Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Bivši igrači i treneri KK Partizan po svetu

  • Зачетник теме Method Man
  • Датум покретања

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Jedan od igraca koji su posteno znojem natopili sveti dres doziveo tesku povredu...

v76487p0.jpg

Avdalović van stroja šest meseci
Cetvrtak, 8. novembar 2007. 16:50

Srpski košarkaš, član španske Pamese Vule Avdalović pokidao je ligamente desnog kolena za vreme utakmice ULEB kupa protiv Dojče Bank Skajlajnersa, zbog čega će najmanje šest meseci morati da pauzira.

Avdalović se povredio u poslednjim minutima susreta sa nemačkom ekipom.

Sportski direktor Pamese Džoni Rodžers izjavio je da je povreda Avdalovića "veliki udarac" za njegovu ekipu.

"Avdalović je naš ključni igrač i ovo je za tim veliki udarac", rekao je Rodžers, dodajući da ne razmuišlja o mogućoj zameni za srpskog košarkaša.

"Snaći ćemo se sa igračima koji su nam na raspolaganju", dodao je Rodžers misleći pritom na Vilijamsa i Olivera.

(Tanjug)

Majstore glavu gore !!
 

graha

Grobar
Учлањен(а)
13.09.2007
Порука
707
Reaction score
21
ŽELIM NAZAD U PARTIZAN!

Dejan Tomašević: Fenomenalan je osećaj igrati u punom „Pioniru", uvek poželim da bar još jednu godinu odigram u crno-belom dresu. Ko zna da li je to moguće, imam 34 godine i još dve godine ugovora sa PAO




Srpski veteran u dresu Panatinaikosa Dejan Tomašević (34) voleo bi da bar još jednom zaigra za Partizan, ali nije siguran da je to moguće! Centar šampiona Evrope zadovoljan je trijumfom nad crno-belima (94:90) u trećem kolu Evrolige, ali je dodatno impresioniran atmosferom koju su priredili „Grobari" u „Pioniru"!

- Uh, fenomenalan osećaj. Kad kod dođem ovde, uvek poželim da barem još jednu godinu odigram u Partizanu. Ko zna da li je to moguće, s obzirom na to da imam 34 godine i još dve godine ugovora sa Panatinaikosom. Ali, bar još jednom hteo bih da izađem pred ove divne navijače. Oni mnogo pomažu i zahvaljujući njima Partizan igra jako, jako dobro već nekoliko sezona unazad - kaže košarkaš koji je uz Drobnjaka, Radoševića, Brkića, Koturovića, Berića bio predvodnik crno-belih na fajnal-foru Evrolige 1998. godine.

Novice, dešava se!

Dejan Tomašević pokušao je da uputi reči utehe Novici Veličkoviću, zahvaljujući čijem promašaju je Panatinaikos iz Beograda otišao neporažen.

- Dešava se, to su sve normalne stvari. Svi mi smo promašivali neke bitne šuteve. Nema razloga da bude tužan i on je odigrao fenomenalnu utakmicu. Da bi pogodio neki bitan šut, moraš i da promašiš ponekad.


Tomašević toliko hvali „pakao" koji prave „Grobari" u „Pioniru", da je ubeđen u nepobedivost crno-belih na predstojećim mečevima u Evroligi!

- Pričao sam sa saigračima i mišljenja smo da Partizan može da doživi još eventualno jedan poraz u „Pioniru". Ne bih hteo da baksuziram, ali mislim samo još jedan poraz. Malo će ekipa ovde dobiti utakmicu - ističe centar „zelenih".

Pored publike, Tomašević kao glavni kvalitet crno-belih ističe neverovatnog Nikolu Pekovića, sa kojim je neko vreme trenirao ovog leta.

- Vrhunski igrač. Sazreo je i mnogo mu znači to što je već nekoliko godina u Partizanu i što igra Evroligu. Pun je samopouzdanja, cela ekipa radi za njega. Potpuno fizički dominira, jako je teško igrati protiv njega. Ma, fenomenalan igrač - kaže Tomašević.

Igrač koji je sa 16 poena bio drugi strelac Panatinaikosa u pobedi nad CSKA u finalu Evrolige trenutno nema zavidnu minutažu. Iako je licenciran samo za Evroligu, Tomašević je u Beogradu igrao pet i po minuta i ubeležio jednu asistenciju.

- Ja sam još daleko od forme. Sigurno da utiče i to što ne igram u grčkom prvenstvu. Ali, imam puno iskustva i puno godina i znam da ima dovoljno vremena. Spokojan sam, i prošle godine sam bio u sličnoj situaciji, a na kraju je sve ispalo dobro - siguran je Tomašević.

Svi koji su gledali utakmicu u „Pioniru" u sredu ubeđeni su da PAO od Bodiroginog vremena nije imao jaču ekipu. Dolaskom Spanulisa i Jasikevičijusa, to je sada evropski drim-tim, koji košta neverovatnih 29,5 miliona evra.

- Tek ćemo videti da li je najbolja. Ona ekipa od prošle godine je bila najjača, s obzirom na to da je prvi i jedini put do sada osvojila sve tri titule. Naši ciljevi su isti, a utisci se zbrajaju na kraju sezone. Nismo još u formi, ali dobijamo. Svi smo živi i zdravi, što je najbitnije. Važno je da nismo kiksnuli nijednom, pre svega u domaćem prvenstvu, zbog prednosti domaćeg terena u eventualnoj finalnoj seriji sa Olimpijakosom.

Razlika samo u 28 miliona evra!

Košarkaši Partizana odigrali su još jednu veliku utakmicu u Evroligi! Crno-beli su poraženi od šampiona Evrope Panatinaikosa (94:90), ali bili su ravnopravan rival ekipi Željka Obradovića, čiji budžet za ovu sezonu iznosi oko 30 miliona evra! Skoro petnaestostruko više od srpskog šampiona.

Skupi PAO spasao se zahvaljujući promašaju Novice Veličkovića u poslednjim sekundama meča. Novica „ubica" teško je podneo promašaj.

- Krivo mi je zato što je to Panatinaikos... oni su opet pretendenti na titulu, a mi smo mlad tim. Prošle godine smo tako promašili protiv Makabija u Tel Avivu. Ostao sam sam, i morao sam da šutnem. Krivo mi je, ali sedeći put ću pogoditi sigurno. Svaka čast momcima. Pokazali smo zube protiv najjače ekipe u Evropi - rekao je Veličković.

Nikola Peković, Partizanov mister MVP (28 p.10 sk.), kaže da crno-beli treba da se okrenu narednim mečevima protiv Cibone i Real Madrida.

- Čestitam momcima i ovim sjajnim navijačima. U Francuskoj smo u poslednjoj sekundi odlučili, sada izgubili i to je sport. Zaboravljamo to, jer već u nedelju gostujemo Ciboni, a NLB liga jednako je važna za nas - kaže Peković.

(PRESS)
 

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Luka Bogdanovic odigrao sjajno za Le Man koji je ipak izgubio od Efesa 66-63. Luka najbolji u redovima Francuza sa 21 p od toga 5/7 za 3 poena .
 

Mister MVP

Urednik - Košarkaški Derviš
Уредник
Учлањен(а)
17.06.2007
Порука
5.378
Reaction score
4.000
Локација
NBG
Kako pisu italijanski mediji:
Vujanic se vraca u Fortitudo (gde dolazi navodno i trenerski mag Sakota)
 

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Vujanic je od sutra clan Dinama iz Moskve naseg Pesica .
 

Trotter

Grobar
Учлањен(а)
22.11.2006
Порука
879
Reaction score
0
Локација
Beograd
Vujanic je od sutra clan Dinama iz Moskve naseg Pesica .

Vujanić prešao u Dinamo

Srpski košarkaš Miloš Vujanić do kraja sezone nastupaće za moskovski Dinamo, saopštio je ruski klub. Vujanić je karijeru počeo u beogradskoj Crvenoj zvezdi, za koju je debitovao u sezoni 1998/1999. "Crveno-bele" je napustio 2001. godine i prešao u redove Zvezdinog "večitog rivala" Partizana sa kojim je osvojio dve titule prvaka Srbije i jednu u nacionalnom Kupu.

Srbiju je napustio 2003. godine, kada je potpisao za Fortitudo iz Bolonje u kojem je proveo dve sezone, a zatim prešao u Barselonu.

Vujanić je u katalonskom timu igrao jednu sezonu, ali je dugo pauzirao zbog povrede. Prošlu sezonu je proveo u Panatinaikosu sa kojim je osvojio Evroligu.

Najbolji strelac Evrolige, sa u proseku 25,8 poena po utakmici, bio je u sezoni 2002/2003, a u tom, ali i sledećem ciklusu, bio je uvršten u drugu najbolju petorku takmičenja.

Titulu šampiona sveta je sa reprezentacijom Jugoslavije osvojio 2002. godine u Inijanapolicu, sledeće je nastupao i na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, a 2004. i na Olimpijskim igrama u Atini.

Njujork Niksi su ga 2002. godine izabrali kao 34. "pika" na draftu, ali se 27-godišnji Vujanić nije oprobao u američkoj NBA ligi.

bbrs92......
 

Genius

Hrabro momče
Учлањен(а)
14.11.2006
Порука
1.866
Reaction score
48
Локација
Beograd
mogo je potpisat sa nama ugovor na godinu dana pa da ga prodamo na ljeto da uzmemo koji dinar :) a i on bi igro dosta kvalitetne meceve ...
 
Последња измена:

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Kosta Perovic odigrao odlicno u NBDL ligi , postigao 15p + 5 sk za svoj tim i bio drugi igrac tima .
 

Immortal

Old School
Учлањен(а)
04.10.2006
Порука
2.646
Reaction score
2
Локација
Србија
Лига баш по мери. :roll: Добро је што Пековић нема сличних претензија...
 

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Koliko sam ja pisao ovde i govorio da mu je pametnije da je otisao u Unicahu koja je isto obestecenje ponudila Partizanu...Ali menadzeri su opet umesali svoje prste ...
 

Immortal

Old School
Учлањен(а)
04.10.2006
Порука
2.646
Reaction score
2
Локација
Србија
Па сад, можда је тебе требао да узме за менаџера...
 

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Ne kazem to, nego da je slepo verovao menadzerima , a ne ljudima koji su ga trenirali i bukvalno naucili da igra kosarku.
 

Maler

Disident
Учлањен(а)
17.08.2007
Порука
1.666
Reaction score
138
Локација
Višegrad
ACB: Rrebrača u bolnici na ispitivanjima

Željko Rebrača i dalje se nalazi na detaljnim ispitivanjima, nakon što je prošlog petka izgubio svest tokom utakmice ACB lige izmedju njegove Pamese i Granade (74:67).

Našem centru (35) pozlilo je posle sedam i po minuta provedenih na parketu, na trenutak je izgubio svest, što je bio samo jedan od napada u poslednjih desetak dana, pa je odlučeno da bude zadržan na ispitivanjima u Bolnici Horhe Candel u Valensiji.

"Tačnu dijagnozu daćemo tek kada obavimo sva ispitivanja. Trenutno ne znam kada će to biti, ali čim budemo imali konačne rezultate obavestićemo javnost zbog čega je Rebrači pozlilo", rekao je doktor Aleks Urtasun.

Rebrača se od povratka u Evropu, posle NBA karijere, vratio u formu i zauzeo mesto u startnoj petorci Pamese, u centarskom tandemu sa Dejanom Milojevićem. U ne tako davnoj prošlosti imao je problema sa srcem.

(MONDO)
On bi mogao polako u penziju!
 

Immortal

Old School
Учлањен(а)
04.10.2006
Порука
2.646
Reaction score
2
Локација
Србија
Miloš Vujanić, košarkaš

Naše žene najlepše

Miloš Vujanić ove sezone nije imao značajnu minutažu u taboru našeg najtrofejnijeg trenera, Željka Obradovića, i to ga je podstaklo da promeni sredinu i ovog puta se nađe pod trenerskom palicom Svetislava Pešića i zaigra za Dinamo iz Moskve.

- Na mojoj poziciji Panatinaikos je jači nego ikad. Ima sedam, osam bekova, pa je suludo od mene tražiti veliku minutažu. Svaki minut koji dobiješ u igri kod trenera kakav je Obradović moraš maksimalno da iskoristiš. U proteklih godinu dana, ipak, dosta sam napredovao. Kao igrač, mnogo sam se promenio, ali mislim da još uvek ne dajem svoj maksimum - kaže Vujanić.

Sto odsto ću se odazvati srpskoj reprezentaciji - reči su koje je Vujanić neprestano ponavljao na pitanje o državnom timu. Šta ga je sprečilo ove godine da se nađe u dresu Srbije na Evropskom prvenstvu?
- Selektor! Nisam tražio ništa spektakularno. Nastao je problem zbog tri dana, a za to vreme nisam hteo da se odmaram već isključivo da treniram, da dodem spreman na pripreme. Ne može da se odlučuje u kafiću da li će da igrati Miloš Vujanić ili neće. To me je povredilo. Tačno se zna gde se to odlučuje, u Košarkaškom savezu Srbije. Sednemo predsednik saveza, selektor i ja, razgovaramo i dogovorimo se. Ja garantujem da se to tako desilo, da bismo našli zajednički jezik i ja bih igrao za reprezentaciju.

Da li igrači treba da se „mole“ da igraju za reprezentaciju ili ih samo treba obavestiti da su deo tima?
- Treba ih motivisati!!! Treba imati profesionalnog trenera koji će pratiti igrače tokom sezone i razgovarati s njima. Po godinu dana se niko ne okrene na te igrače, niko ih ne pozove i kad dođe vreme za okupljanje, tada se sete da postoje.

Koje su to osobine koje treba da krase budućeg reprezentativca?
- Imao sam tu sreću da „uhvatim“ malo vremena kad su vladali Divac, Đordević i ostali, to mi je puno značilo. Ja sam gledao njih i učio od njih. Nema lepšeg osećaja nego kad osvojiš medalju.

Miloš se okitio zlatnom medaljom sa Svetskog prvenstva, a sebe kao povratnika u državni tim vidi...
- Sa minimum još dve medalje koje su mi želja - evropska i olimpijska.

Prošle sezone je osvojio tri titule sa Panatinaikosom. Da li će se ove godine, nakon osvajanja još nekog trofeja, začuti svadbena zvona?
- S devojkom Zoranom zabavljam se par godina i odlučili smo da vezu ozvaničimo po završetku sezone, na leto. Zorana je trudna i dobićemo ćerkicu. Sad smo u slatkoj dilemi oko imena. Za sada imamo dva-tri u kombinaciji, ali još nismo odlučili.

Loznica - Beograd - Bolonja - Barselona - Atina - Moskva je putanja kojom je tekla Miloševa karijera.
- Izdvojio bih Bolonju. Mali, sladak i uredan grad, a ujedno volim italijansku hranu.

U nizu ovih gradova Miloš nije imao previše prilike da uživa u noćnom životu, ali izdvaja...
- Nisam mnogo izlazio, ali opet kad se osvrnem, najbolji je provod u Beogradu. Meni je u tom gradu najbolji osećaj, takoreći najopušteniji. Volim disko-haus muziku.

Pevaš li pod tušem?
- Nikada! Loše pevam - kroz smeh otkriva.

Kad je reč o lepoti devojaka, osvrćući se na sve ove gradove, Miloš kavaljerski, ali bez dileme, ističe:
- Beograđanke su najlepše žene. Grkinje i Špankinje nisu po mom ukusu. Generalno, sve su devojke sa teritorije nekadašnje SFRJ prelepe.

Romantičan je. Šta devojka treba da poseduje, čime može da ga opčini i kako zavede, koje kvalitete mora neizostavno da poseduje - kratko odgovara:
- Zorana. To je moj odgovor. U njoj sam našao sve.

Miloš voli kola i trenutno vozi džip (grand čiroki), ali naglašava da nije pristalica čestog menjanja automobila. Modne trendove prati, a od brendova favorit mu je Hugo Bos.
- Ne idem često u šoping. Odem jednom u dva meseca, nakupujem, i to je to. Ne volim da lutam po radnjama. Sivu i belu boju volim, i takve kombinacije često pravim. Crno nikada ne nosim.

izvor: www.blic.co.yu
Ни речи о Партизану...
 

Genius

Hrabro momče
Учлањен(а)
14.11.2006
Порука
1.866
Reaction score
48
Локација
Beograd
samo sam pritisnuo ctrl f i ukucao partizan posto mi smor bilo sve da citam i nidje nista nije bilo hehehehe .... kakav intervju haos :)
 

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Krle se jos uvek oporavlja ...

Krstić za MONDO: Vraćam se za mesec i po
Sreda, 12. decembar 2007. 21:28

Prošle godine u ovo vreme, centar Nju Džersi Netsa Nenad Krstić bio je jedan od najboljih igrača ekipe. U proseku je postizao 16 poena i beležio sedam skokova. Bio je nezamenljiv član prve petorke.

Kobna povreda kolena dogodila mu se početkom 2007, a na Božić je i operisan. Prema procenama doktora, trebalo je da bude spreman za početak sezone i tako je, naizgled, bilo.

Posle prvog meča protiv Atlante (postigao osam poena), činilo se da će to biti onaj stari Krstić, medjutim njegove kasnije partije nisu bile na tom nivou i Netsi su odlučili da uopšte ne igra dok se potpuno ne oporavi.

"Trenutno sam na terapijama. Sve ide nabolje, ali još uvek se oporavljam. Imao sam preveliku želju da spreman dočekam početak sezone pošto dugo nisam igrao. Tu prvu utakmicu sam nekako i izdržao, ali brzo sam uvideo da to nije to. Sada radim na jačanju mišića, što je najvažnije kod oporavka, a naravno i na kondiciji. Očekujem da ću biti potpuno spreman za mesec i po dana", izjavio je za MONDO Nenad Krstić.

U klubu ga ne požuruju da se vrati na teren, svesni da bi to moglo biti kontraproduktivno.

"Osećam se normalno što se tiče ljudi u klubu, ne trpim nikakav pritisak. I oni su svesni da je bolje da pričekamo, jer ovakav nikom nisam od koristi. Bolje da sam 100 odsto spreman nego da igram kako sam igrao".

Ekipa nije startovala kako se očekivalo. Zabeležili su devet pobeda i 13 poraza, a u medijma se špekulisalo nezadovoljstvom prvog "pleja" Džejsona Kida i njegovim odlaskom.

"Ne znam puno o tome, ja sam isto to pročitao u novinama, medjutim na treninzima se ništa ne primećuje, kao ni na utakmicama. Što se rezultata tiče, nismo krenuli onako kako smo planirali, ali tako je bilo i prethodnih sezona. Iskusna smo ekipa i znamo šta radimo. Očekujem da podignemo formu i u drugom delu sezone pokažemo naše pravo lice".

Kada je prošle godine beležio sjajne partije, davao je intervjue svakih nekoliko dana. Sada ga retko ko nazove i od novinara, a ljudi iz Košarkaškog saveza Srbije nisu ni pitali za zdravlje igrača od kog se očekuje da bude stub reprezentacije.

"Pa, shvatam da nisam zanimljiv kada ne igram. Čujem se sa prijateljima i bivšim saigračima, a od ljudi iz Saveza me niko nije kontaktirao", završio je Krstić.

(Nemanja Babić, MONDO)
 

Jevrem

SilasiJevrem
Учлањен(а)
15.04.2007
Порука
854
Reaction score
1
Локација
u kesi punoj hedova masnih
Rebrača objavio kraj karijere

Centar Pamese i nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i SCG,Željko Rebrača, objavio je u ponedeljak u Valensiji kraj igračke karijere. 35-godišnji košarkaš, koji je preko Partizana,Benetona, Panatinaikosa, Detroita…stekao status jednog od najboljih centara Evrope u periodu 90-tih godina 20.veka i na početku 21.veka, nije povezao svoju odluku sa zdravstvenim problemima koje je imao prethodnih nedelja:

”Od maja sam se pripremao na povratak i dolazak u Valensiju. Medjutim, počeli su problemi sa sitnijim povredama koji su mi dozvoljavali da učinim samo jedan mali korak napred, ali sam se onda vraćao dva koraka unazad…Nisam više video način da pomognem ekipi. Zbog toga sam odlučio da završim karijeru” rekao je Rebrača i zahvalio se saigračima, upravi kluba i treneru Katsikarisu.

Španski mediji koji su ovu konferenciju, i vest da se povlači jedan od aduta Pamese u ovoj sezoni, objavili kao “udarnu” u ponedeljak u večernjim časovima, podsetimo, preneli su krajem novembra informaciju da je Rebrača na utakmici protiv Granade na kratko izgubio svest u prvoj četvrtini, zbog čega je iznet sa terena i prenet u bolnicu. Rebrača je samo dan kasnije demantovao pisanje španskih novina, i dodao da je počeo sa treninzima i pripremama za povratak na teren u dogovoru sa svojim kardiologom…

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i SCG osvajao je sa "plavima" medalje na evropskim i svetskim prvenstvima, kao i na Olimpijskim igrama.

U NBA je prešao iz Panatinaikosa gde je bio jedan od najdominantnijih “petica” Evrope. U SAD je igrao za Detroit, Atlantu i LA Kliperse. Dok je bio u Americi, pojavili su se problemi sa srcem, zbog čega je propustio veći deo dve sezone, ali je prilikom potpisivanja ugovora sa timom iz Valensije prošao nekoliko detaljnih testova koji su tada pokazali da se oporavio…

Karijera u Evropi “vezana” mu je za Željka Obradovića. Po njegovom imenovanju za prvog trenera Partizana, došao je iz NAP-a medju crno-bele i osvojio 1992.godine titulu prvaka Evrope i 4 nacionalna prvenstva.

1995.godine prelazi u Beneton sa kojim osvaja dva nacionalna šampionata (trener Obradović).

Zvezdane trenutke doživljava ponovo u periodu od 1998 - 2000.godine. Prvo sa reprezentacijom SRJ osvaja titulu prvaka sveta u Atini, a onda prelazi u Panatinakos i sa “zelenima” osvaja titulu prvaka Evrope.

2001.godine prelazi u NBA ligu gde je igrao za Detroit, Atlantu i LA Kliperse, do novog pokušaja u Evropi u ekipi Pamese, za koju je potpisao tokom leta 2007.godine.

Sa reprezentacijom je pored zlata 1998.godine, osvajao najsjajnije medalje i 1995.godine, 1997.godine (Evropska prvenstva u Atini i Barseloni), srebro na OI u Atlanti… Posle šestog mesta u Sidneju na OI, vraća se u reprezentaciju 2005.godine na EP u Novom Sadu koje smo neslavno završili.

Željko Rebrača je rodjen 9.aprila 1972.godine u Prigrevici. U košarci će ostati upamćen po neverovatnim blokadama zbog kojih je bio prozvani “bananamen” velikom radu koji je pratio njegovu karijeru i neraskidivoj vezi sa Željkom Obradovićem, koja ga je uz veliki kvalitet koji je imao, dovela do pozicije jednog od najboljih centara sveta krajem 90-tih godina 20.veka.
Hvala na svemu majstore
 

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Legenda Partizana Dejan Tomasevic kao Poslednji Mohikanac ...

POSLEDNjI MOHIKANAC
Od zlatne generacije koja je 1995. počela da hara planetom aktivan još samo Dejan Tomašević
Kada bi bilo moguće da se vratim u dvadesete, poželeo bih to samo zbog fenomenalnog
osećaja koji sam imao igrajući za nacionalnu selekciju

- kaže jedini preostali zlatni dečak posle oproštaja Rebrače
U sadašnjem tunelu srpske košarke, još jedino može da razgali po koje sećanje, kao ono na jednu od najboljih generacija (doduše pod zastavom SRJ, odnosno zajednice Srbije i Crne Gore) svih vremena, iz 1995.
Zlatni dečaci, koji su posle političkih sankcija gazili redom, igrali su tako lagano, bili nenadmašni da je izgledalo da od šale osvajaju evropske i svetske titule. Broj izgubljenih utakmica na velikim takmičenjima mogao je da se izbroji na prste jedne ruke.
Od 12 fenomenalnih momaka, koji su bili strah i trepet i za jednog Sabonisa, Marčuljonisa, ma za čitave selekcije Grčke, Italije, Španije, Hrvatske, samo Dejan Tomašević je još aktivan.
Poslednji Mohikanac već treću sezonu sa uspehom nosi dres Panatinaikosa. Ali, ako neko pomisli da broji do penzije, grdno bi se prevario.
- Najteže bi mi bilo da odgovorim koliko ću još dugo da igram. Formalno, imam još dve godine ugovora... Najvažnije da mi trening i utakmice još ne predstavljaju problem. Ali, moram da priznam da već nekoliko godina, nekako u ovo doba godine, imam problema sa povredama, koje na svu sreću dođu i prođu – priča Tomašević u telefonskom razgovoru za “Sport”, a kao potvrda njegovih reči je i izostanak se preksinoćnog meča “zelenih” sa Bambergom.
Ipak, Dejan se ne sekira što ne može, kao nekada da nabroji na desetine mečeva u okviru sezone.
- Mnogo je dobra stvar kada ste u ekipi gde je jaka konkurencija, pa ako je neko i povređen, nije smak sveta. Uskoči zamena, tako je to u profesionalnom sportu.
A dani podno Akropolja teku, i to vrlo aktivno.
- Nije fraza, ali ja stvarno uživam u košarci. To je moj život i o nekom drugom za sada ne želim da razmišljam. Još je dobro što ima klubova koji me hoće, pa još i ako zdravlje posluži, šta više mogu da tražim od karijere.
Kada se pomene ovo poslednje, naš sagovornik nikad ne propušta da naglasi:
- Nikad ništa ne bih promenio, ali kada bi bilo moguće da se ponovo vratim u dvadesete, to bih poželeo samo zbog fenomenalnog osećaja koji sam imao igrajući za nacionalnu selekciju. I onda sam nebrojeno puta ponovio da je to nešto neopisivo, neponovljivo, jednostavno, nemam reči. Ni posle toliko godina nisam promenio mišljenje. To se ne može porediti ni sa jednim klupskim trofejom – smatra Tomašević koji u vitrinama, pored reprezentativnih odličja, ima itekako puno pehara osvojenih u različitim klupskim sredinama.
Nažalost, iako je od vremena sjaja proteklo tek nešto više od deceniju, ponekad nam se čini da je zapravo prošlo mnogo više, obzirom na situaciju koja se promenila za 180 stepeni. Ne samo što već dugo nema ni “m” od medalje...
- Za objašnjenje je potrebna malo dublja analiza, mogu samo lakonski da kažem da su sada ipak neka “druga vremena”. Ne mislim samo na želju pojedinaca da zaigraju za reprezentaciju, već i na njihov celokupan status. Kada je naša košarka počela da boluje od “otkaza”, nisam mogao da shvatim takvo ponašanje mlađih kolega. Međutim, kako je vreme prolazilo, počeo sam da ih pravdam i razumem na neki način. Košarka se drastično promenila u smislu zahteva, sezone su sve duže, a odmori sve kraći. Moram da priznam da meni, u sadašnjim godinama, itekako prija duži letnji odmor.
Uprkos pokušajima Tomaševića da nađe opravdanje za naslednike, čini nam se da se vrtimo u nekom začaranom krugu iz koga nema izlaza.
- Nije samo do želje reprezentativaca da li će da se odazovu pozivu selektora ili ne. Problem je mnogo kompleksniji, moraju mnogi da se uključe, od Saveza do sredstava informisanja. Često se kao pozitivan primer spominje Španija, ali pošto sam tamo igrao (Tau, Pamesa), situacija je totalno drugačija od Srbije. Tamo se svi iz petnih žila trude da se reprezentacija čuva kao malo vode na dlanu. Pa, ne možete da zamislite da treninge “furije” zna da posmatra i po nekoliko hiljada ljudi. Onda ni uspesi nisu slučajni.
Ima li Tomašević neko rešenje za izlaz iz dubioze srpske košarke?
- Ne možemo da padnemo mnogo niže od onoga što nam se desilo na EP u Španiji. Ali, moramo da prestanemo da se zanosimo osvajanjem medalja i da poput dece verujemo da će na sledećem velikom takmičenju biti bolje, da je prethodno bilo samo ružan san. Imamo talentovane generacije, što su pokazale mlađe kategorije što su osvojile sijaset medalja tokom proteklog leta. Međutim, na čelo naše košarke moraju da dođu ljudi koji istinski žele da pomognu, nebitno da li se radi o trenerima, igračima, rukovodiocima. Ja verujem u naš basket i u nacionalnu karakternu osobinu da smo najhrabriji kada je najteže – poručuje Dejan Tomašević.
O SAIGRČIMA U PLAVOM DRESU
PRIJATELjI ZA
SVA VREMENA
Podsećajući se nekih mnogo lepših vremena pod obručima, pa onih nezaboravnih dočeka kada je na desetine hiljada Beograđana stizalo pred Skupštinu da pozdravi evropske, odnosno svetske šampione, Tomašević još i kaže:
-Imali smo prekrasnu atmosferu, mada su mnogi znali po nekad u to da posumnjaju. I sa ove distance tvrdim da smo bili pravi drugovi, uvek grizli maksimalno, zato su i osvajane medalje, ne samo zbog izuzetnog pojedinačnog kvaliteta.
Dejan je iz čuvene generacije 95. najčešće bio cimer (a kasnije i kum) sa zlatnim džokerom plavih, Sašom Obradovićem.
-I dan danas se sa svima njima čujem, normalno najviše sa mojim kumom, ostali smo u odličnim odnosima. Divno sam se družio i sa Dejanom Bodirogom, sa kojim sam kasnije delio sobu tokom priprema za razna takmičenja.
GDE SU, ŠTA RADE
OD KOŠARKE DO BIZNISA
Od nezaboravne generacije iz 1995, svi sem Tomaševića su spakovali patike u ormane...
Aleksandar Đorđević je posle igračke karijere, prošle godine seo na klupu milanskog Armani džinsa, ali je trenutno bez angažmana. Predrag Danilović je u međuvremenu postao predsednik Partizana, sa kojim je svojevremeno osvojio evropsku titulu (1992.). Saša Obradović i Zoran Sretenović su rešili da se oprobaju u trenerskim vodama, prvi u Kelnu, a drugi trenutno u aleksandrovačkoj Igokei.
Žarko Paspalj je bio tim-menadžer reprezentacije SCG na OI u Atini (2004.) i EŠ u Beogradu (2005.), ali je posle debakla plavih rešio da se malo distancira od “kraljice igara”.
Dejan Bodiroga je u junu završio karijeru u Lotomatici i uskočio u fotelju klupskog sportskog direktora. Sličan posao, ali kao generalni menadžer Barselone, već nekoliko godina radi Zoran Savić.
Vlade Divac je posle maratonske karijere u NBA, ali i angažovanja u Partizanu (predsednik), rešio da se “smiri” kao savetnik predsednika košarkaške selekcije madridskog Reala.
Dejan Koturović se bavi privatnim biznisom, a daleko od obruča je Miroslav Berić, koji se nedavno oženio, pa su bračne preokupacije trenutno glavna tema. I, Željko Rebrača koji je pre tri dana završio karijeru u Pamesi.

O PLANOVIMA PANATINAIKOSA
TEK SE ZAGREVAMO
Lako je Tomaševiću, čak i kada je povređen, u dresu aktuelnog evropskog šampiona, Panatinaikosa. Atinjani i ove sezone redom dele lekcije.
-Ne bih da zvuči prepotentno, ali ova faza elitnog nadmetanja je samo priprema za Top 16. I pored ne baš sjajne igre, imamo dobre rezultate (samo jedan poraz), a nadam se da će biti još bolje kada se uigramo. U klubu se nije skoro desilo, kao početkom ove sezone, da se promeni toliko igrača. I to je jedan od razloga što još uvek nismo pravi – objašnjava Tomašević.
U priči o Evro ligi ne može da se ne spomene Partizan, njegov bivši klub, ali i rival u “C” grupi.
-Utakmice crno-belih ne propuštam na televiziji kada god mi profesionalne obaveze dozvole. Žao mi je što nisam mogao da ih gledam protiv Roana, jer je u isto vreme igrao i Pao u Bambergu, ali sam svaki tajm aut iskoristio da vidim šta se dešava u Pioniru. Mnogo mi je drago što su dobili, imaju velike šanse za drugu fazu.

Sport
 
Top