Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

PFC nostalgija: istorija, legende, stare slike

akiopaki

Grobarčina
Учлањен(а)
18.12.2007
Порука
3.564
Reaction score
1.055
Испали смо на пенале, реванш смо играли у Цариграду, због санкција. Тада је Куп УЕФА био много јачи него данас, тај Хихон је морао да буде међу прва четири у Шпанији да би играо. Прву смо тамо изгубили 2:0, оно наше типично, хоћемо да се бранимо, а не знамо тако да играмо. У реваншу, опет типично наше, дуго 0:0, па онда лудило и 2:0 на брзину, и типично за Партизан у том периоду - пораз на пенале.

Кажем типично, јер је Партизан изгубио титулу1991./1992. због пенала. Тада су се добијала два бода за победу, а ако остане нерешено - пуцали су се пенали, па ко победи добије бод, ко изгуби - не добије ништа. Ми смо укупно изгубили 6 бодова тим пеналима, цигани колико се сећам само један, а разлика на крају је била 2-3 бода. Да се додељивао бод за нерешено, ми би били прваци у сезони 1991./1992., за утеху освојили смо Куп у директном дуелу са циганима.
 

GolmanRade

Grobar
Учлањен(а)
24.06.2009
Порука
838
Reaction score
508
Navalni red 70-tih
 

Прилози

  • Vukotic, Bjekovic, Zivaljevic, Grubjesic i Olarevic.jpg
    Vukotic, Bjekovic, Zivaljevic, Grubjesic i Olarevic.jpg
    146,2 KB · Прегледа: 92

Владан

ex Vlad
Учлањен(а)
07.06.2012
Порука
13.921
Reaction score
25.652
Локација
ante portas
Брза игра кратких пасовааа,
То је све што сада желим јааа,
Парни ваљак тај,
Некад меље сад,
За гол више као некадааа,

Нанананананана...

Центаршут у шеснаест метараа,
То је све што сада желим јааа,
Триста шутева , киша голова,
Као некад против Селтикааа,

Нанананананана...

Пас до паса и додавања,
То је све што сада желим јаа,
Лепог фудбала, брзих дриблинга,
Као некад против Интерааа ,

Нанананананана...

 

Centurion

Grobar
Учлањен(а)
10.01.2012
Порука
854
Reaction score
662
Локација
Београд
Danas je 2 decenije od prvog rušenja Njukasla.

Prošlo je eto tačno 20 godina, i dalje mi se čini kao da je juče bilo.
Verujem da se slično osećaju i mnogi drugi koji su tada bili uz naš Partizan.

Ta sezona, 98/99, je dočekana u ne baš previše optimističnoj atmosferi. Razlog je prethodna, crna sezona 97/98 , u kojoj smo izgubili sva 3 večita derbija, u prvenstvu smo bili tek treći, i doživeli fijasko od tadašnje Kroacije a današnjeg Dinama u Evropi. Jedino što je bilo dobro u toj mučnoj sezoni je osvajanje Kupa, u finalu smo u 2 utakmice bili bolji od Arkanovog Obilića (0:0 na Vračaru i 2:0 za nas u Humskoj) koji je osvojio titulu prvaka ispred crvene petokrake.

Osvajanjem Kupa, izborili smo nastup u Kupu Pobednika Kupova, njegovom poslednjem izdanju.
Igrali se jedno kolo kvalifikacija, u kom smo za rivala imali Dinamo iz Batumija, predstavnika Gruzije, koji je 3 godine pre takođe igrao sa našim predstavnikom, Obilićem, i uspeo da ga izbaci.

Naš trener je bio Tumba, Sale Ilić je poneo kapitensku traku, i prvi put zadužio broj 22 na dresu, iz Proletera iz Zrenjanina je stigao Vlada Ivić, iz pečalbe su se vratili Đorđe Tomić, Bjeković Junior, Vuk Rašović.
Broj 14, je nosio prvi serijski ubica ciganske kurve – Mr. Kežman.
Bila je to i prva prava sezona u prvom timu za Igora Duljaja, Ivicu Ilieva.
Od starosedelaca tu su bili Krstajić, Damjanac, Pažin, Tešović, Goran Obradović, Branko Savić, Mitko Stojanoski, Dragan Stojisavljević, Marjan Gerasimovski, Goran Trobok.

Opečeni prethodnom sezonom, imali smo uglavnom umerena očekivanja od novog tima. Momci su premašili verovatno i ono čemu su se nadali i najveći optimisti, pobedivši u prvih 15 kola prvenstva (skor u ligi te jeseni je bio 16-1-0) a u KPK nas je elimisao kasniji pobednik takmičenja Lacio, u to vreme sigurno među najjačim ekipama na celom kontinentu.

Kampanja u Kupu Kupova je počela u Humskoj, dočekali smo Gruzijce, i na terenu pružili vrlo dobru igru, dobili smo 2:0, međutim realan rezultat je bez preterivanja trebao da bude barem 3 puta veći. Osokoljeni viđenim, nismo se preterano pribojavali revanša. Bilo je totalno suprotno, Dinamo je poveo u prvom poluvremenu, stalno je napadao, ali više golova nije bilo, ostalo je 1:0 za njih.
Utisak nije bio uopšte pohvalan, bili smo presrećni zbog prolaska.

Našli smo se među 32 kluba, u 1. kolu KPK. Od ta 32 kluba, bili smo sigurni da se sa njih barem 20 možemo ravnopravno nositi, većina nas navijača nije očekivala da žreb u toj rundi donese neko preterano atraktivno ime, nekog preteškog protivnika. I onda eto, mi smo izvukli finalistu FA Kupa, koji je tesno izgubio 2 titule u Premijer Ligi u sezonama 95/96 i 96/ 97, tim koji je tih sezona bio prilično u vrhu fudbala u Engleskoj, tim koji nije ni nalik današnjem Njukaslu.
Znali smo skoro sve njihove igrače po prenosima sa BK Televizije, Širera smo obožavali, i Njukasl je bio prilično gotivan zbog crno-bele boje dresova. Njihov tadašnji tim je bio među najvrednijima u Premijer Ligi, menadžer im je bio Rud Gulit. Zaključak posle žreba je bio da naravno sreće nismo imali i da će nas izbaciti, nadali smo se da će to biti ipak sa nekom malom razlikom, jer nam Ostrvljani kroz istoriju leže.

Prvi meč, kod njih, 17.09.1998. Sent Džejms Park, a na njemu igra Partizan, delovalo je nekako baš svetski, moderno, igramo na lepom, modernom, vrlo akustičnom stadionu koga redovno gledamo u prenosima na televiziji.
Kada je Širer savladao Damjanca na početku utakmice, svima su se vratila sećanja na Maksimir, rano smo primili prvi pogodak... Ipak, kako je vreme odmicalo, naši su se sve bolje držali.
Poluvreme, „samo“ 1:0 za njih, vrlo aktivan rezultat. Počinje drugo, mi se držimo. Meč je sudio Jol, Holanđanin, u to vreme vrlo poznat sudija. Sredinom drugog poluvremena, svirao je penal za nas. Vuk Rašović, matira Šaja Givena... Nastaje ludilo :)
Međutim, samo par minuta kasnije, primismo drugi gol.. Nekako sačuvasmo tih 2:1. Delovalo je kao vrlo aktivan rezultat, koji pruža realnu nadu za prolaz, a opet znajući sa kim igramo, prolaz se činio i mnogo dalek.

3 dana posle Njukasla, 20.09.1998. 111. Večiti derbi, mi domaćini, Kežman ubija kurvu golom u 90. minutu.
Nada za prolaz protiv Engleza nam raste. Raspoloženje i više nego odlično.

Revanš. Današnji dan, pre okruglo 20 godina.
Stadion JNA, početak u 20.45h
Direktan prenos na Eurosport kanalu, velika stvar tada, od 16 utakmica u KPK, prenose nas.

Karte su bile čini mi se 40 i 80 dinara, to danas zvuči kao neverovatan podatak, ali tada to nisu bile male pare.
Naravno, ogroman broj karata su uzeli tapkaroši. Ovo je bio i prvi meč sa novim stolicama na našem stadionu, nisu svuda bile skroz ni postavljene. Mislim, da su skroz bile postavljene na Jugu i Zapadu, na Istoku ne na celoj tribini, bočni delovi Istoka su bili bez stolica, ali je delegat meča dao dozvolu da se i tu pusti publika, za Sever se ne sećam.
Meč smo dočekali i sa velikom nadom, i sa velikom strepnjom, dugo nismo izbacili neko zvučno ime...

Na zagrevanju ne možeš da veruješ da je na nekoliko metara ispred tebe Alan Širer, kapiten Gordog Albiona, rasni centarfor, strah za golmane širom Engleske i Evrope.

Utakmica dosta oprezna, ne srljamo.
A onda, početkom drugog poluvremena, penal za nas. I ovaj meč je sudio poznat arbitar, Manuel Dijaz Vega, Španac, lik koji je sudio i finale Lige Šampiona par godina pre, da je tada postojao facebook ili instagram, posle meča bi ga zapratio svako od nas J 53. Minut. Ceo Stadion JNA je zadržao dah. Vuk Rašović trese mrežu. 1:0. Urnebes. Velika, neopisiva sreća. Ali ima i straha, tek je 50 i neki minut, mnogo ima do kraja, da li ćemo izdržati...

Izdržali smo.

Trenuci velike radosti, velikog ponosa.
’ej izbacili smo Njukasl, bili smo bolji od Alana Širera, idemo dalje!
Iskreno, nenormalno ludilo.
Posle sezone iz pakla, mi rušimo sve u Jugoslaviji, i izbacujemo veliko ime u Evropi.

Uvek je lepo setiti se tih dana...


Napisah delove iz mog sećanja, verujem da i mnogi drugi, imaju mnogo da dodaju, vezano za događaje iz jeseni te 1998.



Evo i videa, koji je postavio naš KrkiPFC:

 

PFChampion

Grobarčina
Учлањен(а)
11.04.2010
Порука
8.852
Reaction score
13.496
Pred duel sa Realom 2003-e:

DSC_0175.JPG

Ovakav tim nikad vise nece doci ni u Beograd ni u jednu drugu prerstonicu na svetu...
 

Oplenac

Retired witch Hunter
Учлањен(а)
08.07.2014
Порука
5.913
Reaction score
26.536
@Centurion,
Nista za dodati. Samo par sitnica.
Stolice su bile postavljene na jugu, zapadu, i istoku, a na severu samo onaj deo do istoka zapocet, i na tom delu su i primili navijace. Ostatak severa je bio bez stolica, pa otuda je zvrljao prazan.
Bio sam na jugu, a ograde su bile bez zastava, zato sto je Partizan bio jedini klub u evropi ciji navijaci nisu smeli da kace zastave na ogradama, bar po triu fantastiku.
U zadnjem minutu je Damjanac imao performans koji je stadion doveo na ivicu infarkta, kada mu se lopta odbija od ruku, prolazi kroz noge, ali je ipak zaustavlja na gol liniji. Srecom tada sudija iza gola nije bio cigansko govno sa zadnjeg derbija.
I da ne zaboravim, Kecbaja, hvala mu do neba kada je u gol sansi kada je mogao da zavrsi sve, odlucio da pokusa dodati loptu Sireru, sto je presekao strelac pobednonosnog gola Rasovic.
I da, bilo je odlicno navijanje.
Karte su bile 40 i 80 dinara, tacno.
Nisam nasao u prodaji, pa sam morao do Agencije Grobari, gde mi je kartu za jug S..i prodao za 59 dinara. Nisam imao 60 koliko je trazio, jer je otislo na pivo. Ladno mi je lik jedva prodao, zapeo za taj jedan dinar, ko da mu zivot zavisi od toga.:icon-smile:
 

akiopaki

Grobarčina
Учлањен(а)
18.12.2007
Порука
3.564
Reaction score
1.055
Колика је хистерија владала тада, пре почетка домаћег првенства 1998.-1999. Спортски Журнал нас је прогласио за 4. фаворита за освајање титуле (иза црвених, Војводине и Обилића).
 

Drug 022

Grobarčina
Учлањен(а)
10.10.2007
Порука
1.862
Reaction score
362
Локација
Средњи Банат
Da, tada je slanina dovela neke argetnice, mi se pre njuke namučismo sa batumijem... Došao sam na vikend iz vojske, jesen 98, gledao u hramu 0-0 protiv kobilića
 

Владан

ex Vlad
Учлањен(а)
07.06.2012
Порука
13.921
Reaction score
25.652
Локација
ante portas
Црно беле бебе

Сећаш ли се шездест' шесте,
парни ваљак кад је млео,
играле су фудбал бебе,
цео свет их је гледао,

Гледао их свако тада,
надалеко то се чуло,
о лепоти тог фудбала,
надалеко се причало,

Газили су све пред собом,
и самлели по' Европе,
дивио се свако њима,
рађале су се победе,

Нант и Вердер прегазише,
с' пуном мрежом испратише,
после тога чешку Спарту,
све то у лаком касу,

Потукли су и Јунајтед
Безбијеву славну чету,
задивили Џорџа Беста,
и Енглеску тада целу,

До Хејсела и финала,
стигли они јесу тада,
али среће с'њима не би,
неста снова и надања,

Али оста та лепота,
и фудбалска та дивота,
O бебама црно белим,
причаће се за живота....

 

goranue

Početnik
Учлањен(а)
31.03.2010
Порука
9
Reaction score
21
Kao svedocanstvo te madridske noci na Bernabeu i hrabre igre Partizana na danasnji dan pre 15 god. cuvam ovaj primerak spanskog Asa u cijem izvestaju dominira da je njihov golman igrac utakmice.
 

Прилози

  • IMG_20181013_122117pfc.jpg
    IMG_20181013_122117pfc.jpg
    127,5 KB · Прегледа: 27
  • IMG_20181021_230628pfc.jpg
    IMG_20181021_230628pfc.jpg
    96,1 KB · Прегледа: 23
  • IMG_20181013_121755pfc.jpg
    IMG_20181013_121755pfc.jpg
    171 KB · Прегледа: 28
  • IMG_20181021_230423pfc.jpg
    IMG_20181021_230423pfc.jpg
    59,1 KB · Прегледа: 28

Laze_PFC

Grobarčina
Учлањен(а)
01.06.2011
Порука
2.625
Reaction score
8.434
Локација
Македонија
Večiti derbi: Partizan u crvenom, Zlezda u plavom! FOTO

Trojica navijača Partizana "obojili" istorijske fotografije beogradskog kluba i priredili izložbu "Najlepša je boja crno-bela", koja je otvorena u Ustanovi kulture "Parobrod" u Beogradu.

Zahvaljujući trojici entuzijasta, navijača Partizana - Aleksandar Pavlović, Igor Todorović i Nikola Radulović - fotografije iz istorije crno-belih retuširane su i predstavljene javnosti na izložbi "Najlepša je crno-bela boja" u "Parobrodu".

Fotografije sa utakmica Partizana i događaja iz istorije kluba od 1945. do 1977. godine su u originalu crno-bele, a Radulović je bio zamoljen da ih retušira, "oboji", kako bi se šira javnost, odnosno ljubitelji fudbala, upoznala sa dresovima koji su nosile generacije igrača beogradskog kluba.

Ove fotografije dobile su potpuno novu dimenziju. Posetioci izložbe tako mogu da se uvere da su generacije Partizana, na počecima, igrale u raznoraznim garniturama dresova - bordo-plavim, plavim, crvenim, čak i crveno-belim na vertikalne pruge(!), bilo je i mečeva gde su igrali u dresovima poput argentinske River Plate (dijagonalna pruga preko bele pozadine), potom u potpuno zelenim na turniru u Meksiku...

Zanimljivi su podaci, recimo, i da dvojica velikana iz istorije Partizana - Stjepan Bobek i Marko Valok - nikada nisu igrali u crno-belim garniturama dresova, jer je prvu utakmicu Partizan odigrao u toj verziji dresova 1959. godine protiv Borca iz Titograda.
 

Centurion

Grobar
Учлањен(а)
10.01.2012
Порука
854
Reaction score
662
Локација
Београд
Sezona 96/97, prva sezona u našem fudbalu gde igrači nose jedan broj celo prvenstvo, druga sezona u kojoj se pobeda vrednuje 3 boda, a nerešen rezultat 1 bod.
Naša 2 golmana su izabrali brojeve 22 - Damjanac, odnosno 25 - Kralj, verovatno po prvi put u istoriji Partizana, golman Partizana nije nosio broj 1, i tako se desilo da dres sa brojem 1 zaduži Sale.
Sećam se ovog meča, i naše ubedljive pobede, nismo imali problem sa efikasnošću kao sada, redovno smo davali veliki broj golova.
Tada se nije znalo da će Sale izrasti u istinsku legendu, fudbalera sa najvećim brojem odigranih utakmica i osvojenih trofeja.
Njegov debi je zabeležen protokolarno, više je zapamćen po pobedi od Partizana od 10 razlike i po tome što je Sale nosio broj 1, ako se ne varam ovo je jedini Saletov nastup u prvenstvu te godine, sećam se da smo tada igrali i prijateljsku utakmicu u Skoplju sa Vardarom, gde je Sale takođe igrao i naravno nosio broj 1.
 

ђедВук

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
3.582
Reaction score
13.528
Локација
Yaoundé
... неколико картица и сличица са сајта https://www.collectors.com/

8662439574877861969.jpg

3988970823757247200.jpg
6457550522822952828.jpg
-767416936460069357.jpg
-8916495846856765870.jpg


... на првој је Рупник, на осталима све јасно пише... има их још кад укуцате као појам за претрагу PARTIZAN...

https://www.collectors.com/search/a...owprice=Any&highprice=Any&sellerexclude=false

... а ја сам пробрао неколико, по мени, репрезентативнијих...
 
Top