Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

PFC nostalgija: istorija, legende, stare slike

PFC_4ever

Grobarčina
Учлањен(а)
22.10.2007
Порука
1.812
Reaction score
1.081
Negde tamo, sredinom osamdesetih... otprilike u vreme kada je Milko zaigrao u pravi klub, sasvim neprimetno, iz orkestra trubača u Partizan je došao i Goran Milojević. Prema informacijama koje imam, čovek je imao znanja i umeo je u to vreme još kako da kreira igru Partizana... nedovoljno se zna o njemu ali sve što znam ukazuje da je bio izuzetan fudbaler i njegov doprinos da Partizan danas bude to što jeste treba ceniti... Molim sve one koji znaju nešto više o tome da daju komentar kako bih i ja bio kompletniji sa informacijama iz vremena u kojem nisam bio ni rođen... Hvala
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.849
Reaction score
29.936
Локација
Beograd
E, da, kad pišem po sećanju (a davno je bilo) nešto i izgrešim, Konti u 10.minutu, ne Feler. Opet po sećanju (i to sa snimka) veliki zip upaljač pada tu pored Italijana, presijava se, skakuće dva-tri puta, a Đanini tek onda, tj. naknadno pada, sroljava se dole, kao da ga je zabolelo to što se zip presijava dole na zemlji, a ne zato što ga je udario (ako ga je uošte udario taj, ili neki drugi možda)?
Zanimljivo, priča o prodaji revanša, postala mi je poznata mnogo kasnije...U to vreme se nismo mnogo čudili što smo ispali (jer, ovako, ili onako, dešavalo nam se to i pre i posle, posebno zato jer je u pitanju bio italijanski klub, a mi sa njima po pravilu loše prolazimo, a i zato, što su i oni imali svoj kvalitet, itekako, bez obzira što su u Beogradu primili 4 gola)...
Vidim da ste već pisali o tome, ali pošto ovde ima 174 ,,strane,, malo teže mi da to odmah nađem...
Ako neko ima konkretan podatak, imena ili dokaz te ,,prodaje,, voleo bih da to ukratko napiše?
Ali, ne u stilu, jao pa to se zna, itd. - nego konkretno - ime, prezime, igrač broj taj i taj, po imenu taj i taj, na nagovor (naređenje) toga i toga, itd...
 

Pekarski

Grobarčina
Учлањен(а)
10.04.2010
Порука
9.376
Reaction score
1.445
Локација
Na najvišem nivou
@PFC_4ever

Goran Milojević je kao i Milko dete komšinice,pa je samim tim njegov prelazak kod nas prošao dosta bučno.Dok je igrao kod cigana,bio je sasvim solidan,igrao je u vezi,mada su ga često stavljali pozadi da igra,što ga je mislim i iziritiralo da dođe kod nas.
Još dok je igrao kod njih,neki lik(Grobar) iz Aranđelovca mi je pokazivao zajedničke fotografije iz klinačikih dana kako idu na derbi sa sve grobarskim šalovima.:D,to mi je posle dolaska kod nas bilo zanimljivo, s obzirom da se isticao velikim loženjem.
Kod nas je odigrao nekoliko više nego dobrih sezona i bez obzira na sve odakle je došao,bio nam je pun pogodak,u to vreme možda naš najolji vezni igrač.Verovatno najbolju utakmicu je odigrao u finalu kupa.

@Goran Tomic

Ja sam na konkretno pitanje ko je to učinio,dobio odogovor da su ti koji su učestvovali u tome opstali u klubu i posle igračkih karijera.

Sećam se i isključenja baš Đaninija mislim,gde on izlazi mrtav ladan bez nerviranja,kao i besmislenog penala na roglju 16-erca za 2-0.
 

Двоглави

Grobarčina
Учлањен(а)
04.12.2011
Порука
4.102
Reaction score
679
Локација
ovde, nazalost
Динамо Букурешт је био врло озбиљна европска екипа те 1990.године. Радучоју је један од 5 репрезентативаца земље која је је два месеца после тога била учесник 1/8 СП у Италији и испала на пенале од Ирске. Тренирао их је, ја мислим- Луческу. Још један пример баксузног жреба, мада би за Голца и Домжале тог пролећа биле несавладиве.

За Милојевића сам чуо да је Црни Бик понудио неке адуте из своје родбине :) Тако се бар причало...
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.849
Reaction score
29.936
Локација
Beograd
@ PFC_4ever
Voleo bih da ti pojasnim kakav je bio Milojević, kol'ko se sećam, naravno...
On nije spadao u neke ,,vedete,, komšinice, pa je, bar mislim, kod njih sedeo i na klupi, a ponekad (ili često) i igrao (kao na primer kod nas sad Babović)...znači nije tamo baš imao ,,zakucano,, mesto među prvih 11, ali je i igrao.
Nama je bio beskrajno koristan, kod nas je igrao stalno, naravno, drugačiji se fudbal tad igrao, drugačije su bile pozicije, ali on je igrao ,,veznog,, onog koji prenosi loptu iz odbrane u napad, dodaje, asistira, pa čak i postiže golove, kako nogom, tako i glavom...mnogo koristan igrač, ali ne vrhunski atraktivan i toliko zabavan za publiku...koliko su to kod nas bili neki drugi asovi...ali, da ponovim još jednom - beskrajno koristan, po svakoj vrsti statistike (uspešna dodavanja, asistencije, golovi).
Da probam da pojasnim ovako: Milojević je bio vezni, Milko Đurovski špic, naravno različiti tipovi igrača nego na primer Žuka (zadnji vezni) i Moreira (glavni vezni)...a njih si pretpostavljam gledao, pa, odnos između prva dva i druga dva igrača, u nečemu je sličan:
Moreira (kao i Milko) je fudbalski genije, koji sa loptom može sve, umetnik, koji potezom može da oduševi ceo stadion. (razlika je što je Mo (plejmejker) trčao k'o terijer, a Milko (špic) lenstvovao, čekajući da mu neko da loptu na tacni, al' kad mu je da...paklen igrač!)
Žuka (kao i Milojević) možda neće baš stalno da napravi neki ekstra potez loptom ili driblingom, ali će zato dati gol koji će rešiti utakmicu, sprečiti protivnika u kontri, ili dodati loptu igraču, da bi taj drugi dao gol...
Razlika između Žuke i Milojevića je u tome što je zadnji vezni, Žuka, ,,razbijač,, koji je mnogo posla imao i pozadi - a Milojević je bio pravi vezni, koji manje snagom tj. ,,razbijanjem,, protivnika, nego više tehnikom vodi igru nešto, kao kada bi na primer Baboviću dao Lolinu izdržljivost, plus da se služi sa obe noge, plus da može da daje golove i glavom...i dao mu da igra po sredini. Eto, tako nekako je igrao Milojević: solidno znanje, solidno trčanje, plus golovi...dovoljno! Naravno, Babović bi morao još da napreduje pa da zaliči na ,,Miloja,, - uostalom, napisao sam: Babović+Lola+desna noga+igra glavom+golovi=Goran Milojević...
Eto, Milko je bio veliki umetnik s loptom, a Milojević ne baš veliki umetnik, ali solidan i sa loptom, i sa trudom i trčanjem na utakmici, pa, eto, i sa golovima koje je postizao...
 

PFC_4ever

Grobarčina
Учлањен(а)
22.10.2007
Порука
1.812
Reaction score
1.081
Hvala druze puno na objasnjenju...
Tako kaze i moj otac... kaze, taj je bio pravi veznjak, plej, uzme loptu nazad, prenese, da pravovremen,tacan pas...radilica na sredini,umetnik,ne toliki dribler,ali pun fudbalskog znanja.
Zato sam i pitao da vidim sta ce mi ostali reci...da uporedim zapazanja i utiske.. :)
 

dr_error

Početnik
Учлањен(а)
13.12.2010
Порука
119
Reaction score
8
Milojevic je tada bio pun pogodak. Jedan od nasih najkorisnijih igraca krajem 80ih. A dao je i dosta bitnih golova. Mozda i najvazniji protiv Groningena za 2:1 na JNA.

Zna li se gdje je taj covjek uopste, cinme se bavi? Sjecam se da je iz Partizana otisao negdje u Spaniju ( Mallorca?), a poslije mu se gubi trag.
 

PARTIZAN

Partizan
Учлањен(а)
04.05.2009
Порука
11.900
Reaction score
315
Ne gubi mu se trag jer je čovek bio godinama trener ovde u zemlji. Ne znam gde je sad trenutno (nije u zemlji, najverovatnije je u Španiji koja mu je druga domovina, kao Jokanu naprimer), ali je u trenerskim vodama svakako. Moguće je da je trenutno bez posla.

Meni je (kao trener) ostao u jako ružnom sećanju u sezoni 2007/08 (jesenji deo) kad je bio trener Smedereva. Početkom drugog poluvremena je dosuđen penal čist kao suza za nas (kod 1:0 za Smederevo), Jovetić je oboren, a Milojević je izigravao cirkuzanta i klovna i jedno 5-6 minuta je stajao demonstrativno nasred terena ne želeći da se skloni i da se izvede penal...na kraju se smilovao, a Joveta je iz penala izjednačio na 1:1...u finišu smo (preko Žarka Lazetića) promašili više nego hiljadupostotnu šansu i da pobedimo...sećam se svega ovoga kao juče da je bilo...

Dovođen je od strane novinara na našu trenersku klupu i kad je otišao Vermez, i pre nego što je došao Ješa, i pre nego što je doveden "onaj", i pre nego što je došao Jokan, i nakon odlaska Jokana...svaki put je bio u novinarskim nagađanjima.
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Свака част, Брко! :clap

Да ли постоји икаква могућност да скенираш неке од ових страница, бар ону са претходне стране о успесима младих фудбалера и сликом састава?
 

Brmba

Grobarčina
Учлањен(а)
14.07.2008
Порука
2.495
Reaction score
202
Локација
Napokon u Pioniru
Vidim ovde skeniranu stranu na kojoj je vest o tome kako je uprava odlucila da sve meceve kao domacin Partizan igra na stadionu JNA :roll: Znaci li to da je postojala neka dilema, negde drugde smo trebali da se mozda preselimo ili eventualno igrali odredjene meceve? Zna li ko sta o tome...
 

PARTIZAN

Partizan
Учлањен(а)
04.05.2009
Порука
11.900
Reaction score
315
Tad sam i ja bio u tečnom stanju, odnosno rođen sam par meseci nakon izlaska tog "Vesnika", ali vidim da je u pitanju sezona 1969/70. To je ova sezona:

http://www.partizan.rs/istorija-kluba/arhiva-od-1945/1969-1970/

Izduvali smo za titulu za 2 boda na kraju, osvojiše je cigani. Ali smo za titulu izduvali u jesenjem delu, sa bilansom 7-5-5 (loš bilans za nekog ko juri titulu, loš čak i u tadašnjoj jakoj ligi...pri čemu izgubismo silne bodove kod kuće, pukosmo oba boda čak 4 puta na JNA (Kragujevac, Željo, Velež i cigani), a samo jednom u gostima!!!).

Verovatno je bilo priče o tome da budemo domaćini u rupi tog 23.11.1969, zbog interesovanja publike...ko zna, možda je bilo i bolje da smo igrali u rupčagi s obzirom kako nam je JNA bio baksuzan te jeseni...na kraju i pukosmo od cigana 1:3...

Ali kako vidim, ključni derbi se igrao u rupi naproleće, četiri kola pre kraja...i završilo je 1:1...a s obzirom da smo do kraja (posle tog derbija) dobili sve tri utakmice (i to jako ubedljivo), a da je na kraju bilo samo 2 boda prednosti za cigane - ispada da bi smo osvojili titulu da smo taj prolećni derbi u rupi dobili...

Ili grešim Vojsilave? Može li tvoja matora glava da se seti ove sezone i ovog raspleta naproleće, posle naše prilično loše jeseni?


A vi stariji znate i sami da to "Partizan će uvek biti domaćin na JNA" posle nije važilo...više puta smo bili domaćini u rupi 70-ih i 80-ih godina...zbog sleta na JNA u maju...jednom baš protiv cigana (proleće '77), a u 80-im godinama protiv Dinama, Čelika, Hajduka...verovatno sam nekoga i zaboravio...

EDIT:
Evo, sad mi reče "seda glava" sledeće (to mi je naravno bilo nepoznato): OD KAD JE RUPA OTVORENA (1963. GODINE), PA SVE DO TE JESENI 1969. GODINE - SVI DERBIJI SU SE IGRALI U RUPČAGI! ZNAČI I ONI U KOJIMA SMO MI BILI DOMAĆINI!
A znate i sami da su od 1946. pa do 1963. svi derbiji igrani na JNA...Znači jedna je stvar naš bilans protiv cigana kad je "Partizan domaćin", a druga je stvar naš bilans protiv cigana kad je "igrano na JNA". Ovo poslednje (bilans kad je "igrano na JNA") se ako se ne varam nigde javno ni ne vodi, niko to ni ne pominje u brojevima, u ciframa...računaju se samo domaćinstva i gostovanja u tehničkom smislu, nevezano za to gde je igrano...
 
Последња измена:

Brmba

Grobarčina
Учлањен(а)
14.07.2008
Порука
2.495
Reaction score
202
Локација
Napokon u Pioniru

ВЛАДА ГВЛ

Grobarčina
Учлањен(а)
06.07.2010
Порука
2.169
Reaction score
281
Не знам колико су тачни подаци али на сајту српски дерби стоји да смо 2-3 дербија пре 1963 играли на стадиону ц.з.(не знам на ком су стадиону они играли пре изградње рупчаге) а остале на јна.
 

Vojislav

Grobar
Учлањен(а)
31.10.2008
Порука
294
Reaction score
32
Локација
Chubura
Tad sam i ja bio u tečnom stanju, odnosno rođen sam par meseci nakon izlaska tog "Vesnika", ali vidim da je u pitanju sezona 1969/70. To je ova sezona:

http://www.partizan.rs/istorija-kluba/arhiva-od-1945/1969-1970/

Izduvali smo za titulu za 2 boda na kraju, osvojiše je cigani. Ali smo za titulu izduvali u jesenjem delu, sa bilansom 7-5-5 (loš bilans za nekog ko juri titulu, loš čak i u tadašnjoj jakoj ligi...pri čemu izgubismo silne bodove kod kuće, pukosmo oba boda čak 4 puta na JNA (Kragujevac, Željo, Velež i cigani), a samo jednom u gostima!!!).

Verovatno je bilo priče o tome da budemo domaćini u rupi tog 23.11.1969, zbog interesovanja publike...ko zna, možda je bilo i bolje da smo igrali u rupčagi s obzirom kako nam je JNA bio baksuzan te jeseni...na kraju i pukosmo od cigana 1:3...

Ali kako vidim, ključni derbi se igrao u rupi naproleće, četiri kola pre kraja...i završilo je 1:1...a s obzirom da smo do kraja (posle tog derbija) dobili sve tri utakmice (i to jako ubedljivo), a da je na kraju bilo samo 2 boda prednosti za cigane - ispada da bi smo osvojili titulu da smo taj prolećni derbi u rupi dobili...

Ili grešim Vojsilave? Može li tvoja matora glava da se seti ove sezone i ovog raspleta naproleće, posle naše prilično loše jeseni?


A vi stariji znate i sami da to "Partizan će uvek biti domaćin na JNA" posle nije važilo...više puta smo bili domaćini u rupi 70-ih i 80-ih godina...zbog sleta na JNA u maju...jednom baš protiv cigana (proleće '77), a u 80-im godinama protiv Dinama, Čelika, Hajduka...verovatno sam nekoga i zaboravio...

EDIT:
Evo, sad mi reče "seda glava" sledeće (to mi je naravno bilo nepoznato): OD KAD JE RUPA OTVORENA (1963. GODINE), PA SVE DO TE JESENI 1969. GODINE - SVI DERBIJI SU SE IGRALI U RUPČAGI! ZNAČI I ONI U KOJIMA SMO MI BILI DOMAĆINI!
A znate i sami da su od 1946. pa do 1963. svi derbiji igrani na JNA...Znači jedna je stvar naš bilans protiv cigana kad je "Partizan domaćin", a druga je stvar naš bilans protiv cigana kad je "igrano na JNA". Ovo poslednje (bilans kad je "igrano na JNA") se ako se ne varam nigde javno ni ne vodi, niko to ni ne pominje u brojevima, u ciframa...računaju se samo domaćinstva i gostovanja u tehničkom smislu, nevezano za to gde je igrano...


Kako ne bih mogao, to su za mene i moje pajtose bile godine patnji, a kad patiš, bolje pamtiš od radosti :D
Istina je da smo sve derbije od onog 1962 (5:0) igrali tamo, a ta je odluka donešena po onome što je pisalo u novinama zbog toga što je njihov stadion veći, jer tada su svi derbiji bili uvek za pun stadion. Prihod sa svih mečeva se delio pola-pola i tako sve do jeseni 1969, kada samo pukli sa 1:3. Taj derbi pamtim jer smo se naložili kao mladi majmuni, jug je navijao kao nikad, deda Roza izjednači na 1.1 i imali smo ih, ali kao mi njih sada tako i oni nas tada navataše na brzaka i dok dlanom o dlan - 1:3. Dobismo i golčinu iz slobodnjaka od levog krila, a moj ćale je bio izdžeparen i ljut zbog poraza više NIKAD nije uživo gledao derbi.. Reče tada i održa reč...Ineče, ovo što si napisao za kraj sezone je tačnom pošto je novi trener Džina Simonovski napravio za kratko vreme atomski Partizana i gazili smo na proleće, ali smo zakasnili, pošto je Miljanić već imao unapred osvojene bodove i nije se moglo...Najjače je bilo u Zagrebu (0:5), kada smo ispunili Kranjčevićevu i navijanje je bilo kako na JNA. Uzrok: pa bio sam tamo na radnoj akciji u Zagrebu i dovukao sam na tekmu sve brigade iz naselja, pa je bilo uživanje gledati taj meč. Na kraju smo nosili Boru Đorđevića i on je posle izjavio da to nije ni na derbiju doživeo...Eh , lepa vremena, kako se tada voleo fudbal i Partizan...
 

PARTIZAN

Partizan
Учлањен(а)
04.05.2009
Порука
11.900
Reaction score
315
Не знам колико су тачни подаци али на сајту српски дерби стоји да смо 2-3 дербија пре 1963 играли на стадиону ц.з.(не знам на ком су стадиону они играли пре изградње рупчаге) а остале на јна.
Čuj, ako tako piše tamo - onda je to verovatno istina...

Tu gde je sad rupčaga je bio stadion FK Jugoslavija (na mestu našeg JNA je bio stadion BSK-a). Taj klub FK Jugoslavija je tokom 2. svetskog rata prestao da postoji, pa je taj stadion USTUPLJEN ciganiji kad su posle rata osnovani. To da im je stadion USTUPLJEN i oni sami pišu na svom sajtu.

Znači velikosrBskom klubu je ustupljen stadion FK Jugoslavija! :buhaha:buhaha:buhaha

Inače, taj ciganima ustupljen stadion je srušen na samom kraju 1959. godine, a onda se skoro 4 godine kralo od naroda ("ciglice"...mater im jebem udbašku...) dok krcun nije od para gladnog naroda sazidao rupčagu...više im nije bilo dovoljno da im se nešto ustupa, sad su morali da ukradu od gladnih usta...mater im jebem cigansku...
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Тај период од Брисела 1966. па до Љубљане 1976...ни сушнијих година, ни већих крађа цигана, а ни већег бунта и љубави наших навијача. Судим по неком мом разумевању тих прилика и ономе што сам чуо од прича старијих, јер сам и ја из течног у чврсто стање прешао тек 2 године после Брисела. :D Довољно да упамтим Љубљану, као што би је сад упамтио ђак првак.

Срећа па има све више слика из тог периода да се подсетимо неправедно заборављених играча...
 
Top