Partizan.net - Forum navijača Partizana

Dobrodošli na najveći i najstariji Forum Navijača Partizana!

Nekoliko desetina hiljada ljudi prati i podržava naš rad. Zaprati nas na socijalnim mrežama za najnovije informacije o Partizanu ili se pridruži hiljadama članova u diskusijama na našem Forumu

Važno: Registracije za nove članove su trenutno zatvorene. Ukoliko svejedno želite da nam se pridružite, pošaljite E-mail Uredništvu koje će Vas uputiti u proceduru. Kontak informacije možete pronaći na partizan.net

Napred Partizan!

Izbaciti "Jugoslovensko" iz grba

Da li treba da se izbaci reè "jugoslovensko" iz grba našeg sportskog društva?


  • Total voters
    91
  • Poll closed .
Статус
Затворена за писање одговора.

Sasha Bely

Grobarčina
Учлањен(а)
04.12.2012
Порука
3.751
Reaction score
6.270
Mene zanima šta bi se pravno desilo ako se promeni naziv sportskog društva ?
Ako Jugoslovensko sportsko društvo Partizan više ne postoji (ima drugi naziv) onda je i funkcija predsednika tog društva bezpredmetna.
Sportsko društvo sa novim imenom, mora birati i nove organe upravljanja.
Ovo bi bio uvod u institucionalnu krizu u našem sportskom društvu.
Apsolutno sam protiv, 14. kilometar je pao, ali Kadinjača neće pasti nikada !

Slatko sam se nasmejao:D Slažem se sa ovim što si napisao ali da Dule nije predsednik ta funkcija bi bila bitna koliko i mesto ekonoma Partizana.

E sada što je DV umislio da je stvarno predsednik SDPartizan kao što je Putin u Rusiji je druga priča. I treba tako jer ako neko treba da nas predstavlja u ovoj ciganskoj močvari od zemlje to je svakako on.
 

TokyoPFK

Grobarčina
Учлањен(а)
22.01.2008
Порука
1.113
Reaction score
4.026
Локација
Београд
е то ти је " када се политике дохвате " .. а где пише или где је то било ко рекао ово о чему ти овде пишеш ( и то не само у овом посту ) .. ?!!

склањање Ј значи Србизацију Партизана .. ?!! невероватно ...

и за твоју информацију та Југославија је била терет за све осим Срба .. види како се ови други из " буктиње " односе према тој несталој творевини ..


одједном општа тарапана а до сада је већ више пута мењан и назив и грб СД Партизан .. ?!

Polako samo, ne vidim čemu toliko oštra reakcija.

Dobro a zašto smo se tek sada setili toga? Zašto nismo odma kukali da se 'J' treba skloniti? Zašto uglavnom novije generacije dodju da pametuju? Treba skloniti J, ili zvezdu iz grba ili bilo šta vezano za Jugoslaviju i komunizam, ne kažem da je to cilj ovde na forumu, ali mnogo je takvih. Kao što sam već napisao, nadam se da neće za jedno 30-40 godina menjati ime i boje kluba 'neki novi klinci' samo zato što im se može, bez ikakvu obzir na prošlost i poreklo kluba.

I ne zanimaju me 'ovi drugi', da li to bili srbi, zvezdaši, hrvati, makedonci, crnogorci ili albanci, to je kod mene najlepša stvar kod Partizana, to što smo toliko drugačiji od ostalih, što ne moramo da glumimo ništa, već smo jednostavno 'mi'.

Ovo za stadion JNA je logično, još od 1989. se stadion zvanično ne zove tako, ali će za skoro sve nas uvek biti i ostati JNA. Tu se vidi i šta dobijamo ukoliko sklonimo ovo 'J' iz JSD, ništa.
 

amansio

Grobarčina
Учлањен(а)
03.02.2007
Порука
2.142
Reaction score
4.575
Локација
tamo daleko......uz grupu JNA
Polako ulazimo u mašinu a da nismo ni svesni ,već dugi niz godina mnogi nazivaju naš stadion "stadion Partizana" a ne JNA.Izbaciti "jugoslovensko" je po meni prečac gubitku stadiona menjanju grba a na kraju i imena kluba kao FK alijjanz,itihad itd.Partizan nastao u Jugi,makni JUgu možeš i Partizan ,jer jedno bez drugog ne ide.Sve se to radi polako a objašnjenje će biti da se tako radi u evropi i da donosi velike pare.Znate kakvi smo mi na pare:banghead.Ne vidim čemu ova anketa u ovom trenutku,jel treba i ona da unosi razdor i neslogu među Grobare ko da toga nema dovoljno
 
Учлањен(а)
01.06.2011
Порука
1.407
Reaction score
196
Локација
Цен.Балк.Реп
@ RamaPFC ... чини ми се да се играмо " глувих телефона " .. ?!!

има нас који на Грб као и на сам Клуб не гледа из угла и становишта идеологије .. као што сам у претходном посту написао " да се руководим идеологијом никада за Партизан не бих навијао " .. то је једно СД које би требало и морало да буде ослобођено свакакве идеологије .. чини ми се да Ви који сте за останак префикса Ј се далеко више руководите начелима идеологије него ми који би га склонили ..

писао сам овде више пута .. када одем на трибину поред мене стоје ликови са чироканама , ћелавци у цокулама , зализани упасани ликови са тонама " малиције " на себи , ко од брега одваљени брђани у ручно штриканим џемперима .. и мени њима је најмање битна идеологија када се нађемо заједно на трибини .. битно је оно што је на терену и на трибини ... нека га неко зове " Стадион ЈНА" , нека га неко зове " Стадион Партизана " а сви га зовемо " Храм " , нека неко носи Петокраку а други Белог Орла .. мени то не смета ...

шта мислиш колико њих се сетило и разглабало о " идеолошким померањима и тенденцијама " унутар ЈСД Партизан када је Сале Капитен промашио оно што је промашио против Реала .. ?!!

ЦБ је одлично објаснио зашто би требало склонити префикс Ј .. ако се већ руководимо традицијом немам ништа против да вратимо први или други назив .. по мени је стварно мало превише да у свом имену имамо и назив дражве која већ ето не постоји већ неко дуже време ... нећемо ми спасити сфрј ако њено име задржимо у нашем СД-у , та је прича одавно завршена ..
 

Ludwig

Grobarčina
Учлањен(а)
11.12.2010
Порука
1.964
Reaction score
907
Локација
.
- ако остајемо ЈСД, остају буктиње и петокрака
- ако постајемо само СД, буктиње и петокрака морају напоље

Не мењајте ништа, или мењајте све. Ај уздравље!

:ziveli
Potpuno se slazem.
Ime stadiona je promenjeno jer tako nalazu propisi krovnih fudbalskih organizacija.
 

kuki

Grobarčina
Учлањен(а)
06.12.2010
Порука
3.490
Reaction score
13.456
Локација
tamo daleko...
Anketa je jasno rekla sta navijaci misle. Zasto menjati bilo sta? Po mom misljenju cisto pomodarstvo. Ja bas uzivam kada se cigani loze na price o jugoslovenskom klubu osnovanom u Zagrebu, ustaskom, muslimanskom, itd. Ne menjati nista zbog tradicije i originalosti, nema to veze sa ideologijom, ili kakvom nostalgijom.

Nastaviti kontinuitet imena i karanja cigana u fudbalu i kosarci, sa nadom da cemo im odmaci svetlosnu godinu, jer to zasluzujemo zbog drugacije svesti (oni i nemaju svest-klasicna sekta). Ne treba se stideti porekla i imena. To smo sto smo u zivotu. Za mene ce nas stadion, zauvek biti stadion JNA.
 

Enslaved

Grobar
Учлањен(а)
30.11.2006
Порука
10.223
Reaction score
33.632
Локација
vaginamandibularia
odlika cigana je da prekrajaju istoriju u svom stidu, ili kako vetar dune. Zato i jesu cigani, odnosno hudfakarjuovci. Mi smo JSD Partizan. Oni kojima se to ne sviđa su brojni, i uglavnom spadaju u one preko puta, što prekrajaju istoriju
 

Brmba

Grobarčina
Учлањен(а)
14.07.2008
Порука
2.495
Reaction score
202
Локација
Napokon u Pioniru
Budimo realni, cilj je da budemo malo veći Srbi nego što smo danas.

Kako ovo objasniti bez previse davljenja forumasa - ne.

Partizan nastao u Jugi,makni JUgu možeš i Partizan ,jer jedno bez drugog ne ide.

jel treba i ona da unosi razdor i neslogu među Grobare ko da toga nema dovoljno

Maknuli Jugu pre 20 i kusur godina, a gle Partizan i dalje postoji.

Nema nikakvog razdora ni lose krvi. Prosto mislimo drugacije. I to je tako grobarski, ne jugoslovenski :D

чини ми се да Ви који сте за останак префикса Ј се далеко више руководите начелима идеологије него ми који би га склонили ..

Delim taj utisak. Ni cetnicki, ni arapski, ni jugoslovenski, ni panslovenski, ni balkanski, nego brate Partizan! Moj Partizan, nas Partizan :partizan_fan:

Osvrnite se oko sebe kad ste na stadionu ili u hali. Jugoslovena je zaista malo, ali su zato svi Partizanovci.
 

Pekarski

Grobarčina
Учлањен(а)
10.04.2010
Порука
9.376
Reaction score
1.445
Локација
Na najvišem nivou
odlika cigana je da prekrajaju istoriju u svom stidu, ili kako vetar dune. Zato i jesu cigani, odnosno hudfakarjuovci. Mi smo JSD Partizan. Oni kojima se to ne sviđa su brojni, i uglavnom spadaju u one preko puta, što prekrajaju istoriju
Ne znam zašto se kao reper navijača čerge uzima samo tvrdo maloumno jezgro. Znam dosta njihovih navijača koji nisu velikosrbi, koji imaju tihu patnju za sindikalnim hotelima, farmerkama u Trstu, koncertima bijelog dugmeta, a najviše za trofejima koji im nedostaju još od vremena stare Juge.:D
 

PFC manija

Grobarčina
Учлањен(а)
13.07.2010
Порука
5.074
Reaction score
437
Локација
ИСТОК!
Crno-beli и гробаркосмет су лепо објаснили неке ствари.

Префикс ''Југословенско'' је дошао тек 15 година касније.
Мењан је назив Спортског Друштва.

Грб је временом редизајниран (некад су слова била на ћирилици на грбу, могу мислити да данас неко то предложи).


Југославија је прошлост.
Део људи носи ту идеју, успомене и то је ок.
Ти људи себе између осталог проналазе у Партизану. То је такође ок.
Ја за Партизан нисам почео да навијам због политичке идеологије, већ чисто због спортских мотива.
А ''Југословенско'' је итекако политички мотив, земље која више не постоји.

Овде се почело ићи у крајност.

Ако се уклони префикс ''Ј'' из имена Спортског Друштва, то не значи да ће да се додаје ''Српско'', ''Четничко'', ''Демократско'', ''Напредно'' и сличне глупости.

Једноставно, склања се ''Ј'' и то је то.

То није прекрајањи историје како појединци желе да представе.
чини ми се да Ви који сте за останак префикса Ј се далеко више руководите начелима идеологије него ми који би га склонили ..



Сваки клуб се у својој историји мења и усавршава/деградира у складу са приликама, навијачима...

Да ли је Шалке данас Хитлеров клуб, да ли за њега навијају нацисти?
Да ли је Реал данас Франков клуб, да ли за њега навијају само шпански нацисти?
 

Lothar Matthäus

Grobarčina
Учлањен(а)
29.03.2010
Порука
3.245
Reaction score
186
Локација
U drzavi ometenoj u razvoju
Zasto zelite da budemo isti kao svi drugi, pridrzavajuci se nekih pravila koje nam niko nije nametnuo, niti je neko od vas zatrazio da volite nesto, da se deklarisete i sl.

Postoji samo jedno JSD u citavom univerzumu, jedno i jedino a to je Partizan.
Ono J ispred SD je sastavni deo Partizana, istorijsko nasledje.
 

WebGazda

Solar Warden
Учлањен(а)
30.09.2006
Порука
17.308
Reaction score
1.012
Ako ne postoji Jugoslavija, ne znači da ta ideja mora da umre samo zato što su onakvu zemlju razrušili najgori šljamovi koje je majka u svakoj od šest republika mogla da porodi. Partizan je kroz svoju istoriju mnogo duže jugoslovensko nego bilo kakvo drugo sportsko društvo. Ja sam ponosan što za taj klub navija toliko različitih nacionalnosti nego za bilo koji drugi klub iz bivše Jugoslavije i zato bih bio nesrećan da pođemo stopama ostalih u regionu i odreknemo se tog prefiksa, o grbu da ne govorim. Prema tome, od mene jedno veliko - NE.

To je tačno, ali isto je tačno da su upravo svi ti odjebali Jugoslaviju pre 20 i kusur godina i ne pada im više na pamet da je sastavljaju. Ako njima smeta to što će Partizan obrisati to "jugoslovensko" iz imena, onda samo pokazuju koliki su licemeri!

Partizan je nekada bio jugoslovenski klub, sada je srpski, a ako me već vučeš za jezik, Kralj je pojeo ogromno govno kada je i stvorio prvu Jugoslaviju.No to je politika i nećemo o tome ovde, ali činjenica je da su SVI odjebali tu državu, pa što bi mi glupi Srbi još uvek koristili ime nekadašnje zajedničke države.

Grb ne menjati ime svakako izbaciti!
 

NN G012

Grobarčina
Учлањен(а)
25.02.2007
Порука
4.314
Reaction score
74
Локација
ЈТ
Само бих волео да ми неко објасни како то одједном многима смета то ЈСД...? Никада до јуче нисам приметио да је неко уопште поменуо нешто у вези тога, а камоли да се толико свим силама залаже за склањање тог "Ј"...
Пре пар месеци кад је на једној конференцији ДВ поменуо, тј. нагласио како смо ми Југословенско Спортско Друштво, велика већина је то прихватила са одушевљењем, и подржала ту изјаву, па ме баш занима како се напрасно то променило..?!
 

Stinger

Grobarčina
Учлањен(а)
05.12.2010
Порука
4.051
Reaction score
4.737
Локација
Nomad
Glasao sam DA se izbaci.

Gledajući ovu temu pade mi na pamet Emir Kusturica i njegova priča o tome kako su se Trebinjci digli da mu brane da odnosi kamenje od srušene austrougarske kule i da pravi Andrićgrad. Tako da ispada da su branili simbol okupacije.
Sa stanovišta nekih mojih ubjeđenja za mene je Jugoslavija predstavljala simbol okupacije srpskog naroda, ali ne želim da se udaljavam od teme i da otvaram priču o tome...

Danas imam osjećaj da ovo "jugoslovensko" samo postoji da bi na neki način prkosili ciganima. Oni su novokomponovani Srbi, a mi smo kao neka alternativa koja im se sprda tako što uporno forsira neku već dugo nevažeću činjenicu.

Kao što neka preduzeća koja su bila u društvenoj svojini sad nose oznake akcionarskih društava i sl, tako i naše ime mora da se prilagodi objektivnom činjeničnom stanju, a to je da u 2014. godini nešta ne može biti jugoslovensko, tj. da pripada Jugoslaviji, kad je poslednja Jugoslavija nestala 2003. godine.
 

Pekarski

Grobarčina
Учлањен(а)
10.04.2010
Порука
9.376
Reaction score
1.445
Локација
Na najvišem nivou
Свестан сам ја да је наш грб кроз историју мењан више пута, ова слика са Бобеком само потврђује моје писање да се при изради званичних симбола мора водити неким хералдичким правилима. Нећемо ваљда да нам мали Ђокица прави грб, онако офрље, по сентименту? Грбу са слике не треба придев "југословенско" јер буктиње преузете са грба СФРЈ већ симболизују југословенство. Али, али, али... Југославије више нема. Сад, или сам ја погрешно разумео тему, или је поента скидања "југословенског", управо из разлога непостојања Југославије. Логика онда налаже да се постави и питање шта са буктињама.

На жалост, много је страсти око овог питања, што је и разумљиво. Шта год комунисти и југоносталгичари мислили, Партизанов грб са буктињама је обесмишљен нестанком Југославије, и то нема везе са историјом, традицијом, већ са здравим разумом и хералдиком. Нема везе ни са (не)борбом против фашизма. Има везе са естетиком, смислом, садашњошћу.

Такође, морамо мислити на будућност, Титови пионири ће кад - тад изумрети, тековине такозваног НОБа мало ко и памти, шта за садашње клинце представља петокрака, или Југославија за коју су чули само из прича? Хоће ли им парати очи то што у сред њиховог грба стоји симбол који је индентичан симболу и имену оног Крцуновог олоша?

Напослетку, има много нас чије су породице страдале од тих комуниста и "ослободилаца", а у ширем смислу страдали смо сви, на овај или онај начин, па опет волимо и навијамо за Паризан и поред петокраке. А неки би се без петокраке одрекли Парзтизана, ма пази мајку му. Ако се спрдамо са циганима што глуме Србе на квадрат, зар немају и они пуно право да се спрдају са нама што истрајавамо у нечему што одавно не постоји?

Хајмо опет о логици и хералдици. Српска застава на пример, није таква каква јесте без разлога. Свака боја има своје значење. Све на грбу има своје значење. До распада СФРЈ и све на Партизановом грбу је имало своје значење. Више нема, осим сентимента за поједине, који се позивају на традицију, превиђајући чињеницу да је да "традиција" неколико пута била гажена, односно да је Партизанов грб неколико пута био мењан, да му чак ни боја, као ни боја дреса, није била црно - бела у одређеном периоду.

Да, Партизан је основала армија, да, у почетку је то био клуб официра, али то су давно, давно прошла времена, са тим се више нико (здраворазуман) не индентификује. Ја не желим да Партизан буде синоним ни за какву, макар и антифашистичку борбу, или синоном за неку, понајмање непостојећу државу, то оставимо циганима, да "буду стубови", ми треба да будемо спортско и само спорстко друштво, стуб ничега до стуб себе самих, свог поимања спортског духа, части и витештва. Ако неко мисли да бранећи петокраку брани Партизан, треба добро да поразмисли.

На крају, јесмо ли спорстко друштво? Јесмо. Јесмо ли дужни да промовишемо одређену идеологију? Нисмо. Онда је нашем грбу примереније све, макар и она обична крпењача које има у грбовима многих клубова, него што је то петокрака.
Zdravorazumski, potkrepljeno čvrsim i jasnim argumentima, zaista je uživanje čitati ovako nešto.:clap
 
Последња измена:

Lothar Matthäus

Grobarčina
Учлањен(а)
29.03.2010
Порука
3.245
Reaction score
186
Локација
U drzavi ometenoj u razvoju
Braco grbr, kada napravimo svoj stadion i halu kosarkasima, onda mozemo da pricamo o izbacivanju J iz imena SD. Ovako mi jos uvek igramo na stadionu armije.

Ne znam da li razumete da mi nismo kadar stolice jebene da promenimo, da uredimo malo onaj stadion, promenimo travu, najveci problem je ono J.
 

Nikola Zemun

Grobarčina
Учлањен(а)
19.12.2006
Порука
2.356
Reaction score
113
Локација
Galenika
Учлањен(а)
09.04.2010
Порука
802
Reaction score
406
Локација
Zemun
Гласао сам против, али сам у том тренутку заборавио чињеницу да смо већ носили име "СД Партизан" од '50. до '60. године.Немам ништа против да вратимо тај назив.

Вратио бих се се на писање "Dr.Hofmana" иако је у међувремену написано много страница.Делимо мишљење о тој земљи, гади ми се кад помислим колико лошег је донела мом народу и гадиће ми се макар још 100 година слушао како се у њој бајно живело.Али и поред тога петокрака и буктиње у грбу ми не сметају и исти не могу да замислим без њих.Једноставно не гледам их засебно, већ као целину.Прелеп је осећај проћи поред севера и видети горе велики грб Партизана.

Промењен грб никад не бих могао да прихватим.

Неко се питао како ће нове генерације гледати на те симболе.Гледаће их као делове грба вољеног клуба, а не као симболе комунизма и СФРЈ.
 
Статус
Затворена за писање одговора.
Top