Postoji ta pogrešna percepcija kako nije moguće napraviti značajan takmičarski uspeh, jer "previše prodajemo mlade igrače", "ne držimo tim na okupu 5 godina", itd.
Mislim da je takva percepija skroz pogrešna. Naravno da
treba da prodajemo igrače, i to one najtalentovanije, jer je to način na koji naš klub može održivo funkcionisati u narednim decenijama. Radi se samo o tome da ta prodaja treba da bude planska, a o tome sam već pisao u
ovom postu.
Kada kažem
planska prodaja, mislim na to da budu ispunjeni sledeći uslovi ⤵️
- igrač je ostavio određeni trag u Partizanu (osvojio titulu, pomogao klubu da se plasira u Evropu, dao gol u derbiju, ili nešto od toga)
- igrač je odigrao 2-3 kvalitetne sezone u Partizanu (a ne 5-6 sezona, jer bi to bio pokazatelj ili da stagnira ili da prosto nije taj kvalitet)
- igrač je dostigao lepe godine za prodaju (18-19 godina je prerano, a 24-25 godina prekasno, idealan opseg bi bio 20-23 godine)
- u pitanju je zaista ogromna cifra za naše uslove koja nam omogućava da pokrijemo veliki deo budžeta te sezone samo od te jedne prodaje
- odlazak igrača se neće drastično odraziti na kvalitet tima, jer imamo spremnu zamenu
- imamo već spremne nove Partizanove bebe na njegovoj poziciji koje željno iščekuju svoju šansu
U slučaju
Duleta Jovanovića, skoro nijedan od ovih uslova nije ispunjen, pa je dobro što uprava ni ne razmatra tako nešto.
Ali, kao što sam u pomenutom postu spomenuo, u slučaju
Vukotića bi moglo da se desi da svi uslovi budu ispunjeni, posebno ako nas Milan bude vodio do osvajanja titule na kraju ove sezone ⤵️
- ostavio bi veliki trag u Partizanu vodeći ovu ekipu do šampionske titule, prvi put nakon 8 godina
- odigrao bi skoro 2 pune godine kod nas i svojim igrama ostao svim navijačima u sećanju
- u trenutku prodaje, narednog leta, imao bi 23 godine, čak skoro i 24, pa bi taman bio na granici idealnog opsega za prodaju
- verujem da bi cifra bila izuzetno velika za naše standarde, nadam se 10 miliona evra (+/-)
- umesto njega, imamo Zahida koji, iako zbog godina starosti nije zanimljiv za prodaju, kada se skroz vrati u takmičarsku formu, po igri je bukvalno na nivou Vukotića, ako ne i bolji
- pojaviće se u međuvremenu novi supertalentovani klinci na poziciji AMC kojima treba dati šansu
Ako bi se desilo baš sve kako sam napisao, to bi bio školski primer
dobre prodaje kojoj Partizan treba da teži. Takav pristup bi nam omogućio da budemo elitni razvojni klub, ali ujedno i klub sa visokim takmičarskim ciljevima, kako na domaćoj sceni, tako i u Evropi, da težimo da svake godine pomeramo granice.
AMBICIOZNI PLAN ZA NAREDNE 2 GODINE
Da bih dodatno demonstrirao svoju veru u ovakav pristup, dozvoliću sebi da na ekstremno ambiciozan način hronološki predstavim moju viziju šta bi moglo da se dešava sa Partizanom u naredne 2 godine ⬇️
1. Partizan pobeđuje omraženog rivala 20. septembra, a do kraja sezone pobeđuje i na još jednom od preostala 2 derbija i
osvaja šampionsku titulu
2. Partizanove bebe postaju još zrelije i jače, dobijaju i par pojačanja tokom leta 2026, i uspevaju da se
plasiraju u Ligu Šampiona, pobeđujući rivale koji nisu značajno teži od ovih koje smo imali ove sezone na putu ka LK
3. Igramo
zapaženu ulogu u LŠ, bez respekta prema bilo kome, možda čak ulazimo i u top 24, odnosno knockout fazu, i skrećemo pogled cele fudbalske Evrope na naš talentovan tim
4. Nakon osvojene još jedne titule i uspešnog učešća u LŠ, na leto 2027. prodajemo celu generaciju 2006. i 2007. (Andrej Kostić, Bogdan Kostić, Dule Jovanović, Dragojević, Ugrešić, Nikola Simić), kao i za nijansu starije, Roganovića, Mateju Milovanovića i Zubairua... za ukupan iznos od
oko 100 miliona evra
5. Od dobijenih para rešavamo celokupan dug, finansijski stabilizujemo klub, dodatno ulažemo u infrastrukturu i dovodimo
najtalentovanije klince iz generacija 2008, 2009. i 2010. (Omladinska škola, domaća liga, ex-Yu, možda čak i Evropa)
6. Počinje nova era Partizana...