Beograd, 27.06.2009.
Press
Učim od Vujoševića, a ne od tate!
Dok budem vodila košarkašice Partizana, uzor će mi biti Duško Vujošević, i to u svakom pogledu! Od njega može mnogo da se nauči, želim da ženska sekcija crno-belih izgleda kao muška
Marina Maljković
Želi da bude kao Dule... Marina Maljković
Novi trener košarkašica Partizana Marina Maljković, ćerka poznatog stručnjaka Božidara Maljkovića, želi da sa crno-belim damama dominira u domaćim okvirima onako kako to radi muška ekipa iz Humske.
Kao uzor u tom nastojanju Maljkovićeva, koja je potpisala ugovor na dve godine, vidi svog kolegu Duška Vujoševića, iako mnogi misle da se u poslu ugleda na oca Božu.
Nemali broj poznavalaca ženske košarke u Srbiji bio je iznenađen odlukom da posle dve duple krune sa Hemofarmom ne odete u inostranstvo, već preuzmete košarkašice Partizana. Da li su presudile emocije?
-
Drago mi je što sam postala jedan mali deo velikog sportskog društva kakvo je Partizan. Oni koji me ne znaju mislili su da ću posle dve duple krune sa Hemofarmom otići u inostranstvo.
Međutim, oni ne znaju da ja od malih nogu navijam za Partizan i ne znaju da sam oduvek imala želju da treniram crno-bele. Iznenadili su se kada sam odlučila da dođem u Partizan, a ne u inostranstvo. Ja imam neku drugu logiku koju sam dokazala radeći u Ušću i prethodne dve lepe godine u Hemofarmu. Želim da u svojoj zemlji ostavim dublji pečat.
Ne pitajte me o reprezentaciji
Pominjalo se da ste jedan od kandidata za selektora. Šta vas je prelomilo u korist Partizana?
- Ne želim da pričam o reprezentaciji. Ja sam sada trener Partizana i pitanja oko reprezentacije nisu nešto što treba da pitate Marinu Maljković. Ja sam ovde došla sa ciljem da dam svoj maksimum da Partizan bude ozbiljan klub. Još jednom napominjem - imajući za uzor muški košarkaški klub Partizan u svim segmentima.
Beograd već dugo nema osvojenu titulu, konkretno Partizan je od 1986. godine bez trofeja. Da li će sada taj cilj biti ispunjen?
- Smatram da Beograd kao metropola zaslužuje jaku žensku košarku i barem jedan veliki klub. Više od decenije niko odavde nije osvojio trofej i ja želim da ih vratim ovde. Vratila sam se u svoj grad, kao što kaže stara izreka: „Svuda pođi, kući dođi". Ova sezona će biti posebno teška za nas, jer klub prvo treba da se postavi na zdrave osnove, da se stvore uslovi za višegodišnji uspešan rad. Klub je meni i devojkama omogućio da napravimo dugogodišnji projekat i to je najvažnije. Ova priča nije kratkoročna.
Ko će vam biti uzor u nastojanju da povratite slavu Partizanu?
-
Gde naći bolji uzor od kolege Duška Vujoševića. Njemu zahvaljujem što je imao razumevanja za nas, što možemo da ih gledamo i pratimo.
A otac Božidar?
- (Marina je na ovo pitanje samo odmahnula glavom i prešla na sledeće pitanje, prim. aut)
Šta igračice mogu da očekuju od novog trenera?
- Moj dolazak u Partizan ne znači neku demokratiju, „olimpijske igre", već igračice moraju da rade na treningu ono što se traži od njih, a da na utakmicama pobeđuju. Niko ne može da nam oduzme entuzijazam, volju za radom. Ne dajem nikakva obećanja, već obećavam samo rad. Iza sebe sam, osim sportskih rezultata, ostavila i dobar rad.
Marina Maljković na promociji u Partizanu
Trener za desetku... Marina Maljković na promociji u Partizanu
D. Ignjatović