• Rukometni klub Partizan je pre nekog vremena zvanično pokrenuo akciju prodaje sezonskih ulaznica za Sezonu 2021/22, sa ciljem da se prikupe novčana sredstva kao vid pomoći klubu. U sezoni u kojoj se posle dosta vremena takmičimo uspešno i na međunarodnoj sceni, Partizan.NET je odlučio da se ponovo odazove pozivu, i ovom prilikom apelujemo na sve kojima je crno-bela boja na srcu da se uključe u našu akciju.

  Prošle sezone, zajedno sa Fondacijom „Pučisti 2012“, zajedno smo sakupili i uplatili 75.000,00 RSD na račun kluba. Predsednik RK Partizan, gospodin Željko Perkunić je u direktnom razgovoru objasnio koliko takve donacije pomažu tekućem poslovanju Kluba.

  Zato smo odlučili da pozovemo sve koji žele da se pridruže, bez obzira da li će biti u mogućnosti da prisustvuju utakmicama ili ne. Posedovanje sezonske ulaznice za bilo koji Klub iz našeg Sportskog društva je verujemo posebna memorabilija za svakog iskrenog navijača Partizana.

  Donacijom u proizvoljnom iznosu na račun Partizan.NET ili uplate preko našeg PayPal naloga webgazda@gmail.com učestvujete u akciji koja će trajati do kraja kalendarske 2021-ve godine. Sva sakupljena novčana sredstva će biti transparentno prikazana, da bi zatim bila iskorišćena za kupovinu sezonskih ulaznica u ime onih koji su učestvovali.

  Pozivamo verne navijače da prepoznaju trenutak, da se priključe akciji i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima. Visina donacije nije ograničena.

  Nakon uplate, molimo da se javite nekom od Urednika da bi se evidentiralo ime i prezime kao i uplata, ukoliko želite da dobijete personalizovanu sezonsku ulaznicu (ili više njih). Za sve one koji nisu članovi Foruma ili jednostavno preferiraju taj tip komunikacije E-mail je: urednistvo.partizan.net@gmail.com. Ukoliko želite da anonimno donirate, vaša uplata će se jednostavno voditi pod „Partizan.NET“.

  Uplate na račun za osobe iz Srbije na ime:

  Zoran Mihajlović
  160-0900100247365-41
  Banca Intesa

  Svrha uplate: Pomoć RK Partizan (kupovina sezonskih ulaznica)

  PayPal račun za one koji nisu u mogućnosti da uplate preko računa ili žive u inostranstvu:


  webgazda@gmail.com

  RK Partizan

Izbaciti "Jugoslovensko" iz grba

Da li treba da se izbaci reè "jugoslovensko" iz grba našeg sportskog društva?


 • Total voters
  91
 • Poll closed .

WebGazda

Solar Warden
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
17.301
SFRJ ne postoji već skoro četvrt veka.

Pitanje je veoma jasno... da li je došlo vreme da se izbaci reč "Jugoslovensko" iz grba JSD i da ostane samo "Sportsko Društvo".

Moje mišljenje je da je odavno došlo vreme za promenu i izbacivanje imena države koja ne postoji. Bilo koja druga promena grba ne dolazi u obzir. Dakle, grb FK; KK i ostalih klubova se ne bi dirao, samo grb JSD, dakle samo staviti "SPORTSKO DRUŠTVO"
 

Pera115

Grobarčina
Учлањен(а)
27.01.2011
Порука
2.502
Slazem se.Ne moramo biti jedine budale koje koriste taj naziv.Ispadamo jugonostalgicari a nismo.Bar vecina nadam se nije.
 

Lothar Matthäus

Grobarčina
Учлањен(а)
29.03.2010
Порука
3.245
Локација
U drzavi ometenoj u razvoju
NE!

Smesniji su mi samo ovi sto skrnave Partizanov Grb i umesto zvezde stavljaju dvoglavog orla, cetiri s i druge simbole misleci da ce ih to uciniti vecim Srbima nego sto jesu.

Nas klub nije vezan za ideologiju, Grb oznacava zemlju u kojoj smo nastali a ime Partizan nema nikakve veze ni sa SFRJ niti sa komunizmom kao ideologijom za razliku od komsijskog kluba ciji su Grb, ime kluba i boje kluba vezani cvrsto za ideologiju koja je odbacena!

Odatle verovatno i vuku komplekse pa imaju neodoljivu potrebu da se predstavljaju kao cetnici i veliko Srbi.
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.475
Грб је једно, и не треба га мењати, јер сведочи о времену када је Партизан настао и тог времена се не треба стидети. Нисмо новокомпоновани Срби као ови из комшилука који крију да им је Крцун био оснивач.

Али сам ЗА избацивање придева Југословенско у називу спортског друштва. Као што сам против било каквих националних придева у називу спортског друштва. Смешно би ми било и да се зовемо Српско спортско друштво Партизан (наравно да смо српско кад смо у Србији), као што ми је смешно оно новокомпоновано ХНК Ријека (наравно да је хрватски, није мексички).

ЈСД је анахроно, не видим никакав смисао у том придеву, нисам га видео ни онда када је СФРЈ постојала. Наравно да је било Југословенско, то се подразумевало. Та држава не постоји више, та нација не постоји нити је икада постојала, употреба тог придева је будалаштина.

Не мислим да је избацивање тог придева ствар комплекса већ само избацивање кованице коју је време одавно прегазило.
 

Lothar Matthäus

Grobarčina
Учлањен(а)
29.03.2010
Порука
3.245
Локација
U drzavi ometenoj u razvoju
Crnobelac

Kada izgovoris "sportsko drustvo", na sta te to prvo asocira? Moze da bude bilo koje, ali kada izgovaras "jugoslovensko sportsko drustvo" prva asocijacija je Partizan, jer postoji samo jedno i zna se na koje se misli, to mi budi emocije.

Mi smo nasledili od generacija Grobara Partizan ovakav kakav jeste da ga ocuvamo generacijama koje dolaze i koje ce tek poceti navijati za nas klub. To vise nije samo obican naziv, to je brend koji traje vise od sest decenija.
 

Vlad

Grobarčina
Учлањен(а)
07.06.2012
Порука
10.593
Glasao sam za NE iz cistog razloga jer meni licno to ne smeta,niti mi bode oci,niti vidim svrhu da se to "jugoslovensko" sada naprasno izbacuje niti da se pokrecu bilo kakve peticije povodom toga.
Neka ga kako je tako je,meni ne smeta.

Ako izbacimo to "jugoslovensko" odricemo se istog onog "jugoslovenskog" u nazivu "stadion jugoslovenske narodne armije " :D .

I nekako mi je previse ostra ta rec izbaciti .Previse je nekako radikalno to. Neko ce tumaciti kao da izbacujemo jedan deo istorije iz svoje sopstvene kuce.
Ja ne zelim nista da se menja.Svaki deo tog kluba mi je lep, i svaki mi je posebno drag.
 
Последња измена:

Laki

Grobarčina
Учлањен(а)
09.07.2007
Порука
2.246
Glasao sam za DA. "Jugoslovensko" nema nikakvo značenje i nema sentimentalnu vrednost kako za nas Srbe, tako ni za Partizanove navijače širom bivših republika. Ali mislim da imamo mnogo važnijih problema u situaciji kada se VK gasi, a ostale selekcije jedva krpe kraj sa krajem.

Samo da napomenem i da se grb nikako ne bi smeo dirati.
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.475
Crnobelac

Kada izgovoris "sportsko drustvo", na sta te to prvo asocira? Moze da bude bilo koje, ali kada izgovaras "jugoslovensko sportsko drustvo" prva asocijacija je Partizan, jer postoji samo jedno i zna se na koje se misli, to mi budi emocije.
Не знам, не размишљам на тај начин, мени је Партизан појам сам за себе. Осим тога, тај придев Југословенско није ту од оснивања спортског друштва, ако ћемо баш да се држимо традиције.

Прво је било Фискултурно друштво Централног дома Југословенске армије Партизан (1945-1950), па онда Спортско друштво Партизан (1950-1960) и тек 1960. постајемо ЈСД Партизан. Значи, ако ћемо по традицији, прво је било Спортско друштво па тек после тога Југословенско. :wink:

Много веће поштовање и уважавање традиције би било кад бисмо као резервне боје увели плаво-црвене које су ту биле од почетака клуба, а пре 5 година ова багра у ФК Партизан их је кришом елиминисала са гостујућих дресова. Али то је нека друга тема...
 

Двоглави

Grobarčina
Учлањен(а)
04.12.2011
Порука
4.102
Локација
ovde, nazalost
Glasam za uklanjanje odrednice jugoslovensko iz naziva.
Ko ce predsedniku JSD da saopsti nas stav u slucaju da pobedi opcija za promenu?
 

Јован

Ex-PAOKjovanPFC
Учлањен(а)
10.04.2010
Порука
2.105
Много веће поштовање и уважавање традиције би било кад бисмо као резервне боје увели плаво-црвене које су ту биле од почетака клуба, а пре 5 година ова багра у ФК Партизан их је кришом елиминисала са гостујућих дресова. Али то је нека друга тема...
Овде се у потпуности слажем, име је промељива категорија код нас док је грб релативно остајао исти. Зато нисам за промену грба и боја(који требало вратити свакако и то као другу гарнитуру) али јесам за промену ЈСДа, е сад проблем по мени који се јавља јесте што ће увек неко да се јави и каже кад смо променили то ЈСД у СД могли би грб. Мада ово је све у домену нашег пискарања и шта би било кад би било.
 

Dr.Hofmann

Guest
Kako vidim moj današnji komentar na temi "JSD Partizan" je motivisao gazdu da opizdi anketu, nije loše čisto da se vidi kako ljudi razmišljaju po tom pitanju.
Imaćemo neki uzorak koji se može reći da je relativno reprezentativan pošto nas ima raznih profila i raznih glavudža ovde na forumu.

Evo da prekopiram taj moj komentar današnji i na ovu temu da ne bi ponovo kucao...


Možda nije odgovarajuća tema za ovo što ću napisati, ali pogodnije od ove nema...

Hoće li doći i taj dan da se mi oslobodimo ove nesrećne Jugoslavije u nazivu našeg sportskog društva?

Jugoslovensko sportsko društvo je imalo smisla dok je postojala Jugoslavija, od kad je više nema ovaj naziv je potpuna besmislica.

Šta mi pokušavamo da dokažemo time nije mi najjasnije,čak ni ona priča ne odričemo se prošlosti po meni ovde ne pije vodu, ako želimo da budemo dosledni i da se ne odreknemo prošlosti dovoljno je da zadržimo postojeći grb sa petokrakom i buktinjama koji će sam po sebi jasno govoriti o datumu i vremenu našeg osnivanja.

Na tom istom grbu izbaciti natpis Jugoslovensko.

Ovako sa ovom reči jugoslovensko u nazivu sportskog društva meni barem ličimo na neko vampirsko udruženje, koje pokušava da podgreje mrtvaka.

Mi živimo u realnom vremenu i Treba u skladu sa time da se ponašamo, zamislite da su sve institucije i udruženja koja su osnovana u vreme Jugoslavije a koja su nakon raspada države nastavila svoj rad kao pravni sledbenik prethodnih, zamislte da su zadržala taj prefiks Jugoslovensko u svom nazivu sve pod parolom eto ne želimo da se odreknemo svoje prošlosti, na šta bi to ličilo...

Meni to Jugoslovensko u nazivu deluje jako morbidno i potpuno nenormalno, taman fin povod da nam se ostali a razlogom smeju i kažu gle ovih vampira kod njih je još Jugoslavija.

Meni je ta naša logika totalno uvrnuta i nenormalna.
 

inzenjer

Grobarčina
Учлањен(а)
04.06.2012
Порука
2.518
Локација
kragujevac
glasao sam za, a CRNO BELI je objasni do tancina tako da tu nema sta vise da se pise.
DVOGLAVI pa ko sme da obavesti predsednika JSD PARTIZAN pa da ga ovaj cas namaze govnima i da ga razvlaci na svakoj konferenciji za stampu?
tito je jos ziv
 

kecman

Grobarčina
Учлањен(а)
23.01.2008
Порука
3.702
Ja sam protiv menjanja naziva sportskog društva. Reč "jugoslovensko" nosi određenju, 50-ogodišnju tradiciju u sebi i podseća mlade naraštaje, ko smo u stvari. Slavna prošlost, svetla budućnost. Drugo, taj naziv, prilično asocira na naš armijski pedigre. Armejac sam, tim se dičim...
 

Двоглави

Grobarčina
Учлањен(а)
04.12.2011
Порука
4.102
Локација
ovde, nazalost
glasao sam za, a CRNO BELI je objasni do tancina tako da tu nema sta vise da se pise.
DVOGLAVI pa ko sme da obavesti predsednika JSD PARTIZAN pa da ga ovaj cas namaze govnima i da ga razvlaci na svakoj konferenciji za stampu?
tito je jos ziv
Srecom, zivi duh slovenski, pa nece biti izvlacenja kratke slamke.
 

Julius Evola

Banned
Учлањен(а)
29.03.2010
Порука
17
Избацити префикс "југословенско" из грба, а при том оставити шест буктиња на том истом грбу, је нелогично, хералдички неутемељено.

Управо шест буктиња, где свака од њих представља једну од република бивше СФРЈ, симболизује југословенство, где свака буктиња - република, чини део једне целине, ватре - Југославије, где је ватра симбол живота, снаге, светла итд.

Према томе, хералдички се ништа не добија и ништа не губи избацивањем префикса "југословенско", осим ако није циљ шминкерај и помодарство, самим тим, ако се водимо неким постулатима хералдике, и буктиње би морале бити избачене са грба.

Не може се рећи да буктиње могу да представљају навијаче Партизана из некадашњих југословенских република, јер то су данас засебне државе, и не постоји разлог да оне буду репрезентоване на Партизановом грбу: у противном, могли би по једну буктињу да ставимо и за САД, Канаду, Аустралију, Немачку... јер и тамо има наших навијача.
Уосталом, и тзв. Република Косово је "држава", да додамо и седму буктињу? Има доста Албанаца који и дан данас навијају за Партизан...

Основ Партизановог грба чине кругови, који симболизују вечност, и то, као и ћирилични и латинични натпис имена клуба, ни по коју цену не сме да буде подложно било каквим променама. Ако се "дира" у југословенство, хералдика налаже да се петокрака и буктиње морају мењати, јер она има своје законе, симболику и поруку.

Двоглави орао? Крст са четири оцила? Никако. То би било истицање некаквог индентита који нема везе са једним спортским друштвом, а и приближило би нас, у супротном, стању кризе индентитета са којим се, у сличним ситуацијама суочавају Хрвати, који шаховноцу стављају на све живо (и мртво) што сматрају својим, невезано само за спортске клубове.

Закључак: ако се избацује префикс "југословенско", петокрака и буктиње немају шта да траже на грбу, јер, исто као што је Југосалавија мртва (са њом и буктиње - републике), мртав је и политички систем - комунизам, са симболом петокраком (бар декларативно), који је у тој Југославији био владајућ.
 

Dr.Hofmann

Guest
Da dodam na ono što sam danas napisao,ja bi izbacio i petokraku i buktinje i stavio nešto što je prikladno za sportsko društvo, nešto vezano isključivo za sport...

Kakve buktinje, kakva petokraka pa to nam je samo zla donelo, a mi je se ne odričemo i ljubomorno čuvamo ko poslednje budaletine, zarad tamo neke doslednosti ili ne znam ni ja čega...

Ta Jugoslavija i to Jugoslovenstvo živi izgleda još samo u Srbiji ...

Koja je to vrsta mazohizma i ja bih rekao nepoštovanja samog sebe, pa na kraju odražava i nedostatak inteligencije to je strašno, to samo kod Srba ima i nigde više na planeti zemlji...
 
Последња измена од уредника:

GrobarSCG

Grobar
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
755
Локација
На ЈУГУ Канаде!
NE!

Smesniji su mi samo ovi sto skrnave Partizanov Grb i umesto zvezde stavljaju dvoglavog orla, cetiri s i druge simbole misleci da ce ih to uciniti vecim Srbima nego sto jesu.
Alal ti vjera MAJSTORE! Nisam očekivao u ovo današnje vrijeme pročitam ovako nešto ali si me ti najprijatnije iznenadio! :respect

Zašto bi išta mjenjali?! Pa nismo mi k'o neki (znate već koji) pa da se stidimo svoje istorije!

Ja samo jedno imam da kažem: ko mi dirne u SVETI grb, imaće problema samnom! :kur
 
Top