Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

PFC nostalgija: istorija, legende, stare slike

Method Man

Guest
Ivan Ćurković: Ostajem na utakmici Zrinjski-Partizan
curkovic_ivan_mala.jpg
Dvadeset dvije godine profesionalne sportske karijere, počeci u Veležu i prvi ugovor, profesionalnu uzlet u beogradskom Partizanu, zvjezdani trenuci u francuskom St. Etiennu, mjesto u FIFI – malo koji čovjek može govoriti o takvoj briljantnoj sportskoj karijeri kao nekadašnji nogometni vratar Ivan Ćurković koji je danas predsjednik Olimpijskog saveza Srbije. Dočekao nas je odmarajući u svojoj, kako je mještani Pologa zovu, hacijendi u Žvatiću, sportski odjeven, čitajući ''Posljednju kinesku caricu'' i očekujući svježe pripravljenu pitu krumpiraču ispod peke.
Odlazak u Beograd odgodio je samo iz jednog razloga, utakmice Zrinjskog i Partizana, vješto izbjegavajući odgovor za koji će klub navijati riječima: ''Uvijek volim pogledati dobar nogomet''.
''Ovdje se najbolje odmaram i uživam u piti, dolmi, sarmi. Ovdje mi je moj mali raj'', kaže ovaj svjetski putnik i najmlađi Veležov profesionalac prisjećajući se prvih sportskih početaka u Mostaru dalekih, kasnih pedesetih godina, a koji nisu bili nogometni Ivan Ćurković za Večernji list.
Prvo samo počeo plivati kaže, i to zahvaljujući rođaki koja je bila rekorderka. Plivao je dvije godine, ali duša ga je vodila nogometu. Nesuđeni plivač polako počinje igrati nogomet po mostarskim ''mahalama'', a tako su ga i zapazili treneri ondašnjeg Veleža.
- Ondašnji Velež popunjavao je svoje redove upravo iz takvih igrača. Tada je mostarski nogomet bio vrlo specifičan i to još, mislim, samo postoji u Baskiji. Mi nikad nismo imali igrača ''sa strane'' sve su bili iz Mostara, najdalje Čapljine. To je bila prava rijetkost. Te mahalske turnire počeo sam igrati s velikim oduševljenjem, zapazili su me, tako da sam 1958. sa 14 godina došao u tadašnji Velež, nakon toga odabrali su me da budem registriran i odigrao prvu moju profesionalnu utakmicu. Sjećam se, Franjo Glazer je bio trener. 1960. s nepunih 16, sam potpisao prvi ugovor za Velež – prisjeća se najmlađi profesionalac u nogometu u tadašnjoj Jugoslaviji.
Nakon Veleža, sve je ostalo povijest. 1964. odlazi u Partizan gdje ostaje do 1972. godine kada odlazi u francuski ''St. Etienn''. I tamo brani francusku mrežu punih 10 godina. Nakon toliko godina zaključuje da ga u karijeri nije vodio prvenstveno novac već sportski izazov. Konkurencija u partizanu bila je vrlo jaka. To je bio veliki klub s velikim vratarima. Šoškićem kao i čitavom plejadom već poznatih i odličnih nogometaša. Nakon odlaska Šoškića ostao sam bez ikakve konkurencije u partizanu. Za vrijeme odlaska u Francusku skoro ništa nisam znao o St. Etiennu i došao sam u najgore vrijeme – klub je bio s mladim igračima, krenuo je u europski pohod ali s puno kompleksa jer je gubio od južnjaka i Anglosaksonaca i odjednom je počeo pobjeđivati – kaže Ćurković.
curkovic_ivan_stara.jpg
Nakon toga uslijedilo je polufinale lige prvaka, finale, četiri titule, tri kupa tako da je taj mali francuski gradić uskoro postao prijestolnica francuskog kupa. U tom gradu i danas se slavi 30 godina od finala u Glasgowu koje se igralo protiv Bayerna, a Francuzi, kaže, žele nastaviti tu tradiciju.- Oni vole svoje umjetnike i sportaše. Kažu da vole one koje život čine ljepšim, a da političare ne vole nego ih – cijene, stav je, kaže naš domaćin, Francuza prema sportašima i političarima. Nogometni vratar koji dnevno katkad pročita i do 200 stranica dobre knjige 18 rekordnih godina bio je predsjednik Partizana, 1981.-1982. savjetnik francuskog izbornika u reprezentaciji Francuske koja se kvalificirala za svjetsko nogometno prvenstvo u Španjolskoj.
- Sve su to stvari koje puno znače u mojoj karijeri i velika priznanja. Kada se u pitanju tako velike nogometne zemlje, Francuska, Španjolska, Italija, tu je na takvu poziciju teško doći. Ali, zahvaljujući utiscima koje sam tamo ostavio i prijateljstvima s ljudima s kojim sam radio, ukazali su mi čast da budem godinu dana s njima i da tako zaokružim briljantnu karijeru – u nekoliko riječi sažima 22 godine u sportu.
savicevic_curkovic.jpg
Najponosniji je na odlazak iz sporta bez afera, zvižduka ponekad nemilosrdne publike i bez dvojbe je li mogao još više i bolje. Upravo pri završetku sportske karijere pred mnogim bivšim aktivnim sportašima je nova životna prekretnica i najteže pitanje – Kako dalje?
No bivši vratar i nakon toga ostao je u Francuskoj. Dok većina sportaša otvara restorane i kafiće on se zaposlio kao službenik i radio u tri velika francuska poduzeća.
Zanimljiva i dojmljiva sportska karijera dakako da mu je pomogla, a veliki oslonac mu je bila i tehnička škola u Mostaru da bi tek od 2004. uživao u zasluženoj mirovini. Čekajući dok završimo razgovor, Ćurkovićeva supruga češlja Žutu, njihovog psa koji se, tek tako, kod njih nastanio uveseljavajući i njihove dvije kćeri.
curkovic_ivan1.jpg


curkovic_ivan2.jpg



Na odlazak u Beograd obitelj Ćurković još će počekati. Barem dok se ne odigra dobar nogomet ispod Bijelog brijega 19. srpnja – utakmica kluba iz njegovog rodnog grada, Zrinjskog, i Partizana kluba gdje ga vežu neki od najsvjetlijih trenutaka njegove karijere nogometnog vratara.
SPORT DANAS NAJVIŠE TRPI
''Zrinjski je klub koji se vratio i nastavio tradiciju. Moj otac je nekada igrao u Zrinjskom, a ja sam na određeni način vezan za Velež. Vjerojatno da je u moje vrijeme postojao Zrinjski, i ja bih možda zaigrao za njega – očevim koracima, ali…''Nogomet danas''Na današnji nogomet u Mostaru gledam kao i na sve sportske klubove u bivšoj Jugoslaviji – svi su izgubili mnogo, ali sport na ovim prostorima ponovno je pokazao veliku vitalnost, što mi mnogi priznaju. Rukomet, vaterpolo, plivanje, tenis, atletika, prije svega kolektivni sportovi, su nam najbliži.''Izvor sportaša''Nekada je BiH bila izvor sportaša – Sarajevo, Mostar, Banja Luka, Trebinje sve su to bila mjesta iz kojih su sportaši odlazili u velike klubove. Mislim da sport danas najviše trpi. Onda mi, koji smo na nekakvim utjecajnim pozicijama, želimo pomoći održavanju sporta na ovim prostorima, izbjeći raznorazne utjecaje na njega i promovirati ga u svijetu kao istinsku vrijednost''.
zrinjski.info
Izmedju Partizana i Zrinjskog gospodin ne moze da se odluci. :kurKlasican primer kakvi se sve likovi motaju oko naseg kluba. :mad:
 

Urumov

Početnik
Учлањен(а)
17.07.2007
Порука
2
Reaction score
0
billba and aca, thanks for your help.

I have read on many Korean websites that the player "Vucicevic" who played for Daewoo Royals in Korea was a very famous Yugoslavian player.. some websites said he played for PSV, Roma, Lazio and Werder Bremen (others say Napoli and Inter Milan, and also Yugoslavia at the 1990 World Cup).

I can't find any information on such a player, and no-one called "Vucicevic" was in the 1990 World Cup. The closest name I found is Nebojsa Vucicevic, but www.playerhistory.com said he has played in Yugoslavia (Partizan), France (??), Spain (Salamanca) and Slovenia (NK Mura Murska Sobota) but not Korea.

I tried contacting the Korean club and also the Korean league HQ but neither places will respond with the information.

Thanks again for your help.
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Very interesting, but the facts are different: Nebojsa Vucicevic was an excellent player, but he has never played for Yugoslav national team, so that he was not a part of the national squad in Italy 1990.
As I know, he played for OFK Belgrade, Partizan (1984-1989), Metz (France), Mura (Slovenia)...I wouldn`t bet he has ever played in Korea. Those facts at www.playerhistory.com are pretty correct.
The next Vucicevic that appeared was Nemanja Vucicevic, played for OFK Belgrade, then moved to Munchen 1860. These are the only two prominent players named Vucicevic in Serbia.
If it is a kind of consolation, Nebojsa Vucicevic was one of the most talented Partizan players ever, a real "magician", and we still remember his excellent games.
 
Последња измена:

Bogi maestro

Guest
Izmedju Partizana i Zrinjskog gospodin ne moze da se odluci. :kurKlasican primer kakvi se sve likovi motaju oko naseg kluba. :mad:
zaista impresivna karijera,mada sam manje-vise to znao. to sto,kao,ne moze da se odluci ne treba bukvalno shvatiti,s obzirom da je davao intervju ocito klubu iz mostara,to vam je ta mala diplomatija,ali opet,on je rodjen tamo i poceo blistavu karijeru,dakle...:confused
 

Method Man

Guest
Prvo on nikada nije igrao za taj Zrinjski vec za njihovog gradskog rivala Velez. Drugo, kakva bre diplomatija!? Covek ga pita za koga ce da navija na mecu Partizan (tim u kome je igrao 8 godina i bio predsednik) i tamo neki klub i on ne kaze "za Partizan", vec za "dobar fudbal". To moj brajko nije nikakva diplomatija vec nepostovanje.
 

Bogi maestro

Guest
pazi,kod tih intervjua,uvijek moras da znas da se dosta stvari nekorektno prenosi. da li je bas tako izjavio ili ne,to je sad neka druga prica,ali tako je napisano i to je to. ne sumnjam da ce navijati za partizan,mada sam ja vise paznje poklonio dijelu u kojem se govori o njegovoj karijeri,kojom se ne moze bas svako pohvaliti na ovim prostorima. vazno je da je dzaja najbolji igrac u zadnjih 50 godina :banghead sramota. najveca zabluda. bas tako ga je opisao nekada veliki trener i igrac vukas,u jednom intervjuu SPORTU. mozda stariji znaju o tome vise. igrao za drugoligasa bastiju.:buhaha no,ne treba vise o njemu,kad je :pickaciganska
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
Covek ga pita za koga ce da navija na mecu Partizan (tim u kome je igrao 8 godina i bio predsednik) i tamo neki klub i on ne kaze "za Partizan", vec za "dobar fudbal".

Мислиш, за добар "nogomet"? :buhaha
Заиста, ако то каже човек који је 8 година играо у Партизану, а 17 година био председник ФК Партизан , а уз то је и актуелни председник Српског Олимпијског комитета, онда је коментар сувишан.
 

pfc2

Grobar
Учлањен(а)
22.02.2007
Порука
236
Reaction score
0
Локација
PRIJEDOR
jel može neko da mi odgovori ako nije problem, šta onaj lik pita o ušketu???
 

STORMTROOPER

Početnik
Учлањен(а)
05.07.2007
Порука
28
Reaction score
0
Локација
Srpsko Sarajevo
Sramota!Cuj navija za dobar fudbal-nogomet po njihovom.Kao nasa "legenda"pa kome se on u paksu uvlaci ja mu ne bih dao da udje na stadion vise.Slazem se sa Korleoneom poslije Soskica imamo jos jednu"legendu"manje.:pickaciganska
 

Crno-beli

Partizanovac
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
19.482
Reaction score
2.060
jel može neko da mi odgovori ako nije problem, šta onaj lik pita o ušketu???

Занимају га неки основни подаци из каријере, где је играо, јер је нашао неки податак да је Ушке играо у Кореји и да је био члан репрезентације 1990. на СП у Италији.
Ово за Кореју није тачно 99% а за репрезентацију нетачно сасвим. Дали смо му неке основне податке о Ушкету, и то је то...
 

pfc2

Grobar
Учлањен(а)
22.02.2007
Порука
236
Reaction score
0
Локација
PRIJEDOR
ok. hvala.
malo me zanimalo jer sam se neki dan upoznao sa Ušketom kad su bili veterani Partizana u Prijedoru:ziveli:napred Partizan
 

GrobarPFC

DeFaktoUmjetnik
Уредник
Учлањен(а)
06.05.2007
Порука
4.777
Reaction score
1.168
Локација
Iran
Ne mogu da vjerujem da nam je takav smrad sjedio u stolici presjednika 17 godina. Pih jebem ti zivot...

Без вређања на националној основи!

Web Crew edit
 
Последња измена од уредника:

Immortal

Old School
Учлањен(а)
04.10.2006
Порука
2.646
Reaction score
2
Локација
Србија
Није ни чудо што смо дотакли дно када су на челу нашег клуба стајали људи као што је ћурковић. Оваквим интервјуом јасно је показао зашто га с правом сврставамо међу остали шљам и отворено се наругао Партизану и Србији.
Интервју је дат правом усташком клубу (који је био забрањен скоро 50 година у СФРЈ; лако се може истражити историја овог клуба и препознати идеологија која стоји иза њега). Тако да, Боги, када следећи пут одлучиш да браниш југословенске тековине не стављај усташке у исти кош. Тај исти клуб је "његовом" Вележу отео стадион и место и довео га на руб пропасти...
 

Bogi maestro

Guest
znam,imortall,sasvim dobro o kakvom se klubu radi. to su veci "hrvati" od samih hrvata iz hrvatske. ali,ne mozemo covjeka strijeljati zbog toga sto je dao intervju za njih,optuzivati ga da je ustasa i sta ti ja znam... to su gluposti,taj covjek nema veze s tim stvarima.
 

zlaja

Grobar
Учлањен(а)
04.10.2006
Порука
1.304
Reaction score
3
Локација
vozdovac
Bogi, ako je Curkovic stvarno ono izjavio da ce navijati za dobar fudbal, onda su reci bruka i sramota veoma blage. Od lopova iz uprave mozemo svasta da ocekujemo. Pijancenje u Guci me nije potreslo koliko ovaj intervju ako je istinit...
 

Immortal

Old School
Учлањен(а)
04.10.2006
Порука
2.646
Reaction score
2
Локација
Србија
znam,imortall,sasvim dobro o kakvom se klubu radi. to su veci "hrvati" od samih hrvata iz hrvatske. ali,ne mozemo covjeka strijeljati zbog toga sto je dao intervju za njih,optuzivati ga da je ustasa i sta ti ja znam... to su gluposti,taj covjek nema veze s tim stvarima.

Најпре, ја нисам њега назвао усташом али чињеница да не жели да се дистанцира од клуба са таквом традицијом буди сумњу (наводно је ћурковић присталица идеје југословенства а она као таква искључује симпатије према национализму). Ни једном речју председник ОКС није показао наклоност према клубу који му је дао име. Према томе, овај интервју, може се једино окарактерисати као издаја... Не само Партизана већ и Србије... Какве ми "легенде" имамо... :roll:
 

GrobarPFC

DeFaktoUmjetnik
Уредник
Учлањен(а)
06.05.2007
Порука
4.777
Reaction score
1.168
Локација
Iran
normalno da je izdaja. Pa covjece da jedan vlade divac dodje na derbi izmedju Partizana i Cigana u kosarci i da ga pitaju za koga navija, i da im odgovori da je dosao da gleda dobru kosarku ili fudbal, ja nikad vise ne bih u zivotu pomislio da je taj covjek neki partizanov IDOL, bog... odrekoao bih se svega sto je uradio za partizan... Kakva je to kultura, taj covjek sjedi 17 godina u Partizanu kao PRESJEDNIK??? I na kraju navija za Nogomet. Nogomet je prevod garant na hrvatksi, garant je rekao Fudbal, ali opet... uzas... navijas za PARTIZAN picko jedna, ne treba ti dati da udjes u Srbiju ..
 

ogac

Početnik
Учлањен(а)
19.05.2007
Порука
3
Reaction score
0
normalno da je izdaja. Pa covjece da jedan vlade divac dodje na derbi izmedju Partizana i Cigana u kosarci i da ga pitaju za koga navija, i da im odgovori da je dosao da gleda dobru kosarku ili fudbal, ja nikad vise ne bih u zivotu pomislio da je taj covjek neki partizanov IDOL, bog... odrekoao bih se svega sto je uradio za partizan... Kakva je to kultura, taj covjek sjedi 17 godina u Partizanu kao PRESJEDNIK??? I na kraju navija za Nogomet. Nogomet je prevod garant na hrvatksi, garant je rekao Fudbal, ali opet... uzas... navijas za PARTIZAN picko jedna, ne treba ti dati da udjes u Srbiju ..

Sasvim sei u pravu ... bruka ...
 

Astore

Grobar
Учлањен(а)
10.04.2007
Порука
844
Reaction score
80
Grobari,da li neko mozda ima onaj gol Zvoneta Vukica u prvoj utakmici protiv Slavie iz Praga u kvalifikacijama za kup uefa?

Hvala!
 
Top