Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

PFC nostalgija: istorija, legende, stare slike

Давид

Уредник - Стара гарда
Учлањен(а)
26.06.2007
Порука
3.747
Reaction score
60
Локација
Београд
Са овим што је "аца" написао се, претпостављам, сви слажемо.

Просто, Васовић је као играч, а неспорно је да је био добар играч, оставио неизбриив траг у Партизану и самим тим мислим да има своје место на овој теми.

Као човека, ни ја га никада нисам готивио и знам да се замерио већини Гробара.

Немам никаквих нових сазнања и немам шта да додам.
 

Давид

Уредник - Стара гарда
Учлањен(а)
26.06.2007
Порука
3.747
Reaction score
60
Локација
Београд
Ljubimac juga, čovek lavljeg srca

Zoran Bata Mirković

6sitfnc.jpg


Rođen je 21. septembra, 1971. u Beogradu.


Igrao je za Rad, Partizan, Juventus, Atalantu i Fenerbahče. Povukao se u junu 2006.

Šta reći za Batu Mirkovića što se ne zna. Beskompromisan borac, čovek lavljeg srca, veliki Grodar.

U Partizan došao 1993. iz beogradskog Rada i tu ostaje do 1996. kada prelazi u Atalantu. Igrao još u italijanskom Juventusu i turskom Fenerbahčeu.

U Partizan se vraća 2003. godine gde, nakon tri sezone, završava igračku karijeru.

Bio i ostao miljenik juga.
 

Давид

Уредник - Стара гарда
Учлањен(а)
26.06.2007
Порука
3.747
Reaction score
60
Локација
Београд
Svi pamtimo njegove "bombe", napadač ubojitog šuta, izraziti levak.

Damir Čakar

86zzbli.jpg


Karijera : Rudar Pljevlja (1993-94), Borac Čačak (1994-95), Partizan Beograd (1995-97), Chateauroux (1997-1999), Sartid Smederevo (1999-2000), Sutjeska Nikšić (2000-2001), Partizan (2001-2005), Rudar Pljevlja (2005-).

U dresu Partizana četiri puta je bio šampion Jugoslavije (1996, 1997, 2002, 2003).

Za A selekciju Jugoslavije odigrao je tri utakmice. Debitovao je u prijateljskom meču 31.03.1995. protiv reprezentacije Urugvaja (1:0), a oprostio se od "plavih" na oproštajnom meču Dragana Stojkovića, 2001. protiv Japana (0:1).​
 

stanimir

Početnik
Учлањен(а)
11.12.2007
Порука
1
Reaction score
0
Локација
Amerika
Slike sa Dinamo-Partizan

Znam da nam je svima bolna uspomena, ali trebaju mi slike ako neko ima sa utakmice igrane 1997 Croatia(Dinamo)-Partizan u Zagrebu. Treba mi slika celog naseg tima ako ima, ili bilo koje pojedinacne slike sa terena.
Pozdrav svim Grobarima.
 

Давид

Уредник - Стара гарда
Учлањен(а)
26.06.2007
Порука
3.747
Reaction score
60
Локација
Београд
Karijeru započeo u Podgorici - FK Budućnost, afirmisao se u Partizanu gde započinje blistava karijera ovog vrsnog igrača

Predrag-Peđa Mijatović

82ke4cj.jpg


Rođen je 19.01.1969. u Titogradu (Podgorica).

Sjajan tehničar koji je za madridski Real postigao gol u finalu Lige šampiona 1998. godine kojim je Realu povratio titulu evropskog šampiona nakon 32 godine.

U Partizan je došao 1989. godine kao izuzetno talentovan 20-ogodišnjak gde ostaje do 1993. godine. U Partizanu ostavlja neizbrisiv trag. Dugo će se pamtiti njegovi driblinzi, proigravanja i golovi.

Iz Partizana odlazi u Valencia CF gde ostaje 3 sezone nakon čega prelazi u kraljevski klub gde dostiže slavu neslućenih razmera. Nakon 3 provedene sezone iz Reala prelazi u italijansku Fiorentinu odakle se, nakon 3 sezone, vraća u Španiju, ovoga puta u Levante gde nakon jedne sezone završava svoju igračku karijeru 2003. godine.

Danas živi i radi u Madridu. Zbog svega što je učinio za Real i zbog izuzetnih stručnih i ljudskih sposobnosti u Realu, vrlo uspešno, radi na mestu sportskog direktora. Vezu sa Partizanom nikada nije prekinuo i kada god je u Beogradu koristi priliku da poseti svoj voljeni klub.

Bio i ostao ljubimac Grobara.
 

Method Man

Guest
Bjeković: Radio bih u FSS
Subota, 15. decembar 2007. 11:23

Doskorašnji sportski direktor Partizana Nenad Bjeković izjavio je da bi se rado prihvatio nekog posla u Fudbalskom savezu Srbije. Siguran je samo u to da ne bi mogao da bude predsednik, a isto tako smatra da bi za Dragana Džajića bilo degradirajuće da postane direktor nacionalnog tima.

"Ne bih baš bio predsednik FSS jer ne mogu više da nosim takav teret na ledjima. Ali, uvek ću biti tu da pomognem. Neka druga pozicija u Savezu? Zašto da ne", rekao je u intervjuu za list "Press" Bjeković, koji se poslednjih meseci odmara i gleda utakmice.

Njegov nekadašnji kolega i rival iz Crvene zvezde "prevazišao" je poziciju koja mu se nudi.

"Meni bi bilo zaista čudno kada bi Džaja prihvatio tu ponudu. Bilo bi degradirajuće da posle svega što je prošao, sa mesta predsednika jedne institucije, kakva je Zvezda, ode za direktora reprezentacije. To bi bila sjajna stvar za srpski fudbal, ali mislim da je on to prevazišao".

Bjeković poručuje finansijskoj policiji da "slobodno opet proveri dokumentaciju" u Fudbalskom klubu Partizan.

"Dok sam bio u klubu, dolazili su 30 puta. Neka dodju opet, ja mirno spavam".

Legenda crno-belih poručuje da mu je krivo što su svi problemi i skandali u domaćem fudbalu isplivali na površinu baš sada, kada je njegov klub najbolji u Srbiji.

"Uvek kada je Partizan najbolji, pronalazi se nešto da bi se skrenula pažnja javnosti sa njegovih uspeha. Bojim se da se istorija ne ponavlja", rekao je Bjeković, uputivši još jednu "strelicu" ka srpskim navijačima, naročito ka Grobarima.

"Moj stav o navijačima je odavno poznat. Uostalom, jedan od razloga zbog kojih sam napustio Partizan je položaj koji navijači imaju, ne u klubu, nego generalno u srpskom fudbalu".

Popularni "Djavo" dodao je da se i dalje redovno vidja sa Žarkom Zečevićem i da sa svojim nekadašnjim saradnikom iz Partizana ima iste odnose kao pre.

(MONDO, foto: MN Press)
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Сјајан текст Боже Копривице из октобра 2005.

Fudbal - povodom jubileja šest decenija od osnivanja FK Partizan

Naših šezdeset godina

Ima, ima šta da se voli. Smrt fašizmu, živeo Partizan piše:
Božo
Koprivica
430354_pajaGrb.jpg
Slikar u svom ateljeu je jedan od najboljih autoportreta u istoriji skikarstva. To je Vermer iz Delfta. Tu sliku je voleo Ilješ Špic, prvi i najbolji trener Partizana. Majstor je počeo da slika devojku u plavom, neki kažu da je to boginja Klio, boginja istorije. Ja ne mislim tako. Devojka drži u ruci Tukididovu Istoriju. Ne slažem se ni sa tim. Slikar sedi, sedi Vermer za štafelajem i okrenut je leđima, iznad štafelaja je mapa Holandije, a svetlost pada na devojku i mermerni pod. Na crno-bele kvadrate. I slikar je, i Vermer je u crno-belom kostimu. U crno-belom dresu. I ima spuštene štucne. Kao Omar Sivori. I Jan Vermer je bio grobar. Članska karta broj 1632. Znači od rođenja. I nije slučajno što je među članovima Ajaksove delegacije koja je utanačila ugovor sa Veliborom Vasovićem bio i jedan gospodin Vermer, Paul Vermer. Vermer znači udaljeno jezero.
Zašto je Slikar u svom ateljeu bila omiljena slika Ilješa Špica? Zato što je to čas apsolutne posvećenosti. Profesiji i strasti. Jer je i taj mađarski Jevrejin, taj apatrid (trener u Splitu, Skoplju i Sofiji), koji je samo srećnim slučajem izbegao Aušvic, imao jedan jedini poziv, jednu strast i jednu posvećenost – fudbal.
Ilješ Špic (ta čuvena leva polutka Ujpešt Dože) tu posvećenost prenosio je na igrače Partizana kao negovanje talenta za rad. Kao radost treninga. Radost vežbe. Jedan Dorćolac, prijatelj Špicovog sina Đurike, pričao mi je da je Špic poznavao, u Budimpešti, Lajoša Kašaka i da je voleo njegovu poemu Konj umire, ptice uzleću. I onaj distih Sigurno je da pesnik il gradi sebi nešto do čega mu je stalo/ il može hrabro da ode u skupljače opušaka od cigare. To je preveo Danilo Kiš.
430354_Milutinovic_01.jpg
ČITANJE PROSTORA: Miloš Milutinović Čajkovski

Stvoriti slobodan prostor u zoni šuta, a onda u taj otvoren prostor odigrati tačan pas, tačan kao Vermerova linija. Lopta na tempo. I cela se suština Špicovog shvatanja igre svodila na tu čistu liniju (poslednji pas) i taj otvoreni prostor. Lopta iza leđa protivnika. Čist prostor kao na (slici) Času klavira Anrija Matisa. Anri Matis i(li) Stjepan Bobek. Jer je najveći majstor prostora u istoriji fudbala, to kaže Ferenc Puškaš, bio mladi Zagrepčanin (u Beogradu), najbolji Špicov učenik. Njegovi su pasovi bili kao strela (i kao kornjača), kao plamen (i kao ura). I duhoviti i volšebni – Bobekova štikla, Štefova peta. Video sam tu Bobekovu štiklu u Sarajevu u novembru 1958. kada je petom probacio loptu kroz noge centarhalfu Švraki i ostavio samog Vladicu Kovačevića. Neću vam reći rezultat. I ja sam imao (imam) tu petu. Najbolju (posle Bobeka), samo sam ja to izvodio na ulici, u mojoj ulici. I na Kalemegdanu. (Svedok naš najbolji crtač Dragan Lubarda.) I na Vračaru, u ponoć (svedok naš najbolji, apsolutno najbolji glumac Petar Božović... i Moca Vukotić i Zoran Cvetanović.) I na Adi. (Svedok naš najbolji pevač Dušan Prelević, i još jedan p(j)evač Davorin Popović.) I jedna bajka od štikle u Košutnjaku. (Svedok Bajka.)
Ali taj pas, ta peta ne vredi ako nema centarfora koji provocira, koji izaziva taj pas. "Niko nije tako, kao Marko umeo pravovremeno da se demarkira, oseti prostor i natera me da uputim loptu na najbolje mesto." Tako Bobek o Marku Valoku. O centarforu koji je protiv Zvezde na trinaest utakmica dao trinaest golova, četrnaesti su mu poništili. O tom četrnaestom Valok mi je pričao tu pre neko veče (4. oktobar) u galeriji Haos, ali o tome drugi put.
A kakva je bila glad Partizanovih strelaca, onih koji su najbolje čitali prostor: Miloša Milutinovića (sa tim strašnim skorom – 198 utakmica, 190 golova u Partizanu), Milana Galića (na debiju u reprezentaciji protiv Bugarske dao je gol u 28. sekundi), Mustafe Hasanagića (još se trese prečka na stadionu Koševo posle njegovog voleja), Nenada Bjekovića (četiri puta za redom najbolji strelac Francuske), Dragana Mancea (i onaj njegov volej u Maksimiru), Save Miloševića... Deo te golgeterske uznemirenosti i odlučnosti pokazuje i Mateja Kežman, i evo njegovi golovi vode nas, našu reprezentaciju na Svetsko prvenstvo. I sutra će dati gol. (Mora ga dati, jer ovaj tekst kasni). I nisu slučajno najbolji strelci u našoj reprezentaciji bili Stjepan Bobek i Milan Galić.
430354_partizan.jpg
AUTOPORTRET PARTIZANOVCA: Jan Vermer

Zato je Partizan uvek bio najefikasniji (Špic je govorio: Nije strašno ako primimo gol, daćemo gol više, uvek gol više). I zato kapiten Crvene zvezde Rajko Mitić pred utakmice sa Partizanom nije imao strah od poraza, nego strah od katastrofe. Jer je ta Bobekova navala igrala do poslednjeg daha, do poslednjeg odsjaja svetlosti. Ona je bila strašna kao konjica koja prelazi reku, kao mačevi u poljupcu. I u tri godine za redom Partizan je pobedio Zvezdu 6:1, 6:0 i 7:1. A igrali su i Krivokuća i Stanković i Predrag Đajić i Zeković, i Mitić i Tomašević, i Kostić i Vukosavljević. U finalu Kupa 6:0, i one dve stative Veselinovića. I onih 5:0 (i tri gola Galića). To je 24:2. Gol diferencija 24:2 u četiri utakmice. Pa zar je to bio derbi? To je bio odstrel. Pa evo za Cigane (savest mi nalaže) morao bih da intervenišem. Za Cigane u redu, ali za Delije (rumena i čista obraza) to nikako, nikad. Za te fol(k) patriote.
Ta Špicova škola, taj Partizan Miloša Milutinovića Čajkovskog i Branka Zebeca i Bobe Mihajlovića pobedio je dva najbolja tima – Honved Ferenca Puškaša i Real Di Stefana. Honved po kiši 3:2 (i još jednom 5:3) i Real po snegu 3:0 ( i one dve stative Hercega i Milutinovića). Kiša daje igri otmenost, a sneg lakoću. Iz te otmenosti i lakoće, iz napadačke strasti, iz te Špicove škole izletela je generacija Partizanovih beba. Ta čudesna generacija odrasla na crvenoj šljaci Partizanovog pomoćnog igrališta i iz srca Florijana Matekala. On je prestao rano da igra jer je imao nešto na srcu.
U vreme kad je Jugoslavija bila olimpijski šampion (kad je Rim bio grad Vilme Rudolf i Kasijusa Kleja) i druga u Evropi (u Parizu, kad se Žilijet Greko bila zaljubila do ušiju u Zorana Miladinovića) i četvrta na svetu (Santjago, ono kad nam je izmaklo finale zato što u Čile nisu otputovali Vasović i Zvezdan Čebinac), Partizan je bio tri puta za redom prvak države. Četiri puta u šest godina. Jednom bebe nisu bile prve zbog slabije gol razlike, a drugi put ono kad je Vasović prešao u Zvezdu na godinu dana...
I taj veličanstveni hod, taj put do finala, kad su pred timom iz Beograda padali redom – prvaci Francuske, Nemačke, Čehoslovačke (tada, vicešampiona sveta), i Mančester junajted (velikog sera Mata Bezbija). Mančester junajted sa Bobijem Čarltonom i Stajlsom, Denisom Louom, i sa Džordžom Bestom (on je tada bio popularan kao Bitlsi, kao Bitlsi i Rolingstonsi zajedno). Sa gol diferencijom (u Beogradu) 12:0 i sa ona dva poništena gola Hasanagića (a ko to može poništiti...?). Onaj (sa sinkopom – na grudi) volej protiv Sparte, za 6:0, i onaj iz slobodnog udarca (kada je Vladica Kovačević samo pipnuo loptu) protiv Mančestera. Protiv ta četiri strašna prvaka 14:0. Tako je Partizan otvorio Bitef u Beogradu i pre Krajče, i pre Vilsona, i pre Grotovskog, i pre Barbe i pre Efrosa. I to finale protiv Reala kad su bebe išle na finale privatnim kolima, svako za svoj ćef, kad je i Puškaš navijao za Partizan, kad je Galić došao na finale iz vojničke uniforme i kad je poveo sa 1:0 (Vasović) i kad je nedostajalo samo srce Zorana Miladinovića (kažnjen zbog tuče u polufinalu sa onim strašnim Krirendom na Old Trafordu i ono kad je Milutin Šoškić, kad je Šole branio sve i kad je Mančester preživeo drugu katastrofu, drugi Minhen) i kad sam nedostajao ja (mogao sam igrati to finale, imao sam punih petnaest i po). I... kako sam preživeo to finale? I to leto 1966. Čitao sam, učio sam napamet Pod vulkanom Malkolma Laurija. I ko kaže da sam preživeo? Tog maja u Briselu procvetale su koprive. A koprive cvetaju samo u decembru.
430354_Spic_01.jpg
UČITELJ ČISTE LINIJE: Ilješ Špic

I to finale Partizan–Real, i taj hod do finala pamti se kao što se pamti ono finale koje je izgubila Mađarska protiv Nemačke (protiv Sepa Herbergera i Frica Valtera) u Švajcarskoj 1954. I to finale kao finale filma Divlja horda. Ono kad su se Vilijam Holden i Ernst Borgnin, Edmond O’Brajan i Voren Outs puni špagova zlata (puni sanduci zlata), obavivši poslednji posao, vratili zbog onog meksičkog dečaka što je imao ime Ančel, ili meksički Anđeo, i zbog mladog prijatelja otišli u izgubljeno finale. Kako se pamti taj njihov hod kad slijepoočnicama putuju predeli (pozdrav za Abdulaha Sidrana).
I ko dolazi posle herojskog doba? Posle juriša vitezova. Dolazi vreme patuljaka, vreme mrtvozornika, lešinara i mesnih zajednica. Vreme populista, vreme širokog fronta, vreme SSRN-a i Aleksandra Bakočevića. Vreme Miljana Miljanića. Kriza jugoslovenskog fudbala kreće (o)lakim odricanjem od onih koji znaju da igraju lopte (u Zvezdi Jeftić, Škrbić, Trifke Mihajlović...) I forsiranje onih koji mogu da trče (elegantno, na petama – Đorić, pa ona half linija sa Rakićem iz Kragujevca, pa Klenkovski...). Vreme tog palanačkog trijumfa i uvođenje metodike, metodike i pedagogije pod zajedničkim naslovom strah od poraza, strah od protivnika. Dolaze te male, sitne igre, na mali rezultat, u utakmicu se ulazi da se ne primi gol, a ne da se da gol više. Da se igra na nula:nula. I kakav je rezultat na Svetskom prvenstvu reprezentacije koju vodi Miljan Miljanić, a koju predvodi Dragan Džajić. Na Prvenstvu sveta u Nemačkoj 1974. Jugoslavija je pobedila samo (ne)svrstani Zair. Zair bogami 9:0. A onda porazi protiv Nemačke, protiv Poljske, protiv Švedske.
430354_Galic_01.jpg
ČUDESNA KAP DRIBLINGA: Milan Galić

I šta rade, kakav je posao, u čemu je glavna delatnost malih ispostava (Srpske pravoslavne crkve, Madere, Politike – izgubljeno-nađeno, kasnije "Odjeci i reagovanja"; SANU – Istorijsko odeljenje, Arheološko odeljenje, Odeljenje za jezik i književnost, Udbe) velike nacio(nalne) institucije Crvene zvezde? Pravljenje mita Dragan(a) Džajić(a). Da, Dragan Džajić, idealan dečko, Dečko koji obećava da preda štafetu drugu Titu. Tih, fin, malo govori, vaspitan. I sa temperamentom vođe na terenu od koga bi se i časna, najčasnija sestra postidela. A rezultat, rezultati? Nekoliko kupova i nekoliko prvih mesta u domaćem prvenstvu. I tu nema ništa sporno. Dragan Džajić je odličan domaći igrač. (Mnogo je važniji za Zvezdu bio u to vreme Kule Aćimović.) A reprezentacija? Dobro je igrao na prvenstvu Evrope u Italiji (i onaj gol protiv Engleza toliko opevan da je i Bobi Mur poželeo da uđe u naš novi desetarac). I kraj karijere. Govorilo se – o Džajića se otimaju Real, Barselona, Benfika... Olimpik, Nant, a ono turističko-razglednički kraj. Bastija. I ona veličanstvena pobeda nad Zairom. I da, njegov drugi otac Miljan Miljanić je sa odličnom ekipom, s reprezenatcijom Jugoslavije, osam godina kasnije, u Španiji (1982) uspeo da pobedi Honduras 1:0, ali i to nedovoljno. I nisam proverio da li je Honduras bio nesvrstan. Dakle, Dragan Džajić, drugo mesto u Evropi i ništa više. A najbolji igrač Jugoslavije u anketama. U anketi "Politike", ono kad je Zvezda otkupila ceo tiraž. A evo Milan Galić (u sportu se sve može izmeriti rezultatom). I Galić je osvojio sa reprezentacijom drugo mesto u Evropi, i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama i četvrto mesto na svetu (ono kad su on i Šekularac kraljevali u Čileu). Najbolji strelac u reprezantaciji (0,74 gola po utakmici) pa četiri titule sa Partizanom, 165 golova u dresu sa Partizanom (na 281 utakmici), put u Kup šampiona, finale Kupa šampiona. I gol Mađarima (pobedili smo Mađare posle trideset godina, i to na NEP stadionu, u Budimpešti). A u reprezentaciji je bilo devet igrača Partizana. Devet ili osam, sad svejedno. Posle desetogodišnje krize (zar su stari Egipćani, Grci ili Rimljani bili večni) igračke i trenerske, dostojanstvo Partizanovoj napadačkoj školi Ilješa Špica vratili su Bora Đorđević (Bora Kili, onaj gol kad je predriblovao celu Zvezdu i celu Udbu na njihovom stadionu), Blagoje Paunović (onaj koji je stavio u džep svakog centarfora, osim Rusa Baniševskog) i Miloš Milutinović (kao trener) i Nenad Bjeković (onaj gol u Ljubljani, u poslednjoj sekundi sekunde i radost Zorana Miladinovića) i šjor Biće Mladinić (sa fenomenalnim Mocom Vukotićem) i onaj stravični Partizanov bilans sa najviše osvojenih bodova u istoriji jugoslovenskih prvenstava. I gospodin Ivan Osim koji je u finalu Kupa pobedio najbolji tim Zvezde u njenoj istoriji. Ivan Osim, poslednji selektor reprezentacije, selektor ekipe koja je časno igrala na Svetskom prvenstvu. Na čijim dresovima je pisalo Bila jednom jedna zemlja.
430354_Mance_01.jpg
MLADOST: Dragan Mance

I sad, evo za kraj, ne snalazim se dobro u broju karaktera, ali dobro, to je briga urednika.
Partizan je gubio u finalu Kupa protiv Radničkog 0:3 (a na klupi Radničkog sedeo je Ilješ Špic) pa je stigao do 5:3. Partizan nije pobedio Artmediju zato što je ušao u utakmicu da ne primi gol, a ne da da tri gola. Zato sadašnji Partizan treba da se vrati duhu Miloša Milutinovića (Miloša koji je driblao Bilija Rajta između sunca i senke), onom duhu kome je glavno geslo dati gol, i dati uvek gol više.
Jer nije slučajno Real posle finala sa Partizanom čekao trideset godina da osvoji Ligu šampiona, a gol za Real dao je, morao je dati Grobar – Predrag Mijatović. I nije slučajno Velibor Vasović bio kapiten Johanu Krojfu, a Ivan Ćurković Mišelu Platiniju. I nije slučajno Danilo Kiš (mladi Kiš, sa Leonidom Šejkom) u kafani Ruski car rekao Ilješu Špicu da svaka kap driblinga Milana Galića može napisati Ilijadu, Ilijadu i Odiseju. Stjepana Bobeka ili Milana Galića.
I nije Šekspir uzalud napisao da nema veće vlastele od grobara. I Šekspir je bio partizanovac. Broj članske karte 1564. To se lako može proveriti u arhivi Partizana. Vilijem Šekspir je Grobar od rođenja.
A ona boginja na slici Vermera iz Delfta nije boginja Klio, nego boginja Grobara. Grobarska boginja. I ona knjiga koju drži ta devojka nije Tukididova Istorija, nego Istorija Partizana. Tu istoriju ću ja napisati. Partizan, i moj Partizan. Jer Partizan me tera da budem mlad. Da budem bolestan od crno-bele, od neizlečive mladosti. I zato da ove nove bebe – Vukčević, Rnić, braća Marinković, Smiljanić, Babović osvoje titulu, pa na jesen u Ligu šampiona. Ima, ima šta da se voli.
I smrt fašizmu, živeo Partizan.

"Време"
 

Drug 022

Grobarčina
Учлањен(а)
10.10.2007
Порука
1.862
Reaction score
362
Локација
Средњи Банат
Milko Đurovski



Jedan od naj kontraverznijih fudbalera sa ovih prostora, prvi koji je svatio koliko je bolje igrati u Hramu neogo u rupi.

Rođen: 26 11 1963

Mesto: Tetovo, Makedonija

Zaista maestralni igrač, koji je ostavio u senci svog brata Boška.
Potezi koji su dizale navijače na noge širom Juge, neverovatna lakoća loptanja i surova realizacija šansi koje je uglavnom umeo sam da stvori dovode ga u red najboljih napadača koje je Partizan ikad imao.

Sa druge strane predviđanja da bi mogao da dogura i do jednog od boljih igrača evrope u to vreme pala su u vodu zbog njegovog načina života. Voleo je Milko da zaglavi u Beogradskim kafanama do zore, pa čak i na sam dan utakmice. Lično sam ga video u veselom stanju, kada smo mi kao klinci u kraju pikali fudbal a on onako pod gasom nam obećao jedan tango (fudbal) samo da ode do kola. Naravno više ga nismo videli.

Sve u svemu golove, poteze i hula-hopke grobari će večno pamtiti. A po meni najbolji gol u istoriji Partizana posle Draganovog protiv Kvins parka, je Milkov protiv Groningena u Beogradu. Glupo je opisivati taj gol jer verujem da ga je svaki simpatizer crno-belih video bar 100 puta.

Dalja fudbalska karijera nije bitna, jer sve što je imao od svojih čarolija naj više je pokazao u Partizanovom dresu.
 

Давид

Уредник - Стара гарда
Учлањен(а)
26.06.2007
Порука
3.747
Reaction score
60
Локација
Београд
Odličan odbrambeni igrač, veliki Grobar

Vladimir Vermezović

820ewc9.jpg

Vladimir Vermezović, bivši fudbaler i fudbalski trener, rođen je 30. juna 1963. godine u Beogradu.

Kao igrač je osvojio 3 prvenstva Jugoslavije (1983, 1986, 1987.) i jedan Kup (1989.) - sve sa Partizanom.

Igrao je u klubovima FK Železnik, FK Partizan, Sporting Hihon (Esp), Panionios (Gre), Hanover 96 (Ger).

Trenersku karijeru je počeo u Partizanu kao pomoćnik Nikici Klinčarskom u petlićima Partizana 1996. godine. Od 1997-1999. je trenirao kadete Teleoptika, da bi u periodu 1999-2000 bio pomoćnik Blagoju Paunoviću u prvom timu Teleoptika. Od 2000-2002. godine je radio kao pomoćnik Ljubiše Tumbakovića u Partizanu. U sezoni 2002-2003 je vodio prvi tim Teleoptika.

Od 6. januara 2004. je trener Partizana. Nakon neuspeha u kvalifikacijama za Ligu Šampiona protiv slovačke Artmedije i šokantne eliminacije u pretkolu Kupa UEFA od malo poznate izraelske Makabi Petah Tikve, podneo je ostavku na mesto trenera početkom oktobra 2005.
 

grobar_BN

Grobar
Учлањен(а)
11.04.2007
Порука
250
Reaction score
0
Локација
Бијељина
finale1952_partizan_beograd.jpg


С. Стојановић, Б. Белин, Чолић, З. Чајковски, Стефановић, М. Јовановић, Валок, Веселиновић, Бобек, Атанацковић, Зебец.
Тренер: Т. Погацник
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
AEK - Партизан, пријатељска утакмица 1995, Савељић стартује на играча АЕК-а

7y6d3f6.jpg
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Нешто из моје колекције...нисам ја аутор слика, већ сам их добио на поклон.

У питању је дерби из 1974, на првој слици је јужна трибина, а на другој излазак играча на терен. Ако неког занима и резултат те утакмице, Партизан је победио 2-1.

6opi8nt.jpg


6k52nhs.jpg
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Занимљива прича о томе како је давне 1981. Лидс Јунајтед играо у дресовима Партизана на турниру у Шпанији. Обратити пажњу на маркирани део текста.

713pmow.jpg
 

gilius

Početnik
Учлањен(а)
13.04.2007
Порука
9
Reaction score
0
Локација
Barad Dur
"istorija se ponavlja"

Verujem da ovu slicicu svi imate, ali vredi se podsetiti.
Meni je jako draga !

Verujem da ce biti ono "istorija se ponavlja" hihihihi
 

Anakin

Početnik
Учлањен(а)
23.12.2007
Порука
117
Reaction score
4
Ovo nosim sa svim licnim dokumentima, kao podsetnik na taj dan, kada sam ozbiljno razmisljao da nakon zavrsene utakmice, skocim sa sa juga, razbijem se o beton iza pomocnog terena, i verovatno okoncam svoj mladi zivot. Ali kao sto kazu, ono sto te ne ubije - ojaca te, ja sam tada u potpunosti shavtio i smisao da " i kad dodje nevolja i kad dodje tuga....." tako da mi to predstavlja jedan dokaz, sebi, prave vernosti i ljubavi prema Partizanu.
Meni je tada bilo jako tesko da sve to podnesem, jer sam na utakmice isao uvek sam (svi koje sam poznavao bili komsinice), a tek mnogo kasnije sam pronasao par srodnih dusa (pozdav za Borhesa), medjutim tada sam vec postao "peder sa zapada" i kao dosta stariji ipak uvideo da takvi porazi nisu kraj sveta. Ali da bole, bole.
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Уххххх...кад само помислим...отишао сам на ту текму очекујући лепо зезање и 6 голова у шиптарској мрежи. Кад се само сетим оних скоро па вунених дресова Фљамуртарија, и мучења и наших 2-0, а онда и гола Куште...само што није пречку сломио.

Прва велика траума. Ко је Фљамуртари доживео, очеличио се за сва времена... :mrgreen:
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Јужна трибина пре више од тридесет година...ово је унутрашња страна сингл плоче на којој је Химна навијача Партизана. За оно доба, и више него авангардни омот плоче.

81k5eyt.jpg
 

grobar032

Grobarčina
Учлањен(а)
27.02.2007
Порука
5.110
Reaction score
554
Локација
Humska 1
Ovo su neke stare slike koje sam našao,imam još neke ali moram da ih prebacim na komp!Na prvoj slici je tim Partizana koji je 4 puta osvajao titulu u SFRJ,mislim da možete i sastav da pročitate!Na drugoj je Milutin Šoškić,mnogi kažu najbolji golman kog smo ikada imali!Na trećoj slici je jedna od najlepših fotografiaj našeg hrama,na četvrtoj su Branko Zebec, Zlatko Čajkovski i Stjepan Bobek, a na petoj,naravno Grobari :D
Za svaki slučaj izvinjavam se ako je slučajno i neka bila do sada,a ako je bitan izvor slika onda je to knjiga JSD Partizan 1945-1965!
 
Top