PFChampion
Grobarčina
- Учлањен(а)
- 11.04.2010
- Порука
- 8.611
- Reaction score
- 12.225
Pa mi vec igramo trougao u sredini sa jednim zadnjim veznim, Belic kod Duljaja igra centralnog veznog (osmicu sto bi se reklo), i u toj ulozi je potpuno eksplodirao i ako je bio odlican i prosle sezone kao zadnji vezni.
Naravno, postoji opcija da donekle zrtvujes Belica vracanjem na proslosezonsku poziciju, ali bih to voleo da izbegnemo jer ovo sto igra kao centralni vezni ove sezone je stvarno neverovatno, medjutim s obzirom na to koliko je Kanute nezainteresovan moguce da cemo biti primorani na takav potez. Cak bih mozda probao i sa Arandjelom kao zadnjim veznim pre nego sto bih vracao Belica na tu poziciju, ali ne verujem da Duljaj tako razmislja.
Sto se Kanutea tice, mislim da nista ne dobijamo njegovom promenom pozicije. Ako ga sklanjamo sa zadnjeg veznog, onda treba da ide na klupu.
То је дефинитивно нека почетна идеја али је то током меча неодрживо јер се претвара у - Белић час игра задњег, час централног везног, а Кануте се буквално понаша као да је десетка, нема га нигде испред задње линије, катастрофалан на тој позицији, а кад га не мрзи да одради неки дефанзивни задатак обично изгледамо као да играмо са два задња везна од којих је један неупотребљив (Кануте). Нека квалитетнија задња линија би испегала недостатке које имамо у везном реду кад противник има лопту али тренутно то није могуће па као велики узрок ове промаје у одбрани може да се нађе у нестабилности у везном реду коју узрокује Кануте. Можда је и Дуљај свестан тога али лично је довео човека и то на једвите јаде, ручак, убеђивање и цела она филмска прича па сигурно није у доброј позицији да га остави на клупи мада ми делује да и даље верује у њега да ће прорадити на тој позицији. Белић је у језивој форми и нисам сигуран да би прекоманда на усамљеног задњег везног могла да га пољуља чак мислим да се не би осетило и да би једнако кидао као до сада и можда би добили ту стабилност позади. Но то је само централни коридор али и по боковима су проблеми, такође нема праве подршке дефанзиви од Северине и Менига и без даљег размишљања би извео следећу поставу:
Јовановић
Аранђел-Илић(Медина)-Марковић-Шеховић
Белић
Кануте-Натхо
Калулу(Баждар)-Захид
Салдања
И треба да спустимо лопту на земљу и одустанемо потпуно од центаршутева, високе лопте које млатимо са бокова су поклон за сваки бункер тако да треба да нападамо ширину шеснаестерца као у другом полувремену кад је ушао Захид, кратким додавањима, као на малом фудбалу да организујемо простор и да их извртимо јер чак и да се ту деси грешка у пасу има доста играча у средини који би одмах ушли у пресинг и тешко ће неки ливадар да направи контру из те гужве док им наша изгубљена лопта на боку даје веће могућности јер ми онда оставимо више простора измећу линија. Генерално уопште ми се не свиђа кад јуримо тај центаршут као да је Салдања Јан Колер. Захид, Натхо и Салдања су језива машинерија на малом простору за ове наше услове и то треба искористити, а са њима итекако могу да се разумеју Калулу и Николић, Белић, Кануте...... Дерби не можемо да играмо на овај начин али све остале утакмице можемо и морамо. Одбрана високо и пас, пас, пас и пресинг одмах по изгубљеној лопти, наметање темпа, дробљење, као што је некад Ђуми предлагао Сави да играмо, а он се није сложио и изабрао је игру из транзиције и био је у праву јер је кориснија за дерби и Европу али сада не играмо Европу и можемо да се окренемо овој првој варијанти јер сад кад су цигани кикснули победе у ткзв малим утакмицама могу да направе огромну разлику као победа у дербију. Чим кренемо пресинг високо на ливадаре и одмах по изгубљеној лопти, чим сузимо простор, чим спустимо лопту они одустану од било какве помисли да нападну и само гледају сат на семафору кад ће крај.
Последња измена: