincima.

Klub pare nema i nece imati, a tih 250.000€ nece klubu nista specijalno promeniti.

U prevodu nema prodaja dok se ne dostigne visoka cijena

Ali šta je u glavama igrača i ljudi koji ga savetuju, da nakon što je u Partizanu u trećem planu, procene da je najbolje za dalji razvoj karijere odlazak, ni manje ni više nego u Fulam..:rolleyes:

Belić je bio u trećem planu u Čukaričkom, pa je došao u FKP, pa dalje....Nije imao nikoga da mu udeli pravi savet:rolleyes:

U prevodu nema prodaja dok se ne dostigne visoka cijena
Ja citam kopace i rukama i nogama da i posle derbija budemo izlog za prodaju. Da konacno imamo sopstveni proizvod "da pokrenemo izvoz" nesto po cemu smo decenijama prepoznati u Evropi. Jos kolegin insert iz Crnog Gruje gore - izvoznik sa prasicima preko Dunava i Save na delu... Aj da vidimo i tu cenu i kakvi su ovde izvoznici u pitanju.
Samo da ne bude ono dud, dud, dud, dud...

Postoji ta pogrešna percepcija kako nije moguće napraviti značajan takmičarski uspeh, jer "previše prodajemo mlade igrače", "ne držimo tim na okupu 5 godina", itd.

Mislim da je takva percepija skroz pogrešna. Naravno da treba da prodajemo igrače, i to one najtalentovanije, jer je to način na koji naš klub može održivo funkcionisati u narednim decenijama. Radi se samo o tome da ta prodaja treba da bude planska, a o tome sam već pisao u ovom postu.

Kada kažem planska prodaja, mislim na to da budu ispunjeni sledeći uslovi ⤵️

- igrač je ostavio određeni trag u Partizanu (osvojio titulu, pomogao klubu da se plasira u Evropu, dao gol u derbiju, ili nešto od toga)
- igrač je odigrao 2-3 kvalitetne sezone u Partizanu (a ne 5-6 sezona, jer bi to bio pokazatelj ili da stagnira ili da prosto nije taj kvalitet)
- igrač je dostigao lepe godine za prodaju (18-19 godina je prerano, a 24-25 godina prekasno, idealan opseg bi bio 20-23 godine)
- u pitanju je zaista ogromna cifra za naše uslove koja nam omogućava da pokrijemo veliki deo budžeta te sezone samo od te jedne prodaje
- odlazak igrača se neće drastično odraziti na kvalitet tima, jer imamo spremnu zamenu
- imamo već spremne nove Partizanove bebe na njegovoj poziciji koje željno iščekuju svoju šansu

U slučaju Duleta Jovanovića, skoro nijedan od ovih uslova nije ispunjen, pa je dobro što uprava ni ne razmatra tako nešto.

Ali, kao što sam u pomenutom postu spomenuo, u slučaju Vukotića bi moglo da se desi da svi uslovi budu ispunjeni, posebno ako nas Milan bude vodio do osvajanja titule na kraju ove sezone ⤵️

- ostavio bi veliki trag u Partizanu vodeći ovu ekipu do šampionske titule, prvi put nakon 8 godina
- odigrao bi skoro 2 pune godine kod nas i svojim igrama ostao svim navijačima u sećanju
- u trenutku prodaje, narednog leta, imao bi 23 godine, čak skoro i 24, pa bi taman bio na granici idealnog opsega za prodaju
- verujem da bi cifra bila izuzetno velika za naše standarde, nadam se 10 miliona evra (+/-)
- umesto njega, imamo Zahida koji, iako zbog godina starosti nije zanimljiv za prodaju, kada se skroz vrati u takmičarsku formu, po igri je bukvalno na nivou Vukotića, ako ne i bolji
- pojaviće se u međuvremenu novi supertalentovani klinci na poziciji AMC kojima treba dati šansu

Ako bi se desilo baš sve kako sam napisao, to bi bio školski primer dobre prodaje kojoj Partizan treba da teži. Takav pristup bi nam omogućio da budemo elitni razvojni klub, ali ujedno i klub sa visokim takmičarskim ciljevima, kako na domaćoj sceni, tako i u Evropi, da težimo da svake godine pomeramo granice.

AMBICIOZNI PLAN ZA NAREDNE 2 GODINE

Da bih dodatno demonstrirao svoju veru u ovakav pristup, dozvoliću sebi da na ekstremno ambiciozan način hronološki predstavim moju viziju šta bi moglo da se dešava sa Partizanom u naredne 2 godine ⬇️

1. Partizan pobeđuje omraženog rivala 20. septembra, a do kraja sezone pobeđuje i na još jednom od preostala 2 derbija i osvaja šampionsku titulu
2. Partizanove bebe postaju još zrelije i jače, dobijaju i par pojačanja tokom leta 2026, i uspevaju da se plasiraju u Ligu Šampiona, pobeđujući rivale koji nisu značajno teži od ovih koje smo imali ove sezone na putu ka LK
3. Igramo zapaženu ulogu u LŠ, bez respekta prema bilo kome, možda čak ulazimo i u top 24, odnosno knockout fazu, i skrećemo pogled cele fudbalske Evrope na naš talentovan tim
4. Nakon osvojene još jedne titule i uspešnog učešća u LŠ, na leto 2027. prodajemo celu generaciju 2006. i 2007. (Andrej Kostić, Bogdan Kostić, Dule Jovanović, Dragojević, Ugrešić, Nikola Simić), kao i za nijansu starije, Roganovića, Mateju Milovanovića i Zubairua... za ukupan iznos od oko 100 miliona evra
5. Od dobijenih para rešavamo celokupan dug, finansijski stabilizujemo klub, dodatno ulažemo u infrastrukturu i dovodimo najtalentovanije klince iz generacija 2008, 2009. i 2010. (Omladinska škola, domaća liga, ex-Yu, možda čak i Evropa)
6. Počinje nova era Partizana...

@Dragiša To je to, naravno,, ovo je idealni razvoj situacije, ali odlicno ilustruje koliko stvari mogu da se promijene za kratko vrijeme.

I da bude dosta sporije ovo sve, bez titula, lige sampiona i slicno, ovo je put kojim treba ici i kad tad dobar rad ce biti konkretizovan i finaijski materijalizovan. Sto bi se reklo, treba vjerovati u proces

Postoji ta pogrešna percepcija kako nije moguće napraviti značajan takmičarski uspeh, jer "previše prodajemo mlade igrače", "ne držimo tim na okupu 5 godina", itd.

Mislim da je takva percepija skroz pogrešna. Naravno da treba da prodajemo igrače, i to one najtalentovanije, jer je to način na koji naš klub može održivo funkcionisati u narednim decenijama. Radi se samo o tome da ta prodaja treba da bude planska, a o tome sam već pisao u ovom postu.

- igrač je ostavio određeni trag u Partizanu (osvojio titulu, pomogao klubu da se plasira u Evropu, dao gol u derbiju, ili nešto od toga)
- igrač je odigrao 2-3 kvalitetne sezone u Partizanu (a ne 5-6 sezona, jer bi to bio pokazatelj ili da stagnira ili da prosto nije taj kvalitet)
- igrač je dostigao lepe godine za prodaju (18-19 godina je prerano, a 24-25 godina prekasno, idealan opseg bi bio 20-23 godine)
- u pitanju je zaista ogromna cifra za naše uslove koja nam omogućava da pokrijemo veliki deo budžeta te sezone samo od te jedne prodaje
- odlazak igrača se neće drastično odraziti na kvalitet tima, jer imamo spremnu zamenu
- imamo već spremne nove Partizanove bebe na njegovoj poziciji koje željno iščekuju svoju šansu

U slučaju Duleta Jovanovića, skoro nijedan od ovih uslova nije ispunjen, pa je dobro što uprava ni ne razmatra tako nešto.

Ali, kao što sam u pomenutom postu spomenuo, u slučaju Vukotića bi moglo da se desi da svi uslovi budu ispunjeni, posebno ako nas Milan bude vodio do osvajanja titule na kraju ove sezone ⤵️

- ostavio bi veliki trag u Partizanu vodeći ovu ekipu do šampionske titule, prvi put nakon 8 godina
- odigrao bi skoro 2 pune godine kod nas i svojim igrama ostao svim navijačima u sećanju
- u trenutku prodaje, narednog leta, imao bi 23 godine, čak skoro i 24, pa bi taman bio na granici idealnog opsega za prodaju
- verujem da bi cifra bila izuzetno velika za naše standarde, nadam se 10 miliona evra (+/-)
- umesto njega, imamo Zahida koji, iako zbog godina starosti nije zanimljiv za prodaju, kada se skroz vrati u takmičarsku formu, po igri je bukvalno na nivou Vukotića, ako ne i bolji
- pojaviće se u međuvremenu novi supertalentovani klinci na poziciji AMC kojima treba dati šansu

Ako bi se desilo baš sve kako sam napisao, to bi bio školski primer dobre prodaje kojoj Partizan treba da teži. Takav pristup bi nam omogućio da budemo elitni razvojni klub, ali ujedno i klub sa visokim takmičarskim ciljevima, kako na domaćoj sceni, tako i u Evropi, da težimo da svake godine pomeramo granice.

Da bih dodatno demonstrirao svoju veru u ovakav pristup, dozvoliću sebi da na ekstremno ambiciozan način hronološki predstavim moju viziju šta bi moglo da se dešava sa Partizanom u naredne 2 godine ⬇️

1. Partizan pobeđuje omraženog rivala 20. septembra, a do kraja sezone pobeđuje i na još jednom od preostala 2 derbija i osvaja šampionsku titulu
2. Partizanove bebe postaju još zrelije i jače, dobijaju i par pojačanja tokom leta 2026, i uspevaju da se plasiraju u Ligu Šampiona, pobeđujući rivale koji nisu značajno teži od ovih koje smo imali ove sezone na putu ka LK
3. Igramo zapaženu ulogu u LŠ, bez respekta prema bilo kome, možda čak ulazimo i u top 24, odnosno knockout fazu, i skrećemo pogled cele fudbalske Evrope na naš talentovan tim
4. Nakon osvojene još jedne titule i uspešnog učešća u LŠ, na leto 2027. prodajemo celu generaciju 2006. i 2007. (Andrej Kostić, Bogdan Kostić, Dule Jovanović, Dragojević, Ugrešić, Nikola Simić), kao i za nijansu starije, Roganovića, Mateju Milovanovića i Zubairua... za ukupan iznos od oko 100 miliona evra
5. Od dobijenih para rešavamo celokupan dug, finansijski stabilizujemo klub, dodatno ulažemo u infrastrukturu i dovodimo najtalentovanije klince iz generacija 2008, 2009. i 2010. (Omladinska škola, domaća liga, ex-Yu, možda čak i Evropa)
Sjajan plan kome nedostaje samo mogućnost snimanja pozicije i ponavljanja utakmica. Šalu na stranu, ovo jeste dobar momentum za napredak ali postoji mnogo ali i ako... Povrede, usponi i padovi forme mladih igrača, zrnce sportske sreće, tržište, konkurencija itd. Imajući iskustva u prethodnoj dekadi, ne treba da se zanosimo previše. Korak po korak. Duuug je put oporavka a bilo kakvo značajnije unapređenje je na dugom štapu.

Mislim otkrili su toplu vodu sad. Možda da pitaju Đuru kako je prodavao mlade igrače.
Nije poenta prodati samo mladog igrača za novac, nego usput biti takmičarski klub, i uložiti taj novac ravnomerno u razvoj novih igrača i iskusnijih stranaca koji donose razliku
Svako sa 2 grama mozga svestan je kako fkp treba da funkcioniše ne trebaju nam tu veliki umovi koji su nam došli u klub, samo je pitanje kako to ostvariti
Za početak nemamo trenera sabotera i nesposobnog bivšeg igrača pa nas to vadi

Sviđa mi se tvoj stav da igrač treba da ostavi traga u Partizanu i da doprinese i učestvuje u njegovim uspesima pre nego što se jednog dana proda. Golovi i pobede u derbijima, titule, kupovi, zapaženi rezultati i uspesi u Evropi. To volim da čujem! To je nešto što mi je zafalilo, recimo, u onom Mijatovom nastupu kod Popa i Kalinića, kada je pričao o mladim igračima u klubu. Pričao je o tome kako će mladi igračI kod nas imati mogućnost da se razviju i da kasnije naprave stvarno velike izlazne transfere. Nije uopšte pominjao takmičarske uspehe i rezultate koje bi u međuvremenu ti igrači mogli da naprave u Partizanu. Ne mislim da Mijat neće imati i takmičarskih ambicija, naravno, ali treba staviti akcenat i na to kada se govori o planovima kluba.

Samo još jedna mala sugestija kad je reč o potencijalnom osvajanju titule. Da ne ispadne sad da nam treba samo kvalitet kako bismo mogli da napadnemo titulu. Odnosno, još gore, da ne ispadne da nam je svih ovih godina, recimo poslednjih osam, nedostajao kvalitet da bismo osvojili taj trofej. Ne, uz neophodan kvalitet tima, potrebno je i da nam bude dopušteno da se borimo za titulu i dopušteno da je osvojimo. To je komponenta koja nam je nedostajala svih ovih godina, posle 2017. I kada smo imali kvalitetne ekipe, ravnopravne, pa čak i bolje od cigana (recimo 2019/2020), i kad smo igrali ravnopravno u derbijima, pa i dobijali derbije, i vrlo dobro igrali i u Evropi, reklo bi se da nam nije bilo dopušteno da učestvujemo u borbi za titulu. Naprasno smo gubili neverovatno veliki broj bodova u tzv. malim utakmicama. Kao da neko pritisne neko ,,crveno dugme". Od nas su napravili klub koji se ne bori za titulu. (Premije za drugo mesto se uklapaju u tu priču.) Ja bih čak rekao klub koji se sklanja ciganima na putu do titule. (Sezona 2015/2016 je prvi primer. Tada je sve i počelo.) Ajde što cigani zatvaraju svoje utakmice, nego je više bolo oči to koliko mi bodova gubimo. Po meni, počeli smo stvarno da zaostajemo u kvalitetu igračkog kadra tek od prolećnog dela one ,,Duljajeve sezone", kada smo bili jesenji prvaci, ali smo u januaru ostali bez Belića i Mihajla Ilića, a nismo se adekvatno pojačali. Od tada, pa nadalje stvarno nismo mogli da pariramo ni kvalitetom. Nadam se da će nova uprava smoći snage, ako je išta do nje, (a verovatno nije), da bar malo utiče na okolnosti u kojima Partizan učestvuje u domaćem prvenstvu.

Статус
Затворена за писање одговора.