Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

FK ĐurGarden 2011/12

Статус
Затворена за писање одговора.

Ala-Munja

Del boy
Учлањен(а)
31.01.2007
Порука
8.413
Reaction score
489
Локација
...
Stanojević: Ne kopiram Gvardiolu, sviđa mi se Napoli
A. ŠOŠKIĆ | 19. decembar 2011. 10:30 | Komentara: 3
Crno-beli će na zimskim pripremama, kao alternativu, uvežbavati različite taktičke varijante, 4-3-3, 4-1-4-1 ili igru sa trojicom u poslednjoj liniji



Dilema je uvek bila jedan ili dvojica zadnjih veznih, ali kada je sistem u pitanju trener Partizana Aleksandar Stanojević nije odustajao od 4-4-2. Samo je birao formaciju u odnosu na jačinu utakmice, pa su one najjače u Evropi i Srbiji gotovo uvek u poslednje dve sezone počinjali Medo Kamara i Radosav Petrović ili Milan Smiljanić ili neko od pomenutih kada se očekivao lakši posao na domaćoj sceni.

Sada mladi trener crno-belih planira i promene. Forsiraće, naravno, ono što mu je donelo igru, rezultate i trofeje, ali želeo bio da ima i dve alternative. Zbog toga će na zimskim pripremama da proba i nešto novo...



- Nastavićemo svojim putem, ali uz nadogradnju. Želim da Partizan ima i alternativni sistem, probaćemo još neke stvari, pošto se ne očekuju velike promene u timu, posebno kada su u pitanju dolasci. Svi igrači, pa i oni koji će da budu priključeni, upoznati su sa sistemom rada, što će znatno da mi olakša posao u nameri da na proleće imamo i nešto novo kada je igra u pitanju – ističe za „Sport“Stanojević.
ČEKAJUĆI BRAZILCE Najavljuje se da Partizan u zimskom prelaznom roku neće da dovodi igrače sa strane, a najveća pojačanja bi mogli da budu oni koji se jesenas nisu naigrali ili nisu dobili konkretnu minutažu: Eduardo Pašeko, Anderson Markeš, David Manga, Dejan Babić i Saša Marković. - Očekujem od njih da budu "pojačanja", a od svih fudbalera da pokažu da možemo da se oslonimo na njih i od juna - kaže Stanojević.

Razmišlja šef stručnog štaba crno-belih o brojnim mogućnostima, pa i da najmlađeg i najbržeg napadača premesti na nekim mečevima na bočnu poziciju u veznom redu.

- Ako i kada, na primer, David Manga bude u ekipi, on vam menja način igre, jer je drugačiji profil fudbalera u odnosu na Sašu Ilića, koji je na toj poziciji. Lazar Marković će, možda, na bok u nekom trenutku na određenim utakmicama. To znači da ćemo na pripremama da probamo 4-3-3 ili 4-1-4-1. Imali bismo u tom slučaju alternativna rešenja - objašnjava Stanojević.

Želi trener koji je osvojio sva tri trofeja (dve lige i kup) koja je mogao u Srbiji da proba još nešto:

- Igru sa trojicom u poslednjoj liniji.

Kopirate Pepa Gvardiolu?

-Ne, njega i Barselonu niko ne može da kopira! Samo mogu da uživam dok gledam prvaka Evrope. A sviđa mi se kako izgleda Napoli sa trojicom igrača u defanzivi - kaže Stanojević. - Voleo bih da probam kako bi izgledalo u nekom delu utakmice.

Sve ovo, naravno, ne znači da će crno-beli da ponude velike promene na proleće.

- Sigurno neću da "bežim" od onog što nam je donosilo igru i rezultate. Nećemo da lutamo, sve što sam pomenuo će da nam budu samo alternative, mogućnost da pokušamo nešto novo kada i ako ne bude išlo - jasan je Stanojević.

Posao će da bude znatno olakšan zbog činjenice da u zimskom prelaznom roku ne bi trebalo da bude mnogo promena, posebno kada su u pitanju dolasci u Humsku.

- Niko neće da počne od nule, kao što je bio slučaj sa mnogima prethodnog leta, zbog velikih promena koje smo doživeli u prelaznom roku. Svi znaju šta ih čeka, pa i oni koji će da budu priključeni najboljem timu Partizana iz Teleoptika. To će svima, uključujući i mene, znatno da olakša posao na zimskim pripremama - smatra Stanojević.

Imena fudbalera koji će da budu "prekomandovani" u šampionski tim još se ne znaju.

- Sve zavisi od imena onih koji će da odu. Ako nas napusti Zvonimir Vukić, njegovo mesto će da popuni Miloš Jojić, a tu je mladi Nikola Ninković, koji je propustio poslednjih nekoliko meseci zbog bolesti - kaže Stanojević. - Mnogi smatraju da bi na toj poziciji mogli da igraju i Saša Ilić ili Stefan Babović, ali ne slažem se sa njima.

Pominje se i mogućnost rastanka sa još nekim fudbalerima, pre svih su na izlaznim vratima, ako bude pravih ponuda, Nemanja Tomić i Medo Kamara.

- Ko god da ode, imaće zamenu iz Teleoptika. U dogovoru sa sportskim direktorom Mladenom Krstajićem i trenerom Vukom Rašovićem odlučiću da li ću i koga da vodim na zimske pripreme, jer već sad razmišljamo i o junu i o novoj sezoni - završava Stanojević.

IGRAČI IZ ŠKOLE PRIORITET
Popuna prvog tima direktno iz škole ili Teleoptika je prioritet Partizana, što u poslednje vreme ponavljaju svi u klubu, bilo da je reč o rukovodstvu kluba ili ljudima koji su zaduženi za sportski deo šampiona.
- Radimo na sličan način, tako da je popuna prvog tima iz sopstvene škole ili Teleoptika najnormalnija. Upražnjena mesta već u zimskom prelaznom roku popuniće igrači prvoligaša ili ekstra talenti iz škole - kaže Stanojević.
Ekipu je, za sada, napustio Vladimir Jovančić, a pominje se još nekoliko imena: Zvonimir Vukić (istekao ugovor), Lamin Dijara i Nemanja Rnić (ističu sledećeg leta), Nemanja Tomić, Medo Kamara, Marko Šćepović, Aleksandar Lazevski, Aleksandar Miljković (ne svi, ali oni najpre mogu da odu u slučaju dobrih ponuda).
- Ne bih o imenima, jer će klub da odlučuje kada za nekog stigne konkretna ponuda - ističe Stanojević. - Opredelili smo se za jasnu strategiju, ali sigurno nećemo ni da budemo slepi. Videćemo na kojim pozicijama će da nam budu potrebna pojačanja pred narednu sezonu. Iz okruženja Partizan ne bi trebalo da dovodi igrače, osim ultra talenata, jer ima svoju decu, ali stranaca će uvek da bude u ekipi. Samo onih koji bi morali da prave razliku, naravno.

NINKOVIĆ DANAS PUNI 17 GODINA
Bolest je konačno iza Nikole Ninkovića, koji je u nedelju počeo da trenira. Jedan od oblika mononukleoze odvojio je najmlađeg fudbalera Partizana od terena više od dva i po meseca. Zbog toga je morao da počne da radi, dok se drugi odmaraju.
- Nije bilo lako, ali na sreću sve je iza mene. Dočekao sam da počnem da treniram, po posebnom programu koji mi je dao kondicioni trener Miša Filipović. Na početku je lagano trčanje, a ritam će da se pojačava. Nisam zaboravio da trčim, videćemo kako ću da se snađem sa loptom posle duga pauze - uz osmeh priča Ninković.
Šteta što jesenas nije mogao da pokaže raskošan talenat, ali imaće sasvim dovoljno vremena, jer će danas da napuni tek 17 godina. Ime Nikola dobio je po krsnoj slavi, danas se u domu Ninkovića baš slavi. Srećno!

Џигију срећан рођендан !
 

cuxon88

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2010
Порука
1.050
Reaction score
284
Локација
Zemun
Dzigi, uzdravlje!!
Inace, taj sistem sto spominje Stanoje, sa 3 igraca pozadi, koji forsira Napoli moze najvise da odgovara Aksentu i Volkovu, nesto sto igraju tamo Dosena i Madjo... Mada mislim da ne treba previse eksperimentisati, nego samo nadogradjivati trenutnu formaciju i taktiku... I nauciti Miljka da postavi ofsajd zamku :D
 

T.N.T.1970

Grobar
Учлањен(а)
15.07.2008
Порука
978
Reaction score
312
A uuu slusam ovog Stanojevica al je mutav, jbt njemu je svaka druga recenica oslonicemo se na nasu skolu na Teleoptik, a ovo za Moreiru nije fer ...stvarno!

Alo bre dovedite jednog stopera sad, treba nam STOPER da ga uigravamo do leta...ne leto odlaze Bugarin i Rnic, bas me interesuje sa kojim igracima misle u LS!
 
Последња измена од уредника:

TALICNI TOM

Dva vrana gavrana
Учлањен(а)
16.12.2008
Порука
2.576
Reaction score
95
a niko da pohvali brata JE-NE-A koji je pre izvesnog vremena rekao (parafraziram) :

"SS molim te nemoj vise rupu da zoves 'marakana" nego "stadion najveceg rivala",kako god ..."

a onda,posle nekog vremena :

Jedno od pitanja je bilo "da li može da obeća da stadion u najbližem komšiluku više neće nazivati imenom stadiona iz Rio de Žaneira" (prim. aut. Marakana).

"Izvinjavam se navijačima. Ne znam da li ste primetili da u poslednje vreme koristim izraz 'stadion najvećeg rivala'. Grešim, kao i svi, ali popravljam se. Vodiću računa o tome", istakao je Stanojević.

i niko da ga pohvali,a ovamo ga prozivate kad promasi neku prognozu :angry

PRAVDA ZA JE-NE-A :D
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.803
Reaction score
29.772
Локација
Beograd
Meni dovoljno 5 minuta da vidim da je neko ekstra igrač... Džigija i Pedra sam prvi put video na TV-u, ono što su ulazili, na pripremama, rekoh, au, ovi znaju znanje...
Posle dok je Car Laki još bio samo rezerva, prolazi pored Istoka, pre utakmice, gleda prema tribini, ja mu pokažem nešto kao aplauz, uperim prst u njega i podignem palac gore, u smislu, bravo dečko, pravi si...on to primeti klimne glavom, otpozdravi, zahvali se...vidim eto, lepo, još je i fino vaspitan...posle se ispostavilo da je to baš tako...
Džigi nam je bio nešto bolestan, nije se naigrao, video sam ga, na nekoj od ovih poslednjih utakmica kako silazi kroz Istok, pa kroz onu kapijicu što vodi na teren, kažem mu, Džigi, na proleće da igraš i deset golova da daš! Dečko, čuje, pogleda me, ljubazno se nasmeje...
Da li će to biti tako, videćemo...u svakom slučaju, dečko je ,,strava,, igrač, ali što kaže Lepa Lukić: ,,od izvora dva putića,,...neke put vodi ka uspešnosti i slavi, neke ka zaboravu i ničemu...
Nikola, srećan ti rođendan, srećna slava, i pamet u glavu, trener nam je strog, fudbalsko znanje, samo je jedan uslov da bi uopšte ušao u tim, a kamoli nešto više od toga!
Bilo je (i to baš kod nas) mnogo talenata koji nisu uradili ništa...
E, sad malo o treneru...
I ja polako slušam intervju, kaže Stanoje, igrači kod mene imaju minimalan kredit...Ha, ha, pretpostavljam da zna, da i kod navijača, treneri imaju i još mnooogo manji kredit :D ...Svaka sledeća utakmica novo dokazivanje...
E, šta se meni, ovako, izdaleka čini...Stanoje je pravi naučnik, pa on bre satima studira sve to što radi, analizira igru, tim, igrače, protivnika, prati čak i naša pisanja, prepisivanja, i prepucavanja, čita i mailove...konsultuje se sa nekim iz inostranstva(?), prima savete i od Duleta Vujoševića (!)...i...ima rezultate, ima uspeha.
Šta bih ja njemu mogao da kažem?
Pa, evo ovo: fudbal je ne samo racionalna, nego često i vrlo iracionalna igra, veština, strast...pored nauke (i rezultata) navijač želi i zabavu na terenu. Da, zaista!
Meni pored rezultata, nedostaje i ono što publika želi da vidi, euforija na terenu, tribinama, ekstra potezi, žestoka borba...fali mi Partizan i utakmice moje mladosti, kad je većina utakmica bila ,,na krv i nož,, a tribine 3,4,5 puta punije nego sad...
Nekad je većina utakmica bila napeta i žestoka, i sa puno ljudi na tribinama, potpuno isto, kao sad npr.Škendija, Genk, Šamrok...Nekad uspeš da pobediš, nekad ne, ali, bar si imao šta da gledaš! Nije čudo što su stadioni Jelen lige ne polu, nego skoro skroz prazni...
Naravno, za sve to treba imati i asove u timu (kol'ko ljudi došlo da bi samo videlo Taribo Westa?!), i jake utakmice, i jake protivnike (dajmo taj ,,Jadran, Mediteran, Balkan Ex-Yu,, il' bilo šta samo jaču ligu?!), e, onda, kad se ispuni (ako se ikada ispuni) ovo napred, i publike će biti više...
I još nešto, čini mi se da mora da obrati pažnju da prema različitim igračima treba da ima i različit pristup: neke treba terati, grditi, nekima čak ,,gledati kroz prste,,...ali ne na osnovu nekih zasluga, ili toga što ih neko ,,gura i favorizuje,, (?) nego na osnovu koristi koje pružaju na terenu...ili ekstra fudbalske veštine! (Sećate se kako taj Taribo, ode, pa ne znaš kad će da se vrati, ali, jbg. Taribo je Taribo - sem jedne loše utakmice, pored njega se niko nije baš naigrao!)
Naravno nisam za nedisciplinu, i da neko može da radi šta hoće, a neko da ne može, nekom da se oprašta sve, a nekom da se zamera što je ovo, ili ono, ali drugačiji pristup treba nekome ko je iz Brazila, drugačiji nekom ko je iz Afrike (ili Srbije), drugačiji nekom od 30 godina, drugačiji nekom od 17, razlika je da li je neko tek došao u klub, da li je tu već dugo, da li je iz velikog grada, male sredine...itd. Ali, eto, svi moraju da se u Partizanu osećaju, kao u svojoj kući, ako nemamo novac kao bogatiji klubovi, bar osmeh, lepu reč i poštovanje prema svakome isto (stranac-nestranac) možemo i moramo da imamo.
 

Millosh_024

Grobarčina
Учлањен(а)
28.03.2010
Порука
1.595
Reaction score
35
a niko da pohvali brata JE-NE-A koji je pre izvesnog vremena rekao (parafraziram) :

"SS molim te nemoj vise rupu da zoves 'marakana" nego "stadion najveceg rivala",kako god ..."

a onda,posle nekog vremena :



i niko da ga pohvali,a ovamo ga prozivate kad promasi neku prognozu :angry

PRAVDA ZA JE-NE-A :D

A da mu nije možda on postavio to pitanje? :D Mnogi smo sličnog mišljenja povodom imenovanja tog objekta ali ono što i dalje nervira je: Primetio sam da kada na konferenciji Sale kaže nešto tipa "Na stadionu našeg najvećeg rivala" u novinama izađe "Na Marakani". To su u suštini novine. Na deset mesta pročitaš kako na različite načine parafraziraju ono što je rečeno. Zato i ne pratim pisanja u novinama nego lepo odgledam konferenciju i čujem "straight from the horse's mouth". :D


Daleko je Sale od mutavog. Pardon, daleko je Sale od Mutavog. :D
 

PFC.TOMCAT

Upravnik Kinoteke
Учлањен(а)
01.06.2011
Порука
7.434
Reaction score
735
Локација
Niš
ĐURIĆ: DAJEM OGLAS ZA MENADŽERA!

- Partizan mora da funkcioniše po modernijim principima. U tu svrhu uvešće se funkcija generalnog menadžera, koji će po hijerarhiji biti odmah ispod predsednika i direktno će njemu polagati račune, dok će svi ostali biti podređeni njemu. Još nemamo kandidata, a pravo rešenje ćemo pronaći tako što ćemo u svim domaćim, ali i svetskim medijima dati oglas za generalnog menadžera - kaže Đurić
Đura osluškuje šta će biti sa Mamićem, pa ako bude drž' ne daj, da mu priušti utočište!
 

vratonja

Grobarčina
Учлањен(а)
03.08.2007
Порука
2.802
Reaction score
1.119
Локација
Ivanjica
Pa zar ta titula ne pripada "sportskom direktoru" ?
 

WebGazda

Solar Warden
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
17.308
Reaction score
1.012
Razvode se Vladimir i Bojana Stojković?

Prema pisanju beogradskih listova, golman fudbalskog kluba Partizan Vladimir Stojković i manekenka Bojana se posle tri godina braka razvode.

Manekenka je, prema pisanju "Novosti", odlučila da stavi tačku na zajednički život posle medijskih natpisa da je Vladimir vara. Navodno je već podnela i zahtev za razvod braka, a popularni golman se već i iselio iz zajedničke kuće.

"Nedostaje? Ne, dosta je", napisala je manekenka pre nekoliko dana na Facebooku i time nagovestila da je bračnoj idili došao kraj.

Bojana Rajić-Stojković nije bila raspoložena da razgovara o privatnom životu i navodima medija da njen suprug od nedavno živi u partizanovoj školi "Teleoptik" u Zemunu i po prestoničkim klubovima se provodi i razmenjuje nežnosti sa mlađanom crnkom.

"Nemam komentar i ne želim da komentarišen svoj privatni život", rekla je Bojana a prenose "Novosti".

Bojana i Vladimir Stojković venčali su se u junu 2009. godine u crkvi Ružici na Kalemegdanu. Venčanju su, pored rodbine i prijatelja, prisustvovali brojni fudbaleri, a u aprilu ove godine postali su roditelji sina Lava.

(MONDO)

Ovde neko nekome nije oprostio ružnu prošlost :D
 

ВЛАДА ГВЛ

Grobarčina
Учлањен(а)
06.07.2010
Порука
2.169
Reaction score
281
Негде прочитах да и она њега вара и то ни мање ни више него са Владимиром Мандићем нашим рукометашем,руше нам хармонију у спортском друштву.
 

WebGazda

Solar Warden
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
17.308
Reaction score
1.012
Pa dobro, bar je sve unutar kluba. Verovatno je i ona Stojketova crnka neka naša iz crno-bele sportske porodice. :D
 

Goran Tomić

Kralj fanzina
Учлањен(а)
07.12.2011
Порука
11.803
Reaction score
29.772
Локација
Beograd
Čitam danas na temi ,,marketing,, (postavio Keskha) da je ,,danas... na oficijelnom fifa sajtu nas Partizan na prvoj stranici...Predstavljeni smo kao jedan od velikana svjetskog fudbala,,...
E, ovo je jedan od razloga zašto se neki od nas navijača (mnogo strogih kritičara), ponekad razilazimo sa stavovima našeg trenera, sportskog direktora ili uprave...
Naravno, oni su manje-više realni u pogledu naših mogućnosti, (kad je ,,Evropa,, u pitanju) ja kao navijač sam nerealan, fantaziram, itd, ali ja želim samo jedno (a to je nekoliko stvari):
Da se Fudbalski Klub Partizan pored toga što korača ,,stazama nove slave,, (dominacija u sadašnjoj Državi u kojoj živimo), vrati i na ,,staze stare slave,, - a to znači (kao nekad):
- da igra lep i atraktivan fudbal (kao ,,pedesetih, - u vreme Bobeka, Milutinovića, kad su ih pozvali u KEŠ, iako nisu bili prvaci!)...
- da povremeno ima uspeha u ,,Evropi,, (kao ,,šezdesetih,, kad su ,,bebe,, stigle do finala ,,KEŠ-a,,)...
-da čak i kad nema konstantnih uspeha u trofejima (početak ,,sedamdesetih,,) ili u ,,Evropi,, i dalje ima cenjeno ,,ime,,: zbog igre koju gaji, zbog asova koji su mu u timu (Paunović, Vukotić, Bjeković) i zbog strpljenja vernih navijača koji su čekali, čekali i dočekali povratak trofeja (druga polovina ,,sedamdesetih,,)...
-da, bez obzira dobijao ili gubio, stvara ,,ludnicu,, i na terenu i na tribinama, jer, uglavnom igra ekstra borbeno (Bajro Župić), a i u timu uvek ima bar neke ,,klase,, od fudbalera (Mance, Milko, Vokri - ,,osamdesete,,)...
-za ,,devedesete,, i ove sad ,,nulte itd.,, godine bolje nek piše neko mlađi...ali...za ovo gore, što hoću da opet bude kao nekad, možda i nisam baš toliko nerealan kako to izgleda...
Jer, svih tih decenija (isto kao i sada) niti smo novcem mogli da se nosimo sa ,,Evropom,, pa čak ni sa bogatijima u YU, a opet smo imali i igru i asove, pa i trofeje...
Znam, bila veća i jača Država, igrači nisu mogli pre 28 (26) godina napolje, ali...
Dakle, bolje kupiti jednog asa za 5 milki, nego 10 prosečnih za te pare; bolje platiti nekom Mou, Lazaru ili Joveti toliko da im se ne žuri da odu, nego pare trošiti na plate funkcionera, prosečne igrače, putovanja na daleke pripreme, itd...
I ne zaboraviti da je na terenu uvek i uvek samo 11 protiv 11, bez obzira ko je preko puta...ja sam recimo verovao da možemo da pobedimo i Real, i Arsenal, ne znam da li su i igrači?
Sećam se da je recimo Mateus bio nezadovoljan što su izgubili u Madridu, što se čak ni igrači nisu bunili zbog ofsajda, a igrači zadovoljni što nisu primili više...
Ali, kad ćemo naučiti da ne mora Nemac da nas uči pobedničkom mentalitetu?!
Zar ne možemo to i sami?!
Stanoje, Krle, Đuro :D, od ovog trenutka počinje akcija:
,,Osvajanje Evrope,,!
:napred Partizan
 

medjutim

Banned
Учлањен(а)
18.08.2008
Порука
2.590
Reaction score
88
Još da neko, bilo ko, objasni od kojih para i kako da se to izvede, ovako je samo još jedan tekst za popunjavanje prostora kad nema ni utakmica ni transfera..
 

avax

Grobarčina
Учлањен(а)
04.06.2011
Порука
3.422
Reaction score
10.546
Локација
okupirana Srbija

Već postavljeno na prethodnoj strani, pratite malo forum!

WebCrew edit
 

zive

Grobarčina
Учлањен(а)
20.06.2007
Порука
7.969
Reaction score
10.262
Jedan interesantan tekst, gde nas uporedjuju sa barsom..
Ajde malo i mi da se kurcimo..
Dečja igra...

Priča o Zvezdi pod Prosinečkim koja liči na ekipu Gvardiole partizanovcima služi za vic. Podaci kažu da je katalonski recept primenjen upravo na drugoj strani Topčiderskog brda: na derbiju je igralo osmoro Partizanove dece i jedno Zvezdino.

Robert Prosinečki i dalje ima potrebu da saopšti kako bi voleo da Crvena zvezda bar približno igra kao Barselona, ali mu ironija sudbine probacuje loptu kroz noge činjenicom da upravo njegov kolega Aleksandar Stanojević nastavlja Partizanovu dominaciju na osnovu prvog principa funkcionisanja aktuelnog šampiona Evrope.

Iako je to možda neumesno upoređivati, a još neumesnije pominjati, tek, pored sjajnog učinka povratnika iz inostranstva, o čemu smo pisali u MOZZART Sportu, za Partizanovu žetvu trofeja zaslužna su i "crno-bela deca“, kao što su momci koji su ljudski i igrački profilisani u čuvenoj La Masiji protagonisti igre najbolje ekipe u istoriji fudbala.

To, otprilike, izgleda ovako: na poslednjem večitom derbiju Stanojević je u postavi imao osmoricu momaka poniklih u Zemunelu, a Robert Prosinečki se od odlikaša Zvezdine škole fudbala oslonio samo na Srđana Mijailovića... A da to nisu samo suve brojke, nego brojke koje uspeh znače, potvrđuju i zbivanja na proteklom El Klasiku. Devetorica Barseloninih igrača ponovo su do savršenstva uvežbanim "tika-taka“ sistemom pomerili mozak Realovim legionarima, čiju melanholičnost nije uspelo da probudi ni psovanje jedinog pravog Madriđanina, golmana Ikera Kasiljasa.

Iako dolazak skupo plaćenih stranaca pobuđuje interesovanje medija i raspaljuje maštu navijača, pogled u blisku istoriju jasno ukazuje da u Srbiji vlada onaj koji ima više svoje dece u prvom timu. Praktično, buđenje Partizana posle najslavnijeg perioda Crvene zvezde najavile su "Tumbine bebe“, predvođene Miloševićem i Ćirićem, a njihovim putem nastavio je tim čiju kičmu su činili Rašović, Duljaj i Ilić... S druge strane, poslednja trofejna epoha Crvene zvezde ispisana je igračkim rukopisom Lukovića, Baste, Pantelića, Jankovića, Stojkovića, Milovanovića... Otuda je aktuelni predsednik crveno-belih Vladan Lukić na dan svoje inauguracije čvrsto obećao da će se vratiti korenima, ali je na tom putu "skrenuo kod Albukerkija“ i marginalizovao Zvezdinu decu.

"Mi koji smo odrasli u Ljutice Bogdana naučili smo da poštujemo klub! Pre svega, vaspitavani smo da volimo Crvenu zvezdu, a isto tako da želimo da pobedimo gradskog rivala u svakom trenutku. Igrač odrasta s takvim razmišljanjem i posle pokazuje glad u večitom derbiju", poručio je svojevremeno Boško Janković.

Dok su u Crvenoj zvezdi posle jesenjeg podbačaja čvrsto rešili da promene kurs i na insistiranje Prosinečkog krenuli u misiju projektovanja nove ekipe, koja će biti krcata Zvezdinim klincima, u Humskoj ne nameravaju da promene sistem koji dobija. Na krilima novih "beba“ i njihovoj odanosti klubu, Aleksandar Stanojević namerava da Barseloninim sistemom i dalje suvereno vlada srpskim fudbalom. Kao neko ko je igrački i ljudski prohodao u Partizanu, a pri tome nosi epitet beogradskog deteta, savršeno je svestan činjenice da mu se virus sujete neće zapatiti u svlačionici ako u njoj i dalje vedre i oblače deca kluba, kao što je nepojmljivo da se ponovi scena od pre osam godina kada je opštu tuču na terenu za vreme derbija Taribo Vest posmatrao vezujući pertle.

"Svi smo vaspitavani da je Partizan iznad svakog, i to je takođe naša prednost. Tako smo učeni Krstajić, Vuk Rašović, ja i ostali koji su klubu. Mojoj generaciji je, kada smo počinjali, trener Branko Rašović usadio u misli stav da nikada ne možemo da učinimo za klub koliko Partizan može za nas. Ovu ekipu nose Partizanova deca, koja su vaspitavana u ovom klubu od malih nogu i vrlo dobro znaju šta predstavlja crno-beli dres i grb na njemu. Oni su izneli čitavu priču koja još traje i u kojoj uživamo. Po tome smo definitivno drugačiji od svih na ovim prostorima. Stranci su tu da pomognu, ali najveću odgovornost ove godine preuzimaju igrači kao što su Ilić i Vukić, ili prošle Krstajić, Iliev... Poslednji derbi odigrali smo sa osmoricom igrača koji su Partizanova deca i u svakom trenutku tog meča igrali su s posebnom emocijom i osećajem odgovornosti. Uostalom, oni su uvek spremni da na sebe preuzmu najveću odgovornost", objasnio je Stanojević ključnu stavku uspeha.

Istina, za odgovorne na Marakani olakšavajuću okolnost može da predstavlja činjenica da je u omladinskoj školi do pre dve godine vladao opšti javašluk, odnosno da ispod južne tribine nije bilo klinaca koji će emocijom nadoknaditi manjak kvaliteta. Zato se sa setom sećaju vremena šampionske Crvene zvezde, kada teza o velikoj odgovornosti i teretu koji nosi crveno-beli dres nije predstavljala floskulu. Zato Lukić mora da podrži Prosinečkog, sećajući se kako je svojevremeno Velibor Vasović njemu ukazao šansu.

"Sećam se scene kada sam posle jednog treninga skidao kopačke i primetio Vasovića da mi prilazi. Obratio mi se rečima: Lukiću, sutra u deset sati imaš trening prvog tima. Nisam znao gde se nalazim. Zvuči smešno, ali sam od uzbuđenja promašio autobus s Autokomande. Umesto u Lastu koja je vozila za Sopot, ušao sam u 59 i otišao prema Miljakovcu", poverio se jednom prilikom Lukić prijateljima.

Taj duh Zvezdine dece, koja su rađala i prijateljstva za ceo život (primer: Stanković - Pantelić), ne bi sigurno dozvolio da ekipa pukne po šavovima posle poraza od Partizana. Talentovani Mijailović je još mlad da udari kopačkom o pod svlačionice i jasno stavi svima do znanja da se u Crvenoj zvezdi nikad nije dešavalo da lični interes bude iznad kolektiva, da sve vrca od sujete, ljubomore i zavirivanja u tuđe bankovne račune, te da se razmirice završavaju hvatanjem za gušu i emotivnim ispovestima novinarima u kojima se proziva klupski kolega. Zato na Marakani moraju da se nadaju da će klase 1995 i 1994 brzo porasti, odnosno da će na Partizanovu emociju odgovoriti Zvezdinom strašću. Inače će saživeti u ulogu Real Madrida kome ni milionska ulaganja i najbolji trener na svetu nisu dovoljni da stanu na put deci Katalonije, za koje je Barselona više od kluba.

"Veoma je bitno da imamo tim od Zvezdine dece. Možda ne najbitnije, ali meni je mali Mijailović bio najbolji igrač u poslednje vreme. To nam je najbolji putokaz. Moramo da proizvodimo igrače", jasan je Prosinečki.

Za kraj smo ostavili još jedan podatak koji je, kada se sagleda navedeno, sve sem slučajnosti: Crvena zvezda je poslednji put u prvenstvu savladala Partizan 1. marta 2008. godine, a Real je u El Klasiku počeo da posti od maja iste godine.

EL KLASIKO, 10. decembar 2012.

BARSELONINA DECA
Viktor Valdes
Karles Pujol
Đerar Pike
Andres Inijesta
Ćavi Ernandez
Serđi Buskets
Lionel Mesi
Sesk Fabregas
Pedro

REALOVA DECA
Iker Kasiljas

9:1

VEČITI DERBI, 26. novembar 2012.

PARTIZANOVA DECA
Aleksandar Miljković
Nemanja Rnić
Aleksandar Lazevski
Stefan Babović
Zvonimir Vukić
Nemanja Tomić
Marko Šćepović
Lazar Marković

ZVEZDINA DECA
Srđan Mijailović

8:1
izvor: mozzartsport.com
 

Vojislav

Grobar
Учлањен(а)
31.10.2008
Порука
294
Reaction score
32
Локација
Chubura
I to jedino 'njihovo' dete Mijailović, je fudbalsku azbuku naučio kod nas kao klinac, ali se pokazalo da je netalentovan i 'pušten' je da ode u komšiluk. Da ne kažu posle da smo sebični. :D
 

nikran

Početnik
Учлањен(а)
14.12.2010
Порука
48
Reaction score
3
A na sledecem derbiju imaju cast da izgube sa cak dva ,nase deteta' u timu :D
 
Статус
Затворена за писање одговора.
Top