Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Privatizacija FK Partizan

Macak-Zemun

Millwall huligan u penziji
Учлањен(а)
24.01.2010
Порука
2.341
Reaction score
840
Локација
Ima jedan grad, pored je Beograd
@tootoll

Sve si upravu,ali bas iz tog razloga klubovi nisu privatizovani,jer i Partizan i komsinica imaju veliki posed zemlje oko stadiona,ali pravno to jos nije regulisano cija je zemlja.....da jeste tako regulisano komsinica bi odavno igrala u Simanovcima a deo iznad auto komande bi sad bio novi Delta centar...to grad za sad nedozvoljava,a za ubuduce cemo videti.Privatizacija moze mnogo da donese ali isto tako moze da ubije nas klub,sve zavisi od modela sprovodjenja?
 

4. октобар

Grobarčina
Учлањен(а)
30.09.2009
Порука
1.603
Reaction score
113
Одлагаће приватизацију колико год могу.
Зашто да лопови обрћу паре из своје касе кад могу из туђе.:wink:
 
Последња измена:

Ненад Зељић

Guest
Што су горе многи рекли,горе не може да буде!
Јесте да ће газда гањати профит али профит се може отварити и од повећане посјете на стадиону,продаје дресова,ТВ права,... а не само од распродаје играча!
Прво се управо постиже са квалитетним играчим кадром а до је ујуедно много љепши и догорочнији новац!
 

Zerocool

Grobar
Учлањен(а)
22.11.2007
Порука
753
Reaction score
64
Локација
Република Српскa
Људи причамо о приватизацији у земљи Србији. Колико успјешних приватизација знате у овој земљи? Када кажем успјешних мислим на то да нису отпуштени људи, смањена примања која касне, промијењена дијелатност или угашена фирма да би јој била ратурена имовина. Браћо моја ја се те приватизације плашим најстрашније!
 

morrel

Партизановац
Учлањен(а)
04.01.2010
Порука
4.391
Reaction score
811
Локација
Winterfell
"Људи причамо о приватизацији у земљи Србији. Колико успјешних приватизација знате у овој земљи?"

Ево је изјава која на најпростији могући начин говори све о приватизацији.
Зерокул, свака част.

Ако је комплетна индустрија једне државе сјебана ко дланом о длан на којекаквим тендерима, не могу да верујем да има неких који су убеђени да ће приватизација решити проблеме у спорту. Људи који тренутно овде имају моћ исто тако имају и глад за још моћи, јебе им се за спорт, а клубови су идеалне машине за обрт и пеглање велике количине живог новца и са њима ће се тако и трговати, као са машинама. Они који нам мисле добро, дакле неке легенде клуба, ту немају шта да траже, јер су обична гологузија наспрам армије тајкуна која хара овде... Можда је глуп пример, циганија, ал ајд.... нико више не спомиње дуг, важно да се титула узима (пенал, судија, муда, сарма, небитно), а минимум 20 милки се крчка плус камата плус камата на камату.. ћелави месија им продаје маглу о спасењу, они дођу и по 10 и више 'иљада и сити се провеселише, из недеље у недељу и тако у недоглед.. класична, што би наш народ реко, циганска посла.. а све се пре или касније мора платити.
И још један пример.. кад нам се ово скоро државни крем окупио, чини ми се, на Копаонику.. Коле доби оно чувено питање, како купити нешто толико вредно за пар еврића.. и лепо човек објасни, простије не може, каже: лако је скоцкати аферу да је нешто купљено за само један евро а ако фирма коју за тај евро купујете има нпр 10 милки дуга, онда је нисте платили 1 него 10 милки + тај 1, само што се о дуговима ништа не говори.

Само молим Бога (кад већ долази тај дан) да нас на пијацу изведу финансијски иоле стабилне, онда за Партизан неће бити зиме.. а ови задужени нек се чешу, јбга.
 

Brmba

Grobarčina
Учлањен(а)
14.07.2008
Порука
2.495
Reaction score
202
Локација
Napokon u Pioniru
@ ivano

Sve ti je tacno, osim price o Koletu. Tacnije, ti si verno preneo njegove reci, ali je on zaboravio jednu malu sitnicu... njemu je tadasnja vlada oprostila sav dug secerana, tako da je zaista svaku kupio, ne za 1, vec za 3 evra (ukupno dakle 9). Clan uze porodice mi je tamo radio tako da je info 300% proverena
 

morrel

Партизановац
Учлањен(а)
04.01.2010
Порука
4.391
Reaction score
811
Локација
Winterfell
Ок ок, слажем се.. наравно да се чињенице никад неће изнети пред народ, него чисто као пример сам навео.. у суштини то је то.

пс: влада не прашта, у ту опкладу ћу и бубрег д' уложим..у ствари прашта али уз адекватну накнаду. :D
 

ANDREI RUBLEV

Leni Riefenstahl
Учлањен(а)
28.10.2009
Порука
5.614
Reaction score
265
Ne daj boze jos privatizaciju!!!Kriza je ljudi,opadaju deonice svake firme i dalje(dobro samo moje ne),ali to je za masone i zaveru!! Poenta je da su ovde gusteri sami koji razmisljaju o drugim stvarima,sacekati jos 5 god bi bilo idealno.Nema jos prodje za strani kapital ovde,prvo treba da se rasciste govna odavde,pa tek posle da dodje neki stranger
 

Zerocool

Grobar
Учлањен(а)
22.11.2007
Порука
753
Reaction score
64
Локација
Република Српскa
А на то рашчишћавање ћаш бато мој да сачекаш не 5 година него до новог силаска месије! Од доласка турака овде све иде на доле и број тих "гована" се само повећава а о рашчишћавању нема ни говора!
 

PFChampion

Grobarčina
Учлањен(а)
11.04.2010
Порука
8.835
Reaction score
13.444
Nama ne treba privatizacija nego grobarizacija....ova uprava je lopovska do bola...briga njih za Partizan....
 

dark

Grobar
Учлањен(а)
17.06.2008
Порука
522
Reaction score
0
http://sport.blic.rs/Fudbal/Domaci-...prodaje-Partizan-i-Crvenu-zvezdu-bez-stadiona
Nacrt zakona o privatizaciji uskoro bi trebalo da se nađe u Vladi na izglasavanju
Država prodaje Partizan i Crvenu zvezdu bez stadiona

N. K. - B. M. - D. V.- P. | 23. 04. 2010. - 00:02h | Foto: A. Dimitrijević | Komentara: 0

Zakon o privatizaciji sportskih klubova je u završnoj proceduri u Vladi i još se samo čeka mišljenje Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo. Kako „Blic“ saznaje, u Ministarstvo omladine i sporta, koje je stalo iza ovog zakona, stigla su mišljenja svih 25 ministarstava i može se očekivati da se u najskorije vreme nađe na izglasavanju u Vladi.
32243_shumska-foto-a-dimitrijevic_f.jpg
Klubovi će raspolagati stadionima ali oni neće biti predmet privatizacije: Stadion Partizana

Ipak, problem bi moglo da napravi Ministarstvo finansija, koje zahteva da klubovi plate procenu vrednosti njihovog kapitala, dok u Ministarstvu sporta smatraju da bi to trebalo da učini država. Inače, za procenu vrednosti klubova nadležna je Direkcija za imovinu, koja još nije ni započela ovaj posao.

Iako se od ovog zakona očekivalo da će njime biti definisana vlasnička struktura klubova, pogotovo Crvene zvezde i Partizana, novi propisi će tek načelno regulisati njihov status.


Kako „Blic“ saznaje, u zakonu koji bi uskoro trebalo da bude usvojen u Vladi stoji da će klubovi biti otvorena akcionarska društva, a određenje vlasničke strukture biće rešeno za svaki klub pojedinačno. Dakle, ni posle usvajanja ovog zakona neće se precizno znati da li će vlasnik fudbalskih klubova Crvene zvezde i Partizana biti pojedinac ili će udeo u njima imati država, grad Beograd i zaslužni sportisti.

- Vlasničku strukturu nismo mogli odrediti jer će privatizacijom biti obuhvaćen veliki broj klubova, i košarkaških i fudbalskih, a udeo u vlasništvu za sve njih ne može biti isti - kaže izvor „Blica“ iz Vlade Srbije.

Ipak, poznato je da će iz privatizacije biti izuzeti stadioni koji su u vlasništvu fudbalskih klubova i sportskih društava, koji nad njima imaju pravo korišćenja, ali ne i raspolaganja. Tako na primer, stadion FK Crvena zvezda nalazi se u vlasništvu kluba, dok stadion Partizana pripada sportskom društvu.

- Stadionima će upravljati država ili gradovi. To će naknadno biti definisano zakonom o javnoj svojini. Ni sada klubovi ne mogu sami da odluče šta će da rade s njima. Oni mogu samo da ih koriste - kaže sagovornik „Blica“.

Brendovi poput klubova Crvena zvezda i Partizan biće posebno zaštićeni, ali ne zakonom o privatizaciji. Država namerava da ih zaštiti kroz kupoprodajne ugovore u kojima će stajati da se njihovo ime ne može menjati, kao ni namena.

- Dakle, onaj ko kupi Zvezdu i Partizan neće moći da ima samo seniorski tim. Kao i do sada, biće u obavezi da trenira sve kategorije, od petlića, preko kadeta i juniora, do seniora - navodi naš izvor.

Zakonom neće biti definisano ni kako će se klubovi prodavati, već će to biti učinjeno kao i sa svim ostalim preduzećima, odnosno na način kako je predvideo zakon o privatizaciji. Dakle, država neće uvek biti u obavezi da raspiše tender.
Mada se najviše priča o prodaji Zvezde i Partizana i licitira se s imenima potencijalnih vlasnika, u nadležno ministarstvo do sada nije stigla nijedna konkretna ponuda. Interesovanje je daleko veće za lokalne klubove, kakav je na primer fudbalski klub iz Pirota, koji zajedno žele da kupe jedan biznismen i bivši fudbaler.

Darko Grubor, generalni sekretar Partizana, rekao je da će crno-beli tek zauzeti stav.

- Mi taj dokument nismo dobili, ali na osnovu ovoga što ste mi rekli očigledno je da se na svakih šest meseci menja koncept i da se ne zna krajnja intencija. Ne mogu da komentarišem pet osnovnih načela jer ne govorim u svoje ime, već zastupam Partizan, a kod nas se odluke donose zajednički. Dakle, prvo će se, kad vidimo o čemu se radi, sastati Upravni odbor fudbalskog kluba, naravno i sportsko društvo će zauzeti stav - istakao je Grubor.

U Crvenoj zvezdi su ostali dosledni stavu koji su zastupali i proteklih meseci, da o privatizaciji ne govore dok ne vide konkretna rešenja. Ipak, nisu krili šta ih posebno interesuje:

- Kako će se klubovi zaštititi od promene namene, ako postoji izuzetak koji kaže „osim u slučaju opravdanog interesa“, koji određuje budući vlasnik – rekao je na naše pitanje portparol crveno-belih Marko Nikolovski, a zatim dodao:
- Videćemo kako će zakon to regulisati, kao i ostala pitanja. Zvezda je sada potpuno koncentrisana na takmičarske ciljeve.

U Fudbalskom savezu Srbije teško je pronaći kompetentnog sagovornika o privatizaciji. Prvi čovek FSS Tomislav Karadžić rekao je nedavno da će privatizacija doneti svež novac i jasnije odnose u srpskom fudbalu, ali je posle telefonskih pretnji predsednika Crvene zvezde Vladana Lukića odustao od izjava na ovu temu. Nagovestio je samo da će, po njegovim saznanjima, ovaj proces započeti posle završetka Svetskog prvenstva.

Vesna Stefanović, viši menadžer u konsultantskoj kući „Prajs Voterhaus kupers“, stručnjak za reviziju i procenu vrednosti, objašnjava kako se određuje vrednost kluba.

- U Srbiji, generalno rečeno, ključna stavka za utvrđivanje vrednosti kluba jesu ugovori sa igračima, karakteristike tih ugovora, uslovi pod kojim su zaključeni, kao i prihodi od prodaje igrača. Veliki klubovi kod nas se bave razvojem igrača u što kraćem roku da bi ih što bolje prodali. U procenu vrednosti ulaze prihodi od oglašavanja, prihodi od prodaje TV prenosa utakmica, od nagradnih igara koje organizuju klubovi i slično. Stadion kao nepokretna imovina utiče na vrednost kluba kao dodatni izvor prihoda. U okviru prodaje kluba kupac će insistirati ili na dugoročnom zakupu stadiona pod povoljnim uslovima. Brend Crvene zvezde i bilo koji brend može se posebno vrednovati - kaže Vesna Stefanović.

Pet principa privatizacije
Po saznanjima „Blica“, zakon koji je u pripremi utvrdio je pet osnovnih načela za predstojeću promenu vlasničke strukture klubova:
1. Klubovi će biti otvorena akcionarska društva.
2. Vlasnička struktura biće određena za svaki klub pojedinačno.
3. Stadionima će upravljati država ili gradovi.
4. Ime i namena kluba ne mogu se menjati.
5. Obaveza vlasnika je da razvija rad sa svim kategorijama sportista – od petlića do seniora.

Vlahović: Večiti uvek vrede
Aleksandar Vlahović kaže da ne želi da ulazi u detalje priče o privatizaciji najtrofejnijeg fudbalskog kluba u Srbiji.
- I Crvena zvezda i Partizan imaju, osim stadiona, druga osnovna sredstva koja koriste, koja se uračunavaju u tržišnu cenu. Osim toga, specifikum kod sportskih klubova su prava koja imaju iz ugovora potpisanih sa igračima, ti ugovori imaju status kapitalnih transakcija. Prihodi od tih ugovora takođe su stavka pri formiranju tržišne cene. U nju, najzad, ulazi istorijat kluba, tradicija, grb, rezultati - objašnjava Vlahović.
 

Mijatovic

Banned
Учлањен(а)
01.10.2006
Порука
4.890
Reaction score
248
Локација
Death Valley
нисам читао све ове уписе али не видим логику и сврху ове теме.

до приватизације у партизану неће доћи можда никада јер ако би неки милијонер купио партизан онда је сасвим логично да тај милијонер са том куповином жели целу моћ над клубом да има што би истовремено значило да би 90% од садашњих фотељаша изгубило посао.

дакле корен у партизану, па и код комшија, је толико велик и чврст, да је буквално немогуће да они или неко трећи икада приватизују тај клуб, осим ако бјековић или неко попут њега скупи кинту и одкупи клуб али ако тако неко то уради, тек смо онда у говнима.
 

morrel

Партизановац
Учлањен(а)
04.01.2010
Порука
4.391
Reaction score
811
Локација
Winterfell
Није Бјековић милијонер (већ обична бараба која се још увек грчевито бори да буде неко мудо у Партизану) и неће одкупити клуб.
 

Mijatovic

Banned
Учлањен(а)
01.10.2006
Порука
4.890
Reaction score
248
Локација
Death Valley
ниси ме разумео шта сам мислио, а ако су за то криве ове 2 правописне грешке које сам писао са посла ујутру у 7, онда се извињавам :)

мислио сам више на то ако неко купи клуб КАО Бјековић, дакле барама и шљам, е онда смо га још више надрљали него сад!
 

morrel

Партизановац
Учлањен(а)
04.01.2010
Порука
4.391
Reaction score
811
Локација
Winterfell
ма знам шта си мислио него те мало прозивам због милијонера :D (без увреде рођо)

а ово што кажеш за барабе и шљам.. па јбга, тако нешто нам не гине, јер ко ће други куповати клубове, поштен свет за то новце нема.
 

Nightwolf

Grobarčina
Учлањен(а)
09.04.2010
Порука
2.582
Reaction score
21
Локација
Tamo negde...
Šta donosi izuzimanje objekata kod privatizacije Crvene zvezde i Partizana

Stadioni neće biti najveći problem večitih
D. Radović | 24. 04. 2010. - 00:02h | Foto: M. Đ. - A. D. | Komentara: 6

Informacija da će se Zakon o privatizaciji sportskih klubova u najskorije vreme naći na izglasavanju u Vladi, i da će dva naša najveća fudbalska kluba - Crvena zvezda i Partizan biti ponuđena na tržištu, ali bez stadiona koje koriste, po sagovornicima „Blica“, nije mnogo pomerila celu priču unapred. Praktično, još uvek postoji niz tačaka u samom Nacrtu zakona o sportu, koji ne tretiraju sportske klubove na zadovoljavajući način.
32620_sderbi2-foto-marko-djurica_f.jpg

Dug put do privatizacije:Južna tribina stadiona Partizana

Rade Đurović, predsednik Fudbalskog saveza Beograda, kaže da je institucija koju predvodi još u maju prošle godine jasno stavila do znanja šta ne valja u Nacrtu zakona o privatizaciji sportskih klubova.


- Rekao sam tada da ponuđeni tekst Zakona ne zadovoljava fudbalski Beograd i da tražimo od nadležnih da se njegovo usvajanje i primena prolongiraju sve dok se ne postigne opšti konsenzus. I tada je bilo nejasno, između ostalog, pitanje strukture kapitala, kao i eventualne promene namene sportskih objekata.
Prvi čovek beogradske kuće fudbala spremno reaguje i na najnovije detalje oko izuzimanja stadiona Crvene zvezde i Partizana iz priče oko prodaje srpskih fudbalskih giganata.



- Ništa nije izvesno ni ukoliko stadioni prilikom privatizacije pripadnu državi ili gradu, jer je pitanje da li će kao vlasnici objekata imati sredstva za ulaganje u infrastrukturu. Po meni je bitnije od svega da naši stadioni, za početak elitnog ranga, i tu ne računam na naša dva najveća kluba, u roku od godinu dana dobiju reflektore. Ukoliko se to ne desi, nikakva privatizacija fudbalske klubove neće spasiti od propadanja. Reflektori su bitni ne samo da bi se igrale noćne utakmice leti kada padne temperatura, već zbog povećane posete, TV prava, reklamiranja - na primer piva, i svega ostalog što može da donese profit, koji je neophodan da bi naši klubovi oživeli.


Gradski sekretar za sport Aca Kovačević nije upoznat sa detaljima izrade Nacrta zakona o privatizaciji sportskih klubova, pa tako ni sa najavom da bi stadioni koje koriste Crvena zvezda i Partizan mogli da budu predati Gradu Beogradu na upravljanje.


- Mi smo izuzetno mali sekretarijat i nemamo stručne službe koje bi se bavile imovinsko–pravnim odnosima. U izradi Nacrta učestvuje Ministarstvo omladine i sporta, a nama će se samo servirati zakon kada bude završen. Međutim, mnogo toga još nije konkretizovano kad je reč o novom Zakonu, pa bih sada hipotetički govorio o planovima Grada, ukoliko bi zaista dobio stadione na upravljenje – kaže Kovačević.


Direkcija za imovinu čeka novi Zakon
U Direkciji za imovinu kažu da je njihova uloga, praktično, sporedna u celoj priči, i da ne postoji krivica za to što još uvek nije započeta procena vrednosti klubova.
- Taj posao do sada nije započet iz prostog razloga što nema pravnog osnova da se vrši procena, pošto novi Zakon nije još uvek izglasan u Vladi – kaže Srboljub Panić, pomoćnik direktora Direkcije za imovinu.
Problem je i ko će da plati procenu klupskog kapitala?
- To treba da reše dva ministarstva, finansija i sporta, a ono što nije sporno jeste da za procenu vrednosti samih klubova bez nepokretnosti mora da se angažuje neka revizorska kuća, dok je za procenu svih nepokretnosti jedina merodavna poreska uprava – rekao je Panić.

Info:http://sport.blic.rs/Fudbal/Domaci-fudbal/177048/Stadioni-nece-biti-najveci-problem-vecitih
 
Последња измена:

born2shine

Fin neki dečko
Учлањен(а)
04.04.2010
Порука
2.875
Reaction score
211
Локација
:-)
Zakon o sportu: Gazda - rezervni igrač

E. V. N. | 13. novembar 2010.
Šta donosi novi zakon o sportu, koji će se u narednih mesec dana naći pred Vladom Srbije. Prelazak u privatne ruke neće biti obavezan. Zabranjena prenamena stadiona


POSLE više od tri godine iščekivanja, u narednih mesec dana pred Vladom bi konačno trebalo da se pojavi novi zakon o sportu. On treba da stavi tačku na nagađanja hoće li biti privatizacije sportskih klubova i kako će ona izgledati.
Za mnoge će sigurno najveće iznenađenje biti član koji glasi: privatizacija neće biti obavezna! Po sportskoj čaršiji već su krenuli komentari: „Džaba ste krečili“. Jer, nikom nije jasno šta će se novim zakonom promeniti i zašto se onda uopšte ide u privatizaciju.
Nacrt zakona trenutno se nalazi u proceduri, objašnjava za „Novosti“ državni sekretar za sport Slaviša Zlatanović. On kaže da je Ministarstvo omladine i sporta dobilo više od 20 pozitivnih mišljenja ministarstava, nacrt je prošao i tri Vladina odbora, i očekuje se da će pre Nove godine doći na dnevni red vlade.


U tom slučaju, zakon bi mogao odmah posle Nove godine da se nađe i u skupštinskoj proceduri, i da bude usvojen već u prvoj polovini 2011.
- Klubovi neće morati da se privatizuju po svaku cenu. Tri su načina da se uđe u privatizaciju: da inicijativu pokrene nadležni organ u samom klubu, da je pokrene Ministarstvo ekonomije, ili da je pokrene zainteresovani kupac, u dogovoru sa Ministarstvom ekonomije i klubom - objašnjava Zlatanović.
Ako se ne odluči ni za jednu od ovih opcija, klub prosto ostaje - udruženje građana. Kako saznajemo, to će se verovatno desiti i u Zvezdi i u Partizanu. Ukoliko se odluče za ovu opciju, ova dva, ali i neki drugi klubovi, neće morati sa državom da raspetljavaju zamršeno vlasničko klupko - šta je čije.
Jer, kako su nam rekli u Direkciji za imovinu Republike Srbije, iako su pojedini stadioni uknjiženi na klubove (slučaj Zvezde) ili na sportska društva (slučaj Partizana), u skladu sa novim zakonom, ako idu u privatizaciju, ipak će se raditi procena šta od toga pripada državi.
Slično tvrdi i Slaviša Zlatanović, koji naglašava da će država ići na to da se stadioni ne prodaju:
- Ideja je da oni ostanu u vlasništvu države, osim ako ona ne odluči da ih proda. Kad neko preda zahtev za privatizaciju, biće angažovane nadležne institucije za evidentiranje imovine u sastavu kluba. Sledi procena vrednosti i strukture kapitala, posle čega će se utvrditi u kom su procentu klubovi zaista vlasnici nepokretnosti, a u kom procentu je to država.
Jer, smatraju u Ministarstvu, država je gradila stadion na državnom zemljištu i svojim parama, a vremenom su klubovi ulagali u adaptaciju ili dogradnju, u dodatne objekte, kupovali stanove i druge nekretnine... Ono što pripada klubu, obećavaju u Ministarstvu omladine i sporta, ostaće klupsko, jer je to na neki način već privatna imovina. Klub onda može da pretvori vlasništvo u akcije i podeli ih članovima.
- Država neće oteti ništa što pripada Partizanu, Zvezdi ili nekom drugom klubu - decidan je državni sekretar.
Ali, sudeći po svemu, neće se libiti ni da ulazi u sudske ili neke druge sporove da bi dokazala svoje vlasništvo.


Važno je i da stadioni, po zakonu, neće moći da menjaju namenu, a biće zabranjeno i gašenje mlađih selekcija, pionira, kadeta, juniora, ako takve selekcije već postoje u klubu.
- Cilj nam je da se deca bave sportom, a ne da klubovi isključivo trguju igračima - poručuje državni sekretar, i dodaje da je većini klubova najveći problem nedomaćinsko poslovanje i nabijanje milionskih dugova. - Čak i oni koji se ne budu privatizovali imaće po novom zakonu veću odgovornost, i neće se dešavati da ovaj ili onaj pozajmi pare, zaduži klub i ode, a da ostanu samo dugovi.
Posebna zakonska pikanterija je da će biti zabranjeno konvertovanje dugova u trajno vlasništvo, odnosno u akcije!
- Time ćemo preduprediti pokušaje da se uvlačenjem u dugovanja obezvredi vrednost klubova i da neko dođe do njih za male pare - poručuju iz Ministarstva sporta.
Šta na novi zakon o sportu kažu u dva najveća sportska kluba - Zvezdi i Partizanu?
Član upravnog odbora Crvene zvezde, dugogodišnji predsednik pravne komisije kluba, ali i član radne grupe za izradu novog zakona o sportu, Zoran Ivošević, ističe zadovoljstvo što privatizacija neće biti obavezna.
- Nisam još video zakon, ali hipotetički to znači samo da je inicijativa Crvene zvezde i Partizana bila plodonosna i da država nije ostala pri stavu da klubovi mogu da budu samo akcionarska društva, već ostaju, kako i Ustav kaže - udruženja građana. A svi klubovi, osim Čukaričkog i Radničkog, su udruženja građana - ističe Ivošević.
I Zvezda je, dodaje, udruženje građana:
- Ona je privatno pravno lice tih istih građana i prema tome nema šta da se privatizuje! Decenijama ima u zemljišnim knjigama upisan stadion na sebe i jedino što ne poseduje jeste državno zemljište na kome su objekti, a koje klub ima trajno na korišćenje. Kad se zakon donese, Agencija za privatizaciju ili Državna revizorska kuća procenjivaće da li je vrednije zemljište ili objekti, tim, igrači, imidž kluba... U toj srazmeri odrediće se i većinski vlasnik.
On veruje i da će država primeniti isti aršin za firme i sportske organizacije kad je u pitanju konverzija dugova u vlasništvo.
Dok ne bude zvanično poznat konačni izgled zakona, crno-beli ne žele da ga komentarišu. Jednostavno, generalni sekretar kluba Darko Grubor je do sada nebrojeno puta pričao na tu temu, a nacrti su se menjali i menjali.
- Bilo je „milion“ predloga kako da on izgleda, a jedan od poslednjih je bio da se oforme komisije koje će da utvrdi koliki je deo klubova a koliki državni, pa da samo taj deo ide u privatizaciju - kaže Darko Grubor, generalni sekretar Partizana.
Informacija do koje su došle „Novosti“, da će privatizacija klubova biti neobavezna, zadovoljava crno-bele.
- Mi smo se za taj model zalagali odavno. Najbolje je da svako sam vidi koji mu način funkcionisanja najviše odgovara. Ukoliko se ispostavi da je model akcionarskog društva bolji od dosadašnjeg, udruženja građana, verujem da će vrlo brzo svi to prihvatiti.
U Humskoj 1 su bliži stavu da zadrže sadašnji koncept funkcionisanja, da klub ne ide u privatizaciju.
- Partizan ima dugoročno problem sa finansiranjem. Nemamo novca u ovom trenutku, ali mogli bismo da imamo za godinu, tri, pet... Potrebna nam je bolja unutrašnja organizacija, efikasniji budžet sa manjim troškovima. Ključno je da se pronađu stabilni izvori prihoda. Ako se ispostavi da to ne možemo da rešimo, onda ćemo razmišljati o promeni - kaže Grubor.

RAZLIČITI VLASNICI
NEKI klubovi već su angažovali revizorske kuće da se uradi procena njihove imovine. Tako je pre pola godine Zvezda angažovala čuvenu svetsku revizorsku kuću „Kingturdž“, koja je procenila vrednost Zvezde na 98 miliona evra, od čega je samo 35 miliona vrednost imovine, dok je ostalo vrednost samog brenda. FK Crvena zvezda na sebe ima uknjiženih 17 hektara zemlje i stadion, a sportsko društvo je na sebe knjižilo zgrade.
U Beogradu postoji pedesetak stadiona, neki od njih (OFK Beograd) uknjiženi su na grad, dok su drugi uknjiženi na opštine (Rad na opštinu Voždovac).
 

vladica82

Početnik
Учлањен(а)
11.12.2010
Порука
8
Reaction score
0
Локација
Toronto-Kanada
Ovo je za mene,jako zanimljiva i primamljiva tema!Neko moje licno misljenje,je da se privatizacija treba sprovesti svakako,jel mi realno,odavno nismo veliki klub,niti igramo neku zapazenu ulogu u toj evropi kakva god da je!Mozda smo nekada i bili danas vise realno nazalost nismo!A od istorije i proslosti se ne moze ziveti,vec od sadasnjosti i buducnosti!Model privatizacije sa jasnim,nacrtima i odredbama,sta i na koji nacin se moze sve uraditi,sa kupljenim klubom!Naravno ne treba srljati,po svaku cenu u privatizaciju,vec to izvesti na temeljan i odgovarajuci nacin!Pre svega za dobrobit,kluba i navijaca,jel po meni i mom nekom misljenju,je da bi navijaci trebali,da imaju dosta zapazenu ulogu u novo nastaloj situaciji,po pitanju Partizana!Tu pre svega mislim,na one navijace Partizana,koji su uvek tu na stadionu,i u dobru i uzlu,sa nasim klubom,a ne navijaci,koji nikada ili gotovo nikada nisu bili na stadionu!Sve da se lepo iskristalise pa da se krene,polako,sa pomenutom privatizacijom,misljenja sam i verovanja da klubu u toj situaciji moze biti bolje,jel mi kao klub,odavno nismo niko i nista u evropi! Dosada smo bili JSD-PARTIZAN,pa hajde da vidimo kako bi bilo,kada bi smo bili PSD-PARTIZAN! Ja sam od onih ljudi koji rizikuju u zivotu,i koji su spremni na rizik zarad necega pozitivnijeg,i boljeg tako da se na osnovu toga i svodi ovo moje misljenje i izlaganje koje sam naveo! Tacno je glediste da razik stvara kako kapital,tako i totalno rasulo,ali hajdemo malo,da pokusamo da rizikujemo ako nista drugo,da vidimo stace nam to i na koji nacin doneti! Ja sam misljenja da mozemo samo dobiti,jel mi smo pali kao klub da nema gde vise!

Zivi bili,svi mnogo godina,bog vas blagoslovio sve!
 

part

A_Grobar
Учлањен(а)
24.10.2019
Порука
272
Reaction score
1.728
Локација
Beograd
Pre 30 godina su neljudi insinuirali, da Partizan nije napredan valjano, građansko terorističko razaranje, uz, rat, smo priredili i pobedili, znanjem i veštinom, Partizan se pročuo u Evro, svetskom kremu fudbala i šampionski nadogradio! Ne zavisi od samo od Košarkaške nam slave i Vaterpolo superiornosti.

Ako ne verujete meni, znate, da su Bjeković, Ćurković, Zečević, Vukotić, Šoškić, Tumbaković, viđeni svuda rado...
Vazura, Đura Frizura, Popović, Tole, i drugi, predano rade...u Partizanovim vesnicma od nekad, su dokumenta oko Partizanovog klupskog vlasništva osveštavanja Partizanovog fudbalskog hrama. Noviji časopisi (koje nepravično uklanjanju), iznose vrline drugih nam sportova i elitne bojevne pogone, trofejne ekspertize. Ženski segmenti Parnog valjka i svih crno-belih klubova, Cheerleadersice pobrali aplauze.
Jug zakon. Partizanovi mediji i priredbe, svetlost dana i magiju noći ostvarili.

Prethodnih godina, trijumfalno nuklearno razaranje, (sa ratom), je rešenje, za dileme, oko, sumnji odvrati, da smo crno-beli pod tuđinima, a ne privatni, svoji, sportsko-ratno-vojno, i finansijski-medijski-imanjima?!!!

Raskrstili smo sa rečju pripadnost i osvestili krstaške, pravoslavne, rodoljubne, organizacije, pohode, bitke, legalizovali put stradalništva i raskolništva.
Integrisali monetarne i pravdoljubljive tokove. Devijacije i kontaminacije odstranili.
Čak je razum i sloga po pitanju mentolki i sablazni, u rejonu Partizana...eksluzivno crno-belo, Bgd. Hipsteri i hard rokeri, proterali hipike i bluzere, gde im mesto.
Neka nova i savremena imena proizilaze, u rukovodstvu, i na drugoj strani Partizana, uz podršku kadrova tradicije i grobarske, gremlinske, jangerske, europske kulture i vaspitanja.....
 
Top