Kako se nalazi i sve drugo u biznisu. Licno sam u poslu sklapanja razlicitih poslovnih odnosa vec godinama. Imas cilj, imas value proposition, imas telefon (i kontakte, preporuke i slicno), pravis sastanak, prezentujes razradjenu ideju, i tako ponovis jedno 100 puta sa 100 razlicitih kompanija. Ako ne ide onda analiziras da li si dobro birao kompanije i na osnovu cega si sastanke pravio bas sa tim kompanijama, da li si dobro predlozio ideju (sama prezentacija, analiza, vrednost aranzmana za potencijalnog sponzora), da li si precenio svoj brend i koliko kosta reklama (to je vec posebna vrsta analize). Naravno, moze i na pajdaski nacin kako uglavnom se radi kod nas. Moze i na stranacki nacin kako, takodje, uglavnom se radi kod nas. Ali ovako se nalazi u svetu odraslih i ovo ti kazem iz ugla nekoga ko se bavi bas ovakvim poslovima tako da niti nesto izmisljam, niti nesto fantaziram da svet funkcionise kao neka bajka. Nije to uopste neki tabu i sasvim je normalna stvar.
Samo je problem imati ljude koji su sposobni da targetiraju ovakve kompanije, ostvare kontakte sa njima (jebes direktora koji se makar malo u zivotu nije bavio cold callingom, taj ne zna ugovoriti nista bez direktne jagnjece konekcije u kafani, i njemu je trziste ne dalje od poslednje pecenjare na izlazu iz drzave), da spreme ovakve predloge, prezentuju kvalitetno ovakve ideje pred direktorima drugih kompanija, i na kraju da naprave kriticki osvrt na kvalitet posla i promene pogresne delove u procesu.
Svaku relaciju koju sam napravio bilo je tako sto sam ja zapoceo kontakt i tako sto sam bio prilicno ponizan i umeren dok nisam prezentovao ideju. Bitno je da te ljudi saslusaju.
Odosmo u off, ali pitanje je bilo u maniru aboliranja trenutne uprave zato sto ne znaju da nadju adekvatne inostrane sponzore, jer to je neka ezoterija kojoj ne moze da se dokuci. A nije, i ja sam pogresna osoba da joj se to kaze. Slusam te stvari ("doveo sponzora") od detinjstva kao da je neka magija i u FK i u KK. A nije.
I sad neki komentar "eto ti im objasni kako se radi" je suvisan, jer bas ovako se i radi. Sad, moze biti neki egzogeni faktor koji to sprecava, tipa drzava kao vlasnik, ali to je neka druga tematika.