Saša Ilić - Novembar 3. 2001

WebGazda

Solar Warden
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
17.306
Saša Ilić, kapiten prvog tima fudbalera, Partizanovo “dete”, VELIKI Grobar...
U Partizanu igra već trinaestu sezonu, i za to vreme, prošao je kroz sve selekcije kluba. Debi u prvom timu ostvario je u pobedi Partizana nad Kroacijom u Beogradu, u meču kvalifikacija za Ligu šampiona. Kako sam kaže, najdraže su mu utakmice i golovi protiv c. zvezde.
O pobedama nad najvećim (jedinim) rivalom, neregularnosti prvenstva, navijačima, ljubavi prema klubu... Sale je govorio specijalno za čitaoce navijačkog fanzina "Grobari" i posetioce websajtova "Partizan.net" i "Juzni-Front.net" (juznifront.com).
-------------------------

Kako ocenjujes rezultate koje je Partizan postigao u dosadašnjem delu sezone?
Najveće razočarenje prvog dela prvenstva bilo je ispadanje iz kupa u Zemunu. U prvenstvu zaostajemo dva boda za Crvenom zvezdom. Naše ambicije su poznate, ta bodovna prednost mora biti prestignuta i Partizan mora sezonu završiti na prvom mestu.


Navijači vole da veruju da svojim prisustvom mogu da pomognu igračima na terenu. Da li, i koliko, je to tacno?
Nikako ne moze biti isto igrati pred punim i pred praznim tribinama. Osećaj koji igrac ima kada istrči pred pune tribine, a setite se samo evropskih utakmica i derbija u poslednjih par sezone, je fenomenalan. Sav taj huk i pesma sa juga...,uvek se naježim kada to dožvim i svi igrači su svesni da u takvoj atmosferi moraju da pruže i više nego što mogu u normalnim uslovima. Kada igramo pred praznim tribinama, fudbal postaje samo posao koji treba odraditi, i meni je žao što je situacija ovakva, pa se većina ljudi radije odluči da ostane kući. Nama su navijači veoma bitni, i kad god se oni okupe u većem broju, i Partizan igra mnogo bolje. Ja vama ne mogu da objasnim kakva je atmosfera među nama igračima u svlačionici na poluvremenu, kada naši navijači naprave bolju atmosferu na tribini. Tada je utakmica vec rešena u našu korist, i niko nas ne može zaustaviti.

Koliko su igrači upućeni u događanja na tribini?
Mi se veoma interesujemo šta se događa na tribini, pre svega na jugu. Posle utakmice sa Rijekom, došlo je do malog nesporazuma sa navijačima, ali je sada to prošlost. Mi smo svesni da jedni bez drugih ne možemo. Dok nismo igrali za Partizan većina nas igrača je redovno išla na južnu tribinu i bodrila naš klub, i normalno je da nas te stvari interesuju, i da mi o tome dosta znamo. Zamisli kako bi se ti osećao kada bi postigao gol i otrčao prema punom jugu, istom tom jugu gde si provodio vreme sa svojim drugovima.

Kakav je tvoj stav u vezi događanja na predposlednjem derbiju kada je jedan navijač poginuo na tribini?
Ja u principu opravdavam napore navijača da pomognu svom klubu na utakmici. I do sada su navijači oba kluba koristili impozantnu količinu pirotehničkih sredstava, i to je često izgledalo veoma lepo. Nažalost, na predposlednjem derbiju, dogodilo se nesto strašno. Poginuo je jedan dečko, a to nije smelo da se dogodi. I ranije su se dešavale tuče, i ostale stvari, ali ovo nije trebalo da se desi.

Gde su navijači Partizana u odnosu na ostale navijače?
Ono što je nas navijače Partizana uvek izdvajalo od ostalih navijača u Jugoslaviji jeste ta neizmerna ljubav prema klubu. Tu mi stvarno nemamo sa kime da se poredimo. Svi znaju kakav ambijent može da se napravi na našem stadionu, i tu nema šta da se priča. Što se tiče utakmica koje je Partizan igrao u inostranstvu, tu navijači Partizana nisu mogli da se pokazu u pravom svetlu. Ono što njih stavlja u podređen položaj jeste novac. Ja vrlo dobro znam kakvo je stanje, kako žive moji roditelji, i kako bih ja živeo da nisam fudbaler. Mi igrači smo spremni da pomognemo za svaku veću utakmicu, i uradimo sve da se ostvari ono što vi smislite. Ne morate vi nas da molite, nije to ponižavanje. Ja volim Partizan kao i vi, i ja hoću da u svemu budemo najbolji. Naši navijači zbog nedostatka novca nisu u stanju da putuju u većem broju u inostranstvo, ali da toga nema, siguran sam da bi mi bili iz sam bok engleskim navijačima, kao najvećim huliganima na svetu.

Uzevši u obzir situaciju u našem fudbalu, do kada planiraš da ostaneš u klubu?
Ja neizmerno volim Partizan, i kada bih imali barem malo bolje uslove, ja bih ostao. Ne tražim ja nešto posebno, ni novac nije toliko bitan, već samo da svako svakog može da pobedi. Kada bi sve bilo regularno, bilo bi i više publike, i ne bi igrači tako često razmišljali o odlasku. U tom slučaju, ostao bih dok Partizan smatra da sam potreban. Ovako stvarno ne znam...
 
Top