Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Nikola Budišić, 25.02.2012.

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Na našem forumu imamo veoma popularnu temu posvećenu prošlosti FK Partizan, gde članovi foruma diskutuju o utakmicama i asovima koji su obeležili Partizanovu prošlost. Ipak, pravo je zadovoljstvo kada o tim prošlim vremenima možemo da čujemo mišljenje od direktnih učesnika događaja.

Naš sagovornik je gospodin Nikola Budišić, prvotimac Partizana s kraja 60-ih i prve polovine 70-ih godina prošlog veka. Odigrao je 348 utakmica za Partizan, od toga 127 prvenstvenih. Mlađim sagovornicima je njegova generacija relativno nepoznata, pa eto prilike da im se kroz ovaj intervju približi taj period.



1. Kada i gde ste počeli da se bavite fudbalom?

Zvanično 1960 godine. Bio sam pionir Radničkog iz Beograda, pošto sam živeo na Dorćolu.

2. Ko Vam je bio fudbalski uzor u to vreme, kao dečaku?

Kao dečaku od 12 godina uzor mi je bio Velibor Vasović.

3. Kada ste došli u Partizan i možete li nabrojati neke od Vaših saigrača u tim mlađim kategorijama koji su, kao i Vi, kasnije napravili karijere u Partizanu?

U Partizan sam došao 1965, a još kao pionir igrao sam za omladinsku reprezentaciju Srbije, 1961. Zatim sam se ozbiljno razboleo, infiltrat pluća je bio u pitanju, pa sam pauzirao dve godine. Kada me je tadašnji trener omladinaca Partizana Čika Šmit Nenković video na stadionu , odmah me je odveo u kancelariju stadiona i ja sam ekspresno potpisao petogodišnji ugovor.

Od tadasnjih igrača moje generacije, Paunović se prvi afirmisao, a ja sam morao malo da sačekam.

4. Kada ste debitovali za prvi tim Partizana, na kojoj utakmici?

Moj debi u crno-belom dresu je bio na utakmici protiv Vardara u Beogradu, završenoj 1:0 za Partizan, 1967 godine.




Nikola Budišić u zagrljaju navijača, posle pobede nad Vojvodinom od 1-0, 1970. koja je donela "jesenju" titulu.

5. Važili ste za čvrstog odbrambenog igrača. Na kojoj poziciji ste najčešće igrali?

Upravo tako, bio sam oštar ali korektan odbrambeni igrač. U omladinskoj i mladoj reprezentacij bio sam "libero", a u Partizanu sam bio "štoper".

6. Ubrzo ste postali i standardni prvotimac, a statistika kaže da ste samo u prvenstvu odigrali 127 utakmica za Partizan, plus Kup, međunarodne, prijateljske...Koje utakmice i koji rivali su Vam ostali u posebnom sećanju?

Po meni trebalo je i veći broj utakmica da bude, ali ovo je za neku dužu priču. Što se tiče utakmica i rivala, utakmice sa Zvezdom i Hajdukom bile su pravi fudbalski šlageri.

7. Koje saigrače iz tadašnjeg Partizanovog tima biste izdvojili po vrhunskom fudbalskom umeću?

Pre svih, to su bili Bora Đorđević, Blagoje Paunović, Momčilo Vukotić i Nenad Bjeković. Bora mi je bio cimer na gostovanjima, pravi fudbalski umetnik kakav se retko rađa.



Nikola Budišić, prvi s leve strane u gornjem redu

8. A koje igrače biste izdvojili kao stvaraoce pozitivne atmosfere i štimunga unutar ekipe? Možete li da ispričate neku anegdotu iz tog vremena?

Ilija Katić i ja smo važili za stvaraoce dobre atmosfere. Ne smem da imenujem igrača koji je bio "žrtva" sledeće šale, ali bilo je i tužno i veselo. Za vreme jednog ručka, pošto smo jeli ribu i rakove, na stolu je bila široka posuda sa toplom vodom i limunom. Svrha te čaše - posude bila je da se prsti operu posle obroka, ali naš drug nije znao čemu služi. Upitao je koja je namena te posude a Ilija je hladnokrvno rekao: "Pa za piće". Naravno, naš drug je popio tu vodu. Bilo je zaista mnogo duhovitosti i šala među nama.



Nikola Budišić i Edin Sprečo, na utakmici protiv Željezničara u Sarajevu

9. Uprkos sjajnim igračima koje je Partizan tada imao, a Vi ste nabrojali neke od njih, Vaša generacija nije osvojila nijedan trofej. Najviše što ste uspeli je da dođete do drugog mesta. Šta je bio glavni razlog, po Vašem mišljenju?

Posle Bobeka nismo imali pravog trenera, a imali smo i peh da je u jednom momentu Ćurković otišao u vojsku pa smo završili kao drugi. Takođe, i izbor pridošlih igrača nije bio uvek na nivou Partizana. Bilo je i klanova i podela, kako u upravi tako i medju igračima.

10. Posle Partizana otišli ste u Panatinaikos a kasnije i u NAC Bredu. Mlađi navijači ne znaju da ste u NAC Bredi doživeli pravu afirmaciju i postali kasnije i najboljii strani igrač koji je igrao u tom klubu. Vaši utisci o ta dva kluba i Vašem boravku u njima?

Tačno, otisao sam u Panatinaikos, bio sam prvi stranac posle pada vojne hunte 1974. godine. Do povrede ligamenata igrao sam izvanredno. Kako sam se teško i sporo oporavljao, pri kraju prvenstva, Grci su posumnjali da sam povredio meniskus i došlo je do razlaza na moj zahtev. Dugovali su mi i novac , ali sam sve ostavio i znao sam da će moj karakter pobediti.



U dresu atinskih "zelenih", treći s leve strane u gornjem redu

Što se tiče Brede, to je moja potpuna reafirmacija i pobeda nad svim nedaćama koje sam imao u fudbalu. Holandija je otkrila moje velike mogućnosti, dok u Partizanu nisu tako mislili. Tri godine sam bio najbolji štoper holandskog prvenstva, a da sam imao pasoš igrao bih za njihovu reprezentaciju. U NAC Bredi sam proglašen za najboljeg štopera kao i za najboljeg stranog igrača u njihovoj klupskoj istoriji, a bio sam svojevremeno izabran i u tim najboljih stranaca Holandije svih vremena.



Budišić u duelu sa čuvenim Kistom, na utakmici Breda - AZ Alkmar

10. Kako bismo dočarali vreme u kojem ste igrali u Holandiji, možete li nabrojati bar one najveće asove s kojima(ili protiv kojih) ste igrali u holandskoj ligi?

Naravno, pre toga samo da dodam da je holandski period moja najveća fudbalska kao i moralna satisfakcija u životu. Sve što mi se tamo desilo ostaviće doživotni trag u mom životu. Nisu me znali, prihvatili se me skeptično, ali brzo su prepoznali kvalitet i posle 30 godina odali mi neviđene počasti. U periodu od 1974. pa do 1979. kada su bili dva puta vicešampioni sveta, po njihovom mišljenju kao i ocenama štampe, bio sam najbolji štoper Holandije. Igrao sam protiv velikih fudbalera Holandije, kao što su bilii Krojf , Neskens, Van Hanegem, Naninga, Krol, braća Kerkof, i drugi.

12. Da li Vas je, i pored daljine i tih okolnosti koje ste nabrojali, srce vuklo ka Partizanu i da li ste uspevali da i tada, kada nije bilo interneta i modernih komunikacija, ispratite najbitnije Partizanove rezultate?


Normalno, ja nisam nikada bio kivan na Partizan, jer to je deo mog života i opredeljenja. Par trenera kao Simonovski i Zec (glavni kočničari moje karijere), nisu mogli da ugase moju ljubav prema Partizanu. Ja sam redovno pratio utakmice, a čak i učestvovao u pomoći kod mog obeštećenja za kupovinu par igrača.

13. Koji igrači iz današnjeg Partizana ili iz poslednjih par godina Vam se najviše sviđaju zbog njihove fudbalske veštine?

Što se tiče Partizana, moj omiljeni igrač je bio Bata Mirković, on je na mene, kao na bivšeg odbrambenog igrača, ostavio najbolji utisak. Ali, sviđao mi se ili sviđa kvalitet Save Miloševića, Saše Ilića, Stevana Jovetića, Lazara Markovića...

14. Čime se danas bavite?

Danas vodim školu fudbala "Ajaks" u Sremskoj Mitrovici, u kojoj na decu, buduće fudbalere, prenosim svoje znanje i iskustvo.

15. Hvala Vam puno na datom intervjuu, želimo Vam dobro zdravlje!


Hvala i Vama na lepim željama, interesovanju za ovaj intervju i iskrenom razgovoru, veliki pozdrav!




I danas privržen Partizanu


* za forum Partizan.net, intervju obavio Crno-beli
 
Последња измена:

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Hvala! Moguće, ja sam po inerciji napisao da je Grbavica. Vrlo lako da je u tom periodu Grbavica renovirana. znam da je to trajalo godinama. Ispravljam i pišem "Sarajevo", dovoljno. Hvala na napomeni. :wink:
 

VJ@NS

Grobarčina
Учлањен(а)
06.11.2007
Порука
4.107
Reaction score
1.486
Локација
Topèidera lepša strana
Hvala gospodinu Budišiću, bravo cb ! Bilo bi super kada bi smo malo češće čitali ovakve intervjue sa bivšim igračima. Svaka čast :clap
 

Pera115

Grobarčina
Учлањен(а)
27.01.2011
Порука
2.844
Reaction score
3.623
Izvanredno:clap Budisic stara skola ljubavi prema klubu.:šal
 

PFC manija

Grobarčina
Учлањен(а)
13.07.2010
Порука
5.074
Reaction score
437
Локација
ИСТОК!
Svaka čast za ovaj intervju!

Moram da priznam da nisam ranije čuo za Nikolu Budišića. Tek mi je sad krivo, kad vidim kakav je bio igrač, a pogotovu što je i dan danas veliki Partizanovac.
 

Nikola Zemun

Grobarčina
Учлањен(а)
19.12.2006
Порука
2.356
Reaction score
113
Локација
Galenika
Svaka čast, crno-beli i hvala Nikoli Budušiću za intervju. Nama mlađima stvarno znači da pročitamo ovako nešto.
 

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Један веома леп интервју ЦБ. :clap
 

Sensei 014

Kaznena ekspedicija
Уредник
Учлањен(а)
16.03.2007
Порука
8.167
Reaction score
1.519
Локација
East stand
Odlican intervju. Pohvale CB na ulozenom trudu.
 

Dr.Hofmann

Guest
Bravo za crno-belog...

Odlična stvar intervjui ovakvog tipa sa starim igračima Partizana, samo po meni malo prekratak, bar još koje pitanje da je bilo...

Garant je Budišić izvadio neku dobru rakiju na sto, pa je Crno-beli skratio govoranciju i prešao na stvar:D
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Hvala svima, ali zaista nije bio problem uraditi ovaj intervju jer Nikola Budišić je jedan, pre svega, izuzetan čovek, mlad duhom, koji je uvek spreman na saradnju i razgovor.

Intervju je dopunjen sa par pitanja, na koja je gospodin Nikola naknadno odgovorio, pa su i ona sada ubačena u intervju.
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.648
Reaction score
29.090
Локација
Beograd
Svaka čast za intervju!

Tata mi nije živ, pa da može da mi kaže još neku reč o Nikoli, ali mama, k'o što napisah pre izvesnog vremena, reče da pamti Budišića kao jednog finog, skromnog i lepo vaspitanog momka (za raziku od Pauna, koji je, po njenim rečima bio veliki mangup - ma šta to značilo)...

Drago mi je da je Nikola doživeo uspešnu fudbalsku karijeru i satisfakciju u Holandiji!

Interesantno bi bilo da neko navede, koji su sve naši fudbaleri imali velikog uspeha u inostranstvu, ili, koji su se više proslavili tamo nego ovde...

Evo, Budišić dobio priznanja u Holandiji, Bjeković bio najbolji igrač Nice, Vasović kapiten Ajaksa, Ćurković kapiten Sent-Etjena, Pantić dobio bistu u Atletiku, Prekazi ulicu u Turskoj...

Kežman ulicu u Beogradu...:D
 

Pera115

Grobarčina
Учлањен(а)
27.01.2011
Порука
2.844
Reaction score
3.623
Veliki trag su ostavili Cajkovski u Nemackoj,Galic i Varga u Belgiji,Mijatovic u Spaniji,Golac u Skotskoj.
 

Zagor

Guest
Голац је, Бога ми, оставио траг и у енглеској. Мислим да се јако добро котира на каквој листи најбољих странаца који су играли на Острву.

Праштајте офф, избришите/преместите по потреби...

Похвале за интервју се подразумевају, ем је интересантан, ем га је радила модерација! :D
 

Macak-Zemun

Millwall huligan u penziji
Учлањен(а)
24.01.2010
Порука
2.341
Reaction score
840
Локација
Ima jedan grad, pored je Beograd
@Pera115

Golac nikad ni minut nije zaigrao u Skotskoj,on je legenda Sautemtona,prvi stranac koji je kao kapiten predvodio neku englesku ekipu u finalu na Vembliju.Sa Dandi Junajtedom kao trener osvojio kup Skotske.

Intervju sjajan,kao i Sveti Nikola.legenda Partizana koja nikad nece potamneti,sreca da ima nas koji pamtimo takve velicine kao igraca i coveka.Crno-beli hvala za intervju sto nisi dozvolio da takva velicina padne u zaborav.
 
Последња измена:

zoran mne

Grobarčina
Учлањен(а)
20.12.2007
Порука
1.146
Reaction score
1.452
Локација
Podgorica cijela, crno-bijela
Ja ga se sjećam, kao i cijele te generacije, kroz album sa slicicama. Uživo ga nijesam gledao, ali sam se na pomen prezimena odmah sjetio o kome se radi. Svaka čast Crno-beli
 
Top