Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Liga Evrope 2013/14

Статус
Затворена за писање одговора.

PARTIZAN

Partizan
Учлањен(а)
04.05.2009
Порука
11.900
Reaction score
315
Kvalifikacije za Ligu šampiona 2013/14


Redovni posetioci oficijelnog klupskog sajta znaju da još od 2005. godine na ovom mestu mogu pravovremeno (a to znači već u mesecu maju) da dobiju prve pouzdane (i vrlo detaljne) informacije u vezi sa startom crno-belih u kvalifikacijama za evropska klupska takmičenja. I ove godine nastavljamo naravno sa tom praksom…Već 6. godinu zaredom crno-beli su Šampioni ove zemlje, što znači da će 6. put zaredom (a ukupno 11. put) biti i učesnici kvalifikacija za Ligu šampiona UEFA. Ove kvalifikacije se od leta 2009. igraju u dva ogranka, a njihov šematski prikaz možete videti u sledećem dokumentu (u njegovoj levoj polovini):

Pristupna lista za LŠ i LE 2013/14

„CHAMPIONS QUALIFICATION“ = KVALIFIKACIJE ŠAMPIONA
Reč je o „žutom delu“ ovih kvalifikacija – isključivo on nas interesuje jer će Partizan nastupiti u njemu. U ovom ogranku kvalifikacija bi se, makar po gore priloženoj pristupnoj listi, u ukupno 4 kvalifikaciona kola („Q1“, „Q2“, „Q3“ i „PLAY OFF“), nadmetali šampioni onih država koje su na rang-listi UEFA plasirane od 13. do 53. mesta. Međutim, s obzirom da će u finalu LŠ 2012/13 igrati ekipe (nemački klubovi Bajern Minhen i Borusija Dortmund) koje su obe preko svog plasmana u nacionalnom šampionatu već obezbedile takmičenje po grupama LŠ 2013/14, šampion Danske (Kopenhagen) kao 13. zemlje na listi će biti „pošteđen“ igranja kvalifikacija, tj. već sad se plasirao za grupnu fazu LŠ 2013/14. To automatski znači da će APOEL, kao šampion Kipra (16. zemlja na listi), startovati tek u 3. kolu kvalifikacija („Q3“), odnosno da će šampioni Severne Irske i Luksemburga (48. i 49. zemlja na listi) startovati tek u „Q2“. Na ovaj način će se zadržati neophodan uslov da u svakom kvalifikacionom kolu postoji paran broj klubova učesnika, kao i da se kroz ove kvalifikacije na kraju dobije 5 klubova koji će se, uz 5 klubova iz onog drugog ogranka kvalifikacija („Non Champions Qualification“) koji nas ne interesuje, pridružiti grupi od 22 kluba koji su već sad direktno plasirani za grupnu fazu LŠ 2013/14.


Šeširi za žreb Q1, Q2 i Q3 – update 22.05.2013.

NAPOMENE:

Najvažnija informacija za navijače Partizana u ovom trenutku glasi: Crno-beli će sigurno biti među nosiocima i u žrebu za „Q2“, a i u žrebu za „Q3“ (naravno ako uspešno prebrode prepreku u „Q2“) – bez obzira kakvi raspleti budu u trenutno 6 nacionalnih prvenstava u kojima zvanični šampion još uvek nije poznat.

- crnim slovima su označene ekipe koje su već zvanični šampioni svojih zemalja i kao takve su već sigurni učesnici kvalifikacija za LŠ 2013/14

- crvenim slovima su označene ekipe koje su trenutno vodeće u svojim nacionalnim šampionatima, ali još uvek nisu i „matematički“ overile svoje titule

ČEŠKA: Viktorija Plzen (koeficijent 28,745) ima 5 bodova prednosti na Spartom iz Praga (koeficijent 29,245), 2 kola pre kraja prvenstva. Oba kluba imaju jači koeficijent od Partizanovog, tako da trenutna dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Češke ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.

POLJSKA: Legija (13,650) ima 5 bodova prednosti nad Lehom (23,650), 3 kola pre kraja prvenstva. Legija ima slabiji, dok Leh ima jači koeficijent od Partizanovog. Ukoliko bi Leh do kraja poljskog prvenstva prestigao Legiju i postao šampion, Partizan bi pao za jedno mesto, ali bi i pored toga ostao nosilac u žrebu i za „Q2“ i za „Q3“.

BUGARSKA: Levski (11,950) ima 1 bod prednosti nad Ludogorecom (3,450), 1 kolo pre kraja prvenstva. Oba kluba imaju slabiji koeficijent od Partizanovog, ali je trenutna dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Bugarske bitna za crno-bele zato što bi Ludogorec već u „Q2“ mogao biti potencijalni rival crno-belih, dok Levski to nikako ne bi mogao da bude (bio bi nosilac u žrebu za „Q2“, baš kao što je to i Partizan).

MAKEDONIJA: Vardar (2,050) ima 4 boda prednosti na Turnovom (1,050), 2 kola pre kraja prvenstva. Dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Makedonije ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.

CRNA GORA: Sutjeska (1,300) ima 5 bodova prednosti na Budućnošću (3,550), 2 kola pre kraja prvenstva. Dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Crne Gore ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.

ŠVAJCARSKA: Prvak Švajcarske startuje u kvalifikacijama tek u „Q3“. Bazel (59,785) ima 6 bodova prednosti nad Grashopersom (7,285), 3 kola pre kraja prvenstva. Bazel ima jači, dok Grashopers ima slabiji koeficijent od Partizanovog. Ukoliko bi Grashopers do kraja švajcarskog prvenstva prestigao Bazel i postao šampion, Partizan bi se u „Q3“ (ukoliko naravno prethodno uspešno prebrodi „Q2“) popeo za jedno mesto na listi nosilaca, u odnosu na trenutnu situaciju.

- žreb za „Q1“ i „Q2“ se održava istog dana

- žreb za „Q3“ se održava pre revanš mečeva u okviru „Q2“, tako da UEFA prilikom ovog žreba „pretpostavlja“ da će nosioci iz žreba za „Q2“ izboriti plasman u „Q3“, odnosno njihov koeficijent je relevantan kod pravljenja šešira nosilaca i „nenosilaca“ za žreb „Q3“



KOMENTAR U VEZI POTENCIJALNIH PROTIVNIKA U „Q2“: Lista 17 potencijalnih protivnika objektivno ne sadrži klubove od kojih bi crno-beli trebalo previše da zaziru u fudbalskom smislu. U „čisto“ fudbalskom smislu bi najtežu prepreku crno-belima sigurno predstavljao mađarski šampion Đer, dok bi najlakši protivnici objektivno bili šampion San Marina, Luksemburga, Malte…Koristimo priliku da podsetimo da se kvalifikacije igraju usred leta (koja su poslednjih godina baš vrela u nekim evropskim regionima, a i na azijskom kontinentu sa kojeg, paradoksalno, takođe stižu neki učesnici kvalifikacija za LŠ) i zbog toga bi, sa aspekta „geografije“, bilo dobro izbeći daleka putovanja na Istok (naprimer u Kazahstan, pa i u Gruziju), gde osim visokih temperatura vlada i ogromna vlažnost vazduha…Osim „geografije“, imamo nažalost i aspekt „politike“, tako da smatramo da bi bilo dobro izbeći i putovanja u zemlje u okruženju (BIH, Makedonija, Crna Gora) jer u tim državama, osim velike armije navijača Partizana, postoji i znatan broj onih koji ne vole naš klub, koji mu ne žele dobro i koji bi realno mogli da se služe svakakvim provokacijama i da ih usmeravaju i na naš klub, a i na naše navijače. Sve u svemu, poželimo Partizanu da u „Q2“ poseti San Marino, Luksemburg ili Maltu naprimer, a ako već mora da putuje negde dalje – neka to onda bude putovanje naprimer na britansko Ostrvo (u Vels, Republiku Irsku ili u Severnu Irsku).



KOMENTAR U VEZI POTENCIJALNIH PROTIVNIKA U „Q3“: Ovo kvalifikaciono kolo predstavlja već jednu ozbiljnu fudbalsku „zavrzlamu“ u poređenju sa „Q2“, bez obzira što će Partizan (ako prethodno eliminiše rivala u „Q2“, što svi navijači očekuju) u „Q3“ sigurno biti među 10 nosilaca u žrebu. Bugarski Levski (ako postane šampion svoje zemlje, a velike su šanse da će postati), slovenački Maribor, slovački Slovan, ili naprimer izraelski Makabi Tel Aviv – to su 2013. godine ozbiljni rivali za bilo kog srpskog predstavnika, pa čak i za 6-strukog uzastopnog šampiona Srbije! To pre 10, 15 ili 20 godina nije bilo tako, danas to nažalost jeste tako i toga svi moramo biti svesni. Za nijansu slabije deluju moldavski Šerif, švedski Elfsborg, ili norveški Molde, možda za još jednu nijansu slabije finski Helsinki, litvanski Ekranas ili naš skorašnji znanac azerbejdžanski Nefči, ali…setimo se svi mučenja crno-belih upravo protiv Nefčija prethodne jeseni (0:0 u Beogradu i 1:1 u Bakuu) u okviru grupnog takmičenja u Ligi Evrope, pa će i samo to biti dovoljno da u „Q3“ svaki potencijalni rival bude najozbiljnije moguće shvaćen.



Ukoliko bi Partizan uspešno pregrmeo „Q2“ i „Q3“ – imao bi obezbeđeno minimum učešće u Ligi Evrope, a za 5 mesta u Ligi šampiona bi se borio, zajedno sa preostalih 9 pobednika „Q3“, u tzv. plej ofu („PLAY OFF“). Da li bi crno-beli u tom plej ofu bili među nosiocima (među prvih 5 ekipa po snazi koeficijenta) – to je u ovom trenutku neizvesno i biće neizvesno sve dok se ne završi „Q3“. Naime, žreb za plej of se održava 09.08.2013, dakle tek nakon odigravanja revanš mečeva „Q3“, tako da će se 5 nosilaca i 5 „nenosilaca“ u žrebu plej ofa znati tek onda kad budu poznata imena 10 klubova koji će igrati taj plej of. Utakmice plej ofa su inače na programu 20/21.08.2013. (prvi mečevi), odnosno 27/28.08.2013. (revanš mečevi).

Termini žrebova i mečeva LŠ 2013/14

Sledeći (2.) deo našeg serijala ćemo objaviti naredne srede, 29.05.2013, kada ćemo „update“-ovati stanje u nacionalnim prvenstvima onih zemalja čiji su šampioni još uvek neizvesni, odnosno time i sastav šešira za gore navedene žrebove kvalifikacija za LŠ 2013/14.



Izvor: www.partizan.rs
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Tema se zatvara dok Je-Ne-A ne uradi sledeći "update" u evropskim ligama. Inače će do prve utakmice Partizana biti 300 stranica besmislica i mlaćenja prazne slame.

Kada se saznaju protivnici, onda se može pisati, ovako kako ste krenuli analiziraćete sve učesnike...
 

PARTIZAN

Partizan
Учлањен(а)
04.05.2009
Порука
11.900
Reaction score
315
2. deo serijala

Kvalifikacije za Ligu šampiona 2013/14




Prošle srede (22.05.2013.) prezentovali smo 1. deo našeg serijala. Neke bitne informacije koje smo izložili u prvom delu nećemo ponavljati u nastavku serijala, ali ostavljamo odgovarajući link ka tekstu od pre 7 dana:

1. deo serijala (22.05.2013.)

U odnosu na prošlu sredu, sada su definitivno poznati šampioni u Poljskoj (Legija), Bugarskoj (Ludogorec), praktično i u Švajcarskoj (Bazel), pa trenutna lista učesnika kvalifikacija izgleda ovako:

Šeširi za žreb Q1, Q2 i Q3 – update 29.05.2013.


I dok se u Poljskoj i pre 7 dana moglo naslutiti da će Legija osvojiti titulu nakon trijumfa u direktnom duelu protiv Leha, dotle je u Bugarskoj viđena drama nad dramama! Ludogorec je gotovo celu sezonu proveo na vrhu tabele, da bi onda dva kola pre kraja izgubio (i to u nadoknadi vremena!) meč protiv Levskog, a time i vrh tabele! I šta se onda desilo u poslednjem kolu? Navijači Levskog su očekivali formalnost u poslednjem kolu, njihovom klubu je trebala pobeda kod kuće nad gradskim rivalom Slavijom (pošto je Ludogorec gostovao poslednjem klubu na tabeli, ekipi koja je odavno ispala), Levski je i vodio 1:0 do nekih 15-ak minuta pre kraja, ali onda sledi šok za sve njihove pristalice, „debelo“ motivisana (od Ludogoreca premirana) Slavija izjednačava na 1:1 (autogolom igrača Levskog!), Levski potom promašuje u samom finišu neverovatnu šansu za gol i titulu i tako Ludogorec postaje šampion! To nije dobra okolnost za Partizan jer Levski (ima puno bolji klupski koeficijijent od Ludogoreca) ne bi bio naš potencijalni rival u 2. kolu kvalifikacija, dok je Ludogorec upravo to – potencijalna „mina“ u žrebu za 2. kolo i sasvim sigurno, uz mađarski Đer, najozbiljniji mogući protivnik u ovom kvalifikacionom kolu. Uostalom, setimo se kako je Ludogorec prošle godine odigrao dvomeč kvalifikacija za LŠ protiv zagrebačkog Dinama i šta je sve Dinamu bilo potrebno da ga eliminiše (1:1 u Razgradu i 3:2 u Zagrebu) – neverovatna doza sreće (u oba meča!), ali pre svega stravično velika naklonost sudija, pogotovo u revanšu u Zagrebu. Kad je u pitanju Švajcarska, Bazel je za vikend sebi zakomplikovao situaciju izgubivši u nadoknadi vremena protiv direktnog konkurenta Grashopersa, ali je večeras pobedio u gostima Jang Bojs, time je sačuvao 3 boda prednosti nad Grashopersom kolo pre kraja, a s obzirom na to da ima za čak 16 golova bolju gol razliku nego li Grashopers (a gol razlika je ta koja se u Švajcarskoj uzima u obzir kad ekipe imaju isti broj bodova) – Bazel je švajcarski šampion, tu su stvari jasne već sada.



SITUACIJA U PRVENSTVIMA U KOJIMA ŠAMPION JOŠ UVEK NIJE POZNAT:

- ČEŠKA: Viktorija Plzen (koeficijent 28,745) je u pretposlednjem kolu propustila priliku da na domaćem terenu obezbedi titulu, izgubila je meč protiv 3-plasiranog Libereca i sada ima samo 2 boda prednosti na Spartom iz Praga (koeficijent 29,245), kolo pre kraja prvenstva. Poslednje kolo je na programu u subotu, 01.06.2013. Oba kluba imaju jači koeficijent od Partizanovog, tako da trenutna dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Češke ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.
- CRNA GORA: Sutjeska (1,300) je u pretposlednjem kolu propustila priliku da na domaćem terenu obezbedi titulu, izgubila je meč protiv direktnog rivala Budućnosti i sada ima samo 2 boda prednosti na Budućnošću (3,550), kolo pre kraja prvenstva. Poslednje kolo je na programu u subotu, 01.06.2013. Dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Crne Gore ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.
- MAKEDONIJA: Vardar (2,050) je u pretposlednjem kolu propustio priliku da pobedom obezbedi titulu, osvojio je samo bod na gostovanju Metalurgu, pa mu je Turnovo (1,050) prišlo na samo 2 boda zaostatka, kolo pre kraja prvenstva. Poslednje kolo je na programu u nedelju, 02.06.2013, a interesantno je da će se u njemu igrati upravo meč Vardar – Turnovo! Dilema ko će od ova dva kluba biti na kraju prvak Makedonije ni na koji način ne utiče na položaj Partizana u žrebu.

KOMENTAR U VEZI POTENCIJALNIH PROTIVNIKA U „Q2“:

- Od 17 potencijalnih rivala u ovom kvalifikacionom kolu, sigurno je najvažnije izbeći bugarski Ludogorec i mađarski Đer. Preostalih 15 klubova imaju znatno niži nivo kvaliteta.
- Ako zanemarimo fudbalski aspekt, bilo bi dobro izbeći i putovanja u bivše jugoslovenske republike (BIH, Makedoniju ili Crnu Goru), jer u tom „balkanskom loncu“ uvek na tribinama mogu da se dese ružne stvari koje bi najviše mogle da naude Partizanu – sigurno fudbalski favorizovanom u odnosu na šampione tih država.
-„Upadanje“ bugarskog Ludogoreca u kvalifikacije za LŠ 2013/14 donelo je i jednu dobru stvar za crno-bele. Gruzijski Dinamo Tbilisi se „preselio“ među nosioce u žrebu za 2. kolo, tako da daleko putovanje u pretoplu Gruziju više ne predstavlja ni teoretsku mogućnost za Partizan. Od tih nezgodnih „istočnjačkih“ destinacija (nepogodnih i zbog visokih temperatura, ali još i više zbog ogromne vlažnosti vazduha) preostaje jedna jedina, a to je Kazahstan.
- Neka žreb 24.06.2013. usliši naše želje, neka crno-beli „zaobiđu“ gore pomenutih 6 destinacija, pa neka onda za rivala dobiju koga god da dobiju. Pritom bi eventualni dvomeč protiv šampiona San Marina, ili Luksemburga, ili Malte, ili neke od tri ostrvske zemlje (Severna Irska, Republika Irska, Vels) predstavljao na prvi pogled i sa svih aspekata posmatrano najbolji ishod žreba…

KOMENTAR U VEZI POTENCIJALNIH PROTIVNIKA U „Q3“:

-„Upadanje“ bugarskog Ludogoreca u kvalifikacije za LŠ 2013/14 „prebacilo“ je poljsku Legiju među potencijalne nosioce u „Q3“, tako da ona nikako ne može biti rival crno-belima u ovoj fazi kvalifikacija. To je svakako dobro za Partizan.
- Od 10 potencijalnih rivala, čini se da bi najozbiljniji protivnici bili slovenački Maribor, izraelski Makabi Tel Aviv, slovački Slovan Bratislava, pa i norveški Molde (iako je jako loše startovao u novom prvenstvu Norveške, u šampionatu koji se igra u ritmu „proleće – jesen“).
- Preostalih 6 rivala bi u ovoj fazi kvalifikacija predstavljali sasvim dobar žreb za crno-bele i veliku šansu da Partizan, prošavši uspešno prepreku u „Q3“, obezbedi minimum učešće u Ligi Evrope u sezoni 2013/14.

Termini žrebova i mečeva LŠ 2013/14


Treći i poslednji deo našeg serijala ćemo objaviti u nedelju uveče, 02.06.2013. Tada će definitivno biti poznata imena i šampiona Češke, Crne Gore i Makedonije, tako da će sa tim imenima biti kompletirana lista (a i redosled po koeficijentima) svih učesnika kvalifikacija za LŠ 2013/14. Sem toga, u tom poslednjem delu serijala ćemo vam prezentovati i neke „tehničke stvari“ koje se tiču žreba, a na osnovu iskustava iz prethodnih godina, kao i finansijski aspekt cele „priče“, odnosno opisaćemo vam do tančina bonuse za klubove sa kojima UEFA nagrađuje svaki uspeh u kvalifikacijama za LŠ, kao i za plasman i za igranje po grupama LŠ, ali i LE (pošto je i igranje LE takođe moguć „scenario“ za Partizan naredne jeseni).


www.partizan.rs
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
3. deo serijala

www.partizan.rs

Kvalifikacije za Ligu šampiona 2013/14





U dva navrata, tačnije 22.05.2013. i 29.05.2013. prezentovali smo vam prvi i drugi deo našeg serijala vezano za UCl kvalifikacije, a za sve one koji ih nisu pročitali nudimo tu mogućnost još jednom:

1. deo serijala (22.05.2013.)

2. deo serijala (29.05.2013.)

Tokom vikenda (01/02.06.2013.) je rešeno pitanje šampiona i u preostale 3 evropske zemlje u kojima su još postojale dileme. Titule su, prema očekivanjima, osvojili Viktorija Plzen (Češka), Sutjeska (Crna Gora) i Vardar (Makedonija), pa je lista učesnika kvalifikacija za Ligu šampiona 2013/14 sada potpuno kompletirana, a poznato je i definitivno razvrstavanje klubova na one koji su povlašteni („nosioci u žrebu“), odnosno na one koji nisu povlašteni u žrebovima („ostali učesnici žreba“):

Šeširi za žreb Q1, Q2 i Q3 – konačna lista učesnika

DETALJI VEZANI ZA ŽREB „Q1“ I „Q2“ (Nion – ponedeljak, 24.06.2013.):

U ovom poslednjem (3.) delu našeg serijala nećemo se baviti sa 17 potencijalnih protivnika Partizana u „Q2“, jer su ti protivnici detaljno prokomentarisani u prva dva dela serijala. Ono čemu ćemo sada pokloniti pažnju je sam način („tehnika“) žreba koji će se za tri sedmice obaviti u sedištu UEFA u švajcarskom Nionu:

Najpre će se naravno žrebati 2 para „Q1“ (nosioci u žrebu su šampioni Farskih Ostrva i San Marina, dok su preostala dva kluba šampioni Andore i Jermenije), a potom će se pristupiti žrebu za „Q2“. U žrebu za „Q2“ će se naći ukupno 34 kluba (32 „fiksna“ kluba + 2 pobednika parova „Q1“). Nov sistem kvalifikacija za Ligu šampiona je ustanovljen, odnosno prvi put uspostavljen i sproveden počev od sezone 2009/10. Tog leta 2009. godine, žreb za „Q2“ je zaista obavljen tako da smo imali dva „šešira“ sa po 17 klubova. Međutim, svih narednih godina žreb se nije obavljao na taj način, već su pre glavnog žreba za „Q2“ formirane tri podgrupe – dve sa po 12 klubova (6 nosilaca + 6 „nenosilaca“) i jedna sa 10 klubova (5 nosilaca + 5 „nenosilaca“). Te podgrupe su po pravilu poznate veče pre žreba (dakle u nedelju 23.06.2013, u večernjim časovima, trebalo bi da znamo „skraćenu“ listu potencijalnih protivnika crno-belih), mada su se one obelodanjivale javnosti na dan žreba, u prepodnevnim časovima.
Formiranje podgrupa je prethodnih godina, makar kad je u pitanju „Q2“, bilo bazirano uglavnom na „geografiji“. Tako je naprimer prošlog leta Partizan bio u podgrupi u kojoj je, pre glavnog žreba za „Q2“, imao sledećih 6 potencijalnih rivala: Ludogorec (Bugarska), Budućnost (Crna Gora), Nefči (Azerbejdžan), Šahtjor Karagandi (Kazahstan), Ulises (Jermenija) i pobednika meča u okviru „Q1“ u kojem su igrali šampion Malte (Valeta) i šampion Andore (Lusitans)…Ako sve ovo opisano „prevedemo“ na kostur žreba za ovogodišnji „Q2“, moglo bi se očekivati da Partizan u okviru svoje podgrupe za rivale ima ponovo Ludogorec (Bugarska), ponovo Šahtjor Karagandi (Kazahstan), Birkirkaru (Malta), Vardar (Makedonija), Sutjesku (Crna Gora) i…verovatno albanski Skenderbeg (ukoliko Partizanova podgrupa opet bude imala 12 klubova). Međutim, ovo su ipak samo spekulacije u ovom trenutku, pa zato ne treba ovakvu jednu podgrupu uzeti „zdravo za gotovo“. Uostalom, videćete malo kasnije da to sa „geografijom“ i nije baš nešto čega se UEFA u svakoj situaciji drži „kao pijan plota“…

DETALJI VEZANI ZA ŽREB „Q3“ (Nion – petak, 19.07.2013.):

Žreb za „Q3“ će se obaviti između prvih i revanš mečeva „Q2“. U trenutku žreba biće poznata imena samo 3 učesnika žreba, a to su ekipe koje u „Q3“ započinju kvalifikacije – Bazel (Švajcarska), APOEL (Kipar) i bečka Austrija. Preostalih 17 timova biće u žrebu zapravo 17 parova „Q2“ čiji će pobednici nastupati u „Q3“, a žreb će „pretpostaviti“ da će nosioci u žrebu za „Q2“ biti pobednici parova tog kola, pa će zato koeficijenti nosilaca iz žreba „Q2“ biti relevantni prilikom žreba za „Q3“. Iz tog razloga je već sad poznato da će Partizan i u ovom žrebu biti nosilac.
Crno-beli će imati 10 potencijalnih protivnika, odnosno 10 pobednika parova „Q2“, ali će, sudeći prema iskustvima iz ranijih godina, i pre ovog žreba biti formirane podgrupe – ovaj put dve podgrupe sa po 10 timova (po 5 nosilaca + po 5 „nenosilaca“). Što se tiče „geografije“ prilikom formiranja podgrupa pre žreba za „Q3“, moramo napisati da je recimo prošle godine ta „geografija“ bila veoma čudna – „skraćenu listu“ Partizanovih rivala u „Q3“ činili su prošlog jula Šerif (Moldavija), Molde (Norveška), Helsinki (Finska), AEL (Kipar) i Nefči (Azerbejdžan)! Složićete se sigurno da se Norveška i Finska teško mogu svrstati u istočnu, jugoistočnu ili južnu Evropu…Ove godine među Partizanovim potencijalnim rivalima u „Q3“ imamo 4 ekipe koje geografski pripadaju „istoku“ (Šerif, Makabi Tel-Aviv, Nefči i Dinamo Tbilisi), ali…to ništa ne mora da znači, možda nam UEFA i ovaj put „servira“ u podgrupu Skandinavce (sad tu pored norveškog Moldea i finskog Helsinkija imamo i švedski Elfsborg), ili možda Litvance, Slovake, ili čak Slovence…
Uspešan nastup u „Q3“, tj. eliminisanje protivnika u ovom kolu kvalifikacija (kao što je to bio slučaj 2010. godine kada je naš klub eliminisao finski Helsinki), garantovao bi crno-belima minimum učešće u Ligi Evrope, sa šansama da se potom u plej ofu za Ligu šampiona obezbedi najesen igranje i nejelitnijeg evropskog klupskog takmičenja (Lige šampiona), kao što se to već dva puta u prošlosti (2003. i 2010. godine) i desilo.
Ne uspe li Partizan da u „Q3“ eliminiše rivala (a podsetimo se da mu to ranijih godina čak 3 puta nije pošlo za rukom – bolji su u toj fazi kvalifikacija bili kiparski APOEL 2009, belgijski Genk 2011. i kiparski AEL prošle 2012. godine), time bi se definitivno oprostio od Lige šampiona, a za učešće u Ligi Evrope bi morao da se bori u plej ofu za Ligu Evrope. U ovom plej ofu su crno-beli bili uspešni 2009. (bili su bolji od slovačke Žiline) i 2012. (eliminisali su norveški Trumze), a 2011. su šokirali svoje pristalice kada su eliminisani od irskog Šamroka.

Termini žrebova i mečeva LŠ 2013/14


FINANSIJSKI ASPEKT IGRANJA U GRUPNOJ FAZI JEDNOG OD DVA EVROPSKA KLUPSKA TAKMIČENJA (LIGA ŠAMPIONA / LIGA EVROPE)


U ovom poslednjem delu našeg serijala, dotaći ćemo se i teme finansija, kao jednog izuzetno bitnog motiva za svaki evropski klub da se izbori za igranje grupne faze makar Lige Evrope, a još bolje Lige šampiona ako je to ikako moguće. Nov sistem kvalifikacija za grupne faze Lige šampiona i Lige Evrope je, ponovimo, uspostavljen u leto 2009. godine. Od tada su neke stvari, poput propozicija ali i finansija (sistem novčanog nagrađivanja klubova), „fiksirane“ za cikluse u trajanju od po tri godine. Prvi ciklus je obuhvatao period 2009-2012, a drugi ciklus je započeo prošlog leta i u njemu ćemo se nalaziti do leta 2015. Godine. U ovom drugom ciklusu koji obuhvata prošlu sezonu 2012/13, nastupajuću sezonu 2013/14, kao i sezonu 2014/15 evropska kuća fudbala ima sledeći sistem novčanih stimulacija:

LIGA ŠAMPIONA – CIKLUS 2012/15 – BONUSI U KVALIFIKACIJAMA, PO GRUPAMA I U ELIMINATORNOJ FAZI:

200.000 EUR dobija svaki klub koji kao šampion stiče pravo igranja kvalifikacija za LŠ
140.000 EUR dobija svaki klub koji nastupi u 1. kolu kvalifikacija za LŠ
140.000 EUR dobija svaki klub koji nastupi u 2. kolu kvalifikacija za LŠ
140.000 EUR dobija svaki klub koji nastupi u 3. kolu kvalifikacija za LŠ
2.100.000 EUR dobija svaki klub koji nastupi u plej ofu za LŠ

8.600.000 EUR dobija svaki klub koji nastupi u grupnoj fazi LŠ
NAPOMENA: Klubovi koji su grupnu fazu LŠ izborili kroz kvalifikacije ne dobijaju 8.600.000 EUR za plasman u grupe, već taj iznos umanjen za onu sumu novca koju su već dobili kroz uspehe u kvalifikacijama. Partizanu bi tako, posle eventualnog plasmana u LŠ, na već zarađenih 2.580.000 EUR u kvalifikacijama, sledovalo još 6.020.000 EUR za plasman u grupnu fazu LŠ.

500.000 EUR dobija svaki klub koji u grupnoj fazi LŠ ostvari remi
1.000.000 EUR dobija svaki klub koji u grupnoj fazi LŠ ostvari pobedu
3.500.000 EUR dobija svaki klub koji se plasira u 1/8-finala LŠ
3.900.000 EUR dobija svaki klub koji se plasira u četvrtfinale LŠ
4.900.000 EUR dobija svaki klub koji se plasira u polufinale LŠ
6.500.000 EUR dobijaju finalisti LŠ
4.000.000 EUR dobija pobednik LŠ

Ovi gore navedeni iznosi ne predstavljaju sve što klubovi u finansijskom smislu dobijaju od UEFA. Na ovo gore treba dodati i novac iz tzv. „marketinškog pula“ („Market Pool“) kojeg čine sredstva obezbeđena pre svega od prodaje TV-prava, pri čemu se taj iznos izuzetno mnogo razlikuje od zemlje do zemlje. Uostalom pogledajte kako je to izgledalo u sezoni 2011/12 koja pripada već završenom trogodišnjem ciklusu 2009-2012 (podaci za upravo završenu sezonu 2012/13, koja je prva u trogodišnjem ciklusu koji sada teče, biće objavljeni u septembru ove godine), obratite pažnju samo na 4. kolonu sleva:

UCL – distribution to clubs 2011/12

Finalisti LŠ 2011/12 (Čelzi i Bajern) su iz tzv. „Market Pool“ zaradili te sezone prilično različite iznose (Bajern 14.830.000 EUR, a Čelzi čak 30.035.000 EUR!) iako su obe zemlje (Nemačka i Engleska) izrazite „fudbalske zemlje“, obe zemlje predstavljaju ogromna tržišta, oba kluba su evropski velikani (pri čemu je Bajern čak daleko veći gigant od Čelzija)…Sa druge strane, beloruski BATE je iz „Market Pool“-a zaradio samo 280.000 EUR, što je skoro četiri puta manje od zagrebačkog Dinama (1.006.000 EUR), skoro šest puta manje od češke Viktorije Plzen (1.416.000 EUR), tačno šest puta manje od ukrajinskog Šahtjora (1.678.000 EUR), ili i više nego šest puta manje od kiparskog APOEL-a (1.762.000 EUR) koji je, treba to svakako napomenuti, stigao te sezone sve do četvrtfinala LŠ.


LIGA EVROPE – CIKLUS 2012/15 – BONUSI U KVALIFIKACIJAMA, PO GRUPAMA I U ELIMINATORNOJ FAZI:
Započećemo pregled tek od plej ofa za LE, s obzirom da Partizan igra kvalifikacije za LŠ 2013/14 i u kvalifikacije za LE može da se „preseli“ tek u plej ofu za LE:

100.000 EUR dobija svaki klub koji nastupi u plej ofu za LE

1.300.000 EUR dobija svaki klub koji nastupi u grupnoj fazi LE

NAPOMENA VEZANA ZA PARTIZAN: Ukoliko Partizan grupnu fazu LE izbori kroz kvalifikacije za LŠ, tako što se plasira u plej of za LŠ pa u njemu bude poražen, neće dobiti ništa od ovog iznosa od 1.300.000 EUR. Ukoliko pak Partizan grupnu fazu LE izbori kroz igranje kvalifikacija za LŠ, kroz eliminaciju u „Q3“ za LŠ, pa potom preko uspeha u plej ofu za LE, neće dobiti 1.300.000 EUR za plasman u grupe LE, već taj iznos umanjen za onu sumu novca koji je već dobio kroz takav tok kvalifikacija (200.000 EUR + 140.000 EUR + 140.000 EUR + 100.000 EUR = 580.000 EUR). Partizanu bi dakle, posle jednog takvog plasmana u grupe LE, na već zarađenih 580.000 EUR u kvalifikacijama, sledovalo još 720.000 EUR za plasman u grupnu fazu LE.
100.000 EUR dobija svaki klub koji u grupnoj fazi LE ostvari remi
200.000 EUR dobija svaki klub koji u grupnoj fazi LE ostvari pobedu
400.000 EUR dobija svaki klub koji se kao 2. u grupi plasira u 1/16-finala LE
600.000 EUR dobija svaki klub koji se kao 1. u grupi plasira u 1/16-finala LE
350.000 EUR dobija svaki klub koji se plasira u 1/8-finala LE
450.000 EUR dobija svaki klub koji se plasira u četvrtfinale LE
1.000.000 EUR dobija svaki klub koji se plasira u polufinale LE
2.500.000 EUR dobijaju finalisti LE
2.500.000 EUR dobija pobednik LE

Ovi gore navedeni iznosi ni ovde ne predstavljaju sve što klubovi u finansijskom smislu dobijaju od UEFA. Na ovo gore treba dodati i novac iz tzv. „marketinškog pula“ („Market Pool“) kojeg čine sredstva obezbeđena pre svega od prodaje TV-prava. Pogledajte kako je to izgledalo u sezoni 2011/12 koja pripada već završenom trogodišnjem ciklusu 2009-2012 (podaci za upravo završenu sezonu 2012/13, koja je prva u trogodišnjem ciklusu koji sada teče, biće objavljeni u septembru ove godine), obratite pažnju samo na 4. kolonu sleva:

UEL – distribution to clubs 2011/12

Iznosi iz „Market Pool“-a su neuporedivo manji u LE nego u LŠ, ali je u današnjoj ekonomskoj situaciji svima, a posebno srpskim klubovima, svaka desetina hiljada evra zarađena u Evropi itekako bitna…

ZAKLJUČAK:


Uspeh u Evropi, a to za Partizan predstavlja samo plasman u grupnu fazu jednog od dva evropska klupska takmičenja (makar u Ligu Evrope), ima nemerljiv značaj za naš klub. U prethodnih 10 godina Partizan je 2 puta igrao u Ligi šampiona (2003. i 2010. godine), 5 puta je bio učesnik Lige Evrope (2004, 2006, 2008, 2009. i 2012. godine), a 3 puta nije uspeo da dođe do ni do jedne grupne faze takmičenja (2005, 2007. i 2011. godine), pri čemu je 2007. godine administrativno eliminisan nakon „slučaja Mostar“. Ovakav bilans u Evropi možda ne predstavlja nešto posebno za evropske kriterijume (Partizan će u sezonu 2013/14 ući kao 104. klub na zvaničnoj klupskoj rang-listi UEFA koja uzima u obzir uspehe u Evropi u poslednjih 5 sezona), ali je naš klub i kao takav ubedljivo najbolji i najuspešniji sprski predstavnik u Evropi u ovom veku. U prilog tome govori i činjenica da se naš najveći rival na domaćim prostorima već 5 sezona zaredom već u avgustu (u kvalifikacijama) oprašta od Evrope, da je on danas tek 167. klub u Evropi na rang-listi UEFA, ali…Partizanu reper u Evropi moraju da budu jedan Kopenhagen (45. na rang listi UEFA), ili jedan BATE (61. na listi), ili jedan APOEL (65. na listi), ili jedna Viktorija Plzen (74. na listi) naprimer…To su klubovi koji su pokazali da se i sa manjim budžetima (izuzmimo tu Kopenhagen, njegov budžet je ipak tri puta veći od Partizanovog) mogu praviti značajni uspesi u Evropi, značajniji i od onih koje je Partizan pravio u prošlosti.
Na crno-belima je da se ovog leta napravi jedan konkurentan tim u Evropi, da „gomila“ mladih igrača obavezno bude „ojačana“ sa par starijih, iskusnijih pojedinaca u svakoj liniji tima, jer nas prošlost uči sledećem – u Evropi „bez starca nema udarca“, bez obzira da li se taj „starac“ zvao Taribo Vest, Ljubinko Drulović, Zoran Mirković, Mladen Krstajić, danas Saša Ilić, ili sutra neko sličan njima…

Tema će biti otvorena posle žreba, kada se sazna ime našeg prvog rivala, kako se do tada ne bi pisale desetine besmislenih stranica.
 
Последња измена:

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Tema će biti otvorena danas po završetku žreba. Prema tome, strpite se, ne postavljajte postove i prognoze vezane za žreb na neku drugu temu jer će uslediti direktan ban. Nije tragedija ako se tema otvori 10 minuta po završetku žreba.
 

akiopaki

Grobarčina
Учлањен(а)
18.12.2007
Порука
3.564
Reaction score
1.055
Ширак (Јерменија) или Тре Пене (Сан Марино) ...

Вероватно ће са неких 10 разлике добити Јермени тај двомеч ...
Добар жреб, избегнути су Лудогорец и Ђер (сасвим пристојне екипе) и они из Казахстана (нису пристојни, ал' су много далеко).
 

mighty91

Grobar
Учлањен(а)
04.12.2012
Порука
258
Reaction score
11
Ove i sa Teleoptikom dobijamo.
Steta za Ludogorec :D
 

Sarma

Grobarčina
Учлањен(а)
06.12.2010
Порука
2.021
Reaction score
170
Локација
Vienna
Dobar zreb! Vec sam video Ludogorec... :)
 

predator89

Početnik
Учлањен(а)
03.06.2011
Порука
29
Reaction score
0
Локација
Loznica
jedina mana je sto ce biti malo zajebano otici na gostovanje xD
 

Marko*

Grobar
Учлањен(а)
05.12.2011
Порука
527
Reaction score
38
Cini mi se najlaksi protivnik,Ludogorec za malo...
 

OnlyYou

Grobar
Учлањен(а)
28.03.2008
Порука
752
Reaction score
246
Nisu ovi Jermeni bas boranija, mada realno je da smo mnogo jaci.
 
Статус
Затворена за писање одговора.
Top