Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Uprava i marketing

PFChampion

Grobarčina
Учлањен(а)
11.04.2010
Порука
9.347
Reaction score
17.017
Колико год да квалитетно и савесно водиш трансфер политику функционисати доминантно на темељу трансфера (читај живети од трансфера тј. од непредвивидих прихода) је дугорочно немогуће без проблема, ни 5 година, камо ли 20. А при том сви знамо да је трансфер политка одувек била све само не идилична. Да би функционисали здраво нама је потребно да се годишњи буџет за плате свих у клубу, одржавање и текуће ствари барем 70% пуни од предвидивих прихода, а да непредвидиви приходи (трансфери, Европа) омогућавају додатна улагања у тим, особље и инфраструктуру. Ми тако нешто не да никада ни близу нисмо имали у историји него је управо контра било - вечито живимо од трансфера и кратких европских епизода и докле год је тако никад искорак из регионалног блата нећемо направити. Зато је кључно питање да ли ова управа уопште размишља да икада повећа удео предвидивих прихода у буџет клуба или ћемо и даље да преживљавамо од трансфера што никад дугорочно не може да нас учини финансијски стабилним колико год квалитетно водили прелазне рокове

Samuraj

Grobarčina
Учлањен(а)
05.10.2006
Порука
1.930
Reaction score
2.785
Ironija je što predvidivi prihodi nikad nisu bili veći, ako se izuzme onaj period kad je Zečević organizovao Bingo i hotline. Ali jbg, krade se.

Kako god probaj da napraviš simulaciju vidjeces da sam u pravu. Pretpostavi da je ljeta 2003 saldo bio nula, pa krenu LS, transferi Vukić, Lazović, da smo recimo nakon Mateusa recimo doveli Antića i da nas je on trenirao do smrti, njega naslijedio Ivić, Jokan, Paun ili Nikolic, da se nije kralo, najtalentovaniji u Srbiji dovodili u Partizan, prodavali i kupovali igrači kad je bilo vrijeme za to...

PFChampion

Grobarčina
Учлањен(а)
11.04.2010
Порука
9.347
Reaction score
17.017
Предвидиви приходи никад нису били већи али то није никаква похвала јер и даље нису ни близу довољни за потребе модерног фудбала. О томе се ради што у свакој фудбалској епохи наши предвидиви приходи нису ни близу довољни да клуб функционише без да распродаје пола тима сваке сезоне, нарочито ако не игра Европу. Схватам ја потпуно твоју пројекцију и можемо да наставимо да пишемо о томе детаљније на некој другој теми да не затрпавамо ову али поента је да ниједна управа у модерној ери никада није ни приближно квалитетно радила на повећању предвидивих прихода (што им је у ствари примаран посао) и то што су Ђура и остали водили трансфер политику какву су водили је још и најмањи проблем колико је проблем то што су стабилни приходи увек чинили испод 10-15% буџета, можда и мање. Зато ова управа треба да направи значајан искорак на том пољу јер у супротном се нећемо померити много са историјске мртве тачке

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
13.380
Reaction score
37.852
Локација
Beograd
probaj da napraviš simulaciju vidjeces da sam u pravu
Па добро, симулација је симулација, али није реалност...
Има ли неко изводљиву идеју шта урадити у реалности па да се дође до нормалног функционисања ФК Партизана?

Предвидиви приходи?

Треба нам (лупам) 20 милиона евра...а ми...

Од државе ћемо добити 2.
Од спонзора 3 (или 1,5).
Од сезонских...5000 евра...
Од дресова...2000 евра...

И онда фали још 14-15, како, шта?

Продаћемо два играча за 3 милиона...

И опет фали 11-12 ,,милки,, годишње...

Добро, једна је Милка Форцан, али зато од Мијатовића, Данка и Расима - слаба вајда...
Можда да продамо неког од њих тројице?

Andra

Grobarčina
Учлањен(а)
22.08.2018
Порука
1.486
Reaction score
8.275
Локација
Beograd
@PFChampion ta tvoja prica je po mom misljenju potpuno neostvariva u realnosti. Da bi imao te predvidive prihode o kojima pricas, novac od sponzora (ali onih koji su tu dosli organski, a ne na mig drzave), novac od sezonskih i pojedinacnih karata, dresova, clanstva, TV prava i svega ostalog, potrebno je ozbiljno interesovanje javnosti za klub. Nijedan sponzor nece dati ozbiljne pare ako klub koji sponzorise nece povecati vidljivost brenda, ne mozes da prodajes karte i clanstva ako nema zainteresovanih, ne mozes da prodas TV prava za ozbiljan novac ako ta televizija koja kupuje prava nece imati gledanost dok emituje te utakmice.

Pritom, Srbija je mala zemlja, jedna od najsiromasnijih u Evropi, niti imas veliku bazu potencijalnih musterija, niti te musterije imaju veliku kupovnu moc koja bi sto direktno, sto indirektno mogla da unese velike svote novca u klub konstantno. To je moguce samo ako bi se digao ogroman hajp oko kluba kao sto je slucaj u kosarci, ali taj hajp je prisutan u kosarci zbog Evrolige i Zeljka. Ovaj prvi faktor moze da se replicira samo ulaskom u ligasku fazu nekog evropskog takmicenja, i to ne u potpunosti, a ovaj drugi ne moze da se replicira nikako, prosto ne postoji fudbalski pandan Zeljku.

Partizan kada ne igra Evropu, igra samo domacu ligu, koja je neregularna i nekvalitetna i koju ljudi zbog toga prosto ne zele da prate, a pritom kod nas ne postoji kultura odlaska na stadion i trosenja novca na propratni sadrzaj kao sto su dresovi, clanstva i slicno. Svakako da mogu i moraju da se podignu i ti prihodi na veci nivo u odnosu na to gde su sada, ali evo ti kao primer Hajduk, njihovi navijaci kupuju dresove, placaju clanstva, stadion im nije bas pun svaku utakmicu, ali je uvek bar pristojno popunjen, vise od toga bez Evrope je apsolutno nemoguca misija, i opet ne stoje sjajno finansijski i najveci deo prihoda im dolazi iz tih nepredvidivih izvora. Mozda bi se situacija oko toga promenila kada bi bila uvedena regionalna liga, to takmicenje bi verovatno bilo mnogo interesantnije i kvalitetnije od pojedinacnih nacionalnih liga, samim tim bi mozda bilo i pracenije, ali to se nece desiti u nekoj skorijoj buducnosti pa je glupo o tome i pricati.

Samuraj

Grobarčina
Учлањен(а)
05.10.2006
Порука
1.930
Reaction score
2.785
Па добро, симулација је симулација, али није реалност...
Има ли неко изводљиву идеју шта урадити у реалности па да се дође до нормалног функционисања ФК Партизана?

Предвидиви приходи?

Треба нам (лупам) 20 милиона евра...а ми...

Од државе ћемо добити 2.
Од спонзора 3 (или 1,5).
Од сезонских...5000 евра...
Од дресова...2000 евра...

И онда фали још 14-15, како, шта?

Продаћемо два играча за 3 милиона...

И опет фали 11-12 ,,милки,, годишње...

Добро, једна је Милка Форцан, али зато од Мијатовића, Данка и Расима - слаба вајда...
Можда да продамо неког од њих тројице?
Mi već imamo oko 6m stabilnih prihoda.

Izvodljiva ideja je upravo ovo što rade, nizak budžet, pun tim mladih igrača sa potencijalnim visokim transferima, saniranje ovih kratkoročnih obaveza do ljeta 2026 i onda dobar trener, zapravo već sad bi bilo dobro da imamo trenera kakvog trebamo, dobar jedan transfer ili dva, dobar tim, umjereno podizanje budžeta, dobra dodatna selekcija i pokušaj ulaska grupnu fazu sa solidnom vjerovatnocom da se to desi. To bi dovuklo dodatni novac i onda je sasvim druga priča. Nismo mi daleko od zelene grane

PFChampion

Grobarčina
Учлањен(а)
11.04.2010
Порука
9.347
Reaction score
17.017
@Andra
Слажем се да није реално очекивати да у догледно време ова управа или било која обезбеди довољно стабилних прихода да се покрије 70-80% годишњег буџета како је код свих финансијски стабилних клубова али тај јаз између стабилних/предвидивих прихода и оних "ад хок" мора да се смањи (али не смањењем буџета) јер у супротном никад нећемо моћи довољно тимова да распродамо и довољно пара од државе да измолимо колико ће бити потребно за попуњавање буџета. То је проста математика. Нека буде да нам је укупан клупски буџет за ову годину 15 милиона евра (према изјави Љајића за медије можда и нешто мање од тога). Од тих 15 милиона око 4.5 милиона долази из стабилних прихода читај спонзори и нешто ситно маркетинг, тв права (по ономе што сам нашао на нету), а остало је јасно да мора да буде нестабилан/непредвидив приход читај новац државе и можда неки трансфер и Европа догодине. Не могу да кажем да ова управа не ради добре ствари на пољу пеглања срања које је оставила претходна управа што на финансијском што на ифраструктурном плану али ако се не направи искорак и ако не увећа проценат стабилних прихода у односу на буџет (који је ионако стесан до крајње тачке) онда на дуже стазе ништа не добијамо јер ми ћемо морати у једном моменту да повећамо буџет ако мислимо да коначно будемо конкуренти циганима и у Европи, а ако останемо на овом нивоу предвидивих прихода јасно ти је да је то немогуће без трансфер магије али се онда поставља питање улоге управе у том процесу јер ако клуб до те мере зависи од трансфера читај спортског сектора и од државе пита ли се ико да ли је улога управе веома важна или само протоколарна и за текуће потребе ?

Mi već imamo oko 6m stabilnih prihoda.
Све да имамо и 6 милиона годишње предвидивих прихода, иако ми та цифра делује превише, то је неких 40% од 15 милиона, а јасно је да ћемо буџет морати да увећамо пре или касније минимум до 25 милиона ако мислимо да будемо озбиљније конкурентни што значи да је тенденција да тај проценат стабилних прихода у односу на буџет драстично опадне у наредним сезонама јер ова метода гашења финансијског пожара читај скраћења буџета како би се повећао проценат стабилних прихода и дошло до те "зелене гране" је нешто што може да функционише као привремено решење али на дуже стазе је то неодрживо ако је циљ да будемо шампиони и направимо искорак у Европи. А ако то није циљ онда буџет можемо да спустимо и на 5 милиона, да се боримо за опстанак у лиги и то је то......

ajax00

Grobarčina
Учлањен(а)
12.04.2009
Порука
1.005
Reaction score
3.084
Ljajić je na početku pričao da će godišnji troškovi kluba biti oko 8mil.evra a isto tako da će skupiti veliki broj manjih sponzora prijatelja kluba ili kako ih već nazvao i da će od njih godišnji prihod biti od 8-10mil. evra na to bi se dodao genaralni spontor i ostalo...
To je lepo rečeno ali ne vidim da su se nešto potrudili oko toga.

PFChampion

Grobarčina
Учлањен(а)
11.04.2010
Порука
9.347
Reaction score
17.017
Не сећам се да је негде рекао да ће годишњи трошкови клуба бити спуштени на 8 милиона али ако је под тих 8 милиона мислио на укупне трошкове, на плате играча и све остало заједно онда је то катастрофа јер примера ради буџет ТСЦ-а је око 7 милиона.....
Са друге стране тих 8-10 милиона плус генерални спонзор може да звучи лепо ако се планира годишњи буџет од 20+ милиона али као што рече не видим да се нешто ради по том питању

Samuraj

Grobarčina
Учлањен(а)
05.10.2006
Порука
1.930
Reaction score
2.785
Jel iko zna koliki su fiksni troškovi Partizana? Bez plata igrača, trenera i obeštećenja.

Detelinarac90

Louis Le Prince
Уредник
Учлањен(а)
17.07.2021
Порука
6.725
Reaction score
50.722
Локација
Novi Sad
Navodno Danko i Miralem hoce da podnesu ostavke jer je ovaj mali Lanetov prebacen bez njihovog znanja....
Miralema znate sigurno ko je, a Danko - to vam je onaj iz sportske radne grupe "Danko i ja". E pa ne "ja" nego Danko.

Kakvo jajarenje sa klubom i dalje traje.... bruka

Andra

Grobarčina
Учлањен(а)
22.08.2018
Порука
1.486
Reaction score
8.275
Локација
Beograd
Navodno Danko i Miralem hoce da podnesu ostavke jer je ovaj mali Lanetov prebacen bez njihovog znanja....
Miralema znate sigurno ko je, a Danko - to vam je onaj iz sportske radne grupe "Danko i ja". E pa ne "ja" nego Danko.

Kakvo jajarenje sa klubom i dalje traje.... bruka

Znaci i ovo je potez po direktivi “ja” dela “Danko i ja” sporskog sektora?

Kakva stetocina, covek je direktan krivac za apsolutno svaki los potez od promene uprave.

Последња измена: