Dušan Kecman

Mister MVP

Urednik - Košarkaški Derviš
Уредник
Учлањен(а)
17.06.2007
Порука
5.016
Локација
NBG
Partizan.net: Koji igrač Partizana ti je bio uzor, ili čija ti se igra najviše sviđala u periodu dok si počinjao svoju karijeru?


Kecman: Dok sam bio mlađi igrač, kada sam počeo da treniram, uzori su mi bili Saša Đorđević i Saša Danilović, pogotovo zato što su kao mladi igrači nosili igru Partizana i bukvalno sa njima dvojicom ostvarili najveći uspeh osvajanjem evropske titule u Istanbulu 1992. godine. Tamo devesetih, svidela mi se jako igra pokojnog Harisa Brkića, koji je imao strašno dobar ulaz, produženi korak.


Partizan.net: Koji u neku ruku mnogo podseća na tvoj ulaz.


Kecman: Da to mi mnogi kažu.


Partizan.net: Igrač (protiv kojeg si igrao) koji te je najviše impresionirao do sada, koji je bio najteži za čuvanje?


Kecman: Ima tu dosta igrača, neka bude Navaro, njega sam i čuvao dok je bio mlađi u Barseloni.

Partizan.net: Sećamo se da si spakovao Bodirogu 2003.

Kecman: Jeste tada sam čuvao Bodirogu, ali sam imao neverovatnu pomoć saigrača, sigurno Bodiroga je jedan od težih igrača koje sam trebao da čuvam, pogotovo što je izuzetan. O Bodirogi i njegovim kvalitetima stvarno ne treba pričati. Ima sigurno dosta igrača, ali trenutno ne mogu da setim.

Partizan.net: A od saigrača koje si čuvao na treningu, recimo u PAO-u?

Kecman: Sigurno Jasikivičijus i Dijamantidis. Svi igrači PAO-a su odlični igrači i pobednici. Ta godina mi je mnogo značila u Pao-u, gde sam i na treninzima napredovao pored takvih igrača, iako sam imao 31 godinu.

Partizan.net: Igrač koji te je najbolje čuvao?

Kecman: Na primer, Dijamantidis, koji stvarno odličan odbrambeni igrač. Sećam se kada smo igrali četiri utakmice u sezoni sa njima. Igrač sa stvarno velikim rasponom ruku, odličnom percepcijom, krađom lopti i recimo Trajan Lengdon iz CSKA.

Partizan.net: NBA ili evropska košarka?

Kecman: Pa svakako evropska košarka. Ceo život sam u Evropi, nikada nisam imao snove o Americi. Kao mali pratio sam NBA, pogotovo zato što smo imali tada dosta naših igrača, tada je NBA košarka bila zanimljivija, tada su zvezde ekipa igrale sa više ličnosti i žara utakmice, dok je sve ovo sada postao neki šou-biznis i nije interesantno do početka playoff-a. Možda ima dve, tri ekipe, koje mogu da izdvojim, a da igraju ozbiljnu košarku, gde svako ima neku ulogu u timu, da svaku utakmicu idu na pobedu. To je Čikago Buls, San Antonio sa Gregom Popovićem koji je tu jedan duži niz godina, gde se stvarno to vidi u njihovim igrama. Svakako tu je Evroliga, koja će od naredne godine imati novi sistem takmičenja. Top16 sa po dve grupe od osam ekipa, što će biti još bolje i interesantnije i naravno više utakmica, što navijači vole.

Partizan.net: Da možeš ponovo da radiš na sebi kao mladić, čemu bi se najviše posvetio?

Kecman: Kada sam bio mlađi igrač, osnova igre mi je bio prodor i sve svoje akcije sam svodio na prodor i na nekom ofanzivnom skoku jer sam možda u to doba igrao u ekipi sa dosta šutera, pa nisam stigao da korigujem šut. Tek kada sam iz Beopetrola otišao u FMP, a pogotovo Partizan, tu sam najviše napredovao u šutu. Dakle popravio i radio bih na šutu spolja.

Partizan.net: Neskromno, šta misliš da je tvoj najveći kvalitet?

Kecman: Timska igra. U svakom momentu da pomognem timu u nekom određenom segmentu, bilo da je odlična odbrana ili da čuvam najboljeg igrača, ili da dodam slobodnom igraču koji je u boljoj poziciji od mene, uradiš neki posao koji se ne vidi na terenu običnim gledaocima. Podređenost timu je moj najveći kvalitet.

Partizan.net: Igrač si odluke, šta je u tom trenutku bitnije psihološka snaga ili košarkaško znanje?

Kecman: Pa sigurno jedno i drugo. Sve je to proizvod treninga, dugodišnjeg iskustva i sam karakter igrača. Nema tog igrača koji je sve te odlučujuće poene pogađao, ali uglavnom se pamte oni koji donesu pobedu. Pobednički duh i mentalitet se gradi godinama posebno kroz treninge, pogotovo kada igraš u ekipi gde je sve podređeno kolektivu i jednom cilju, a to je pobeda. U Partizanu je to pre svega primiran cilj, a meni se eto otvorilo da pogodim dosta važnih šuteva. Nadam se da će biti još takvih prilika, ali ne mora da znači da ću ih ja uzeti, možda će neko drugi pogoditi.

Partizan.net: Omiljeni evropski igrač u prethodnih 20 godina i omiljeni NBA igrač?

Kecman: Prvo NBA igrač koga sam voleo kao klinac. To je Medžik Džonson. On je igrao u eri kada su igrali Džordan i Barkli, ali nekako njegova igra mi se svidela pre svega zbog posvećenosti timu, uvek je razigravao saigrače i bio na svakom delu terena. Posle bih izdvojio Granta Hila, koga da povrede nisu zadesile bio bi jedan od najboljih košarkaša svih vremena u NBA. A što se tiče evropskih igrača u prethodnih 20 godina, ja opet moram da spomenem Sašu Danilovića i Sašu Đorđevića, a od stranih (ajde da ne spominjem ove Litvance što su igrali u NBA), pa sigurno sam voleo igru Tonija Kukoča i Dražena Petrovića.

Partizan.net: Da li si svestan da si svrstan među legende kluba rame uz rame sa Danilovićem, Đorđevićem, Divcem i ostalima?

Kecman: Pa možda trenutno nisam svestan, ali možda sa svoje tačke gledišta i ne spadam u taj red veličina kao što su oni, jer su oni bili mnogo kvalitetni igrači i reprezentativci. Ali možda u nekom klupskom okviru mogu da budem blizu njih. Oni su i dalje za mene košarkaške legende, koji će dugo biti tu na vrhu i pitanje je kada će opet neko tako da zasija poput njih. Ali svakako je prijatan osećaj kada si blizu njih.

Partizan.net: Koje su razlike u radu a šta je zajedničko Duletu i Željku?

Kecman: To su dve različite koncepcije ekipa. U Partizanu to je pre svega akcenat na težak rad, pogotovo sa mladim igračima i Dule je stvarno tu vrhunski trener što se tiče rada sa mlađim igračima, da im ukaže šanšu, baci ih u vatru. Da isprati njihove greške zbog neiskustva, jer se zna da će oni jednog dana biti vrhunski igrači. Onda tim se iz godine u godinu menja, što zbog finansijskih sredstava, sada da ne ulazim u tu priču. Što se tiče Željka, on je bez premca u Evropi što se tiče vođenja jedne ekipe kao što je Pao sa 10 super starova, 10 ličnosti koje vole da pobede, koje uvek vole da budu nosioci igre i kojima svima treba udovoljiti, a on ima vrhunski pristup sa svima njima i nije ni čudno što beleži vrhunske rezultate. Postoji veliki respekt prema njima (Duletu i Željku), zato što stiču autoritet samim poznavanjem košarke, bilo prema mladom igraču ili vrhunskom. I zato su najbolji treneri u Evropi.

Partizan.net: Koliko je novina u trening i način igre uneo Vlada Jovanović, a koliko je zadržao u odnosu na Duletov period u klubu?

Kecman: Dosta je stvari zadržano od kada je Dule bio trener. Način treninga, pristup treningu, ozbiljnost maksimalna, kvantitet treninga tokom sezone. Vlada je uneo jedan svoje deo, posebno energijie kao što svaki mladi trener poseduje i neke inovacije što se tiče igre i u odbrani i u napadu. Imali smo sreće mi igrači i Vlada tada kao pomoćni trener da radimo sa Duletom, jer dosta toga smo mogli da naučimo kao košarkaši i kao ljudi.

Partizan.net: Da li misliš da si mogao da dobiješ više prilika u reprezentaciji, pogotovo 2009. kada si izostavljen sa spiska za EP u Poljskoj?

Kecman: To mi je jedina neupražnjena stavka u karijeri, da nemam zvanično takmičenje sa reprezentacijom. Najbliži sam bio te 2009. godine za EP u Poljskoj. Ispao sam u poslednoj selekciji pred sam odlazak u Poljsku gde je reprezentacija zabeležila veliki uspeh osvajanjem srebrne medalje. Imao sam još par šansi da uđem među 12. Pred Švedsku 2003. kada je Dule bio selektor, otpao sam kao 13. igrač, mogao sam 2001. pred Istanbul ali sam se povredio pa se nisam našao ni na širem spisku. Ko zna zašto je to dobro, to mi se možda vratilo u klupskoj karijeriji gde sam dosta toga uradio i osvojio, sa PAO-om osvojio i evropsku titule, sledeće godine sa Partizanom ušao na F4. Uvek čovek kaže moglo je i bolje, ali uvek je moglo da bude i gore.

Partizan.net: Najdraža pobeda u Evroligi?

Kecman: Četvrta protiv Makabija kada smo se i zvanično plasirali na F4. Sigurno i ona prva u Tel Avivu gde smo sebi otškrinuli vrata Parizu. Cela ta serija ostaće zapamćena, jer pitanje kada će neke ekipa iz ovog regiona biti blizu F4, s obzirom na snagu i budžete drugih ekipa. Jako teško je ponoviti to sve.

Partizan.net: U seriji trofeja koje si osvojio sa Partizanom, možeš li da izdvojiš neki koji ti je najdraži ili najspecifilčniji iz nekog razloga?

Kecman: Uvek se prvoj tituli najviše raduješ, a svakako omiljena je osvojena u Zagrebu i to finale Jadranske lige će ostati pečat moje karijere i Partizana.

Partizan.net: Verovatno i u sledećim decenijama?

Kecman: Pa verovatno, ja toga i dalje nisam svestan. Meni i dan danas čestitaju i kažu bravo majstore. Čak i oni koji nisu navijači Partizana kažu svaka čast, to će ostati u istoriji.

Partizan.net: Iako si svesno uzeo loptu pre poslednjeg, čuvenog šuta i koša Ciboni u finalu Jadranske lige, da li je u momentu dok je lopta prolazila kroz obruč prvi osećaj koji ti se javio bila neverica?

Kecman: Prvo sam pogledao na sat koša i pisalo je 0.6 sekundi, Rašić je uzeo loptu, pa mu je sudija oteo iz ruke jer je bilo ljudi na terenu. Tražio sam da mi što pre izvede loptu pošto niko nije obraćao pažnju na mene. Znao sam da teoretski može da se uputi šut za 0.6 sekundi. Uzeo sam je i pokušao što bolje da je šutnem, kada sam je izbacio video sam da ima pravac, da će ići ka košu, a pitanje je bilo da li će da uđe. Kada je ušla ostalo je istorija, a osećaj ne treba objašnjavati.

Partizan.net: Na snimku se vidi enormna erupcija oduševljenja Duleta Vujoševića koji se dugo tako nije radovao, kako si ti u tom trenutku reagovao?

Kecman: Pa stvarno u tom trenutku ne znaš kako da reaguješ, uleću svi na teren, trče ka tebi, a ne znaš da li koš važi ili ne. Gledao sam na snimku Duletovo radovanje sa kojim oduševljenjem i energijom, pogotovo posle priznavanja koša. To je stvarno za neverovati, takav scenario niko nije mogao ni da izrežira, to se dešava jedanput u sto godina. Treba uvek gledati i uživati uz te snimke.

Partizan.net: Kobi Brajant "kaže ako ne pogodim prvih 6 šuteva pogodiću sedmi, ako ne pogodim taj pogodiću sigurno sledeći itd" (grubo prevedeno) da li imaš neku kočnicu kada promašiš previše šuteva da staneš, ili svaki novi šut gledaš kao prvi?

Kecman: Kobi Brajant i igra u NBA košarci je mnogo drugačija od Evrope koja ne trpi mnogo tih isforsiranih šuteva pogotovo ako nemaš svoje veče od tih glavnih igrača. Tamo se igra 48 minuta, posle svakog koša stopuje se vreme. Dok u evropskoj košarci pitanje koja ekipa može da trpi neke promašaje i ispucavanje. Čak iako je otvoren šut, igrač mora da ima odgovornost i da uradi nešto drugo, da napravi bolju situaciju za saigrača da on pogodi jer je u boljem ritmu. Kada vidim da te večeri ne osećam loptu baš najbolje, uzimam tek šuteve tek kada su čisti sa samopouzdanjem kao da je prvi, ali ako vidiš da i dalje to nije to, onda tražiš druga rešenja i saigrače. Dok verovatno ima i igrača koji će da forsiraju i dalje, bilo da je peti ili šesti šut.

Partizan.net: Koliko jednoj ekipi znači pre svega čovek kao što je Petar Božić?

Kecman: Pera stvarno mnogo znači ekipi i Partizanu i mi svi uvek apostrofiramo to. Sve te poslove koje obavlja van terena, u svlačionici, na klupi dok je izmena i na terenu u određenim momentima unosi dozu agresivnosti i energije iako je najstariji igrač na terenu. Imati takvog igrača kao što je Pera Božić sigurno svaka ekipa može da poželi.

Partizan.net: Da li imaš neki nadimak koji su ti nadenuli saigrači? Ranijih godina u Partizanu bio je običaj da starosedeoci nadenu novajlijama i mlađim igračima razne nadimke gde si ti najviše prednjačio, da li si i ti kao mlađi igrač imao sličan ‘’problem’’ dok si bio mlad igrač?

Kecman: Kada sam ušao u prvi tim Beopetrola, ekipa je imala dosta starijih igrača kao npr. Milutinović, Sinđelić (koji bio u mlađim kategorijama Partizana), Koprivica. To je velika stvar za svakog mladog igrača, da uz sebe imaš starije koji će to postaviti na pravo mesto. Mladi igrači mnogo uče kada uđu u prvi tim, to je neviđena promena, u odnosu na treningu, u shvatanju košarke, odnosu prema saigračima. Tako da se desi da neki mladi igrač malo poleti ili zanese, ali oni su tu da ga vrate na mesto rečima polako, imaj strpljenja, doćiće i tvoje vreme, ovo je dobro, ovo nije dobro itd. Ja sam im zahvalan što sam imao tako neki put kroz karijeru Malo sam proširio temu u odnosu na nadimke. Nadimke hm. Pa ne mogu sada baš da se setim nekog specifičnog, bilo je verovatno nekih prolaznih koje smo međusobno davali, a u Partizanu eto ja ne znam kako ste dobili tu informaciju svaka vam čast (smeh). Ja to kažem da je to sve šala, jer mi se trudimo da sve to bude konstruktivno šaljivo, to je ono što diže atmosferu, što prati Partizan duži niz godina. Sve to ide u rok službe.

Partizan.net: Koju pesmu naručuješ kada se slavi neka važna pobeda ili trofej?

Kecman: Ima više pesama, sada ne mogu tačno da se setim imena neke pesme. Ali svakako je lepo kada se slavi neka titula i ode se zajednički negde uz neku muzikicu. Da li neki hit aktuelni ili zna se neke starije prave narodne muzike.

Partizan.net: Omiljena navijačka pesma i generalno tvoja omiljena pesma.

Kecman: Fudbalski to je hram. Uvek se setim te pesme kada smo igrali finale playoff-a protiv Hemofarma i izgubili smo utakmicu u Vršcu, gde su navijači ostali više od sat vremena pevajući tu pesmu. Svaki put kada je čujem ja se bukvalno naježim. Tako su nas vratili u život posle poraza. Bili smo na ivici snage jer smo imali napornu i uspešnu sezonu, gde smo napravili neverovatan uspeh i prolaz u Top8 gde smo ispali od Tau Keramike. Tom pesmom su nas posebno motivisali da završimo ranije seriju sa 3-1. Što se tiče omiljene pesme, nemam neku omiljenu pesmu, uvek ima nekih hitova koje volim da čujem s vremena na vreme. Generalno volim da slušam dosta muziku, pošto mnogo vremena provedem i u kolima, pa se tu vrti radio ili neki disk.

Partizan.net: Voliš li životinje? Da li imaš kućnog ljubimca?

Kecman: Volim životinje. Imam kućnog ljubimca, psa već pet i po godina. Vodili smo ga čak i u Atinu, pravi član porodice.

Partizan.net: Omiljena knjiga i da li si čitao stripove?

Kecman: Čitao sam stripove, ali nisam bio pasionirani ljubitelj da čitam svaki broj ili od korice do korice. To je više moj stariji brat, pogotovo Alan Forda, Zagora i Bleka. Ja sam više bio pun energije, pa sam voleo da izlazim napolje da jurcam. Što se tiče omiljene knjige, kada sam bio mlađi uvek se vraćao knjizi Hermana Hesea Sidarta, a dosta knjga sam pričao, dosta vrhunskih dela. Poslednje što je ostavilo utisak na mene je Majstor i Margarita.

Partizan.net: Da li ti je tu knjigu Dule Vujošević poklonio?

Kecman: Jeste. To sam spomenuo na RTS-u kod Olivere Kovačević.

Partizan.net: Da li planiraš trenersku karijeru?

Kecman: Nakon igračke karijere sigurno planiram da ostanem u košarci, jer to je moj život i to najbolje znam. Ne zanosim se da mogu da radim nešto drugo van košarke. Ako mi se otvori neka prilika da postenem trener ili trener mlađih kategorija ili pomoćni pri prvom timu ja ću ozbiljno razmotriti. Trenerski posao je sasvim drugačiji od igračkog. To su mnogi igrači potvrdili, kao nebo i zemlja. Zato se treba dobro pripremiti za taj poziv po okončanju karijere, jer mislim da čovek ne sme da napravi luft između igračke i trenerske karijere u smislu sada ću ja malo da se odmorim pa kada se uželim košarke da se vratim. Ja ću se truditi da taj vakuum svedem na minimum. Mora čovek da je spreman za taj posao, pogotovo psihički. Možda ću igrati još dve tri sezone maksimalno, ali već polako počinjem da razmišljam o tome.

Partizan.net: Da li planiraš da nakon završene karijere nastaviš rad u KK Partizan kao funkcioner?

Kecman: Partizan je moja druga kuća, tu sam doživeo najlepše trenutke u životu što se tiče karijere. Pitanje da li ima neko mesto koje ja mogu kvalitetno da popunim da li kao neki menadžer kluba, da imam neku funkciju koja bi bila svrsishodna, a ne tu sam u klubu a šta radim pitaj Boga. Videćemo, što da ne, ima vremena.

Partizan.net: Šta bi poručio trenerima širom Srbije koji vode brigu o mladim igračima, na šta da obrate pažnju u razvoju kod talentovanih klinaca? Da li individualni kvalitet?

Kecman: Već ste kroz pitanje da li pola odgovora. Malo se pažnje posvećuje individualnom radu sa mladim igračima. Čini mi se da se dosta stvari pokriva tim uspesima u mlađim selekcijama da li su osvojili juniorsko ili kadetsko prvenstvo. Toga se niko ne seća. Setiće se neko ako uspeš da uvidiš talenat u nekom mladom klincu i da ga razvijaš, da on postane vrhunski igrač, da se sa njim radi u sitnim individualnim kvalitetima, da ih poboljšavaš, da ono što imaju istakneš, da ono što nemaju popraviš. Pogotovo da im se usađuje radna navika, da znaju da budu odgovorni, da se stekne to neko drugarstvo u tim mlađim selekcijama, timski duh i prijateljstvo. Mnogo je lakše da si u zdravom kolektivu, jer je sve mnogo lakše onda. Češto upoređujemo sa tenisom jer si tamo sam na terenu, a ovde neko od saigrača može da ti pomogne i unapredi ili ti njega. Mislim da se slabo posvećuje pažnja u sitnim detaljima oko individualnih kvaliteta, pa posle kada se uđe u prvi tim oseća se da su se neke stvari preskočile, pa se u prvom timu oseća da nisu fizički i tehnički potpuno potkovani. Prvi tim je san svakog igrača, ali pitanje koliko ima timova koji posvećuju pažnju unapređenju tih kvaliteta mladih igrača. Nadam se da će se u budućnosti to popraviti, pošto ima ljudi koji vode brigu o tome. Pa se nadam ponovo generacijama kao što je bila generacija Danilović, Paspalj, Divac…

Partizan.net: Pošto u Partizanu ima dosta mladih igrača koji su bili jako uspešni u mlađim selekcijama (Miljenović, Bertans, Anđušić, Bogdanović…) treniraš sa njima skoro svakog dana, da li bi mogao da kažeš koju reč o njima? Da li su vrhunski potencijali?

Kecman: Oni su stvarno momci koji imaju izuzetan kvalitet i talenat. Jedno je taj njihov talenat, gde su oni dominantni u svom uzrastu, a drugo je kada dođu da treniraju sa prvim timom. Onda se vidi pravo stanje stvari, gde moraju da napreduju. Fizički se tu najviše oseća, ja znam kada sam ušao u prvi tim koliko sam slabašan bio, da tu treba najviše da se radi. Najvažnije je da sebe nateraš da radiš i kada je sezona i kada nije sezona, da u tom nekom periodu nadomestiš nedostatke, da se približiš fizičkim zahtevima prvog tima. Oni imaju odlične potencijale, samo je pitanje kako će se razvijati. Sve što im se govori na treninzima i šta im trener daje da rade treba da smatraju za njihov boljitak igre. Nadam se da će neko od njih biti u narednom periodu nosilac igre Partizana, a i reprezentacije.

Partizan.net: Značaj uličnog basketa na razvoj košarkaške inteligencije i takmičarskog duha kod mladih košarkaša?

Kecman: U poslednje vreme često mi postavljaju slična pitanja. U basketu 3 na 3 stiče se maštovitost, osetiš igru. Koriste se razne cake, da se izrazim basket žargonom, kako da protivniku podvališ, kako da mu nabrzaka daš koš i tu se ta inteligencija razvija. Mislim da baš klinci slabo igraju basket. Skoro nisam video napolju da pikaju 3 na 3. Ja sam odrastao na Novom Beogradu i to je sportski kraj. Dođeš na koš u osam, devet ujutru da šutneš desetak lopti, a kada vidiš da dolaze stariji automatski uzimaš loptu, staneš sa strane i gledaš. I tako čekaš sa strane ako im zafali neko da popuniš broj. Tu se basket igrao na krv i nož, to je nešto što klinci sada preskoče u svom košarkaškom razvoju. Sve ove igrače Partizana koje sam nabrajao su prošli taj ulični basket, a današnja deca izbegavaju beton zbog povreda. Takvo je vreme. Nekada se igralo u starkama, a danas postoji verzija patika koliko hoćeš.

Partizan.net: Da li mišliš da je pad reprezentacije uticao na tako nešto? Osim srebra u Poljskoj i Partizana, nema ekipe u Srbije i regionu koje se probijaju. Pogotovo što su se neki drugi sportovi uzdigli poput tenisa koji je izašao u prvi plan.

Kecman: Košarka je bila obeležje devedesetih i početak 2000-tih kada je uzeto evropsko zlato i zlato u Indijanopolisu. Posle su na red došli odbojkaši i vaterpolisti koji su manje više konstantni. Mi realno nikada nismo bili teniska nacija, ali Novak Đoković je to preokrenuo i promenio ceo mentalitet nacije što se toga tiče. Sada ima dosta klinaca koji svi uzimaju rekete i idu da uče tenis. Tako da možda ćemo za pet godina da budemo vrhunski u skijanju. Čavić je osvojio i srebro na Olimpijadi i tako promovisao plivanje. Svaki sport za mene je pozitivan i klince treba što više forsirati da treniraju bez obzira da li će oni biti vrhunski ili ne, jer se kroz sport mnogo nauči.

Partizan.net: Run&Gun ili poziciona košarka?

Kecman: Poziciona košarka, jer smo mi u Partizanu godinama gajili tu vrstu igre, čvršću sa težim centrima, ali bilo je nekih sezona gde smo igrali i brže. Za run&gun košarku moraš da imaš specifične igrače, ja sam pre za pozicionu igru.

Partizan.net: Najbolji individualac u Partizanu u prošloj deceniji?

Kecman: Pa što se tiče košgeterskog učinka, svako to je Miloš Vujanić. Sa Partizanom je bio prvi strelac Evrolige, prosečno davao i po 26 poena. Ali bilo je još dosta tu igrača u Partizanu, koji su bili odlični individualci tipa Mekejleb, Peković…

Partizan.net: Da li pratiš naš sajt i forum u okviru njega?

Kecman: Idem na sajt, ali slabo idem po tim forumima. Ja sam slab što se tiče kompjutera, slabo ga koristim, pogledam samo neke informacije. Nisam od onih koji koriste fejsbuk, tvitere i ostale stvari. Odem ponekad i pročitam to što me zanima.

Partizan.net: Verujemo da si video rezultate akcije Izaberi svoj tim decenije KK Partizan. Imaš li neki komentar na izabranu dvanaestorku? Od 33 vrhunskih igrača koji su bili na listi ti si sa najviše glasova dobio titulu nezvanično najboljeg igrača prethodne decenije KK Partizan imajući u vidu da su pored navijača učestvovale legende Partizana i sportski novinari.

Kecman: Jesam, sigurno mi je jako drago što sam izabran. Sigurno to nije mala stvar. ali ja još uvek nisam toga svestan. To što sam od 33 igrača dobio najviše glasova je možda neka satisfakcija što sam igrao u Partizanu sedam godina doduše ne u kontinuitetu, ali sam se dvaputa vraćao u Partizan, što nije ni malo lako, jer kada se vraćaš u Partizan očekivanja navijača su mnogo velika, tu nekad igrači i izbegnu da se vrate, jer navijači nose sliku stare sliku o tebi, pa ako dođe do lošeg rezultata to se povezuje sa tvojom slabom formom i igrom. Imao sam sreće da se vratim dva puta i da napravim još bolje rezultate. Sigurno je velika satisfakcija što sam izabran u prvu petorku i kao najboji igrač.
 

Mister MVP

Urednik - Košarkaški Derviš
Уредник
Учлањен(а)
17.06.2007
Порука
5.016
Локација
NBG
Hvala rodji koji bio sa mnom na licu mesta.

Kao VJ@NS-u i Stojancetu koji su izneli najveci teret sto se pitanja tice.
 

PARTIZAN

Partizan
Учлањен(а)
04.05.2009
Порука
11.900
A meni da zahvališ koji sam mu, kad je rekao "Jebote kako me smaraju ovi sa partizan.net", poručio: "Daj ne zajebavaj Dule, dobri su to momci, odradi taj intervju, ne budi cava!" ??? :D
 

PFC manija

Grobarčina
Учлањен(а)
13.07.2010
Порука
5.074
Локација
ИСТОК!
Svaka čast za intervju (svima zaslužnima :D)!
Kecman je svojim igrama u crno-belom dresu zaslužio status legende!
 

SpejsNigrutin

Makedonče
Уредник
Учлањен(а)
19.04.2007
Порука
6.990
Локација
Nedodjija
odlicno odradjeno, svaka cast Kecmanu, veoma dobar intervju.. Svaka cast i MVP-u i rodji na realzaciju ovog intervjua.. :clap :clap
 

Dr.Hofmann

Guest
Još kad tekst intervjua nebi bio potpuno crn(bar kod mene je taj slučaj).

Izgleda Dimitry, ali pročitao sam, ga bez menjanaj verzije pozadine, označim teks pa čitam...
 
Последња измена од уредника:

Dimitry

Grobarčina
Учлањен(а)
26.09.2010
Порука
2.050
Локација
Владивосток
И мени је скроз црно, ништа не видим...
Зар само ми користимо црну верзију форума? :D
 

Genius

Hrabro momče
Учлањен(а)
14.11.2006
Порука
1.866
Локација
Beograd
odlican intervju ! svaka cast ....

ako ga uzmu neke novine valjalo bi im ga naplatiti

opsiran ... dotakli ste se dosta tema ...
 
Учлањен(а)
01.06.2011
Порука
524
Локација
Толошка Шума
Са закашњењем, свака част свима који су учествовали и за тим деценије и наравно за интервју са највећом легендом тог тима! :clap
 

Petar-Skopje

Super Moderator
Уредник
Учлањен(а)
19.01.2007
Порука
4.069
Локација
MKD
Ja tek sad vidim da je bio obezbedjen intervju sa kecmanom:banghead mada sva pitanja koje bih postavio sadrze se u ovaj intervju.

Inace odlican intervju! Svaka cast onima koji su postavljali pitanja i svaka cast Kecmanu za odgovore istih! :clap
 

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.403
Локација
...
A meni da zahvališ koji sam mu, kad je rekao "Jebote kako me smaraju ovi sa partizan.net", poručio: "Daj ne zajebavaj Dule, dobri su to momci, odradi taj intervju, ne budi cava!" ??? :D
Тишина тамо. :D

Ау Рођони тек сад видим да смо добрих сат времена "мучили" Дулета :buhaha

Али одличан интервју и још бољи саговорник :ziveli Сат времена је пролетело.
 

TALICNI TOM

Dva vrana gavrana
Учлањен(а)
16.12.2008
Порука
2.576
ja uospte nisam provalio da se sprema intervju i da treba poslati pitanja.:banghead

dobar intervju sa Kecom :clap

on je za mene poseban igrac,prosto ga obozavam. :respect
definitivno je velika nepravda sto nije imao priliku da debituje za nacionalni tim na zvanicnim prvenstvima,pogotovo znajuci kakvi su poluigraci dobijali sansu.

nadam se da ce posle zavrsene karijere ostati u klubu na poziciji koju sam odabere jer sam siguran da znati sam da nadje mesto gde moze da doprinese.on nije osoba koja ce da se "slepa" tako da u njegov izbor uospte ne sumnjam.

HVALA TI MAJSTORE ZA SVE !!!
:respect:respect:respect
 

Јован

Ex-PAOKjovanPFC
Учлањен(а)
10.04.2010
Порука
2.105
Odličan intervju što reče neko što bi i sam pitao Keca to je sadržano ovde. Čovek je legenda Partizana bez preterivanja, skroman i direktno odgovara bez nekog uvijanja.
Blago nama navijačima Partizana kad imamo opriliku ovakvog igrača da gledamo bar još 2,3 godine.
 

Stoxan

Grobarčina
Учлањен(а)
10.07.2010
Порука
2.666
ja uospte nisam provalio da se sprema intervju i da treba poslati pitanja.:banghead
Mogu samo da ti se pridružim u lupanju glave, pošto je isti slučaj. :banghead

Svaka čast momcima na odrađenom poslu. Stvarno sjajan intervju.

Poseban :respect za doktora, majstora košarke. Sve mi je žao što ćemo ga gledati još samo sezonu dve. Ovakav igrač se retko rađa. Košarkaški IQ da mu i Tesla pozavidi.
 

Nikola Zemun

Grobarčina
Учлањен(а)
19.12.2006
Порука
2.356
Локација
Galenika
Odličan intervju, svaka čast svima koji su poslali i smišljali pitanje. I veliko hvala Duletu Kecmanu, ostaće upamćen kao legenda! Bilo je milina čitati odgovore.
 

Genius

Hrabro momče
Учлањен(а)
14.11.2006
Порука
1.866
Локација
Beograd
http://www.mondo.rs/s234293/Sport/Kosarka/Dusan_Kecman-_I_posle_Partizana_-_Partizan.html

jel ovo mondo "pozajmio" intervju?Dušan Kecman: I posle Partizana - Partizan!

16. februar 2012. 16:25 > 17:06
Odavno je u srcima navijača, a ušao je u istoriju Partizana posle spektakularnog koša u Zagrebu. Kecman kaže da bi i posle igračke karijere voleo da ostane vezan za crno-belu kuću.

"Duuušan Kecman", odjekuje "Pionirom" kada as Partizana mt:s napravi svoj karakteristični prodor i pogodi koš posle takozvanog "produženog koraka".

Ako je i bilo dileme da li je Kecman već sada legenda crno-belih, iako je i dalje važan šraf u ekipi, onda je ta dilema nestala posle čuvene trojke sa više od pola terena u finalnoj utakmici Jadranske lige u Zagrebu.Navijači Partizana su ga voleli i pre tog čudesnog poteza, koša koji je ušao i na jednu američku listu najspektakularnijih poteza u novijoj košarkaškoj istoriji. Posle toga ga obožavaju.

Taj koš, iako je imao mnogo odličnih partija u Partizanu i postigao mnoge presudne poene, "obeležio" ga je za ceo život. Nije ni čudno što mu je taj trofej iz Zagreba jedan od najdražih u karijeri.

"Uvek se prvoj tituli najviše raduješ, a svakako omiljena je osvojena u Zagrebu i to finale Jadranske lige će ostati pečat moje karijere i Partizana. Meni i dan danas čestitaju i kažu: 'Bravo, majstore'. Čak i oni koji nisu navijači Partizana kažu svaka čast, to će ostati u istoriji", rekao je Kecman u intervjuu za navijački sajt www.partizan.net

Ti važni poeni se ne postižu svaki dan. A njemu je uspelo već nekoliko puta. Dakle, ne može se govoriti samo o faktoru sreće.

"Sve je to proizvod treninga, dugodišnjeg iskustva i sam karakter igrača. Nema tog igrača koji je sve te odlučujuće poene pogađao, ali uglavnom se pamte oni koji donesu pobedu. Pobednički duh i mentalitet se gradi godinama posebno kroz treninge, pogotovo kada igraš u ekipi gde je sve podređeno kolektivu i jednom cilju, a to je pobeda. U Partizanu je to pre svega primiran cilj, a meni se, eto, otvorilo da pogodim dosta važnih šuteva. Nadam se da će biti još takvih prilika, ali ne mora da znači da ću ih ja uzeti, možda će neko drugi pogoditi", rekao je Kecman.Upravo je sajt Partizan.net nedavno pokrenuo anketu sa ciljem izbora najboljeg tima Partizana u protekloj deceniji. Među odabranima se našao i Dušan Kecman.

"Možda trenutno nisam svestan da sam među takmvim legendama, ali možda sa svoje tačke gledišta i ne spadam u taj red veličina kao što su oni, jer su oni bili mnogo kvalitetni igrači i reprezentativci. Ali, možda u nekom klupskom okviru mogu da budem blizu njih. Oni su i dalje za mene košarkaške legende, koji će dugo biti tu na vrhu i pitanje je kada će opet neko tako da zasija poput njih. Ali svakako je prijatan osećaj kada si blizu njih", kaže Kecman.

Aleksandar Đorđević, koji je takođe u karijeri postigao neke odlučujuće poene uz zvuk sirene (jedan takav šut doneo je Partizanu titulu prbaka Evrope 1992. godine) i Predrag Saša Danilović bili su mu košarkaški uzori.

"Oni su kao mladi igrači nosili igru Partizana i bukvalno sa njima dvojicom ostvarili najveći uspeh osvajanjem evropske titule u Istanbulu 1992. godine. Tamo devesetih, svidela mi se jako igra pokojnog Harisa Brkića, koji je imao strašno dobar ulaz, produženi korak", rekao je Kecman.

Iako između evropske košarkaše i NBA Lige bira evropsku i nikada se nije "ložio" na to da ode "peko bare", ipak mu je jedan od najomiljenijih igrača bio Amerikanac - Medžik Džonson.

"Ceo život sam u Evropi, nikada nisam imao snove o Americi. Kao mali pratio sam NBA, pogotovo zato što smo imali tada dosta naših igrača, tada je NBA košarka bila zanimljivija, tada su zvezde ekipa igrale sa više ličnosti i žara utakmice, dok je sve ovo sada postao neki šou-biznis i nije interesantno do početka playoff-a. Možda ima dve, tri ekipe, koje mogu da izdvojim, a da igraju ozbiljnu košarku, gde svako ima neku ulogu u timu, da svaku utakmicu idu na pobedu. To je Čikago Buls, San Antonio sa Gregom Popovićem koji je tu jedan duži niz godina, gde se stvarno to vidi u njihovim igrama. Svakako tu je Evroliga, koja će od naredne godine imati novi sistem takmičenja. Top16 sa po dve grupe od osam ekipa, što će biti još bolje i interesantnije i naravno više utakmica, što navijači vole", rekao je Kecman.

Neostvaren san mu je igranje u reprezentaciji. Bio je blizu odlaska na Evropsko prvenstvo u Poljskoj 2009. godine, ali je u poslednjem krugu otpao sa spiska.

"To mi je jedina neupražnjena stavka u karijeri, da nemam zvanično takmičenje sa reprezentacijom. . Imao sam još par šansi da uđem među 12. Pred Švedsku 2003. kada je Dule (Vujošević) bio selektor, otpao sam kao 13. igrač, mogao sam 2001. pred Istanbul ali sam se povredio pa se nisam našao ni na širem spisku. Ko zna zašto je to dobro, to mi se možda vratilo u klupskoj karijeriji gde sam dosta toga uradio i osvojio, sa PAO-om osvojio i evropsku titule, sledeće godine sa Partizanom ušao na F4. Uvek čovek kaže: 'moglo je i bolje', ali uvek je moglo da bude i gore", rekao je Kecman.

Kao najdražu pobedu u Evroligi izdvojio je dve - četvrtu u seriji protiv Makabija, kada se Partizan plasirao na Fajnal-for u Parizu, kao i prvu u toj seriji u Tel Avivu.

"Cela ta serija ostaće zapamćena, jer pitanje kada će neke ekipa iz ovog regiona biti blizu F4, s obzirom na snagu i budžete drugih ekipa. Jako teško je ponoviti to sve", analizirao je Partizanov as.Šta posle igračke karijere? Kecman bi voleo da ostane u košarci, u svom Partizanu, kojeg naziva "svojom drugom kućom".

"Možda ću igrati još dve tri sezone maksimalno, ali već polako počinjem da razmišljam o tome. Posle igračke karijere sigurno planiram da ostanem u košarci, jer to je moj život i to najbolje znam. Ne zanosim se da mogu da radim nešto drugo van košarke. Ako mi se otvori neka prilika da postenem trener ili trener mlađih kategorija ili pomoćni pri prvom timu ja ću ozbiljno razmotriti. Trenerski posao je sasvim drugačiji od igračkog. To su mnogi igrači potvrdili, kao nebo i zemlja. Zato se treba dobro pripremiti za taj poziv po okončanju karijere, jer mislim da čovek ne sme da napravi luft između igračke i trenerske karijere u smislu sada ću ja malo da se odmorim pa kada se uželim košarke da se vratim", rekao je Kecman.

"Partizan je moja druga kuća, tu sam doživeo najlepše trenutke u životu što se tiče karijere. Pitanje da li ima neko mesto koje ja mogu kvalitetno da popunim da li kao neki menadžer kluba, da imam neku funkciju koja bi bila svrsishodna, a ne tu sam u klubu a šta radim pitaj Boga. Videćemo, što da ne, ima vremena", dodao je on.

A kada Kecman slavi, onda od svih navijačkih pesama voli da čuje...

"'Fudbalski to je hram'! Uvek se setim te pesme kada smo igrali finale plej-ofa protiv Hemofarma i izgubili smo utakmicu u Vršcu, gde su navijači ostali više od sat vremena pevajući tu pesmu. Svaki put kada je čujem ja se bukvalno naježim. Tako su nas vratili u život posle poraza. Bili smo na ivici snage jer smo imali napornu i uspešnu sezonu, gde smo napravili neverovatan uspeh i prolaz u Top8 gde smo ispali od Tau Keramike. Tom pesmom su nas posebno motivisali da završimo ranije seriju sa 3-1".

Kecman je izabrao svoj tim decenije KK Partizan.

PRVA PETORKA: Miloš Vujanić, Mića Berić, Jan Veseli, Predrag Drobnjak, Nikola Peković.

DRUGA PETORKA: Lester Bo Mekejleb, Vlado Šćepanović, Luka Bogdanović, Novica Veličković, Nenad Krstić. 11. i 12. igrač: Milenko Tepić, Dejan Milojević.
 
Последња измена од уредника:

Mister MVP

Urednik - Košarkaški Derviš
Уредник
Учлањен(а)
17.06.2007
Порука
5.016
Локација
NBG
Jeste uz moju sugestiju i dozvolu. I lepo su citirali odakle je uzeto.

Прво, вама критика! Читајте форум! :p

Друго, МВП лепо ти рекох да људи нису видели. Ретко залазе на тему "Интервју". :wink:
Pa nisu ni morali :wink:
Mogli su samo prostim pogledom na naslovnu stranu forumu da vide izmenu u vidu teme Dusan Kecman :wink:

Ау Рођони тек сад видим да смо добрих сат времена "мучили" Дулета :buhaha
Pa vidis mu po slici na kraju, ubijen od treninga, pa zatim od nas :D

Kecman :respect:respect
 

Igorpg

Grobar
Учлањен(а)
30.03.2010
Порука
925
Људи, па Кецман је жива легенда!:respect
Хвала ти за све а не може се набројати све што си урадио за Партизан и колико си нам среће донио.
Искрено се надам да ћемо га гледати у Партизану још много, много година, бар колко и Тошу:D, на било којој функцији.

А поред '03 и '09, ја још увијек мислим да је требао да игра и на СП у Турској после фантастичне игре те сезоне. А није био ни на ширем списку:confused

Дуле, све најбоље, мајсторе заната свог :respect

Хвала и екипи која је радила овај интервју :ziveli
 
Top