Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

PFC nostalgija: istorija, legende, stare slike

ZatucaniZapadnjak

Grobarčina
Учлањен(а)
29.06.2019
Порука
1.117
Reaction score
5.472
Локација
Beograd
Najlepši momenat mog praćenja FKP.

Bio sam baš baš dete za Njukasl, a ovde se svakog detalja sećam.
Radišinih egzibicija (koje su mi 15 godina skratile), presudnih uklizavanja Krstajića, Davidova i Lazevskog koji nonstop ispucavaju loptu, Raću koji je preorao ceo teren, Ilieva koji je faktički igrao sam kontre (i iz istih izvlačio maksimum), brazilsku "haubicu" od koje su se ove preplašili ( s punim pravom jer sam tih dana imao utisak da može sam bilo kad bilo gde da da gol)... vođstvo od 2-0 (pre prvog gola je drug rekao da ga sad dajemo iz kornera), pa onda raspad igre u našem standardnom fazonu, povlačimo se u 16, Radiša biva Radiša, evrogol Žilea, ofsajd Lukakua koji jeste ili nije bio (neka kosmička pravda onog govnara Tomsona za krađu u BG protiv Fenera), i onda se nekako držimo do penal serije i savršenog penala Voje Stankovića + busen koji nam je bio 12.igrač:D

Inače, pobeda izvojevana bez Fejse, Savića, Moreire i Ilića. Protiv tima gde su igrali kasniji standardni belgijski reprezentativac na golu (Proto), čovek koji je igrao u Francuskoj i Grčkoj na ozbiljnom nivou (Žile), kapitrn Videotona (Juhaš), prvotimac PL i član senegalske reprezentacije (Kujate), bitan šraf argentinske reprezentacije i član Lacia i Milana (Bilja), ključni igrač Lokomotive i Maroka (Busufa), i naravno, trenutno jedan od najboljih napadača na svetu a već tada mlada zvezda (Lukaku), prvotimac Evertona, Intera, Mančester Junajteda. Najjači koeficijent su imali i drknuli smo ih. Stanoje's finest hour.

Mogao bih sad ceo dan o svemu što se desilo tog dana (o haosu koji smo pravili u Kladovu sa društvom na pripremama, ipak, to nekom drugom prilikom), ali neverovatno draga pobeda.
Šteta što smo se u grupi proveli kao bosi po trnju ali ništa ne može zameniti ovaj momenat.
Ponovilo se!

P.S hvala Stjepanu što je odvukao ona tri penala u nebo:respect:respect
 

ђедВук

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
3.585
Reaction score
13.538
Локација
Yaoundé
Na konto onog idiotskog naslova u telegrafu koji je i koji će poslužiti cigojnerima za nove izmišljotine...


... čovek koji važi za tvorca Bajerna zove se Zlatko Čajkovski...

zeljko_cajkovski_copy.jpg
... On je, a ne Šekularac, bio prvi koji je u YU-nogometu usred utakmice, baš s Crvenom zvezdom, sjeo na loptu na centru. Tad je to bio štos, kojemu su se gledatelji smijali i koji su godinama prepričavali...

Zlatko Čajkovski je za Partizan, s kojim je bio prvak Jugoslavije 1947. i 1949., odigrao 391 utakmicu i postigao 97 pogodaka...

... posljednje igračke godine proveo je u Kölnu i Hapoelu iz Haife.
Zlatko Čajkovski se nakon nogometaške karijere otisnuo u trenere. Trenerski je posao učio u Kölnu, na glasovitoj akademiji koja je u razdoblju od 1957. do 1970. bila najbolja u svijetu. Diplomirao je u klasi velikoga Hennesa Weisweilera. Čik je bio odličan trener, što je dokazao u Kölnu s kojim je 1962. bio prvak Njemačke. Temeljni postulati njegove nogometne filozofije bili su: “Napad i samo napad” te “Lopta mora ići”. Detalje je objasnio u knjizi “Ja stvaram momčad”.

Čajkovski je iz Kölna otišao u Bayern (1963-68), koji je u to doba bio maleni klub, tek drugoligaš. Primat u Münchenu u to su doba držali Zehcigeri (München 1860). Čik je u Bayernu obavio posao života. S Bayernom je iz druge uskočio u prvu Bundesligu, da bi 1966. i 1967. osvojio Njemački kup te Kup europskih kupova 1967. Velika trenerska odlika Zlatka Čajkovskog bila je ta što je on imao njuh za igrače. On je u prvu Bayernovu momčad uveo Beckenbauera, Müllera, Maiera, Schwarzenbecka... Čika stoga prati glas stvaratelja Bayerna.

Njemačka je bila prvak svijeta 1974., a u toj momčadi, na što je Čik bio iznimno ponosan, igrala su petorica njegovih igrača: Beckenbauer, Müller, Maier, Overath i Schwarzenbeck.

Zlatko Čajkovski je u ljeto 1970. došao u Dinamo... Čik je u Dinamo donio red i disciplinu, ali i neke osobite novotarije. On je uveo radno vrijeme! Dinamovci su na stadionu morali biti od 9 do 18 sati...
https://sportske.jutarnji.hr/sn/nog...io-u-beogradu-i-stvorio-mocni-bayern-10259053

... zamislite danas radno vreme za fudbalere...
 

Saša Aleks

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2012
Порука
1.692
Reaction score
4.343
Локација
Brèko, BIH
Ova utakmica je odigrana tačno devet dana pre smrti Mancea .Sve mi se čini da on ovu utakmicu nije počeo, a nisam siguran da li je ušao kasnije u igru i da je bilo nekih nesporazuma između njega i stručnog štaba pred utakmicu. Varga i Vučićević bili strelci.
Ali da ne serem puno, baš me interesuje, ako neko može naći slučajno novinske isečke i sastave timova uoči ovog meča.
Vratio se Dragan, u prvih 11, sedam dana posle, protiv Budućnosti, dao gol iz penala i onda otišao u nebo...I ostao večno u srcima svih Grobara...
 

ђедВук

Grobarčina
Учлањен(а)
01.07.2014
Порука
3.585
Reaction score
13.538
Локација
Yaoundé
8586%20var-par%202-2%20vermez,vucicevic,ringov.jpg


Screenshot_2020-08-25 1985 86 - Partizanopedia.png


... prema ovome, Mance je ušao u igru petnaestak minuta pre kraja... Inače, nisam ni znao za taj sajt do pre koji minut.

Partizanopedia

 

Saša Aleks

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2012
Порука
1.692
Reaction score
4.343
Локација
Brèko, BIH
Prečešljavam arhivu našeg kluba i interesovao me je jedan detalj za statistiku : "koje godine je Partizanu trebalo najduže vremena da postigne prvi gol na startu sezone uključujući i utakmice kvalifikacije za Evropu i prvenstvo"?
Došao sam do podatka da najneefikasniji start u istoriji seže u blisku prošlost. Možda je neko to i objavio, ali neverovatno je da se za evo skoro 75 godina Partizanovog postojanja najduže na startu čekalo na prvi gol u nama dragoj sezoni 2016-17. Čitavih 388 minuta. Dueli sa baksuznim Zaglebjem (sveukupno 210 minuta) takođe 0-0 sa Bačkom i tek u Kruševcu na četvrtoj utakmici gol Božinova iz jedanaesterca u finišu meča (1-2).

Partizan je mnogo puta ,kada je osvajao titule, na startu sezone, započeo silovito, tako da je uglavnom važila ona izreka "po jutru se poznaje dan", a toga leta 2016-te , gledano prvih 6 kola, barem u poslednjih 45 godina je u top 5 najlošijih startova.
Na prvom mestu je sezona 1979-80, u prvih 6 kola, osvojeno sa sadašnjim bodovanjem samo 5 bodova i dva katastrofalna poraza (1-5, 0-5, Maksimir i Skoplje).
Na drugom mestu je sezona 1987-88, u prvih 6 kola isti broj bodova (pretvoreno u sadašnja 3 boda za pobedu).
Sezona 2016-17 je u rangu prvenstava iz 1980-81 i 1989-90. Naravno tad je bila i jača liga nego danas, a tu su i neki drugi faktori, kao loš prelazni rok, težina rasporeda ,manjak sreće, loša uprava, loša atmosfera itd.

Ovo pišem iz razloga da ne treba klonuti duhom nakon minusa na startu sezone, ali s druge strane državna snsovsko-cigojnerska bagra je iz godine u godine sve brutalnija u nameštanju a naša uprava nije sposobna tome da joj se suprostavi.
 

Saša Aleks

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2012
Порука
1.692
Reaction score
4.343
Локација
Brèko, BIH
Druga utakmica Bjeke na klupi Partizana , 2.kolo prvenstva 84-85.
Ali da se vratim mesec , dva unazad. Naime nakon katastrofalnog Eura 1984. za reprezentaciju Yu i debakla u Francuskoj bez boda i gol razlike 2-10, savez se razumljivo razišao sa selektorom Todorom Veselinovićem.Počelo se šuškati da će naš trener Plava Ćigra biti Tozin naslednik. Miloš je završio pripreme kao šef stručnog štaba Partizana, a njegovi pomoćnici su bili Bjeković i Šoškić.Odigrani su i neki pripremni mečevi protiv timova velike četvorke, porazi od cigana i Hajduka i pobeda nad Dinamom
Ljuba Radanović, naš stub odbrane je bio odsutan celo vreme letnje pauze jer je učestvovao na dva takmičenja sa reprezentacijom, na pomenutom Evropskom prvenstvu i Olimpijad u Los Anđelesu u kojem su plavi osvojili bronzu. Na Olimpijadi je bio i Admir Smajić i vratio se rovit i nespreman za početak sezone.
Moca je postao tehnički (sportski) direktor, Stojković je otišao u Monako, Stojić u Dinamo, a Zalad u Budućnost kasnije u Prištinu.Šalja je takođe otišao u kosovskog prvoligaša a na izlaznim vratima su bili Lilić, Mašić, Kuzmanovski, Zoran Martinović.
Došli su Omer, Uške, Nikola Marjanović iz Rijeke,Kolb iz Galenike i mladi napadač iz Fap Priboj Slađan Šćepović , kao zalog za budućnost :D . Varga se vratio iz vojske a Živković je još bio u JNA.

Na početku prvenstva odmah dva duela sa hrvatskim članovima velike četvorke.
Nekoliko dana uoči susreta sa Dinamom na JNA defitivno je Miloš Milutinović postao selektor Jugoslavije. Počelo se govorkati , ko će biti njegov naslednik ? Ko zna je li bilo istine u pričama da su osim ,tada mladog Bjekovića, bila još dva kandidata :Zlatko Čajkovski, naš legendarni fudbaler, proslavljen kao trener u nemačkoj i trenerska ikona Hajduka Tomislav Ivić.
Ali prvo je Nenad Bjeković dobio priliku da u meču protiv Dinama koga je vodila tada još jedna legenda Branko Zebec, bude glavni trener.
Taj meč smo lagano dobili sa 2-0 a sutradan je uprava na sastanku ipak dala Bjekoviću podršku i promovisala ga za nasljednika Milutinovića.
Na klupi Partizana Bjeka će ostati pune tri godine , do 1987. i prelaska u njegovu Nicu, kada je sa sobom poveo i Miloša Đelmaša.
Gore na snimku meč u Splitu 1984. ,godine sa efektnim potezima i lepim golovima sa obe strane je bio jedan od najzanimjivijih tih godina protiv Hajduka.
Rezultatski zaostatak na početku, a onda dva puta vodstvo , koje na kraju nažalost nije sačuvano. Kod nas nije igrao Smajić a Hajduk je nastupio bez Zorana Vujovića i novog pojačanja Deverića iz Dinama.
Na 3:14 obratite pažnju na lažnjak Mancea i kako je Gudelj proleteo u prazno (akcija kod Varginog gola).
 

ctpaxota

Grobar
Учлањен(а)
14.05.2008
Порука
403
Reaction score
536
Taj trk Mancea, lažnjak i promašaj sto postotne šanse, toliko me podseća na Sadika.
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.723
Reaction score
29.462
Локација
Beograd
Još jedna ulica dobija ime po nekom našem bivšem igraču...

volimpartizan.rs/ulica-u-beogradu-dobila-naziv-po-legendi-partizana-jedan-je-zoran-cava-dimitrijevic-foto-92535/

...a evo i skoro dva sata razgovora o fudbalu sa našim nekadašnjim igračem...možda i jedinim čovekom na svetu (?) koji je igrao i sarajevski, i beogradski, i hrvatski derbi!
Vlado Čapljić:

 
Top